Keuken

Keukenkastjes verven


Stap voor stap handleiding voor het verven van jouw keukenkastjes.

keukenkastjes verven

Ben je uitgekeken op je oude houten keuken, maar je hebt geen budget om een complete nieuwe keuken te kopen? Dan kan je keukenkastjes verven de perfecte oplossing zijn. Er is geen eenvoudigere of kosteneffectievere manier om je keuken te renoveren en een totaal andere look te geven. Wil jij ook jouw keukenkastjes verven? Leuk! Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarna kan de primer aangebracht worden om ervoor te zorgen dat de verf goed kan hechten. En vervolgens kan je daadwerkelijk aan de slag met het verven van de keukenkastjes. Lees onze praktische tips en stap voor stap handleiding voordat je aan de slag gaat met deze klus!

Tips

Voordat we beginnen met de handleiding keukenkastjes verven, hebben we een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet:
– Sommige merken hebben speciale verf ontwikkeld voor het verven van keukenkastjes, zoals ‘Mooi Makkelijk Keukenkasten’ van Flexa en ‘Perfect Finish Keukenkastjes’ van Histor.

Wat heb je nodig?

Zorg ervoor dat je het juiste materiaal en gereedschap in huis hebt:

 • Schoonmaakmiddel op basis van hars of soda;
 • Stofzuiger;
 • Emmer;
 • Verfbak;
 • Kwast;
 • Verfroller;
 • Schuurpapier;
 • Schroevendraaier;
 • Primer;
 • Verf;
 • Schilderstape;
 • Potlood of stift;
 • Lader;
 • Handschoenen;
 • Houtvuller;
 • Plamuurmes.

Voorbereiding

Het schilderen van kasten duurt enkele dagen, dus plan dienovereenkomstig. Draag altijd de juiste veiligheidsuitrusting en open de ramen voor ventilatie. Voor het beste resultaat moet u ook de deuren en laden verwijderen en eraan werken in een gebied dat niet in de weg staat, zoals een garage of kelder. Zorg ook daar voor voldoende ventilatie.

1. Bepaal de staat van uw kasten

Reeds geverfde oppervlakken kunnen opnieuw worden geverfd als de bestaande verf in goede staat verkeert. Zo niet, dan moet de oude verf worden verwijderd. Er zijn stripproducten beschikbaar die dit proces gemakkelijk maken. Gewoon aanbrengen met een kwast, wachten tot de stripper reageert met de oude verf en vervolgens met een plastic schraper wegpellen. Eenmaal droog verwijder je de laatste verf met schuurpapier.

keukenkastjes verven voorbereiding 1

2. Keukenkastjes demonteren en labelen

Om het verven eenvoudiger te maken, dienden de kastdeuren, lades en deurgrepen gedemonteerd worden. Terwijl je de kastdeuren en lades verwijdert, label je ze met schilderstape, zodat je alles na het verven precies weet op welke plek het gemonteerd moet worden. Plaats de deurgrepen bijvoorbeeld in een plastic zak of beker die je ook labelt.

keukenkastjes verven voorbereiding 2

3. Reinigen en herstellen

Reinig alle oppervlakken met een schoonmaakmiddel op basis van hars of soda. Let op dat je geen ammonia of een terpentine-achtig product gebruikt. Hierdoor hecht de verf straks minder goed. Herstel beschadigde oppervlakken. Deuken en gaten kunnen worden opgevuld met een houtvuller. Gebruik een plamuurmes om het in te drukken en het glad te strijken. Laat het drogen volgens de aanwijzingen.

keukenkastjes verven voorbereiding 3

4. Bescherming en schuren

Bedek de werkbladen, apparaten en andere oppervlakken die u wilt beschermen. Het is handig om schilderstape op de muur langs de randen van de kast te plakken. Schuur alles met schuurpapier met medium korrel om de verf aan het oppervlak te laten hechten. Vouw het schuurpapier om in de gedetailleerde oppervlakken op deuren en laden en in de hoeken van de frames te komen.

keukenkastjes verven voorbereiding 4

5. Stofvrij maken

Het schuren zorgt voor heel veel stof. Alles moet stofvrij zijn voor het schilderen. Reinig alle oppervlakken daarom met een stofzuiger en veeg het. af met een vochtig doekje.

keukenkastjes verven voorbereiding 5

Primer aanbrengen op keukenkastjes

Het aanbrengen van primer is een belangrijke stap bij het verven van keukenkastjes. Naast dat het oneffenheden bedekt, zorg je met primer ervoor dat de verf goed hecht.

1. Werk aan de kastframes van binnen naar buiten

Als je de binnenkant van de kasten verft, begin dan aan de achterkant en werk naar voren toe. Gebruik een dunne kwast voor hoeken en gedetailleerde oppervlakken. Het is belangrijk om gelijkmatige bewegingen te gebruiken en te eindigen in de natte primer.

Keukenkastjes verven primer 1

2. Grote oppervlakken

Gebruik een kleine verfroller voor het verven van grote, vlakke oppervlakken. Primer hoeft er niet perfect uit te zien. Het doel is om het oppervlak te bedekken en een goede basis te bieden voor de aflak. Werk aan één oppervlak tegelijk.

Keukenkastjes verven primer 2

3. Opeenhopingen verwijderen

Wanneer de primer is aangebracht, gebruik je een droge roller of borstel om lichtjes over het oppervlak te rollen, om eventuele opeenhopingen te verwijderen.

4. Primer deuren en lades

Verwijder de tape-labels maar bewaar ze in de buurt. Begin met de achterkant en breng een gladde, gelijkmatige laag aan. Als het droog is, draai je de deur om en verf je de voorkant. Begin met de gedetailleerde oppervlakken, zorg ervoor dat de primer niet in de hoeken komt en de randen uitdijen. Werk vervolgens op de grotere, vlakke oppervlakken met een schuimroller. Gebruik schildersstatieven om de deuren en laden van uw schilderoppervlak op te tillen. Hierdoor kan je de randen gemakkelijker verven.

Voor lades is het meestal het beste om alleen het voorstuk van de lade te schilderen in plaats van de hele lade. Soms kan het verven van de zijkanten en onderkant ervoor zorgen dat de lades in de frames blijven steken. Laat de primer drogen volgens de aanwijzingen. Dit duurt meestal een paar uur.

Keukenkastjes verven primer 4

Keukenkastjes verven

Als de primer is gedroogd, kan je beginnen met het verven van de keukenkastjes. Gebruik een kwast voor oppervlakken waar je met een verfroller niet bij kunt komen. En gebruik een verfroller voor de grote vlakke oppervlakken.

1. Kastframes verven

Begin met de kastframes. Gebruik een hoogwaardige kwast voor kleinere oppervlakken en een schuimroller voor grotere oppervlakken. De techniek is hetzelfde als voor de primer – gebruik gelijkmatige streken met de kwast en eindig in de natte verf en strijk de randen uit.

keukenkastjes verven 1

2. Kastdeuren verven

Voor het verven van de kastdeuren en ladefronten – Verf eerst de achterkant en daarna pas de voorkant. Volg de verfinstructies voor de juiste droogtijd. Haast je niet, laat de verf volledig uitharden.

keukenkastjes verven 2

3. Tweede laag verven

Nadat de eerste verflaag goed uitgehard is, breng je een tweede laag verf aan. Dit zou je afwerkingslaag moeten zijn. Laat de verf drogen. Pas nadat alles goed uitgehard is, kan je het weer monteren. Sommige schilders raden aan om een laag polyurethaan aan te brengen op voor extra bescherming. Anderen zeggen dat het niet nodig is. Door hoogwaardige verf volledig te laten uitharden, krijg je een harde en duurzame afwerking.

Keukenkastjes monteren

Als alle onderdelen goed gedroogd en uitgehard zijn, kan je beginnen met het monteren van de keukenkastjes. Gebruik de labels om ervoor te zorgen dat de deuren en lades op de juiste plekken worden gemonteerd.

Tip: oude deurgrepen en deurknoppen kan je heel eenvoudig en budgetvriendelijk vervangen door nieuwe exemplaren. Hoe klein ze ook lijken, het effect kan enorm zijn.

Leren handgrepen zijn bijvoorbeeld helemaal hot!

Bron: Lowes

Bekijk ook:
Houten vloer verven
Dip dye gordijnen verven
Bakstenen muur verven

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply