Search and Hit Enter

Horren tegen insecten in de winter

Ha, het wordt kouder. Nu hebben we geen last meer van muggen. Toch? Helaas, fout gedacht. In de zachte winters van de laatste jaren kun je ook ’s nachts geterroriseerd worden door hels gezoem. En met een beetje pech siert er de volgende dag een ontsierende jeukende bult.

mooie hordeur schuifpui

Toen we in de winter klappertandend zaten te wachten op een bus die maar niet arriveerde, hadden we één ding waar we ons aan vast konden houden: bij deze winterse temperaturen werden we tenminste niet lastiggevallen door bijen, wespen of ander gespuis. Insecten overleven winters namelijk niet. Tenminste, dat is onze algemene gedachte. Toch schijnt dit niet waar te zijn. Door verschillende foefjes zijn sommige insecten zelfs gewapend tegen temperaturen tot 40 graden onder 0.

Overwinteren

Wel eens een verstard lieveheersbeestje in de winter gezien? Waarschijnlijk dacht je dat het beestje dood was. Toch niet. Net zoals vele andere insecten in de winter zetten ook lieveheersbeestjes een nep-dood in scene. Ze maken dan een antivriesverbinding aan in hun lichaam dat het insect in staat stelt om vorst te overleven. Dit proces heet de diapauze. Andere insecten verstoppen zich voor de vorst. Ze kruipen soms wel een meter diep in de grond om daar onbereikbaar te zijn voor de kou.

mooie hor raam insecten

Insectentrek

Vogeltrek. Daar hebben we allemaal wel eens van gehoord. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als insectentrek? De distelvlinder is zo’n trekvlinder. Deze vlinder vliegt naar warmere oorden wanneer de winter zich aandient. Andere vlinders overwinteren gewoon in Nederland als pop.

Handen wrijven

Je leest het goed. Handen wrijven. Zoiets doen mieren namelijk wanneer ze het koud krijgen. Om de nesttemperatuur op te warmen beginnen ze met duizenden tegelijk te wriemelen

Wanneer er zich een warmere periode aandient – wanneer het lente wordt of wanneer we te maken hebben met een kwakkelwinter – worden insecten wakker uit hun diapauze en trekken ze de weide wereld weer in. Maar soms beperkt hun trek zich tot je woning en vindt er een ware insecteninvasie plaats. Ideaal zijn dan raamhorren & plissé hordeuren om deze ongenode gasten buiten te deur te houden. Wanneer de winter zich aandient kun je je raamhorren dus gewoon laten hangen.

hor schuifpui

 

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *