Search and Hit Enter

5x Tips voor het creëren van een luxe interieur

Een luxe interieur is veel meer dan het kopen van dure meubels – Het is een totaalpakket van afwerking en kleine details die het verschil kunnen maken. Wil jij ook een interieur creëren dat luxe uitstraalt? Bekijk onze voorbeelden met tips, en ga ermee aan de slag in jouw huis!

Op internet zijn er ontzettend veel blogs en artikelen te vinden van bloggers en stylisten die tips delen over hoe je een luxe interieur kunt creëren. Het gebruik van warme kleuren, het plaatsen van luxe accessoires, het toevoegen van gouden accenten, noem maar op. Natuurlijk zijn dit tips die absoluut kunnen bijdragen aan een luxueuze sfeer in de woonkamer, slaapkamer off badkamer, maar naar ons idee zijn er aantal dingen die écht het verschil kunnen maken. Het verschil tussen een luxe uitstraling en een interieur dat luxe ademt.

1. Vervang standaard oplossingen

Natuurlijk is het van belang om rekening te houden met wat voor soort woning je hebt. Een luxe interieur ontwerpen voor een grachtenpand vraagt om een hele andere aanpak dan een nieuwbouwwoning. In een karakteristiek herenhuis heb je vaak te maken met originele details, die je natuurlijk het liefst wil behouden, en dusdanig combineren met bepaalde oplossingen, zodat het past bij jouw smaak en wensen.

In een nieuwbouwwoning heb je eigenlijk meer keuze, en kan je vanaf scratch beginnen. Tegelijkertijd heb je ook vaak te maken met standaard oplossingen die je vanuit de projectontwikkelaar aangeboden krijgt. Denk aan binnendeuren, trappen, trapkasten, vensterbanken, radiatoren, maar ook kleine details, zoals de schoonloper in de hal.

Deze details zijn niet voor niets ‘gratis’ – vaak omdat ze een goedkope oplossing zijn. Maar eerlijk is eerlijk, het zijn nou nou niet de meest populaire oplossingen. Wil je dus een écht luxe interieur? Zorg er dan voor dat je deze standaard opties vervangt door iets wat je echt mooi vindt.

De standaard binnendeuren zijn in dit luxe interieur, ontworpen door Z.Design, vervangen door luxe blinde deuren.
De standaard binnendeuren zijn in dit luxe interieur, ontworpen door Z.Design, vervangen door luxe blinde deuren.

2. Maatwerk

Naar ons idee is maatwerk een absolute musthave als je een écht luxe interieur wilt creëren. Natuurlijk hoef je niet alles in huis op maat te laten maken. Afhankelijk van een bepaalde ruimte, kan een bepaalde maatwerk oplossing het echte verschil maken.

Heb je bijvoorbeeld een smalle plafondhoge koof aan een muur? Dat biedt de perfecte mogelijkheid om tussen die koof en een andere muur een op maat gemaakte kast te realiseren. De keuze voor zo’n maatkast ten op zichte van een ‘normale’ kast die net te klein of net te groot is, kan zo’n enorme impact hebben op de uitstraling van een ruimte.

Een ander mooi voorbeeld is de radiator. Kies je ervoor om de standaard radiatoren te laten hangen? Met een mooie op maat gemaakte ombouw, kan je er een hele luxe draai aan geven.

Lees ook: 12x Radiatorombouw inspiratie

In deze luxe woonkamer, ontworpen door Sence Architects, is er gekozen voor een super strakke op maat gemaakte cinewall. | Fotografie: Maxim Artbovich
In deze luxe woonkamer, ontworpen door Sence Architects, is er gekozen voor een super strakke op maat gemaakte cinewall. | Fotografie: Maxim Artbovich

3. Geen half werk

Eerlijk is eerlijk, maatwerk oplossingen zijn niet goedkoop. Er zijn daarom veel alternatieven verkrijgbaar, waarmee je zelf bepaalde trends kunt realiseren in huis. Neem houten wandbekleding als voorbeeld. Volledig op maat gemaakte houten wandbekleding kan heel veel sfeer en luxe uitstralen in een interieur.

Inspelend op deze trend, zijn er tegenwoordig veel houten panelen verkrijgbaar, die je zelf vrij eenvoudig zelf kunt monteren. Als je het op de juiste manier aanpakt, kan dit best mooi zijn, en een prima keuze zijn voor in een luxe woonkamer, slaapkamer of hal. Maar teveel mensen gebruiken het op een houtje-touwtje manier – door bijvoorbeeld niet een hele wand ermee te bekleden.

Yodezeen Architects heeft deze luxe slaapkamer ontworpen, waar de grote wand volledig bekleed is met luxe houten wandbekleding.
Yodezeen Architects heeft deze luxe slaapkamer ontworpen, waar de grote wand volledig bekleed is met luxe houten wandbekleding.

4. Net iets anders

De vijfde tip die we willen geven heeft te maken dat je voor sommige dingen voor iets kiest wat net iets anders is dan ‘normaal’. Een heel goed voorbeeld is de deur tussen de hal en de woonkamer of keuken. Steeds meer mensen kiezen er al voor om die standaard deur te vervangen door een luxe variant, zoals een stalen deur met glas of een luxe taatsdeur.

Een ander mooi voorbeeld zijn inbouwspots in het plafond. Inbouwspots zijn natuurlijk verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren. De ‘standaard’ inbouwspots zijn op het niveau van het plafond en hebben een opvulring om het hele gat in het plafond te bedekken. In plaats van deze standaard inbouwspots, zou je kunnen kiezen voor trimless spots, ook wel bekend als verdiepte inbouwspots zonder rand.

Dit soort kleine details kunnen het verschil maken of een interieur écht luxe aanvoelt of juist net niet.

Dit luxe appartement is ontworpen door ALTADEA Architects, met onder andere trimless spots en een super mooie geblindeerde glazen schuifwand tussen de slaapkamer en woonkamer.
Dit luxe appartement is ontworpen door ALTADEA Architects, met onder andere trimless spots en een super mooie geblindeerde glazen schuifwand tussen de slaapkamer en woonkamer.

5. Kwaliteit

Er is een groot verschil tussen iets wat kwalitatief goed eruit ziet of iets wat echt kwaliteit is. Voor sommige dingen in een interieur, kan je voor een goedkoper alternatief kiezen, zonder dat het impact heeft op dat luxe gevoel dat je wilt creëren. Om dat voorbeeld van houten wandbekleding weer te nemen – het maakt op zich niet heel veel uit of je kiest voor massief hout of gelamineerd hout. Het ziet er niet alleen hetzelfde uit, het voelt ook hetzelfde aan.

Echter, er zijn ook dingen waarvan er wel degelijk een verschil is. Kranen zijn hier bijvoorbeeld een goed voorbeeld van. Een goedkope kraan voelt vaak ook goedkoop aan. Dat merk je meteen al als je de kraan open draait. Een kwalitatieve kraan voelt een stuk robuuster aan – je merkt meteen dat het kwaliteit is. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor deurgrepen, laden van kasten, of de gordijnrails.

Aan alles is te merken dat deze luxe keuken van Nordiska kök kwaliteit is.
Aan alles is te merken dat deze luxe keuken van Nordiska kök kwaliteit is.

Vragen?

We zijn ervan overtuigd dat deze tips het verschil maken van een net niet of een écht luxe interieur. Heb je verder nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via een reactie hieronder de pagina of neem contact met ons op via het contactformulier.

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *