Interieur

Onmisbare info voor het vinden van de perfecte tegel!


Het uitzoeken van een vloer kan ontzettend lastig zijn. Het is vaak een van de eerste dingen die uitgekozen wordt en vormt de basis voor de rest van het interieur. Het is vooraf lastig om te visualiseren hoe een vloer- en of wandtegel eruit ziet in een ruimte. Dit maakt het lastig om de juiste kleur en afmeting te kiezen. Het is van belang om informatie in te winnen over de mogelijkheden en eigenschappen van een tegel. Deze informatie kan Totaaltegel je bieden. Het zorgt ervoor dat je niet alleen kiest voor de tegel die er mooi uit zien, maar ook de eigenschappen heeft die past bij je levensstijl. In deze blog leggen we uit welke materialen er zijn zodat je een goede keuze kunt maken!

Onmisbare info voor het vinden van de perfecte tegel!

Keramiek, natuursteen, composiet en cementtegels
Grofweg kunnen we binnen tegels opdelen in 3 materialen: keramiek, natuursteen en cement. De uitstraling en eigenschappen verschillen per tegelsoort. Niet alleen de uitstraling is van belang bij de aankoop van een tegel, de eigenschappen van de tegel moeten aansluiten bij jouw persoonlijke wensen en levensstijl.

 1. Keramiek vloertegels en wandtegels

De keramische tegel is en blijft een product dat erg veel wordt gekozen. Het aanbod in keramiek is groot en de eigenschappen van de tegel zorgen ervoor dat het weinig tot geen onderhoud vergt. Een keramische tegel bestaat uit klei dat wordt gebakken op hoge temperatuur met daarop een print. De prints worden ontworpen en vervolgens op de tegel gedrukt. Veel inspiratie voor prints wordt gehaald uit natuursteen tegels. Een keramische tegel onderscheid zich van andere producten door:

 • Grote aanbod; zowel vloertegels als wandtegels zijn er in overvloed. Veel keramische tegels zijn afkomstig uit fabrieken in Spanje en Italië. Het aanbod in keramiek heeft een snelle doorloop omdat er steeds weer nieuwe ontwerpen zijn
 • Duurzaam en veilig; een keramische tegel is extreem hard, vuurbestendig, waterbestendig en bestand tegen chemische invloeden
 • Kleurvast; in tegenstelling tot veel andere materialen is een keramische tegel niet gevoelig voor zonlicht. De tegel zal altijd zijn originele kleur behouden
 • Krasvast; een keramische tegel is machinaal vervaardigd en extreem hard
 • Antislip; veel keramische tegels zijn antislip, dit wordt aangeduid met de R-waarde. R11 en R12 tegels zijn geschikt voor natte ruimtes
 • Keramische tegels trekken niet krom en buigen niet
 • Onderhoudsarm; dweilen met water (en zeep) is voldoende

 1. Natuursteen vloertegels en wandtegels

Natuursteen wordt als blokken gewonnen uit groeves. Uit de blokken worden tegels vervaardigd. Dit maakt natuursteen uniek in zijn soort, geen enkele tegel is namelijk hetzelfde. Ben je op zoek naar een karakteristieke tegel? Bekijk dan zeker het natuursteen assortiment. De materialen zijn grofweg: leisteen, graniet, travertin, basalt, hardsteen, franse dallen en marmer. Natuursteen tegels hebben de volgende kenmerken

 • Authentieke karakter; elke tegel heeft zijn eigen structuur waardoor een prachtig geheel ontstaat. Elke natuursteensoort heeft dit op zijn eigen manier, denk aan de aders in marmer, fossielen in hardsteen en de gelaagdheid in leisteen. De uitstraling van natuursteen is prachtig en samen vormen de tegels een uniek geheel.
 • Diverse maatvoeringen; natuursteen tegels zijn er in tal van maatvoeringen. Vrijwel elke natuursteensoort is leverbaar in diverse maatvoeringen. De maatvoeringen variëren van klein tot groot, vierkant tot rechthoekig, maar ook in diverse verbanden. Totaaltegel biedt een groot aantal maatvoeringen aan of kan deze bestellen bij de fabrieken. Er moet dan wel rekening gehouden worden met een langere levertijd.
 • Krasgevoelig; een ‘nadeel’ van natuursteen is de krasgevoeligheid bij diverse natuursteensoorten. Een hardsteen tegel is een voorbeeld van een tegel waarbij krassen sneller zichtbaar zijn. De kan worden gezien als nadeel, maar zorgt ook voor een karakteristieke uitstraling. Een hardsteen tegel wordt in de fabriek getrommeld, hierdoor ontstaan er krassen en oneffenheden op de tegel. Het zorgt voor de oude uitstraling waar veel mensen van gecharmeerd zijn.
 • Vlek- en zuurgevoelig; een natuursteen tegel zal vetten sneller opnemen. De vlekken trekken er na verloop van tijd uit of zijn schoon te poetsen, het vergt alleen meer onderhoud dan vlekken op een keramische tegel. Dit kan gezien worden als nadeel, maar de imperfecties zorgen juist ook voor de prachtige uitstraling van natuursteen. Let op met chemische producten zoals bleek, deze tasten de vloer aan.

 1. Composiet tegels

Een composiet tegel valt niet onder de natuursteensoorten omdat het een machinaal vervaardigde tegel is. Het bestaat uit componenten zoals marmer, graniet en kwarts die worden samengevoegd met een bindmiddel, kleurstof en spiegeldeeltjes. De meest bekende composiet soorten zijn de Crystal White en Crystal black.

 • Unieke uitstraling; witte en zwarte composiet staat bekend om zijn prachtige glitters die zorgen voor een luxe uitstraling
 • Kras, vlek en zuurgevoelig; dit kan vergeleken worden met natuursteen tegels. Omdat de tegel wel bestaat uit natuursteendelen, is de tegel in lichte mate gevoelig voor krassen en vlekken. Doordat het oppervlak gepolijst is, valt het echter minder op. Let wel op met zuurhoudende middelen, deze bijten uit.
 • Glad; het oppervlakte van de tegels is gepolijst en daardoor erg glad. Wij raden het daarom niet aan op de composiet tegels in natte ruimtes te leggen.
 1. Cementtegels of Portugese vloertegels en wandtegels

We kennen ze allemaal, de prachtige tegeltjes met patronen en prachtige kleurcombinaties. Het aanbod cementtegels is ontzettend groot omdat de combinaties eindeloos zijn. We zien cementtegels vaak terug in een badkamer, keuken, hal of toilet. De uitstraling is prachtig. We zien de cementtegels nog overal terug komen in oude panden en herenhuizen. Ze zien er vaak niet meer perfect uit, maar dat is juist ook zo charmant! Qua eigenschappen kan een cementtegel vergeleken worden met natuursteen; Kras, vlek en zuurgevoelig. Cementtegels zijn niet super glad, maar ook niet antislip.

Welke tegel past bij mij?

Nu je weet wat de eigenschappen zijn van de tegelsoorten, is het makkelijker om een keuze te maken. Erger jij je snel aan oneffenheden en wil je vooral niet te veel onderhoud hebben aan een vloertegel? Dan is een keramische tegel waarschijnlijk de beste keuze. Ben jij helemaal gecharmeerd van een authentieke uitstraling en wil je iets unieks? Dan is een natuursteen vloertegel of cementtegel een goede keuze. Ook de gezinssamenstelling speelt een rol. Heb je kinderen en een hond? Dan zullen er sneller vlekken en krassen ontstaan op een natuursteen vloer. In een adviesgesprek bekijken we samen wat jouw situatie is, wat je mooi vindt en welke tegel in dit plaatje past.

De vraag die ook regelmatig gesteld wordt is: past het bij elkaar? Dit geldt zowel voor nieuwbouwwoningen als bestaande huizen. Diverse materialen moeten gecombineerd worden en dat kan behoorlijk lastig zijn en moeilijk te visualiseren. Doe je inspiratie op bij websites zoals Pinterest en Welke.nl. Vaak helpt het ook om een stijl te kiezen, items kunnen hierdoor makkelijker op elkaar afgestemd worden en je bent verzekerd van een match! Neem foto’s, stalen van stoffen, verf en andere materialen mee naar onze showroom. Zo kun je gaan combineren en afwegen. Wij adviseren om de basis neutraal te houden, dit hoeft niet te betekenen dat je geen knalkleur of gemêleerde tegel kunt kiezen, maar kies dan elders voor rust, bijvoorbeeld door neutrale verfkleuren en rustige stoffen. Ook kun je de hulp inschakelen van een interieur styliste, aan de hand van een moodboard hebben ze vaak al een goed idee. Dit hoeft geen bakken met geld te kosten, maar kan je wel op weg helpen!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply