Search and Hit Enter

Betonlook verven doe je zo!

Creëer een stoere betonnen muur in huis door het te verven met betonlook verf. Gebruik deze handleiding en bekijk mooie inspiratie voorbeelden!

Betonnen muren zijn trending! Ze zijn rauw, stoer en geven je interieur een industrieel tintje. Niet iedereen heeft echter een echte betonnen muur in huis. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende manieren om en grijze betonlook muur te creëren, die bijna niet te onderscheiden zijn van echt beton. Betonstuc of Beton Ciré zijn bijvoorbeeld erg populair. Het nadeel is dat dit best duur is om het te realiseren. Een goed en betaalbaar alternatief is betonlook verf. Betonlook verven is eenvoudig, goedkoop en het ziet er ook nog eens heel stoer en realistisch uit. In deze handleiding laten we stap voor stap zien hoe je deze klus kunt klaren!

Betonlook verf

Betonlook verf is verkrijgbaar in verschillende merken, fabrikanten en kleurtinten. Je hebt ze van lichtgrijs tot donkergrijs en zelfs tegen zwart. In deze handleiding is de Craig rose artisan concrete effect paint verf gebruikt, maar hieronder hebben we een aantal andere goede betonlook verven op een rijtje gezet:
L’Authentique;
Pure & Original
Kalk & Co
Betonlook.nl

Wat heb je nodig?

  • Craig rose artisan concrete effect paint;
  • Verfbak;
  • Verfroller;
  • Roerstaaf;
  • Platte schroevendraaier;
  • Schilderstape;
  • Afdekdoek
  • Kwast;
  • Schuurpapier;
  • Stalen troffel.

Stap 1: Lees de instructies

Waarschijnlijk wil je meteen aan de slag met het verven van je betonlook muur, maar met dit soort verf producten is het altijd belangrijk om goed de instructies door te lezen. De instructies van de betonlook verf van Craig rose vind je gewoon op de blik. Dit neemt hooguit vijf minuten in beslag. Wees dus niet eigenwijs en neem de instructies grondig door.

Stap 2: Schoonmaken, afplakken en afdekken

De muur die je een stoere betonlook wilt verven moet schoon, droog en stofvrij zijn voordat je aan de slag gaat. Het is daarom verstandig om de betreffende muur goed af te stoffen. Dit kan bijvoorbeeld een droge doek of een plumeau.

Betonlook verf is erg dik en plakkerig. De kans is groot dat je gaat morsen, en de vlekken zijn erg hardnekkig. Zorg er daarom voor dat alles rondom de muur goed afgedekt is met goede afdekdoeken. Denk aan de vloer, maar ook bijvoorbeeld alle meubels.

Daarnaast is het ook belangrijk om de randen van de vloer en de muren af te plakken met afplaktape of schilderstape.

Betonlook verven

Stap 3: Goed roeren

Voordat je begint met verven, is het belangrijk om de betonlook verf goed te roeren. In de verf zitten zwevende pigmenten en vulstoffen die hoogstwaarschijnlijk naar de bodem van de blik is gezakt, terwijl er ook vloeibare toevoegingen, zoals siccatief, juist naar de oppervlakte zijn gedreven. Als de betonlook verf niet goed is geroerd, zal de verf minder goed dekken, vloeit het niet goed en heeft het een verkeerde viscositeit.

Zet de verf op een stevige en goed afgedekte ondergrond en maak de blik open met een platte schroevendraaier. Gebruik een houten roerstaaf om de betonlook verf te roeren. Je zou ook een verfmixer kunnen gebruiken die je koppelt aan een elektrische boormachine.

Betonlook verven

Stap 4: Oefenen op een plank

Om de stoere betonlook effect te verven aan de muur, ga je net iets anders te werk dan als je met gewone verf aan de slag gaat. Naast het gebruik van een kwast en een verfroller, is het ook aan te raden om een stalen troffel te gebruiken.

Giet de verf in een verfbak. Gebruik een roller om de betonlook verf op de plank aan te brengen. Rol de verf in verschillende richtingen op de plank. Gebruik daarna de stalen troffel om halve maan vegen te creëren om je gewenste effect te creëren.

Betonlook verven

Stap 5: Randen verven met een kwast

Na het oefenen, kan de echte muur geverfd worden. Net als het normaal verven van een muur, gebruik je een kast voor het verven van de randen. Dankzij de afgeplakte randen, voorkom je dat er gemorst wordt op de vloer, het plafond en de andere muren.

Betonlook verven

Stap 6: Dikke laag aanbrengen met een roller

Als de randen gereed zijn, kan de grote oppervlakte van de muur geverfd worden. Hier kan je een grote roller voor gebruiken. Net als je geoefend hebt op de plank, verf je willekeurige verschillende richtingen op. Zorg ervoor dat de hele muur bedekt wordt met een dikke laag betonlook verf. Dikker dus dan normaal.

Betonlook verven

Stap 7: Gewenste effect creëren met een stalen troffel

Als de hele muur goed bedekt is met een dikke laag betonlook verf, kan je de stalen troffel gebruiken om de halve maan vegen te creëren voor het gewenste effect. Houdt de stalen troffel in een 60 tot 80 graden hoek en werk in kleine oppervlakken, totdat je de hele muur af bent gegaan.

Betonlook verven

Stap 8: Drogen en nieuwe laag verven

Dit was de eerste laag. Zoals ook in de instructies is aangegeven, krijg je het mooiste resultaat als je minimaal drie lagen aanbrengt. Laat de geverfde muur na elke laag minstens vier uur drogen. Daarna kan je aan de slag met de volgende laag.

Sommige mensen vinden het mooi om het bij de drie lagen te laten, terwijl anderen het juist mooier vinden om een dikker effect te creëren door een vierde of zelfs een vijfde laag te verven. Dat is dus erg persoonlijk. We raden aan om het resultaat te bekijken na de derde laag en bepaal op basis daarvan of je meerdere lagen aan wilt brengen.

Stap 9: Muur licht opschuren

Nadat de drie lagen zijn aangebracht en de muur volledig droog is, kan je beginnen met het opschuren van de muur. Door de muur licht op te schuren, wordt de betonlook nóg realistischer. Gebruik zeer fijne schuurpapier met korrel 200 – korrel 600.

Betonlook verven

Stap 10: Polijsten

De laatste stap van deze klus is het polijsten van de muur. Ook voor het polijsten gebruik je een grote stalen troffel. Ga daarmee lichtjes over de geverfde betonlook muur.

Betonlook verven

Bekijk ook:
15x Grijze muur
Betonlook tegels

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *