Search and Hit Enter

Lelijke leidingen wegwerken in oude woningen

Wil je af van die lelijke zichtbare leidingen in je oude huis? Lees dan dit artikel voor praktische tips en inspiratie om die lelijke leidingen weg te werken – van laagdrempelige en eenvoudige methoden zonder veel kosten tot strakke en nette, maar meer drastische aanpassingen. Kijk snel verder en kies de methode die het beste bij jou, jouw huis en jouw budget past!

Ken je dat gevoel wanneer je een oude woning binnenstapt en meteen wordt begroet door die lelijke, zichtbare leidingen? Het is alsof ze schreeuwen: “Hallo, hier ben ik! Kijk naar mij!” Het is niet bepaald een warm welkom, toch? Gelukkig hoef je niet te accepteren dat die lelijke leidingen het uiterlijk van je huis bederven. In dit artikel zullen we je laten zien hoe je die zichtbare leidingen netjes kunt wegwerken en je huis een upgrade kunt geven. Dus, laten we aan de slag gaan en die leidingen verstoppen!

Waarom leidingen vaak zichtbaar zijn in oude woningen

In oude woningen zijn zichtbare leidingen vaak het gevolg van een andere manier van bouwen dan tegenwoordig. Vroeger werd er bijvoorbeeld minder aandacht besteed aan de esthetische aspecten van een huis en meer aan functionaliteit en duurzaamheid. Hierdoor werden leidingen vaak op een praktische manier aangebracht, zonder rekening te houden met de zichtbaarheid. Daarnaast werden vroeger vaak dikkere buizen gebruikt dan tegenwoordig, waardoor deze niet gemakkelijk achter de muur konden worden weggewerkt.

Ook zijn oude woningen vaak gebouwd in een tijd waarin bepaalde technologieën en bouwtechnieken nog niet bestonden. Het verbergen van leidingen was toen bijvoorbeeld veel lastiger dan tegenwoordig, waardoor deze vaak in het zicht werden geplaatst.

Daarnaast kan het zijn dat de vorige bewoners van een oud huis ervoor hebben gekozen om de leidingen niet weg te werken omdat ze dit te ingrijpend vonden. In dat geval zijn de leidingen waarschijnlijk op een zichtbare manier geplaatst om de benodigde aanpassingen en reparaties gemakkelijker te maken.

Kortom, zichtbare leidingen in oude woningen zijn vaak het gevolg van bouwmethoden uit een ander tijdperk, beperkte technologische middelen of de keuze van vorige bewoners om de leidingen niet weg te werken. Gelukkig zijn er nu veel manieren om deze lelijke leidingen weg te werken en je huis een nette uitstraling te geven.

leidingen wegwerken keuken

Nette methoden voor het wegwerken van leidingen

Als je die lelijke, zichtbare leidingen in je oude huis wilt wegwerken, dan zijn er gelukkig verschillende manieren om dat te doen. Maar laten we eerlijk zijn, sommige methoden vergen meer moeite en kosten dan andere. Als je echter een net en strak resultaat wilt bereiken, dan zijn de volgende vier methoden de moeite en kosten zeker waard.

1. Frezen in de muur

Als je de leidingen volledig achter de muur wilt verbergen, kun je ervoor kiezen om gaten te boren of sleuven te frezen in de muur. Hierdoor kun je de leidingen achter de muur verbergen en uit het zicht houden. Dit is echter wel een vrij intensieve klus die vaak het werk van een professional vereist. Je hebt speciale apparatuur nodig, zoals een freesmachine, en daarnaast moeten de gleuven ook weer dichtgemaakt en afgewerkt worden.

leidingen wegwerken frezen

2. Gebruik van kabelgoten en plinten

Een minder ingrijpende optie is om gebruik te maken van kabelgoten en plinten. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten en zijn een goede manier om leidingen langs de muur te laten lopen zonder dat ze opvallen. Kabelgoten worden aan de muur bevestigd en zijn verkrijgbaar in verschillende maten, vormen en kleuren, zodat je kunt kiezen wat het beste bij je interieur past. Plinten daarentegen zijn stroken van hout of kunststof die tegen de muur worden geplaatst en waarin de leidingen kunnen worden weggewerkt.

3. Voorzetwand plaatsen

Een andere optie is om een voorzetwand te plaatsen. Dit is een nieuwe wand die voor de bestaande muur wordt geplaatst, waarin de leidingen kunnen worden weggewerkt. Voorzetwanden zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals gipsplaten, hout, of kunststof. Deze optie is wat duurder en kan invloed hebben op de grootte van de kamer, maar het biedt wel de mogelijkheid om de leidingen volledig weg te werken.

leidingen wegwerken voorzetwand

4. Koof bouwen

Een koof is een houten of gipsen bekisting waarin de leidingen kunnen worden weggewerkt. Dit is een goede optie als de leidingen niet achter de muur kunnen worden weggewerkt of als je niet wilt dat er gaten in de muur worden geboord. Een koof kan echter wel ruimte in beslag nemen en invloed hebben op het uiterlijk van de ruimte. Een koof kan worden gebouwd met houten balken en gipsplaten of met gipsblokken. Er zijn ook kant-en-klare koofsystemen verkrijgbaar die snel en gemakkelijk kunnen worden gemonteerd.

leidingen  wegwerken koof

Budgetvriendelijke methoden

Als je geen groot budget hebt, maar wel de zichtbare leidingen in je huis wilt verbergen, dan zijn er verschillende budgetvriendelijke opties beschikbaar. Door gebruik te maken van simpele trucjes, zoals schilderen, decoratie en gordijnen, kun je de leidingen verbergen zonder grote bouwwerkzaamheden uit te voeren. In deze alinea vind je meer informatie over deze budgetvriendelijke opties.

5. Schilderen in dezelfde kleur als de muur

Een van de eenvoudigste manieren om leidingen te verbergen, is door ze simpelweg te schilderen in dezelfde kleur als de muur. Hierdoor vallen de leidingen minder op en vormen ze een harmonieus geheel met de muur. Deze methode is vooral geschikt als de leidingen niet teveel in het zicht liggen, en je geen grotere bouwwerkzaamheden wilt verrichten.

leidingen wegwerken verven

6. Camoufleren met decoratie

Een andere manier om leidingen te verbergen, is door decoratie te gebruiken. Bijvoorbeeld door een boekenplank, schilderijen of posters op te hangen. Je kunt ook planten of andere decoratieve elementen gebruiken om de leidingen te verbergen en je huis op te fleuren. Zorg er wel voor dat de decoratie niet te zwaar is, anders kunnen de leidingen alsnog zichtbaar blijven.

leidingen wegwerken planten

7. Gordijnen

Gordijnen zijn een eenvoudige manier om leidingen te verbergen en tegelijkertijd sfeer toe te voegen aan een ruimte. Dit is vooral een goede methode voor verticale leidingen in de hoek van een kamer, zoals de woonkamer of slaapkamer. Hang de gordijnen op zodat ze de leidingen bedekken, of plaats ze voor een specifiek gebied waar de leidingen zichtbaar zijn. Gordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, materialen en patronen, waardoor je ze kunt afstemmen op je interieur en stijl.

leidingen wegwerken gordijnen

Bekijk ook:
20x Kabels wegwerken
CV ketel wegwerken
Kabels verbergen doe je zo!

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *