Search and Hit Enter

Vloeren zonder plinten: Een strakke en moderne afwerking voor elke ruimte

Wil jij een vloer leggen zonder plinten voor een strakke moderne look in je interieur? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken tussen een vloer met of zonder plinten. Kijk snel verder!

C.H. Interior Design heeft dit mooie moderne appartement ontworpen. In de woonkamer is er gekozen voor een stoere gietvloer zonder plinten.
C.H. Interior Design heeft dit mooie moderne appartement ontworpen. In de woonkamer is er gekozen voor een stoere gietvloer zonder plinten, wat absoluut bijdraagt aan de strakke moderne look.

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat er gekozen wordt om een vloer te leggen zonder plinten, wat zorgt voor een strakke en afgewerkte uitstraling in een ruimte. Of je nu kiest voor laminaat, PVC, houten vloer (lamel parket), gietvloeren of beton cire vloeren, het is mogelijk om een vloer zonder plinten te realiseren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het concept van een vloer zonder plinten en de voordelen die het biedt. Daarnaast zullen we praktische informatie verstrekken om je te helpen bij het creëren van de perfecte vloer zonder plinten voor jouw ruimte.

Vloer met of zonder plinten?

Een vloer zonder plinten biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele vloeren met plinten. Hieronder gaan we dieper in op de voordelen en nadelen van een vloer zonder plinten, zodat je kunt beslissen of een vloer met of zonder plinten de juiste keuze is voor jou en jouw huis.

Voordelen

 • Strakke en naadloze afwerking: Een vloer zonder plinten zorgt voor een strakke en naadloze afwerking in de ruimte. Dit creëert een moderne en minimalistische uitstraling die perfect past bij hedendaagse interieurstijlen. Door het ontbreken van plinten zijn er geen onderbrekingen in de vloer, waardoor de ruimte er visueel groter en ruimer uitziet.
 • Eenvoudig schoonmaken en onderhouden: Doordat een vloer zonder plinten geen hoeken en randen heeft waar stof en vuil zich kunnen ophopen, is het schoonmaken en onderhouden van de vloer veel eenvoudiger. Je kunt eenvoudig met een dweil of stofzuiger over de vloer gaan zonder obstakels tegen te komen. Dit bespaart tijd en moeite bij het schoonmaken van de ruimte.
 • Hygiënisch: Een vloer zonder plinten is hygiënischer dan een vloer met plinten. Doordat er geen plinten zijn, kunnen er geen stof, vuil of allergenen achterblijven op moeilijk bereikbare plaatsen. Dit is vooral belangrijk voor mensen met allergieën of astma, omdat een vloer zonder plinten de kans op opbouw van allergenen vermindert.
 • Gemakkelijke overgang tussen ruimtes: Met een vloer zonder plinten kun je een naadloze overgang creëren tussen verschillende ruimtes. Hierdoor ontstaat er een visuele eenheid en een gevoel van openheid in het interieur. Dit is vooral gunstig bij open plattegronden waar meerdere ruimtes met elkaar verbonden zijn.
 • Esthetische veelzijdigheid: Een vloer zonder plinten biedt esthetische veelzijdigheid doordat het verschillende interieurstijlen kan complementeren. Of je nu een modern, minimalistisch interieur hebt of juist een meer klassieke stijl, een vloer zonder plinten past goed bij diverse inrichtingen en kan de gewenste sfeer versterken.
 • Ruimtebesparend: Doordat een vloer zonder plinten geen extra ruimte inneemt aan de randen van de vloer, kan dit ruimtebesparend zijn. In kleinere ruimtes kan het ontbreken van plinten ervoor zorgen dat de ruimte optisch groter lijkt. Dit kan vooral handig zijn in appartementen, studio’s of andere compacte woonruimtes.
LCGA Design heeft voor dit moderne interieurontwerp van een appartement gekozen voor een stoere gietvloer zonder plinten - aan de ene zijde van de woonkamer gecombineerd met een strakke witte muur, terwijl de andere grote wand bekleed is met stoere wandtegels. | Fotografie: Heychees!
LCGA Design heeft voor dit moderne interieurontwerp van een appartement gekozen voor een stoere gietvloer zonder plinten – aan de ene zijde van de woonkamer gecombineerd met een strakke witte muur, terwijl de andere grote wand bekleed is met stoere wandtegels. | Fotografie: Heychees!

Nadelen

Hoewel er veel voordelen zijn aan een vloer zonder plinten, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Hieronder worden de mogelijke nadelen van een vloer zonder plinten besproken:

 • Geen bescherming tegen stoten en krassen: Plinten dienen niet alleen als decoratief element, maar ook als bescherming voor de wanden tegen stoten en krassen. Bij een vloer zonder plinten zijn de wanden kwetsbaarder voor beschadigingen, vooral aan de onderkant. Meubels, stofzuigers of andere objecten kunnen de wanden gemakkelijker raken en beschadigingen veroorzaken.
 • Minder verbergen van oneffenheden: Plinten kunnen helpen om kleine oneffenheden tussen de vloer en de wanden te verbergen. Bij een vloer zonder plinten kunnen deze oneffenheden zichtbaar zijn, vooral als de vloer niet perfect waterpas is gelegd. Dit kan leiden tot een minder strakke en nette uitstraling van de vloer.
 • Beperkingen bij temperatuur- en vochtigheidsveranderingen: Bij vloeren zonder plinten kan er minder ruimte zijn voor natuurlijke uitzetting en krimp van de vloer bij temperatuur- en vochtigheidsveranderingen. Dit kan leiden tot problemen zoals kromtrekken of scheuren in de vloer. Het is belangrijk om bij het installeren van een vloer zonder plinten rekening te houden met deze factoren en te zorgen voor een goede ondervloer en installatiemethode.
 • Moeilijker verbergen van bekabeling: Plinten bieden een handige manier om bekabeling, zoals elektrische draden of audiokabels, weg te werken. Bij een vloer zonder plinten kan het lastiger zijn om bekabeling op een nette en verborgen manier te plaatsen. Dit kan leiden tot zichtbare kabels die langs de wanden lopen, wat de esthetiek van de ruimte kan beïnvloeden.
 • Minder flexibiliteit bij veranderingen: Een vloer zonder plinten kan minder flexibiliteit bieden als het gaat om toekomstige veranderingen in de ruimte. Als je bijvoorbeeld besluit om de indeling van meubels te veranderen of nieuwe wanddecoraties op te hangen, kan dit resulteren in zichtbare sporen op de vloer. Plinten kunnen deze sporen vaak verbergen of beschermen.

Hoewel deze nadelen in overweging moeten worden genomen, kunnen ze vaak worden gemitigeerd met de juiste voorzorgsmaatregelen en installatietechnieken. Het is belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen en te beslissen of een vloer zonder plinten geschikt is voor jouw specifieke situatie en wensen.

Ook een tegelvloer kan je zonder plinten afwerken. Dat is heel mooi te zien in dit appartement, ontworpen door St Design Studio, waar betonlook tegels gecombineerd zijn met strakke witte wanden. | Fotografie: Suiyu
Ook een tegelvloer kan je zonder plinten afwerken. Dat is heel mooi te zien in dit appartement, ontworpen door St Design Studio, waar betonlook tegels gecombineerd zijn met strakke witte wanden. | Fotografie: Suiyu

Belangrijke voorwaarde – netjes afgewerkte muren tot de vloer

Bij het kiezen voor een vloer zonder plinten is een belangrijke voorwaarde dat de muren netjes afgewerkt zijn tot aan de vloer. Omdat er geen plinten zijn om eventuele oneffenheden of open ruimtes te verbergen, is het essentieel dat de wanden strak en glad zijn afgewerkt. Eventuele beschadigingen, gaten of scheuren moeten worden gerepareerd en de wanden moeten worden geëgaliseerd voordat de vloer wordt geïnstalleerd. Een nauwkeurige en zorgvuldige afwerking van de muren zorgt ervoor dat de vloer zonder plinten naadloos kan worden geïntegreerd en zorgt voor een strakke en professionele uitstraling in de ruimte. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen of een ervaren vakman in te schakelen om ervoor te zorgen dat de muren perfect zijn afgewerkt voordat je begint met het leggen van de vloer zonder plinten.

Een vloer zonder plinten kan op een prachtige manier worden gerealiseerd met houten vloeren, laminaat en PVC. Bij het plaatsen van een houten vloer zonder plinten is het van cruciaal belang om de vloer zorgvuldig te verlijmen aan de ondervloer, om zo de werking van het hout tot een minimum te beperken. Door de houten vloer nauwkeurig op maat te zagen, kunnen zichtbare plakplinten of andere afwerkingen worden vermeden. Let er echter op dat niet elke houten vloer geschikt is om zonder plinten te worden gelegd. Een aanbevolen keuze is lamelparket met een onderlaag van berken multiplex, omdat dit de werking van het hout minimaliseert en de vloer stabiel blijft, waardoor de kans op kieren wordt verminderd.

Ook bij het aanbrengen van een gietvloer of microcementvloer speelt een gedegen voorbereiding een belangrijke rol. Het is van groot belang dat de muren volledig recht zijn en tot aan de vloer zijn geschilderd. De afwezigheid van plinten is bijzonder geschikt in combinatie met een gietvloer, omdat deze naadloos wordt aangebracht tot aan de wand. Dit zorgt voor een strakke en vloeiende overgang tussen de vloer en de muur. Bij het kiezen voor een gietvloer is het raadzaam om vakmensen met expertise in te schakelen, aangezien het aanbrengen van een gietvloer een specialistische klus is die nauwkeurigheid en ervaring vereist. Met de juiste technieken en hoogwaardige materialen kan een vloer zonder plinten worden gecreëerd die zowel esthetisch als functioneel is. Hoewel het een zorgvuldige planning en uitvoering vergt, zal het uiteindelijke resultaat een strakke en moderne uitstraling aan jouw interieur geven.

Een strakke naadloze uitstraling tussen de houten vloer zonder plinten en de betonstuc wanden - een ontwerp van Aworkdesign.Studio
Een strakke naadloze uitstraling tussen de houten vloer zonder plinten en de betonstuc wanden – een ontwerp van Aworkdesign.Studio

Bekijk ook:
De zes meest populaire soorten vloeren

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *