Interieur

Houten elementen combineren in interieur


Op de woonideeën pagina van Decorette, stuitten we op een erg interessant onderwerp. Het is eigenlijk een ‘probleem’ waar heel veel mensen vragen over hebben – het gebruik van verschillende houten elementen in een interieur. Of het nu gaat om het matchen van een houten eettafel met een houten vloer of het combineren van verschillende houten meubelen. Is dit wel een goed idee? En zo ja, hoe zorg je ervoor dat de verschillende houten elementen niet botsen met elkaar? Het antwoord is ja, verschillende houten elementen in een interieur combineren is absoluut mogelijk. Sterker zelfs, het kan super mooi zijn. En hieronder laten we zien hoe je dat het beste kunt doen.

houten elementen combineren interieur

1. Kies een dominante houttint

Hoewel het combineren van houttinten volkomen acceptabel is – en dus zelfs heel mooi kan zijn – helpt het altijd om een dominante houttint te kiezen als uitgangspunt. Met een dominante houttint is het eenvoudiger om meerdere houten elementen een plekje te geven in de ruimte. Als je bijvoorbeeld een houten vloeren hebt, dan is dit logischerwijs de dominante houttint. Heb je geen houten vloer, kies dan voor het grootste meubelstuk in de kamer.

houten vloer houten deuren

2. Match de ondertonen

De sleutel voor het combineren van houten elementen zijn de ondertonen. Houtsoorten met een warme ondertoon zien er geel of rood uit – denk aan kersen, mahonie en hickory. Deze houtsoorten werken goed samen, zelfs als ze variëren in tint en houtnerven. Koel getinte houtsoorten zien er een beetje grijs uit, zoals es, esdoorn, populier of den. Neutraal gekleurde houtsoorten zoals walnoot zijn het meest veelzijdig. Walnoot heeft zachtpaarse ondertonen die zowel met warm als koel getint hout werken. Voel je vrij om donkere en lichte houtsoorten met verschillende afwerkingen en korrelgrootte te combineren, zolang de ondertonen maar consistent zijn.

houttinten combineren woonkamer

3. Speel met contrast

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar bij het combineren van verschillende houten elementen in een ruimte, speelt contrast een belangrijke rol. In deze woonkamer bijvoorbeeld van de in LA gevestigde ontwerper Amber Lewis, worden de lichtgrijze gewassen vloeren aangevuld met een salontafel in donker walnoot en stoelen met drie verschillende houttinten. Spelen met contrast voegt visuele interesse toe en geeft een ontwerp meer diepte.

houten elementen combineren interieur woonkamer

4. Creëer continuïteit met afwerking

Het helpt ook om continuïteit te creëren met vergelijkbare houtnerven of afwerkingen. De meeste afwerkingen in deze kamer zijn bijvoorbeeld mat, met een subtiele korrelafwerking, zodat de kamer er samenhangend uitziet. Als je houten vloer of tafel glanzend is, volg dan het voorbeeld en kies bijzettafels of stoelen in een glanzende afwerking.

houten eettafel stoelen houten vloer

5. Gebruik een vloerkleed

Het plaatsen van een houten tafel op een houten vloer gaat niet altijd goed, natuurijk afhankelijk van het soort hout van beide elementen. Wil je zeker weten dat het niet botst? Gebruik dan een groot vloerkleed, en plaats de tafel daarboven op. Dat kan je mooi zien in onderstaande mooie eethoek.

Vloerkleden, wandkleden en kussens zijn allemaal geweldige manieren om een visueel vlak te doorbreken en het verschil in houttinten minder schokkend te maken. Als je een lichthouten vloer en een donkerhouten tafel hebt, dient een licht tapijt als een natuurlijke overgang. De variatie in textuur zal ook interesse wekken en de kamer uitnodigender maken. Het mengen van andere harde oppervlakken zoals marmer, metaal, graniet, spiegels en glas kan een soortgelijk effect hebben.

houten eettafel vloerkleed houten vloer

6. Niet teveel

Houd je keuzes op twee of drie soorten afwerkingen om te beginnen en herhaal elke afwerking een paar keer in de ruimte. Je ruimte zal minder chaotisch zijn en het zal evenwichtiger aanvoelen.

teveel houten elementen interieur

7. Wit en hout

Wit en hout is een magische combinaties wat altijd een goed idee is. Het werkt gewoon. Als je een verscheidenheid aan houttinten hebt, kan het een goed idee zijn om het af te wisselen met witte elementen. Heb je bijvoorbeeld een houten vloer en houten eetkamerstoelen? Kies dan voor een houten eettafel. Deze foto bewijst hoe mooi deze combinatie is.

witte eettafel houten stoelen vloer

8. Mix oud en nieuw

Hoogstwaarschijnlijk zijn de meubels in je huis in de loop van de tijd verzameld: een geërfd dressoir, een nachtkastje dat op een rommelmarkt is gekocht, een bankje die je al jaren hebt, noem maar op. De mooiste interieurs voelen natuurlijk aan, alsof ze door de jaren heen zijn geëvolueerd. Durf oude meubels te combineren met nieuwe meubels. Je zult versteld staan hoe mooie dit zal weken.

houttinten combineren oud nieuw

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply