Search and Hit Enter

Droogbloemen

Vind je droogbloemen mooi? En wil je ze in huis halen als decoratie? Leuk! In dit artikel vind je alles over droogbloemen, drooggrassen en drooggranen. Waar kan je het kopen? Hoe kan je het zelf drogen? En hoe kan je het als decoratie in je interieur gebruiken? Lees snel verder!

droogbloemen

Verse bloemen zijn natuurlijk ook prachtig – het grote nadeel is dat ze ook vrij snel doodgaan. Om ervoor te zorgen dat je er langer plezier aan kunt hebben, kan je de bloemen drogen. Droogbloemen kan je maanden, misschien zelfs jaren laten staan. Met enkele tips blijven de droogbloemen super mooi en kan je ze op heel veel verschillende leuke manier als decoratie in huis gebruiken.

Welke soorten bloemen kan je drogen?

Er zijn heel veel verschillende bloemen die je super mooi kunt drogen. Bloemen met een hoog watergehalte, zoals sedum, drogen niet goed aan de lucht. Hieronder vind je een lijst met bloemen, grassen en granen die prachtig zijn als ze gedroogd worden. Maar eigenlijk is de beste manier om erachter te komen welke bloemen werken, is door te experimenteren.

Tip: Snijd altijd meer bloemen dan je nodig hebt, omdat je waarschijnlijk wat verliest tijdens het droogproces.

  • Afrikaanse Goudsbloem (Tagetes erecta)
  • Pampasgras (Cortaderia selloana)
  • Anijs hysop (Agastache foeniculum)
  • Dille Zaaddoos
  • Korenbloem (Centaurea cyanus)
  • Kogeldistel (Echinops ritro)
  • Miscanthus
  • Amflodosia
  • Globe amaranth (Gomphrena globosa)
  • Vrouwenmantel (Alchemilla mollis)
  • Larkspur (Consolida ambigua)
  • Kaardebol / Dipsacus
  • Lavendel (Lavandula augustifolia)
  • Mealy Cup Sage (Salvia farinacea)
  • Marjolein (Origanum vulgare)
  • Pompom Dahlia’s (Dahlia hortensis)
  • Rozen (Rosa)
  • Papaver – zaadkoppen (Papaver somniferum)
  • Sterbloem (Scabiosa stellata)
  • Statice (Limonium sinuatum)
  • Strobloem (Xerochrysum bracteatum)
  • Duizendblad (Achillea millefolium)

droogbloemen in vaas op kast

Hoe droogbloemen in huis gebruiken?

In tegenstelling tot verse bloemen, die je meestal alleen in een vaas kan doen, kan je droogbloemen op heel veel verschillende leuke manieren een plekje in huis geen. Natuurlijk is het ook mooi om ze in een mooie vaas of pot te doen, maar je kunt ze ook aan de muur ophangen, inlijsten in een mooie transparante lijst, er een krans van maken, een flowercloud ermee maken, gewoon liggend op een kast plaatsen, noem maar op. Om je een idee te geven van hoe dat eruit ziet, hebben we hieronder een aantal hele mooie inspiratie voorbeelden geplaatst van droogbloemen in huis.

droogbloemen in glazen stolp
Droogbloemen in een mooie glazen stolp
ingelijste droogbloemen
Ingelijste droogbloemen
droogbloemen in vaas
Droogbloemen in een mooie bruine glazen vaas op de vensterbank.
droogbloemen krans
Een mooie gouden krans met droogbloemen.
droogbloemen hanger
Een leuke hanger met droogbloemen aan de muur. Klik hier voor de handleiding om deze hanger te maken.
Droogbloemen in een glazen pot.

Hoe kan je bloemen zelf drogen

Bloemen kan je heel eenvoudig zelf drogen. Dus als je een tuin hebt met potentiële bloemen die je kunt laten drogen, dan is het super leuk om ermee aan de slag te gaan. Er zijn verschillende soorten manieren om bloemen te drogen. Hieronder beschrijven we de drie meest gebruikte manieren.

Wat heb je nodig?

  • Bloemen
  • Elastiekjes
  • String of haken om bloemen op te hangen
  • Paperclips
  • Krant (voor het bewaren)
  • Silicagel (optioneel)
  • Luchtdichte plastic of glazen pot (bij gebruik van silicagel)

Drogen in de lucht

De eenvoudigste manier is om de bloemen in de lucht te laten drogen. Verzamel de bloemstelen in kleine trossen, ongeveer 2,5 cm in doorsnee, en wikkel ze stevig om met een rubberen band. De stelen zullen iets krimpen, dus zorg ervoor dat de band strak zit. Haak een paperclip door het elastiekje en hang de bosjes ondersteboven aan het plafond met een haakje of touwtje. Houd ze ondersteboven zodat de stelen niet buigen.

Als je alleen de bloemhoofdjes droogt en niet de stelen, kan je de bloemen afzonderlijk op een scherm leggen. De andere vereisten blijven hetzelfde.

De bloemtrossen moeten uit direct zonlicht hangen, bij voorkeur in het donker. Hoe meer de bloemen aan licht worden blootgesteld, hoe meer de kleuren zullen vervagen.

Groepeer de trossen niet te dicht bij elkaar. Een goede luchtcirculatie en een lage luchtvochtigheid zijn ook belangrijke factoren bij het drogen van bloemen. Zorg ervoor dat er ruimte is om lucht tussen de trossen te laten stromen.

De droogtijden zijn afhankelijk van het soort bloem en de omstandigheden zoals vochtigheid, temperatuur en luchtcirculatie. Voor de meeste bloemen moet je rekening houden met 10 tot 20 dagen. Je weet dat ze droog zijn als ze stijf aanvoelen en de stengels gemakkelijk breken.

bloemen drogen hangen

Drogen met silicagel

Kwetsbare bloemen en bloemen met veel vocht kunnen beter drogen als je het proces versnelt met een droogmiddel zoals silicagel. Ondanks de naam is silicagel korrelig, net als zeezout, en is herbruikbaar. Silicagel is gemakkelijk te vinden in elke hobbywinkel. Let op dat silicagel niet eetbaar is, ondanks dat het op zout lijkt.

Gebruik een ondiepe, luchtdichte plastic of glazen pot. Smeer een 2,5 cm dikke laag silicagel op de bodem van de container. Plaats bovendien de bloemhoofdjes op afstand. Bedek de bloemen vervolgens voorzichtig met nog minstens een centimeter gel. Sluit de container af en laat deze drie tot vijf dagen staan.

Sommige bloemen die baat hebben bij het drogen van silicagel zijn anemonen, madeliefjes, viooltjes en zinnia’s.

bloemen drogen silicagel

Drogen in de magnetron

Als je het droogproces nog verder wilt versnellen, kun je het bakje met de bloemen en silicagel ongeveer drie minuten in de magnetron zetten. Laat de pot 20 minuten afkoelen voordat je deze opent. Controleer of de bloemen volledig droog zijn voordat je ze eruit haalt.

Verzorging

Droogbloemen zijn heel gemakkelijk te verzorgen. Je hoeft niet veel doen om ervoor te zorgen dat ze er jarenlang mooi komen te zien. Sterker zelfs, hoe ouder ze zijn, hoe mooier ze vaak worden. Hieronder vind je enkele tips om de droogbloemen te verzorgen.

Geen water

In tegenstelling tot verse bloemen houden gedroogde bloemen niet van water. Water maakt hun stengels zwak en beschimmeld. Houd ze daarom altijd warm en droog.

Vermijd direct zonlicht

Gedroogde bloemen zullen na verloop van tijd van nature vervagen, vooral als ze in direct zonlicht worden bewaard. Dit maakt deel uit van hun charme, waar je net zo van kunt genieten als op elk ander moment. Maar om het vervagen te vertragen, moet je ze dus uit direct zonlicht houden.

mooie droogbloemen

Wees zachtaardig

Droogbloemen zijn kwetsbaar en worden naarmate de tijd verstrijkt kwetsbaarder. Misschien zie je wat uit het gras vallen, sommige bloemblaadjes of wat kleine bloemen, maar je hoeft je geen zorgen te maken. Verzamel deze goodies en geniet er op een andere manier van. Als je bijvoorbeeld last hebt van vallende lavendel, verzamel het dan in een zakje om het in te wrijven. Het ruikt heerlijk!

Als je de droogbloemen wilt afstoffen – houd voorzichtig de achterkant vast met één hand terwijl je de voorkant voorzichtig afveegt om breekbare stengels te ondersteunen.

Tip: wat kan helpen om ze steviger te maken, is door de droogbloemen om de zoveel tijd te besprayen met haarspray.

Een stille plek

Plekken met weinig beweging zijn de beste plekken voor droogbloemen. Het is super mooi om ze op een eettafel te plaatsen, maar houd er dan wel rekening mee dat ze snel beschadigd kunnen raken. Wat dat betret is het. eenbeter idee om ze bijvoorbeeld in een mooie vaas of pot op een krukje of bijzettafel te plaatsen, naast de bank in de woonkamer of op het nachtkastje in de slaapkamer.

droogbloemen op nachtkastje
Het nachtkastje in de slaapkamer is een ideale plek voor mooie droogbloemen.

Buiten bereik van kinderen en huisdieren

Je kunt de droogbloemen het beste buiten houden van kleine kinderen en huisdieren. Niet alleen omdat ze makkelijk beschadigd raken, maar ook om te voorkomen dat ze het op gaan eten. Droogbloemen kan je niet eten.

Goede luchtstroom

Zorg voor een goede luchtstroom rond de droogbloemen en voorkom temperatuurschommelingen. Ze hebben geen luchtstroom rechtstreeks uit een open raam nodig, maar in een stagnerende of vochtige kamer kunnen ze vochtig worden. Als ze vochtig worden, kunnen ze gaan schimmelen. Soms vangen vazen ​​vocht en vochtigheid in zich op, dus controleer af en toe de stelen in de vaas – zorg ervoor dat ze mooi en droog zijn.

No Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *