Search and Hit Enter

Productief thuiswerken? 8x Tips voor het inrichten van een praktische thuiswerkplek!

thuiswerkplek inrichten tips

Het is een tijdje geleden dat we het hebben gehad over het thuiskantoor of de thuiswerkplek. Daar is het dus hoogtijd voor, juist in deze periode, waar heel veel mensen zowel vrijwillig als gedwongen thuiswerken. Thuiswerken biedt vele voordelen, waaronder de flexibiliteit om je eigen agenda te bepalen, geen reistijd en dus ook geen files, en het is veel beter voor het milieu. Maar hoe zorg je ervoor dat je thuis net zo productief kan zijn als op kantoor? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet!

1. Kies een werkplek uit

Idealiter zou je werkplek zich in een rustige omgeving moeten bevinden. Een plek waar je ongestoord kunt werken en waar je niet zo snel afgeleid wordt. Dit is vooral belangrijk als je het huis deelt met een partner, kinderen of andere huisgenoten. Het beste is dus een aparte kamer die je inricht als thuiskantoor. Heb je geen extra kamer over, dan kan je het ook combineren met bijvoorbeeld de logeerkamer of de inloopkast. Werk je graag aan de eettafel? Zorg er dan voor dat de eettafel je vaste werkplek is. Op die manier creëer je routine.

Wat belangrijk is, is dat de werkplek voldoende natuurlijk licht heeft. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je met natuurlijk licht 3%-40% productiever bent.

thuiswerkplek inrichten tips natuurlijk licht

2. Vaste werktijden

Normaal gesproken, als je op kantoor werkt, begin je rond een vaste tijdstip en ga je rond een vaste tijdstip weer naar huis. De grens tussen werk en prive is heel duidelijk. Dat is een ander verhaal als je thuiswerkt. Om ervoor dat je een goede work-life balance hebt, is het belangrijk om met vaste werktijden te werken. Natuurlijk heb je op sommige dagen uitzonderingen, net als op kantoor. Maar door je hieraan te houden voorkom je bijvoorbeeld dat je ’s ochtends te lang in bed blijft liggen of dat je elke dag te lang door blijft werken. Plan voor jezelf ook een pauze in, zodat je ook even kunt lunchen. Het zal je absoluut goed doen.

werkplek inrichten slaapkamer

3. Bepaal wat jen nodig hebt

Wat je allemaal nodig hebt om je werk goed te kunnen doen, is natuurlijk afhankelijk van het soort beroep die je beoefent. Een grafisch ontwerper heeft bijvoorbeeld andere dingen nodig dan een servicedeskmedewerker. Bepaal voor jezelf wat je nodig hebt en durf dit aan te kaarten bij je leidinggevende. Dit kan ook een ergonomische bureaustoel, een laptop standaard of een printer zijn. Reserve cartridges kan bijvoorbeeld best een gedoe zijn, vooral als je er geen meer hebt. Vraag aan je bedrijf of het mogelijk is om een print abonnement te nemen. HP heeft bijvoorbeeld een service, genaamd HP Instant Ink, die je automatisch cartridges per post opstuurt als je inkt bijna leeg is. Jij hoeft dus niet op zoek te gaan naar nieuwe cartridges. Ideaal!

4. Houd contact met collega’s

Thuiswerken heeft veel voordelen, maar het helaas heeft ook nadelen. Een veel genoemd nadeel is bijvoorbeeld dat je het contact mist met je collega’s. Herken jij dit probleem? Ga dan op zoek naar oplossingen. Een manier om te kunnen socializen met collega’s is bijvoorbeeld via de zakelijke berichten-apps zoals Slack, Teams of Zoom. Het enige probleem is dat ze te veel gelegenheid kunnen bieden om te socializen.

thuiswerk inrichten bij raam

5. Als je ziek bent, dan ben je ziek

Merk je dat je niet lekker voelt, neem dan ook ziekteverlof op. De verleiding is groot om tóch te gaan werken omdat je thuis bent. Maar het is echt beter als je de tijd en rust neemt om je goed te kunnen herstellen, zodat je op lange termijn je meest productieve zelf kunt zijn.

6. Ruim elke dag je bureau op

Niets is vervelende dan elke dat te moeten werken in een rommelige omgeving. Zorg er daarom voor dat je elke dag je bureau opruimt. Een opgeruimd bureau zorgt ervoor dat je minder wordt afgeleid, het zorgt ervoor dat je jouw werkdag fris kan starten, en het houdt je gefocust.

Dit betekent dat opbergruimte erg belangrijk is in een thuiskantoor. Zorg ervoor dat je kasten in de buurt hebt waar je mappen, brieven en andere papierwerken op een nettje manier kunt opbergen. En natuurlijk op een manier zodat je het ook eenvoudig kunt terugvinden.

werkplek inrichten tips bureau opruimen

7. Motiveer jezelf

Iedereen is anders. Sommige mensen zijn altijd gefocust en gemotiveerd, terwijl anderen alle hulp kunnen gebruiken om gemotiveerd te blijven. De werkplek kan een belangrijk onderdeel zijn om gemotiveerd te kunnen werken. We hebben hierboven al de tip om een vaste werkplek in te richten, en dat je jouw bureau elke dag moet opruimen. Daarnaast zijn er ook andere ideeën om je werkplek in productiever te maken. Zo kan je bijvoorbeeld een prikbord ophangen met motiverende quotes en teksten. Foto’s en prints kunnen ook heel leuk zijn.

werkplek inrichten tips motivatie

8. Planten doen wonderen

Planten zijn altijd een goed idee in huis. Of dat nou in de woonkamer, slaapkamer, badkamer of keuken is. Ze zien er niet alleen leuk uit, planten zijn ook goed voor de luchtcirculatie en je gezondheid. Ook in een thuiskantoor zijn planten dus een absolute musthave. Steker zelfs, uit verschillende onderzoeken is bewezen dat planten de productiviteit verhogen. Een dode plant kan echter precies het tegenovergestelde effect hebben. Houd je werkruimte levendig en bloeiend door de beste planten te nemen en ze de juiste zorg te geven. Geen idee wat voor plant je wilt nemen? Bekijk onze lijst met 5x leuke kamerplanten.

thuiswerkplek inrichten tips planten

Bekijk ook:
Architect ontwerpt een tuinhuis werkplek!
10x Industriële werkplek
15x Werkplek in de woonkamer
De mooiste werkplekken in huis

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *