Search and Hit Enter

Traploper

Traploper

De traploper is één van de meest klassieke vorm van trapbekleding. Van oudsher werden traplopers gebruikt om mensen op een luxe manier van de ene verdieping naar de andere verdieping te leiden. Wat dat betreft had het exact dezelfde functie als een normale loper, die op de grond werd geplaatst. En op de dag van vandaag worden traplopers nog steeds gebruikt, maar dan écht als trapbekleding. Er is een periode geweest dat traplopers een stoffig imago hadden. Het is nu echter helemaal terug van weggeweest, en het lijkt voorlopig nog wel even te blijven. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over de moderne traploper, de voordelen en de nadelen, waar je op moet letten, wat voor materialen er gebruikt kunnen worden, en we laten natuurlijk ook de mooiste inspiratie voorbeelden zien.

Voordelen

Met een traploper geef je de trap en de hal een authentieke klassieke uitstraling. Maar naast dat het mooi eruit ziet, bieden traplopers ook een aantal hele praktische voordelen. Een belangrijk voordeel is bijvoorbeeld dat het een geluiddempende werking heeft. Als je op een houten trap loopt, dan kunnen de voetstappen best gehorig zijn. Niet fijn voor jou, maar zeker ook niet voor je buren. Vooral in oude woningen zul je daar last van hebben. En als er ook nog eens op hakken wordt gelopen, dan hoor je het helemaal goed.

Daarnaast voelt een zachte tapijt onder je voeten natuurlijk veel fijner dan harde trapbekleding. Het is niet alleen zachter, maar het voelt ook lekker warm onder je voeten. Een ander belangrijk voordeel van traplopers, is veiligheid. Doordat een met traploper beklede trap minder glad is, zullen zowel kinderen als ouderen minder snel uitglijden. En tot slot kan je met een traploper ook beschadigen op de trap verbergen.

  • Mooie klassiek uitstraling;
  • Geluiddempend;
  • Voelt zacht onder je voeten;
  • Veiligheid;
  • Je kunt er beschadigingen mee bedekken.
groene traploper moderne trap bamboe
In een woning uit Melbourne, heeft tapijt maker Bibi Vero een super mooie groen traploper gemaakt voor een strakke moderne bamboe trap.

Nadelen

Traplopers hebben niet alleen voordelen, maar ook een aantal nadelen. Omdat de trap vaak wordt gebruikt, beschadigt de traploper ook relatief snel. Daarom raden we aan om niet met schoenen en hakken eroverheen te lopen. En als het vies is, is het ook niet zo eenvoudig schoon te maken. Een volledige trap bekleden met traploper is bovendien niet heel goedkoop.

  • Een traploper kan snel beschadigen;
  • Lastig schoon te maken;
  • Traplopers zijn niet goedkoop.
speelse traploper
Dit is misschien wel de meest inventieve traploper die we hebben gezien, die zelfs een stuk doorloopt op de vloer in de hal.

Keuzes

Als je een trap wilt bekleden met een traploper, dan moet je eerst nog een aantal keuzes maken. Allereerst moet je het materiaal voor het tapijt kiezen. Vroeger had je niet zoveel keuze, maar nu kan je kiezen tussen wol, kokos, nylon, katoen, katoen, sisal, en nog veel meer. Dan zijn er nog heel veel verschillende kleuren en dessins waar je uit kunt kiezen.

Een traploper kan zowel met als zonder traproeden geplaatst worden. Dat zijn de verticale stangen, waarmee de traploper vast worden gemaakt, zodat het op z’n plek blijft. Als je roeden mooi vindt, dan kan je ook kiezen uit vele soorten en maten.

De meeste traditionele traploper merken komen uit Engeland, België en Frankrijk. Hieronder vind je een aantal hele mooie inspiratie voorbeelden die we gevonden hebben bij het Britse Roger Oates, die meer dan 25 jaar ervaring heeft met het ontwerpen en met de hand produceren van platgeweven vloerkleden en lopers.

Traploper plaatsen

Een traploper plaatsen klinkt misschien makkelijk, maar verkijk je er niet op. Je hebt te maken met echte vakmanschap, waar veel vaardigheden en precisie bij nodig zijn. Traplopers kunnen bovendien op twee manieren geplaatst worden. Je kunt het op de traditionele manier doen, waarbij de traploper los op de trap wordt geplaatst en met behulp van roeden vast wordt gemaakt.

Tegenwoordig kunnen traplopers ook zonder roeden worden geplaatst. In plaat van het gebruik van roeden, worden er nieuwe technieken gebruikt om het tapijt om z’n plaats te houden. Als je dit nog nooit gedaan hebt, raden we echt aan om het door een specialist te laten doen. Het kost natuurlijk wel wat, maar het resultaat wordt ook een stuk mooier.

rode traploper blauwe trap
In een prachtige woning gelegen in Londen is zowel de vloer als de mooie trap blauw geverfd. En de blauwe trap is bekleed met een opvallende rode traploper.

Wat kost een traploper?

Een traploper is dus niet goedkoop. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo heeft de soort trap een bepalende rol. Een rechte trap bekleden met traploper is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan een gedraaide trap. Daarnaast heb je te maken met het formaat van de trap, de verschillende soorten materialen, de roedes, en de afwerking. Daarbovenop komen dan nog de arbeidskosten.

Om je een idee te geven, hebben we hieronder een rekenvoorbeeld voor een traploper van een rechte trap met 14 treden.

Benodigd tapijt:
1,5 strekkende meter x €75,- per strekkende meter = €112,50

Inmeten, snijden en leggen incl. roedes:
14 x €54,95 euro = €769,30 euro

Totale kosten:
€112,50 + €769,30 = €881,80 euro

sisal traploper
In dit vintage interieur, met een mooie vintage houten trap, is er gekozen voor een stijlvolle sisal traploper.

Bekijk ook:
Betonstuc trap
10x Underlayment trap
Alle mogelijkheden van traprenovatie

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *