Interieur

35x Scandinavisch interieur


De Scandinavische interieurstijl is één van de populairste interieurstijlen. Niet alleen in Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland, maar ook in de rest van de wereld wordt er massaal gekozen voor een Scandinavisch interieur. Scandinavische interieurs zijn een balans tussen functionaliteit en esthetiek. Zoals Craig Ritche, communicatie- en interieurdesignmanager van IKEA het stelt: ‘Een Scandinavische interieur wordt gekenmerkt door drie belangrijke componenten: functionaliteit, eenvoud en schoonheid. Hoewel ze eenvoudig van ontwerp zijn, worden strakke lijnen vaak verwerkt in ingetogen elegantie en warme functionaliteit, wat een heel huiselijke sfeer creëert.’.

Scandinavisch interieur

1. Ondanks dat dit appartement erg klein is, is het wel erg ruimtelijk. Dit is vooral te danken aan de witte houten vloer, de witte muren en de witte deuren. Met kleuren en texturen is er bovendien sfeer en warmte gecreëerd.

Ontstaan van de Scandinavische interieurstijl

Het milieu en de omgeving in de Scandinavische landen hebben grote invloed gehad op deze interieurstijl. De winters zijn lang, wat betekende dat er weinig daglicht was. Daarnaast zijn de huizen vrij klein, waardoor er behoefte is aan lichte, luchtige en tóch gezellige huizen.

In 1947, tijdens een populaire designtentoonstelling in Milaan, genaamd de Triennale di Milano, werd Scandinavian Furniture tentoontgesteld, met meubels en woonaccessoires uit de Noordse landen. Omdat het bijzonder goed werd ontvangen reisde de tentoonstelling ‘Design in Scandinavië’ van 1954 tot 1957 door de Verenigde Staten en Canada.

In de jaren negentig nam de populariteit van Scandinavisch design enorm toe, toen ontwerpers begonnen met het creëren van meubels en accessoires met een gedurfd en uniek ontwerp. Nu zijn Scandinavische interieurs uitgegroeid tot een begrip in de wereld van interieur & design, en zijn dan ook niet meer weg te denken.

Scandinavisch interieur

2. Een typische Scandinavische eethoek met een mooie tafel op schragen, HAY eetkamerstoelen en een mooi vloerkleed onder de eettafel.

Kleurenpalet

Het kleurenpalet van een Scandinavisch interieur is meestal erg licht en eenvoudig. Wit wordt vaak als hoofdkleur gebruikt. Dankzij het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout, wordt er tóch warmte en textuur gecreëerd.

Wit is ook een goede basis, die ingevuld kan worden met verschillende mooie kleurencombinaties, van zachte pastelkleuren, grijstinten tot zwarte accenten. Koele witte tinten werken goed in kamers met veel zonlicht, omdat het mooi weerkaatst wordt. Warmere wittinten daarentegen werken goed in donkere kamers met weinig lichtinval, omdat ze een lager niveau van koeler, natuurlijk licht ontvangen.

Scandinavisch interieur

3. Om ervoor te zorgen dat de vide slaapkamer ook lichtinval krijgt, hebben ze een glazen wand geplaatst. Aan de binnenkant van de wand zijn gordijnen opgehangen om privacy te garanderen.

Tips voor het inrichten van een Scandinavisch interieur

Er is niet één bepaalde Scandinavische stijl, maar er zijn bepaalde elementen die vaak terugkomen in een typisch Scandinavisch interieur. Denk aan mooie houten vloeren, lichte muren en natuurlijke materialen zoals hout en marmer. Maar in een Scandinavisch interieur is er ook heel veel ruimte om te combineren met andere invloeden. Vintage, industrieel, landelijk, klassiek, noem maar op. We hebben hieronder een aantal van de bekende kenmerken van een Scandinavisch interieur opgesomd.

Scandinavisch interieur

Een kleine Scandinavische woonkeuken met strakke witte kasten en een gezellige eethoek.

Het toevoegen van kleur is een goede manier om een kamer op te vrolijken. Laat het terugkomen in de vorm van een bank, stoel of kunst aan de muur. Als alternatief kunnen accessoires met een motief ook goed werken, maar onthoud dat eenvoud de sleutel is in een Scandinavisch interieur, dus vermijd onnodige rommel.

Houd je niet zo van kleur? Alleen neutrale kleuren kunnen ook heel mooi zijn, maar speel met gelaagde complementaire tinten – dit voorkomt dat de kamer er koud uitziet. Het gebruik van meerdere tinten van dezelfde kleur helpt om interesse en diepte te creëren in een interieur.

Zwart wordt ook regelmatig gebruikt, waardoor de ruimte wordt verankerd en de kenmerken van de keuze worden gedefinieerd en benadrukt. Terwijl de Scandinaviërs bekend staan om hun zuivere witte interieurs, worden donkere tinten regelmatig geïntroduceerd en uitgebalanceerd met lichte en donkere accessoires.

Scandinavisch interieur

5. De keuken is middels een mooie glazen wand van de woonkamer gescheiden, waar je een aantal mooie objecten ziet, zoals de vintage lounge chair, de lichtgrijze bank van HAY en een stoere cactus op de vloer.

Scandinavisch interieur

6. De deurposten, plinten en deuren zijn in dit appartement zwart geverfd. Het staat heel goed bij de houten vloer, maar ook bij de kleurrijke meubels.

Texturen en materialen

Het combineren van texturen en materialen, zoals onafgewerkte stukken hout, vloerkleden en zacht linnengoed, brengt de natuur in huis, en voegt een rustgevende sfeer toe in een interieur. Precies waar een Scandinavisch interieur om bekend staat. Planten zijn ook een geweldige manier om kleur en textuur te integreren en interesse toe te voegen zonder dat je het rommelig aanvoelt.

De Scandinaviërs staan bekend om hun gebruik van hout in hun huizen, grotendeels als gevolg van waardering voor gemakkelijk verkrijgbare natuurlijke materialen, maar ook voor de manier waarop het warmte toevoegt aan de ruimte. In de meeste Scandinavische interieurs tref je dan ook vaak houten vloeren aan. Het hout is vaak licht van kleur en wordt in alle kamers gebruikt, met uitzondering van de badkamer. Je kunt ook denken aan houten wandbekleding, houten balken aan het plafond of houten meubels en accessoires.

Scandinavisch interieur

7. Een prachtige moderne keuken op de hoek van een Scandinavisch appartement met veel raampartijen. De strakke zwarte keukenkasten staan super mooi bij het carrara marmeren werkblad.

Scandinavisch interieur

8. In de muur tusse de hal en de woonkamer is een grote glazen wand geplaatst met zwarte kozijnen. Dit ziet er niet alleen stoer en mooi uit, het zorgt ook voor licht en ruimtelijkheid.

Licht

Scandinavische huizen hebben vaak grote ramen om de ruimte helder en open te maken. Daarmee worden de korte dagen gecompenseerd. Ramen worden meestal bekleed met zachte en licht materialen zoals katoen en linnen, waardoor privacy mogelijk terwijl het natuurlijk licht wel binnen kan komen.

Als het gaat om verlichting, dan is alles eigenlijk mogelijk. Vaak worden hanglampen, vloerlampen, tafellampen en wandlampen met elkaar gecombineerd. Het belangrijkste is dat je onderscheid maakt tussen wat hoofdverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting is.

Slim gebruik van accessoires kan ook helpen om de ruimte helderder te maken, zoals het gebruik van grote spiegels om natuurlijk licht te weerkaatsen.

Scandinavisch interieur

9. In de zithoek van deze mooie woonkamer vind je de mooiste meubels en accessoires, zoals de linnen bank, de fluwelen poef, de stoere zwarte salontafel, de vintage stoel, en niet te vergeten de prachtige petite friture vertigo hanglamp.

Scandinavisch interieur

10. Het komt niet heel vaak voor, als je een keer een donker 10. Scandinavisch interieur tegenkomt, dan is het ook altijd heel bijzonder en mooi. Donkergrijze muren en vloeren overheersen in dit appartement, gecombineerd met warme houten accenten.

Ruimte

De ontwerpstijl legt een grote nadruk op efficiënt ruimtegebruik, waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van lastige plekken. Denk aan schuine wanden, ronde hoeken en smalle nisjes. Benut deze lastige hoeken bijvoorbeeld met een op maat gemaakte inbouwkast, boekenkast of wandplanken. Deze kunnen perfect gebruikt worden voor het tentoonstellen van mooie objecten, zoals boeken, beeldjes, fotolijsten, noem maar op.

Scandinavisch interieur

11. Klein maar fijn, Scandinaviërs zijn heel goed met het inrichten van kleine appartementen.

Scandinavisch interieur

12. Een gedeelde Scandinavische kinderkamer met leuke mintgroene muren. En ook de op maat gemaakte kasten zien er super mooi uit.

Scandinavisch interieur

13. Een Scandinavisch interieur kan ook super strak en modern zijn. Dit kan je compenseren met natuurlijke materialen, zoals ze dat in dit appartement hebben gedaan.

Originele details

Veel Scandinavische woningen zijn rond het jaar 1900 gebouwd, die voorzien zijn van prachtige originele details. Denk aan hoge plafonds met sierlijke ornamenten en sierlijsten, rozetten, originele tegelkachels, dubbele deuren, hoge plinten, bakstenen muren, noem maar op. Bij verbouwingen worden deze details zo goed mogelijk gerestaureerd en behouden, waardoor de karakteristieke sfeer mooi in tact blijft.

Scandinavisch interieur

14. In deze slaapkamer is er gekozen voor een neutrale uitstraling met mooie houten accenten. Ziet het er niet super mooi en rustgevend uit?

Scandinavisch interieur

15. Een super leuke Scandinavische babykamer met een lichte houten vloer, lichtgrijze muren en mooie meubels en accessoires. De linnen klamboe, het vloerkleed, de schommelstoel, de opbergzak, de rieten manden…

Scandinavisch interieur

16. Deze woonboerderij is ingericht in Scandinavische stijl. Witte vloer, witte bakstenen muren en witte plafonds. Dit hebben ze gecombineerd met verschillende stoere zwarte accenten.

Scandinavisch interieur

17. De grote buitenmuur in deze Deense woonkamer, is volledig ingericht met een op maat gemaakte open kast. In plaats van deze helemaal vol te proppen, is het juist subtiel gevuld met verschillende mooie objecten.

Scandinavisch interieur

18. In deze prachtige lichte Scandinavische woonkamer hebben ze gekozen voor mooie lichte pastelkleuren: een roze bank, een groene muur en een blauwe wandrek.

Scandinavisch interieur

19. Nisjes kan je heel mooi inrichten met open wandplanken. Functioneel en mooi, zoals vaak toegepast in een Scandinavisch interieur.

Scandinavisch interieur

20. Kleur en textuur kan je ook heel eenvoudig terug laten komen door de muren te bekleden met mooi behang. Het lichtgrijze patroonbehang staat prachtig bij de lichte houten vloer in deze Scandinavische slaapkamer.

Scandinavisch interieur

21. Heb je niet heel veel ruimte? Creëer ruimte met behulp van grote spiegels in huis!

Scandinavisch interieur

22. Meubels en accessoires zijn mooi en functioneel, maar zorg ervoor dat het nooit als rommel gezien kan worden.

Scandinavisch interieur

23. Kleur en textuur zijn altijd een goed idee, ook in een Scandinavisch interieur!

Scandinavisch interieur

24. Een bank zonder kussens is niet compleet. Voeg er ook een deken bij voor extra textuur en kleur.

Scandinavisch interieur

25. Bedlinnen voelen niet alleen erg zacht aan, het ziet er ook prachtig uit. Niet voor niets zijn Zweden, Noren en Denen dol op linnen!

Scandinavisch interieur

26. Kleine details kunnen grote impact hebben. Decoreer de vensterbank bijvoorbeeld met leuke kleine objecten. Planten, boeken, kaarsen, noem maar op!

Scandinavisch interieur

27. In een Scandinavisch interieur zijn witte muren heel normaal, maar zo nu en doen kom je ook prachtige gekeurde muren tegen, zoals de blauwe muren in deze slaapkamer.

Scandinavisch interieur

28. De originele details zijn hier perfect gerestaureerd en geven deze zolder woonkamer heel veel sfeer en karakter.

Scandinavisch interieur

29. Houd je van kleur in je interieur? Laat dat in een Scandinavisch interieur terugkomen in kleine meubels en accessoires, zoals een eetkamerstoel, boeken op de planken en posters en prints.

Scandinavisch interieur

30. Natuurlijk licht is super belangrijk in Scandinavische woningen. Omdat het snel donker wordt, vooral in de winter, willen ze overdag zoveel mogelijk genieten van zonlicht in huis!

Scandinavisch interieur

31. In een Scandinavisch interieur komen ook vaak andere invloeden terug. Hier hebben ze bijvoorbeeld gekozen voor een prachtige landelijke keuken. Super nice!

Scandinavisch interieur

32. Een fijne lichte keuken. Om het lekker licht te houden, ontbreekt de raamdecoratie. De vensterbank is wel leuk gedecoreerd met boeken en een mooie plant.

Scandinavisch interieur

33. In dit kleine appartement is de woonkamer gecombineerd met een open keuken. Met op maat gemaakte kasten is de ruimte onder de schuine wand perfect benut.

Scandinavisch interieur

34. Een stoer loft appartement met een hoog plafond, een stoere bakstenen muur en een geweldig raam. De grote hoekbank is van IKEA.

Scandinavisch interieur

35. In Nederland zijn geen originele Scandinavische tegelkachels verkrijgbaar, maar je kunt ook een moderne houtkachel nemen. Creëer ook een plekje voor de opslag van het brandhout. Ook dat is een vorm van decoratie.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply