Keuken

Marmer keukenblad


Overweeg je een marmer keukenblad voor je nieuwe keuken? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt – voordelen en nadelen, kosten, onderhoud, en nog veel meer. Lees snel verder!

marmer keukenblad

Bij het kopen van een nieuwe keuken moet je verschillende belangrijke keuzes maken. Denk bijvoorbeeld aan de keukenopstelling, het keukenapparatuur of de kleur van de kasten. Het keukenblad behoort ook tot die belangrijke keuzes. Keukenbladen zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, materialen en kleuren. Composiet en Corian zijn bijvoorbeeld erg populair, maar marmer blijft nog steeds één van de populairste materiaalsoorten voor het werkblad in de keuken.

Een mooie witte keuken met een marmer keukenblad en gouden deurknoppen. Klik hier voor meer foto's.

Een mooie witte keuken met een marmer keukenblad en gouden deurknoppen. Klik hier voor meer foto’s.

Marmer is een natuurlijk materiaal met een grote variëteit, afhankelijk van welke soort je selecteert en hoe het wordt gesneden. Het creëert een heel mooi natuurlijk patroon, dat eigenlijk niet na te bootsen is met kunstmatige materialen. Maar marmer is geen perfect product. Hoewel kwalitatieve marmer, zoals de wereldberoemde producten uit Carrara, Italië, compact en relatief niet-poreus zijn – waardoor ze duurzaam en vlekbestendig zijn – hebben ze ook zwakke punten. Marmer is een niet-gefolieerd metamorf gesteente en bestaat over het algemeen uit calciumcarbonaat (hetzelfde ingrediënt dat wordt gebruikt in maagzuurremmers zoals Tums) of magnesiumcarbonaat, dat reageert op zuren. Een zure keukenvloeistof zoals citroensap of azijn kan een marmer keukenblad aantasten, waardoor een doffe, witachtige vlek achterblijft, zelfs nadat het marmer is verzegeld.

Maar zolang je zorgvuldig kiest, weet wat je kunt verwachten en zorgvuldig omgaat met je mooie marmeren keukenblad, kunnen ze een mooie, functionele keuze zijn voor jouw keuken.

Shauna heeft gekozen voor een stoere zwarte keuken met een wit marmeren keukenblad met lichte aders. Klik hier voor meer foto's.

Shauna heeft gekozen voor een stoere zwarte keuken met een wit marmeren keukenblad met lichte aders. Klik hier voor meer foto’s.

Het marmer keukenblad in deze keuken loopt door naar de keuken achterwand. Klik hier voor meer foto's.

Het marmer keukenblad in deze keuken loopt door naar de keuken achterwand. Klik hier voor meer foto’s.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een marmeren keukenblad?

Laten we beginnen met hetgeen waar de meeste mensen naar op zoek zijn als ze een marmer keukenblad overwegen voor hun nieuwe keuken – wat zijn de voordelen en nadelen? Deze hebben we hieronder opgesomd. Lees verder om deze goed te begrijpen en hoe je ermee om kunt gaan.

Voordelen:

 • Natuurlijk materiaal;
 • Elk stuk is uniek;
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren en aders;
 • Hittebestendig;
 • Past bij verschillende keukenstijlen;
 • Ontwikkelt na verloop van tijd een patina.

Nadelen:

 • Poreus materiaal dat vatbaar is voor vlekken;
 • Lage slijtvastheid en gevoelig krassen;
 • Vereist voortdurend onderhoud;
 • Etst bij blootstelling aan zure vloeistoffen;
 • Duur;
 • Ontwikkelt na verloop van tijd een patina.
Een stijlvolle houten keuken gecombineerd met een wit marmeren keukenblad. Klik hier voor meer foto's.

Een stijlvolle houten keuken gecombineerd met een wit marmeren keukenblad. Klik hier voor meer foto’s.

Wat is marmer?

Marmer is een metamorfe steen die voorkomt in bergachtige streken van Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië en Europa. Italië staat er bijvoorbeeld bekend om. Het wordt gecreëerd door de fysische of chemische verandering van sediment in een dichtere vorm door hitte en/of druk. Het resulterende gesteente heeft een kristallijne aard waardoor het gepolijst kan worden. Het heeft ook aderen van minerale afzettingen die voor een uniek patroon zorgen. Geen van de marmeren keukenbladen zijn dus hetzelfde.

In deze super stijlvolle keuken is er gekozen voor mosgroene keukenkasten, een gouden keuken achterwand en een wit marmeren keukenblad. Klik hier voor meer foto's.

In deze super stijlvolle keuken is er gekozen voor mosgroene keukenkasten, een gouden keuken achterwand en een wit marmeren keukenblad. Klik hier voor meer foto’s.

Omdat marmer van metamorfe stenen is, is het ook vatbaar voor vlekken. Hoewel het niet zo hard is als zijn metamorfe neef graniet (dat van dieper in de aarde komt waar het wordt blootgesteld aan meer hitte), is marmer niet zo zacht als speksteen. Het heeft over het algemeen een lage slijtvastheid, wat betekent dat het vrij gemakkelijk krast. De chemische samenstelling van de steen (calciumcarbonaat) maakt marmer bijzonder gevoelig voor zure oplossingen, wat kan resulteren in etsen op het oppervlak. Aan de andere kant is marmer hittebestendig, sterk en zal over het algemeen niet afbrokkelen of deuken.

Tip: Vraag naar de oorsprong van het marmer. Tegenwoordig is er veel vraag naar wit marmer zoals Calacatta en Statuario. . Echte Calacatta is afkomstig uit berggroeven in Carrara, Italië. Hetzelfde geldt voor Statuario: echt Statuario-marmer komt oorspronkelijk uit Italië. Sommige marmerleveranciers noemen hun wit marmer met aders Calacatta marmer, terwijl het niet afkomstig is uit Italië.

Een mooi contrast tussen de donkere keukenkasten en het witte marmeren keukenblad. Klik hier voor meer foto's.

Een mooi contrast tussen de donkere keukenkasten en het witte marmeren keukenblad. Klik hier voor meer foto’s.

Marmer kleuren

Als je het hebt over een marmer keukenblad, dan denk je misschien aan een wit keukenblad. Hoewel een wit marmeren keukenblad veruit het populairst is, is marmer verkrijgbaar in een breed scala aan natuurlijke kleuren, zoals zwart, grijs, geel, groen en roze. Sommigen kenmerken zich met donkere, prominente aders, terwijl anderen meer subtielere patronen hebben. Onregelmatige aderlijnen zorgen voor een mooi contrast met de rechte lijnen.

Tip: Als je je zorgen maakt over vlekken, kies dan voor wit marmer. Voor marmeren werkbladen in de keuken wordt over het algemeen aangeraden om te kiezen voor wit marmer. Omdat zuuretsing een witachtige vlek achterlaat, valt het veel meer op op gekleurd marmer dan op wit marmer.

Een moderne witte keuken met een dik wit marmeren keukenblad. Klik hier voor meer foto's.

Een moderne witte keuken met een dik wit marmeren keukenblad. Klik hier voor meer foto’s.

Soorten afwerkingen

Marmer keukenbladen kennen op verschillende manieren afgewerkt worden. De meest voorkomende afwerkingen zijn gepolijst, verzoet en leer (ook wel antiek genoemd). Afwerking beïnvloedt het uiterlijk en de prestaties van het werkblad.

 • Verzoete (of matte) afwerking: Gemaakt door het marmer te schuren zodat het een satijnzacht gevoel krijgt.  Een verzoet marmer keukenblad vertoont minder krassen en gebreken als een gepolijste afwerking, en het dempt ook de kleur van de steen. Let wel op dat door het oppervlak aan te scherpen, worden de poriën van het marmer geopend, waardoor het vatbaarder wordt voor vlekken.
 • Gepolijste afwerking: een slijp- en polijstproces resulteert in een hoogglans glad oppervlak. Het mooie van een gepolijst marmer keukenblad is dat de details van de kleur, de aders en het karakter van het marmer naar voren komen. Hoewel gepolijst marmer de minst poreuze van alle afwerkingen is, is het het meest vatbaar voor etsen door huishoudelijke zuren en reinigingsmiddelen.
 • Lederen afwerking: deze optie wordt gecreëerd door een leerachtige textuur toe te voegen aan een gezoet oppervlak. Het heeft een zachte glans, maar is niet reflecterend zoals een gepolijste afwerking, en wordt meestal gebruikt met donker marmer. De textuur is vormt effectieve camouflage voor vingerafdrukken en andere onvolkomenheden. Let op dat de hoeveelheid textuur die tijdens het proces wordt gecreëerd, varieert van steen tot steen.
Nora en Laura van Design Tales bewijzen dat een wit marmer keukenblad ook super mooi staat in een stoere zwarte industriële keuken. Klik hier voor meer foto's.

Nora en Laura van Design Tales bewijzen dat een wit marmer keukenblad ook super mooi staat in een stoere zwarte industriële keuken. Klik hier voor meer foto’s.

Het marmeren keukenblad steelt de show in deze stoere keuken met zwarte kasten. Klik hier voor meer foto's.

Het marmeren keukenblad steelt de show in deze stoere keuken met zwarte kasten. Klik hier voor meer foto’s.

Tip: Overweeg om de randen van je marmeren keukenblad te bewerken. Naast zijn natuurlijke schoonheid is er een reden waarom marmer historisch zo populair is geweest voor beeldhouwkunst: het is gemakkelijk te bewerken met gereedschap. En dankzij moderne freesmachines met numerieke besturing, is tegenwoordig bijna alles mogelijk voor. Er zijn talloze randprofielen om uit te kiezen, maar veel mensen geven de voorkeur aan een eenvoudige versoepelde rand, die de scherpte uit een rechte hoek van 90 graden haalt.

Om dun marmer werkblad het uiterlijk van een dikkere plaat te geven, is het mogelijk om een ​​verstekverbinding aan de rand van het werkblad te gebruiken om een ​​dikker oppervlak toe te voegen met een bijna naadloos uiterlijk. Het is zelfs mogelijk om de rand van een wit marmer werkblad te graveren met een patroon naar keuze.

Deze moderne keuken is volledig groen. Naast groene kasten is er ook gekozen voor een groen marmer keukenblad.

Deze moderne keuken is volledig groen. Naast groene kasten is er ook gekozen voor een groen marmer keukenblad. Klik hier voor meer foto’s.

Marmer keukenblad impregneren

Omdat marmer poreus en daardoor kwetsbaar is voor zuren, is het het verstandig om een marmer keukenblad te impregneren. Door het te impregneren bescherm je het keukenblad tegen schadelijke invloeden en blijft het langer mooi, glad en glanzend. Maar let op dat zelfs een geïmpregneerd marmer keukenblad na verloop van tijd vlekken absorberen en een patina ontwikkelen (wat veel mensen leuk vinden). Er zijn twee manieren om een marmer keukenblad te impregneren:

 • Oppervlaktecoating die het marmer bedekt. Het kan het uiterlijk van het marmer enigszins veranderen, maar biedt enige bescherming tegen zuuretsen. Het nadeel is dat plaatselijke kitten na verloop van tijd kunnen slijten en verschroeien door hitte, waardoor het minder effectief wordt door krassen.
 • Een andere manier om een marmer keukenblad te impregneren is door een sealer te gebruiken die in de poriën van het marmer sijptelt. Deze optie wordt meestal door de meeste leveranciers aanbevolen. Het helpt vlekken te beperken door te voorkomen dat vloeistoffen, zoals olie, wijn en kofie in het oppervlak trekken. Hoewel het meer water- en vlekbestendigheid wordt, zal een marmeren werkblad nooit geheel waterdicht worden.

Welke methode je ook kiest, een marmer keukenblad zal nooit onaantastbaar worden. Daarnaast is het belangrijk om je werkblad eens in de zoveel tijd opnieuw te laten impregneren. Sommigen raden het aan om dit eens in het jaar te doen, anderen om het jaar. Laat je hierin goed informeren door de leverancier.

Deze moderne keuken laat zien dat witte keuken, gouden deurgrepen en een wit marmeren keukenblad een mooie combinatie blijft. Klik hier voor meer foto's.

Deze moderne keuken laat zien dat witte keuken, gouden deurgrepen en een wit marmeren keukenblad een mooie combinatie blijft. Klik hier voor meer foto’s.

Een stoere multiplex keuken met een wit marmer keukenblad. Klik hier voor meer foto's.

Een stoere multiplex keuken met een wit marmer keukenblad. Klik hier voor meer foto’s.

Marmer keukenblad schoonmaken en onderhouden

Een marmeren keukenblad is niet goedkoop. Daarom is het verstandig om je keukenblad altijd goed te onderhouden en schoon te maken. Hieronder vind je aan aantal handige tips:

 • Verwijder gemorste vloeistoffen zo snel mogelijk , zodat de kans minder groot wordt dat het in het keukenblad zal trekken.
 • Gebruik nooit een schoonmaakmiddel die je ook niet zal gebruiken voor het schoonmaken van je handen. Dit betekent dat je poedervormige reinigingsmiddelen, bad- en tegelreinigers, schuursponsjes of zelfs algemene ‘allesreinigers’ die zure ingrediënten kunnen bevatten, moet vermijden.
 • Een mild vloeibaar afwasmiddel of een vergelijkbare milde zeep en warm water met een niet-schurende handdoek of spons zijn het beste voor de dagelijkse schoonmaak.
 • Gebruik een neutrale natuursteen reiniger voor hardnekkigere vlekken.
 • Voorkomen is altijd beter dan genezen. Bescherm het keukenblad zo veel mogelijk door snijplanken te gebruiken voor het bereiden van voedsel.
 • Laat je marmer keukenblad regelmatig impregneren.
Deze strakke keuken is super chic, met lichtgrijze kasten en een wit marmer keukenblad. Klik hier voor meer foto's.

Deze strakke keuken is super chic, met lichtgrijze kasten en een wit marmer keukenblad. Klik hier voor meer foto’s.

Wat zijn de kosten van marmeren keukenbladen?

Zoals gezegd is een marmeren keukenblad niet goedkoop. Je moet rekening houden met een prijs vanaf De prijs €200 per strekkende meter.  De prijs wordt beïnvloed door vraag en aanbod., de dikte van het keukenblad en de complexiteit van de montage. Enkele tips om kosten te beheersen:

 • Werk met een goede fabrikant. Hij of zij zal het werk zo indelen dat verspilling tot een minimum wordt beperkt.
 • Ga op zoek naar restpartijen, die een stuk goedkoper zijn.
 • Sta open voor verschillende tinten en patronen, zodat je genoegen kunt nemen met een type dat gemakkelijk te vinden en goed geprijsd is.
Deze kleine keuken met schiereiland combineert blauwe kasten met een wit marmer keukenblad. Klik hier voor meer foto's.

Deze kleine keuken met schiereiland combineert blauwe kasten met een wit marmer keukenblad. Klik hier voor meer foto’s.

 

 

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply