Tuin

Steenschotten terras


Wil jij een stoere steenschotten terras leggen of laten leggen in je tuin? Nice! Vind hier alle informatie die je nodig hebt om dit te realiseren: wat heb je nodig, de voordelen en nadelen, waar moet je opletten, noem maar op. Lees snel verder!

steenschotten terras

Om echt van je tuin te kunnen genieten, is een fijn terras onmisbaar. Een plekje in je tuin die je inricht met een tuintafel waar je kunt eten en drinken en/of een loungehoek met een comfortabele loungebank. Een terras kan je natuurlijk op verschillende manieren en verschillende manieren aanleggen. Zo kan je denken aan terrassen van houten vlonders, van tegels, met split of grind, met klinkers, noem maar op. Wil je een vintage of industriële tuin inrichten, of wil je jouw tuin gewoon een stoer tintje geven? Dan is een steenschoten terras een goed idee. Lees er hier alles over.

Wat zijn steenschotten?

Voordat we ingaan op het aanleggen van een steenschotten terras, is het handig om eerst te vertellen wat steenschotten eigenlijk zijn. Steenschotten zijn eigenlijk grote platen, bestaande uit hardhouten planken die aan elkaar vast zijn gemaakt middels een pen-groefverbinding. Met behulp van grote ijzeren houtdraadbouten worden de afzonderlijke planken super strak samgengepakt. Om de schotten extra te beschermen, vind je aan de kopse kanten over de hele breedte zogenaamde verzinkte metalen c-profielen.

In ambachtelijke steenfabrieken worden net gebakken stenen uit de oven op de steenschotten gelegd om te drogen. Dat kan je vaak ook nog zien aan de cementresten die op de steenschotten achtergebleven zijn. Doordat de stenen nog heet zijn, krijgen de steenschotten een stoere verweerde uitstraling. Die verweerde look in combinatie met de verzinkte metalen c-profielen, zorgt ervoor dat steenschotten ook erg populair om er van alles en nog wat te maken voor huis en tuin. Denk bijvoorbeeld aan stoere meubels, zoals tafels, kasten en banken, maar steenschoten worden dus ook regelmatig gebruikt voor het aanleggen van een stoer terras in de tuin.

steenschotten terras aanleggen

Waar moet je op letten bij het kopen van steenschotten?

Bij het kopen van steenschotten voor je terras, zijn er drie aspecten waar je goed op moet letten:

 • Afmetingen: Steenschoten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Let hierbij vooral ook op de dikte van de steenschotten.
 • Houtsoort: Let ook goed op de houtsoort. Je hebt in hardhout, meestal tropisch hardhout, zoals azobé. Tropisch hardhout is zeer hard en heeft een lange levensduur. Daarnaast heb je ook naaldhout, ook wel zacht hout gemaakt. De naam zegt het al – het is zacht en hierdoor poreuzer, neemt wat meer vocht op, en de kans op afbrokkelen is ook groter vergeleken met hardhout.
 • Afwerking: Als derde punt, let goed op of de steenschotten geschuurd of ongeschuurd is. Dat maakt bij deze steenschotten nogal verschil, omdat het best een karwei is om ze te schuren. Je hebt echt een goede bandschuurmachine nodig om ze goed te kunnen schuren. De ongeschuurde steenschotten worden vaak gebruikt voor bijvoorbeeld een beschoeiing, maar voor het aanleggen van een terras is het aan te raden om geschuurde steenschotten te gebruiken.
 • Kopen: Steenschotten zijn op veel plekken verkrijgbaar. Zo kan je steenschotten kopen bij de bekende bouwmarkten zoals Praxis, Karwei en Gamma. Heb je een grote partij nodig? Kijk dan eens rond bij speciale handhandelaren zoals Gadero.
pergola boven steenschotten terras

Dit tuinontwerp met onder andere een houten pergola boven een steenschotten terras is gerealiseerd door Schoffelstudent & Hoveniers. Klik hier voor meer foto’s.

Steenschotten terras aanleggen

De meeste mensen die een steenschoten terras willen aanleggen, vinden vooral die stoere verweerde look erg mooi voor de tuin. Maar naast het uiterlijk biedt een steenschotten terras ook andere voordelen. Zo is het vrij eenvoudig aan te leggen. Zoals gezegd zijn steenschotten grote platen, waardoor je snel klaar bent met leggen. Er zijn wel een aantal punten waar je goed op moet letten als je aan de slag gaat, om ervoor te zorgen dat hetterras  lang mooi blijft.

Wat heb je nodig?

 • Steenschotten
 • Worterdoek;
 • Vlonderschroeven;
 • Douglas houten planken;
 • Houten balken;
 • Waterpas;
 • Boormachine;
 • Zaag.
In deze tuin is er gekozen voor een verhoogd steenschotten terras.

In deze tuin is er gekozen voor een verhoogd steenschotten terras.

1. Fundering

Een grote voordeel van een steenschotten terras, is dat steenschotten grote houten platen zijn, waardoor je, bijvoorbeeld vergeleken met houten vlonders, sneller klaar bent. Maar net als een vlonder terras, is het belangrijk om een stevige fundering neer te zetten. Niet alleen om ervoor te zorgen dat het een stevig terras wordt, maar de fundering met houten balken zorgt er ook voor dat het terras kan ventileren, waardoor je terras ook langer meegaat.

Deze fundering kan je op verschillende manieren maken. Wil je het het steenschotten terras bijvoorbeeld op bestaande tegels aanleggen, dan zou je simpele rubberen dragers gebruiken. En als je de hoogte willen kunnen verstellen, dan zou je ook verstelbare tegeldragers gebruiken.

Tip: Om ervoor te zorgen dat je last krijgt van onkruid tussen je steenschoten terras, raden we aan om ook een worteldoek te gebruiken. Let op dat je rekening houdt met een overlap van ongeveer 20cm, om begroeiing tegen te gaan.

Marlou van Followfashion.nl koos voor een overdekt steenschotten terras in haar mooie tuin. Klik hier voor meer foto's.

Marlou van Followfashion.nl koos voor een overdekt steenschotten terras in haar mooie tuin. Klik hier voor meer foto’s.

2. Steenschotten plaatsen

Als de fundering gereed is, kan je beginnen met het plaatsen van de eerste steenschotten. Met behulp van de vlonderschoreven en een boormachine kunnen de steenschotten op de houten palen van de fundering vastgeschroefd worden. Op deze manier kan je doorgaan tot de laatste steenschot is geplaatst.

Let op dat steenschotten aan weerszijden een stalen rand hebben, en is van massief hout. Het inkorten van een steenschot valt daarom niet mee. De beste en makkelijkste manier om dit te doen is om op de lange zijde te zagen.

Bij Handelsonderneming Bullinga vonden we dit mooie steenschotten terras, gecombineerd met grind.

Bij Handelsonderneming Bullinga vonden we dit mooie steenschotten terras, gecombineerd met grind.

3. Terras afwerken

Nadat alle steenschotten zijn geplaatst en vastgeschroefd, kan het terras netjes afgewerkt worden. De steenschotten hebben verder geen afwerking nodig, met de afwerking bedoelen we de randen van het terras. Deze kan je mooi afdekken met douglas houten planken, om ervoor te zorgen dat de fundering niet zichtbaar is.

Bovenstaande afwerking geldt natuurlijk als het gaat om een terras die bijvoorbeeld midden in de tuin is gelegd. Als het om een terras gaat dat van schutting tot schutting loopt, dan is de afwerking dus niet nodig.

Nog een mooi voorbeeld bij handelsonderneming Bullinga van een super leuke en sfeervolle tuin met een steenschotten terras, gecombineerd met tegels en een groen gazon!

Nog een mooi voorbeeld bij handelsonderneming Bullinga van een super leuke en sfeervolle tuin met een steenschotten terras, gecombineerd met tegels en een groen gazon!

Bekijk ook:
35x Tuin ideeen
Speelse voortuin ideeën
Schutting ideeën

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply