Interieur

Wat is het verschil tussen een interieurarchitect en een interieurstylist?


Heb je zelf geen zin, geen tijd of geen verstand om het interieur in je huis in te richten? Dan kan het een goed idee zijn om op zoek te gaan naar iemand die je daarbij kunt helpen. De meeste mensen kloppen dan aan bij een interieurarchitect of een interieurstylist, maar zonder te weten wat eigenlijk het verschil is tussen een interieurarchitect en een interieurstylist. Deze twee beroepen lijken heel erg op elkaar, maar er zijn wel degelijk belangrijke verschillen tussen deze twee interieurprofessionals.

Wat is het verschil tussen een interieurarchitect en een interieurstylist?

Wat doet een interieurarchitect?

Een interieurarchitect, ook wel binnenhuisarchitect genoemd, werken met alle aspecten binnen een pand. Dit kan een huis zijn, een kantoor of bijvoorbeeld een restaurant. De interieurarchitect werkt vanuit de functie van de ruimte. Op basis van de diegene die gebruikt van de ruimte wordt er nagedacht over aspecten zoals indeling, routing, licht, kleuren en materialen. De functie van de ruimte speelt hierin een belangrijke rol.

Wat doet een interieurstylist?

Een interieurstylist wordt veelal betrokken bij het inrichten en decoreren van bepaalde ruimtes. Dit kan een woonkamer of slaapkamer zijn, maar veel interieurstylisten krijgen ook de opdracht om het gehele huis in te richten. Interieurstylisten ontwerpen geen maatwerk, maar hebben wel de kennis over welke bestaande meubels en decoratie accessoires goed bij welke sfeer en stijl passen.

Verschil in opleiding

Een groot verschil tussen een interieurarchitect en een interieurstylist is de opleiding. Om een erkende interieurarchitect te worden, dien je eerst een opleiding gevolgd te hebben. In Nederland zijn acht hogescholen die een erkende opleiding bieden voor Bachelor en of Master Interieurarchitectuur en Ruimtelijk Ontwerp. Nadat je de opleiding hebt afgerond, moet je ook nog de beroepservaringperiode doorlopen, voordat je je kunt registreren bij het het architectenregister als interieurarchitect. Interieurarchitect is dus een beschermd beroep.

Dat geldt niet voor een interieurstylist. Het is voor een interieurstylist namelijk niet noodzakelijk om eerst een opleiding gevolgd te hebben en een diploma daar voor te behalen. Er zijn wel MBO opleidingen die je opleiden tot interieurstylist. Daarnaast zijn er ook interieurstylist cursussen die je kunt volgen. Deze opleidingen en cursussen zijn vooral gericht op vakinhoudelijke kennis over het gebruik van materialen, kleuren, meubels en decoratie accessoires. Ook wordt er vaak aandacht besteed aan de presentatie van een interieuradvies. Interieurstylisten hebben ook een beroepsvereninging, genaamd CRISP.

Interieurarchitect of interieurstylist?

Heb je hulp nodig bij het inrichten van je huis? Dan kan je dus zowel terecht bij een interieurarchitect als een interieurstylist. Indien je hulp nodig hebt waar bouwkundig werk, zoals nieuwe indelingen, dan is het verstandig om een interieurarchitect te nemen. Heb je vooral hulp nodig op het gebied van esthetiek? Dus bij vraagstukken als ‘Hoe kan een woonkamer sfeervol inrichten?’, dan kan een interieurstylist jou goed helpen.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply