Search and Hit Enter

Keuken achterwand ideeën, tips en inspiratie voor jouw droomkeuken

Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden en opties als het gaat om de keuken achterwand. Ben je op zoek naar de beste optie voor jouw keuken achterwand? Lees dan dit artikel boordevol inspiratie en tips om jouw droomkeuken te realiseren!

Super chique keuken van Nordiska Kök, die de houten kasten combineert met een mooie marmeren keuken achterwand.
Super chique keuken van Nordiska Kök, die de houten kasten combineert met een mooie marmeren keuken achterwand.

Een keuken is een van de belangrijkste ruimtes in huis. Het is niet alleen de plek waar je kookt en eet, maar ook waar je vaak samenkomt met vrienden en familie. Het is dan ook belangrijk dat jouw keuken er niet alleen goed uitziet, maar ook praktisch en functioneel is. Een belangrijk onderdeel van jouw keuken is de achterwand. In dit artikel delen we waarom een keuken achterwand zo belangrijk is en hoe je deze kunt ontwerpen en stylen om jouw droomkeuken te creëren.

Waarom is een keuken achterwand belangrijk? Een keuken achterwand heeft verschillende functies. Ten eerste beschermt het de muur achter het fornuis en de gootsteen tegen vet, vuil en vocht. Dit zorgt ervoor dat jouw muren er langer mooi uit blijven zien en voorkomt dat vocht of vuil in de muur trekt. Daarnaast kan een keuken achterwand een belangrijke rol spelen in de uitstraling van jouw keuken. Het is een kans om jouw persoonlijkheid te laten zien en de uitstraling van jouw keuken te bepalen. Er zijn verschillende materialen en ontwerpen om uit te kiezen, en door de juiste keuze te maken kun je jouw keuken transformeren tot een echte eyecatcher. Kortom, een keuken achterwand is niet alleen praktisch, maar ook een belangrijk onderdeel van de uitstraling en stijl van jouw keuken.

Er zijn verschillende materialen om uit te kiezen bij het ontwerpen van een keuken achterwand. Tegels, glas, natuursteen, betonlook, hout, behang, wandpanelen, muurverf, foto achterwand en krijtbord achterwand zijn allemaal opties die je kunt overwegen. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid, onderhoud, schoonmaken, en uitstraling. Hieronder vertellen we je over alle mogelijke opties.

Wat is het verschil tussen een keuken achterwand en een spatwand?

Het verschil tussen een keuken achterwand en een spatwand is subtiel, maar er is wel een verschil tussen beide begrippen.

Een keuken achterwand is het gedeelte van de muur dat zich bevindt tussen het aanrechtblad en de bovenkastjes. Dit kan een volledige muur zijn of slechts een deel ervan. Een keuken achterwand kan van verschillende materialen zijn gemaakt, zoals tegels, glas, betonstuc, hout, enzovoort.

Een spatwand is specifiek bedoeld om spetters van bijvoorbeeld koken op te vangen. Een spatwand bevindt zich ook tussen het aanrechtblad en de bovenkastjes, maar is meestal een kleiner oppervlak dan een volledige keuken achterwand. Een spatwand kan dezelfde materialen gebruiken als een keuken achterwand, maar kan ook bestaan uit bijvoorbeeld aluminium, kunststof of speciale coatings.

Kortom, een keuken achterwand is het gedeelte van de muur achter het aanrecht, terwijl een spatwand specifiek bedoeld is om spetters op te vangen en daardoor vaak een kleiner oppervlak heeft dan een volledige keuken achterwand.

Belangrijke aandachtspunten

Een keuken achterwand is niet alleen functioneel, maar kan ook een echte eyecatcher zijn in je keuken. Er zijn veel verschillende materialen en afwerkingen beschikbaar, waardoor het soms lastig kan zijn om de juiste keuze te maken. Om je te helpen bij het kiezen van de juiste keuken achterwand, zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden:

 • Functie van de keuken achterwand: Bedenk vooraf welke functie de keuken achterwand heeft. Wil je alleen een decoratieve achterwand, of moet deze ook bestand zijn tegen water, hitte en vet?
 • Stijl van de keuken: De keuken achterwand moet passen bij de kleuren en materialen van de rest van de keuken, zodat er een mooi geheel ontstaat. Kies een achterwand die aansluit bij de stijl van jouw keuken.
 • Budget: De prijs van een keuken achterwand kan sterk variëren, afhankelijk van het materiaal en de afwerking. Bepaal van tevoren hoeveel je wilt uitgeven aan de achterwand.
 • Plaatsing van de keuken achterwand: Sommige materialen vereisen specifieke technieken en kennis om goed geplaatst te worden. Bedenk of je de achterwand zelf wilt plaatsen of dat je dit liever overlaat aan een professional.
 • Onderhoud: Sommige materialen zijn gemakkelijker schoon te maken dan andere. Bedenk of je bereid bent om tijd en moeite te investeren in het onderhoud van de keuken achterwand.

Door rekening te houden met deze verschillende punten, kan je de juiste keuze maken voor een keuken achterwand die past bij jouw wensen en behoeften.

Tegels

Keuken achterwand tegels zijn een populaire keuze voor mensen die hun keuken willen renoveren of een nieuwe keuken willen bouwen. Tegels zijn duurzaam en gemakkelijk schoon te maken, wat betekent dat ze langer meegaan dan bijvoorbeeld verf of behang. Er zijn talloze mogelijkheden op het gebied van kleur, textuur en patroon, waardoor je jouw keuken achterwand helemaal naar wens kunt ontwerpen. Of je nu op zoek bent naar een moderne, strakke look of juist iets meer klassieks, met tegels is alles mogelijk. Metro tegels, mozaïek tegels, patroontegels en grote tegels zijn slechts enkele voorbeelden van de vele opties die beschikbaar zijn. Bij het kiezen van tegels voor jouw keuken achterwand is het belangrijk om rekening te houden met de kleur, textuur en onderhoudsbehoeften van de tegels.

Kostenindicatie: €50 – €150 per m2

Witte keuken achterwand tegels tot aan het plafond
Witte keuken achterwand tegels tot aan het plafond

Voordelen:

 • Duurzaam: tegels gaan lang mee en zijn bestand tegen krassen, vlekken en hitte
 • Gemakkelijk schoon te maken: tegels zijn gemakkelijk af te nemen met een doekje en wat schoonmaakmiddel, waardoor de keuken achterwand er altijd schoon en fris uitziet
 • Veelzijdig: tegels zijn verkrijgbaar in talloze kleuren, texturen en patronen, waardoor je jouw keuken achterwand helemaal naar eigen smaak kunt ontwerpen
 • Waterbestendig: tegels zijn bestand tegen vocht, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in de keuken
 • Waarde toevoegend: een mooie keuken achterwand kan de waarde van je huis verhogen

Nadelen:

 • Kostbaar: tegels kunnen duur zijn, vooral als je kiest voor hoogwaardige materialen of patronen
 • Moeilijk te installeren: het installeren van tegels kan een tijdrovende en arbeidsintensieve klus zijn, vooral als je geen ervaring hebt
 • Kwetsbaar voor barsten: hoewel tegels duurzaam zijn, kunnen ze barsten of breken als er iets zwaars op valt of als er veel druk op wordt uitgeoefend
 • Voegen kunnen vlekken: de voegen tussen de tegels kunnen vlekken vertonen, vooral als je niet regelmatig schoonmaakt. Dit kan er onverzorgd uitzien en de uitstraling van je keuken verminderen.

Verf

Een keuken achterwand verven is een relatief eenvoudige en betaalbare manier om de uitstraling van je keuken te veranderen. Met verf kan je jouw keuken een compleet nieuwe look geven, zonder dat je de gehele keuken hoeft te verbouwen. Het is belangrijk om te weten dat niet elke verfsoort geschikt is voor een keuken achterwand. De verf moet namelijk bestand zijn tegen vocht en hitte en bovendien gemakkelijk schoon te maken zijn. Verfsoorten die speciaal ontworpen zijn voor keuken achterwanden, zoals tegelverf, zijn in dit geval aan te raden. Deze verfsoorten hebben eigenschappen die het bestand maken tegen de condities in de keuken, zoals water, hitte, stoom en vet. Keuken achterwand verf is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor je de mogelijkheid hebt om je keuken persoonlijkheid te geven en de uitstraling van je huis te verbeteren. Zo zou je zelfs kunnen kiezen voor betonlook verf voor een industriële look!

Kostenindicatie: €10 – €30 per m2

Nordiska Kök combineerde lage keukenkasten met een strak gestuuukte keuken achterwand, dat geverfd is in een mooie warme kleur die past bij de kasten.
Nordiska Kök combineerde lage keukenkasten met een strak gestuuukte keuken achterwand, dat geverfd is in een mooie warme kleur die past bij de kasten.

Voordelen:

 • Budgetvriendelijk: verf is relatief goedkoop in vergelijking met andere opties
 • Gemakkelijk aan te brengen: verf is eenvoudig aan te brengen en kan in een korte tijd worden aangebracht
 • Veelzijdig: verf is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor je jouw keuken achterwand helemaal naar eigen smaak kunt ontwerpen
 • Flexibel: als je de kleur wilt veranderen, kun je eenvoudig de verf aanpassen
 • Gemakkelijk te onderhouden: je kunt de verf afnemen met een doekje en wat schoonmaakmiddel om de keuken achterwand schoon te houden

Nadelen:

 • Minder duurzaam: verf kan minder duurzaam zijn dan tegels en kan na verloop van tijd afbladderen of beschadigen
 • Gevoelig voor vlekken: sommige verfsoorten zijn gevoelig voor vlekken en kunnen verkleuren door vocht of hitte
 • Beperkte bescherming: verf biedt minder bescherming tegen vuil, vet en spatten dan tegels of andere materialen

Glazen keuken achterwand

Een glazen achterwand in de keuken is een moderne en strakke oplossing die steeds vaker wordt toegepast. Een glazen achterwand biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere materialen, zoals bijvoorbeeld het gemak van het schoonmaken en de hygiëne. Door het gladde en naadloze oppervlak is een glazen achterwand namelijk gemakkelijk schoon te maken en te desinfecteren. Bovendien is glas hittebestendig en kan het goed tegen vocht, waardoor het zeer geschikt is als achterwand voor kookplaten en spoelbakken. Een ander groot voordeel van glas is dat het licht doorlaat, waardoor het de keuken optisch groter kan doen lijken. Glazen achterwanden zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, afwerkingen en patronen, waardoor het gemakkelijk is om de achterwand aan te passen aan de stijl en kleuren van de keuken. Bovendien is glas een duurzaam materiaal dat jarenlang meegaat, mits het goed is geïnstalleerd en onderhouden.

Kostenindicatie: €200 – €400 per m2

Stoere zwarte glazen keuken achterwand in combinatie met een witte keuken en houten aanrechtblad.
Stoere zwarte glazen keuken achterwand in combinatie met een witte keuken en houten aanrechtblad. Hier verkrijgbaar.

Voordelen:

 • Hittebestendig: glazen keuken achterwanden zijn bestand tegen hoge temperaturen en kunnen direct achter een kookplaat worden geplaatst
 • Eenvoudig schoon te maken: glazen keuken achterwanden zijn gemakkelijk schoon te maken met een vochtige doek en wat schoonmaakmiddel, waardoor je tijd bespaart bij het schoonmaken van je keuken
 • Hygiënisch: glas is een niet-poreus materiaal, waardoor bacteriën en vuil zich minder snel hechten
 • Veelzijdig: glazen keuken achterwanden zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor je jouw keuken kunt personaliseren
 • Duurzaam: glas is duurzaam en gaat lang mee

Nadelen:

 • Kosten: glazen keuken achterwanden zijn duurder dan bijvoorbeeld verf of tegels
 • Kwetsbaar: hoewel het glas gehard is, kan het nog steeds breken bij bijvoorbeeld een harde klap of stoot
 • Installatie: glazen keuken achterwanden moeten op maat gemaakt worden en professioneel geïnstalleerd worden

Houten keuken achterwand

Hout is een tijdloos en natuurlijk materiaal dat steeds vaker wordt gebruikt als achterwand voor keukens. Het materiaal heeft een warme en gezellige uitstraling die goed past in landelijke, rustieke en moderne keukens. Het is wel belangrijk om te weten dat hout goed behandeld en schoongemaakt moet worden, omdat het niet heel goed bestand is tegen water en/of vuil. Een goede behandeling en regelmatige schoonmaakbeurten zijn dus essentieel om de levensduur van een houten achterwand te verlengen. Ook kan het verstandig zijn om hout te combineren met andere materialen, zoals RVS of natuursteen, bijvoorbeeld achter een kookplaat (waar het te warm kan worden) of achter de kraan (waar het te vochtig is). Dit kan een bijzonder effect geven en tegelijkertijd de duurzaamheid en functionaliteit van de keuken achterwand verbeteren.

Kostenindicatie: €50 – €150 per m2

Houten keukenkasten met een houten keuken achterwand.
Houten keukenkasten met een houten keuken achterwand.

Voordelen:

 • Natuurlijk en warm: houten keuken achterwanden geven je keuken een gezellige en warme uitstraling
 • Gemakkelijk te bewerken: hout is een materiaal dat gemakkelijk te bewerken is en op maat kan worden gemaakt
 • Personaliseerbaar: hout is verkrijgbaar in verschillende soorten en afwerkingen, waardoor je jouw keuken achterwand een persoonlijke touch kunt geven

Nadelen:

 • Vlekgevoelig: hout is een poreus materiaal en kan vlekken en krassen gemakkelijk absorberen
 • Onderhoud: een houten keuken achterwand vereist regelmatig onderhoud om vlekken en beschadigingen te voorkomen
 • Niet hittebestendig: hout is niet hittebestendig en kan beschadigen bij blootstelling aan hoge temperaturen

RVS keuken achterwand

Plexiglas is een lichtgewicht en duurzaam materiaal dat steeds vaker wordt gebruikt als achterwand voor keukens. Het materiaal is transparant en heeft een moderne uitstraling die goed past in hedendaagse keukens. Plexiglas is bovendien zeer sterk en kan goed tegen hitte en vocht. Hierdoor is het zeer geschikt als achterwand voor kookplaten en spoelbakken. Een ander groot voordeel van plexiglas is dat het gemakkelijk schoon te maken is en bestand is tegen vlekken en krassen. Het materiaal is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder helder, getint en mat, waardoor het eenvoudig aan te passen is aan de stijl en kleuren van je keuken. Plexiglas is daarnaast flexibel en kan in verschillende vormen worden gesneden en gebogen, waardoor het zich goed aanpast aan de vorm van je keukenwand.

Moderne witte keuken met een stoere RVS keuken achterwand. Hier verkrijgbaar.
Moderne witte keuken met een stoere RVS keuken achterwand. Hier verkrijgbaar.

Voordelen:

 • Modern en strak: RVS keuken achterwanden passen goed bij een moderne keukenstijl en geven je keuken een industriële uitstraling.
 • Duurzaam: RVS is een duurzaam materiaal en gaat lang mee.
 • Gemakkelijk te reinigen: RVS keuken achterwanden zijn gemakkelijk schoon te maken en kunnen goed tegen vocht en vlekken.
 • Hittebestendig: RVS is hittebestendig en kan goed tegen hoge temperaturen.

Nadelen:

 • Gevoelig voor krassen: RVS kan krassen en deuken krijgen bij blootstelling aan scherpe voorwerpen of bij het stoten van pannen en keukengerei.
 • Kan spiegelen: RVS keuken achterwanden kunnen spiegelen, waardoor het licht reflecteert. Dit kan hinderlijk zijn tijdens het koken.
 • Koud en ongezellig: RVS keuken achterwanden kunnen als koud en ongezellig worden ervaren, wat minder geschikt is voor een gezellige sfeer in de keuken.

Plexiglas keuken achterwand

Plexiglas is een lichtgewicht en duurzaam materiaal dat steeds vaker wordt gebruikt als achterwand voor keukens. Het materiaal is transparant en heeft een moderne uitstraling die goed past in hedendaagse keukens. Plexiglas is bovendien zeer sterk en kan goed tegen hitte en vocht. Hierdoor is het zeer geschikt als achterwand voor kookplaten en spoelbakken. Een ander groot voordeel van plexiglas is dat het gemakkelijk schoon te maken is en bestand is tegen vlekken en krassen. Het materiaal is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder helder, getint en mat, waardoor het eenvoudig aan te passen is aan de stijl en kleuren van je keuken. Plexiglas is daarnaast flexibel en kan in verschillende vormen worden gesneden en gebogen, waardoor het zich goed aanpast aan de vorm van je keukenwand.

Kostenindicatie: €50 – €200 per m2

Donkerblauwe keuken en een witte plexiglas keuken achterwand. Hier verkrijgbaar.
Donkerblauwe keuken en een witte plexiglas keuken achterwand. Hier verkrijgbaar.

Voordelen:

 • Modern en strak: plexiglas keuken achterwanden passen goed bij een moderne keukenstijl en geven je keuken een eigentijdse uitstraling.
 • Lichtgewicht: plexiglas is lichtgewicht en gemakkelijk te hanteren en installeren.
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren: plexiglas is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor het gemakkelijk aan te passen is aan jouw keukenstijl.
 • Makkelijk schoon te maken: plexiglas keuken achterwanden zijn gemakkelijk schoon te maken en kunnen goed tegen vocht en vlekken.

Nadelen:

 • Gevoelig voor krassen: plexiglas is gevoeliger voor krassen dan glas en kan daardoor minder duurzaam zijn op lange termijn.
 • Kan verkleuren: plexiglas kan na verloop van tijd verkleuren door blootstelling aan zonlicht en UV-straling.
 • Kans op scheurvorming: plexiglas kan scheuren of barsten bij blootstelling aan hitte of bij het stoten van zware voorwerpen.

HPL keuken achterwand

Hogedruk laminaat, ook wel HPL genoemd, is een sterk en duurzaam materiaal dat steeds vaker wordt gebruikt als achterwand voor keukens. Het materiaal bestaat uit verschillende lagen die onder hoge druk en temperatuur op elkaar zijn geperst, waardoor het zeer sterk en bestand is tegen vocht, hitte, krassen en stoten. Hogedruk laminaat is verkrijgbaar in vele kleuren en patronen, waardoor het gemakkelijk aan te passen is aan de stijl en kleuren van je keuken. Het materiaal is bovendien gemakkelijk schoon te maken en onderhoudsvrij. Hierdoor is het zeer geschikt als achterwand voor kookplaten en spoelbakken. Een ander groot voordeel van hogedruk laminaat is dat het zeer hygiënisch is en bestand is tegen bacteriën en schimmels.

Kostenindicatie: €50 – €100 per m2

De LYSEKIL wandpanelen van IKEA zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.
De LYSEKIL wandpanelen van IKEA zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. Hier verkrijgbaar.

Voordelen:

 • Duurzaam: hogedruk laminaat keuken achterwanden zijn sterk en kunnen goed tegen vocht, hitte en vlekken. Het materiaal is minder gevoelig voor krassen dan bijvoorbeeld plexiglas.
 • Onderhoudsvriendelijk: het oppervlak van hogedruk laminaat is glad en gemakkelijk schoon te maken. Bovendien is het materiaal bestand tegen schoonmaakmiddelen en schuursponsjes.
 • Veelzijdig: hogedruk laminaat is verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en texturen, waardoor je het gemakkelijk kunt aanpassen aan jouw keukenstijl.

Nadelen:

 • Moeilijk te repareren: als een hogedruk laminaat keuken achterwand beschadigd raakt, is het moeilijk om deze te repareren. In de meeste gevallen moet de hele achterwand vervangen worden.
 • Kan verkleuren: net als plexiglas kan hogedruk laminaat na verloop van tijd verkleuren door blootstelling aan zonlicht en UV-straling.
 • Duurder dan andere materialen: hogedruk laminaat is duurder dan bijvoorbeeld verf of tegels als keuken achterwand.

Natuurstenen keuken achterwand

Natuursteen is een prachtig en duurzaam materiaal dat steeds vaker wordt gebruikt als achterwand voor keukens. Het materiaal is afkomstig uit de natuur en is verkrijgbaar in vele varianten, waaronder graniet, marmer en travertin. Natuursteen heeft een unieke en natuurlijke uitstraling die goed past in moderne en klassieke keukens. Het materiaal is bovendien zeer sterk en kan goed tegen hitte en vocht. Hierdoor is het zeer geschikt als achterwand voor kookplaten en spoelbakken. Een ander groot voordeel van natuursteen is dat het gemakkelijk schoon te maken is en bestand is tegen vlekken en krassen. Het is wel belangrijk om natuursteen regelmatig te impregneren, zodat het materiaal beschermd blijft tegen vocht en vlekken. Natuursteen is verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen, waardoor het eenvoudig aan te passen is aan de stijl en kleuren van je keuken.

Kostenindicatie: €200 – €500 per m2

Super mooie lichte keuken van Nordiska Kök met marmeren aanrechtblad én keuken achterwand.
Super mooie lichte keuken van Nordiska Kök met marmeren aanrechtblad én keuken achterwand.

Voordelen:

 • Duurzaam: natuursteen is een sterk en duurzaam materiaal dat lang meegaat. Het is bestand tegen krassen, hitte en vocht.
 • Uniek: elke natuurstenen keuken achterwand is uniek, omdat het materiaal afkomstig is uit de natuur en geen twee stukken steen exact hetzelfde zijn.
 • Makkelijk schoon te maken: natuursteen is een glad en makkelijk schoon te maken materiaal. Bovendien is het bestand tegen schoonmaakmiddelen en schuursponsjes.

Nadelen:

 • Krasgevoelig: natuursteen is gevoelig voor krassen en beschadigingen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met scherpe voorwerpen en zware pannen.
 • Poreus: natuursteen is poreus en kan vlekken krijgen als het in contact komt met zuren, zoals citroensap en azijn. Het is belangrijk om het materiaal goed te impregneren om dit te voorkomen.
 • Duur: natuursteen is een luxe materiaal en daardoor duurder dan bijvoorbeeld tegels of verf als keuken achterwand.

Aluminium keuken achterwand

Aluminium is een sterk en duurzaam materiaal dat steeds vaker wordt gebruikt als achterwand voor keukens. Het materiaal is licht van gewicht en zeer stijf, waardoor het gemakkelijk te installeren is en zich goed aanpast aan verschillende vormen en afmetingen van keukenwanden. Aluminium is bovendien corrosiebestendig en kan goed tegen vocht en hitte. Hierdoor is het zeer geschikt als achterwand voor kookplaten en spoelbakken. Een ander groot voordeel van aluminium is dat het gemakkelijk schoon te maken is en bestand is tegen vlekken en krassen. Aluminium is verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, waaronder geborsteld aluminium, spiegelend aluminium en geanodiseerd aluminium. Hierdoor is het eenvoudig aan te passen aan de stijl en kleuren van je keuken.

Kostenindicatie: €100 – €200 per m2

Strakke aluminium keuken achterwand voor een moderne keuken met grijze kasten. Hier verkrijgbaar.
Strakke aluminium keuken achterwand van 3mm dik voor een moderne keuken met grijze kasten. Hier verkrijgbaar.

Voordelen:

 • Sterk: aluminium is een sterk en duurzaam materiaal dat lang meegaat. Het is bestand tegen krassen, deuken en roest.
 • Lichtgewicht: aluminium is lichtgewicht en daardoor makkelijker te installeren dan bijvoorbeeld tegels of natuursteen.
 • Makkelijk schoon te maken: aluminium is een glad en makkelijk schoon te maken materiaal. Bovendien is het bestand tegen schoonmaakmiddelen en schuursponsjes.

Nadelen:

 • Gevoelig voor vingerafdrukken: aluminium kan gevoelig zijn voor vingerafdrukken en vlekken. Het is belangrijk om het materiaal regelmatig schoon te maken om dit te voorkomen.
 • Niet hittebestendig: aluminium is niet hittebestendig en kan verkleuren als het in contact komt met hete pannen of potten.
 • Koud: aluminium kan koud aanvoelen in vergelijking met bijvoorbeeld hout of natuursteen.

Polycarbonaat keuken achterwand

Polycarbonaat is een stevig en duurzaam kunststof materiaal dat steeds vaker wordt gebruikt als achterwand voor keukens. Het materiaal is licht van gewicht en zeer flexibel, waardoor het gemakkelijk te installeren is en zich goed aanpast aan verschillende vormen en afmetingen van keukenwanden. Polycarbonaat is bovendien erg sterk en kan goed tegen schokken, krassen en stoten. Het materiaal is daarom ook geschikt voor drukke keukens met kinderen en huisdieren. Een ander groot voordeel van polycarbonaat is dat het gemakkelijk schoon te maken is en bestand is tegen vocht en vlekken. Hierdoor is het zeer geschikt als achterwand voor kookplaten en spoelbakken. Polycarbonaat is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor het eenvoudig aan te passen is aan de stijl en kleuren van je keuken.

Kostenindicatie: €100 – €200 per m2

Dit kunststof keuken achterwand is bijna niet te onderscheiden van beton ciré! Hier verkrijgbaar.
Dit kunststof keuken achterwand is bijna niet te onderscheiden van beton ciré! Hier verkrijgbaar.

Voordelen:

 • Sterk en duurzaam: polycarbonaat is een sterk en duurzaam materiaal dat bestand is tegen krassen en deuken.
 • Hittebestendig: polycarbonaat is hittebestendig en kan tegen hoge temperaturen, waardoor het ideaal is voor achter de kookplaat.
 • Eenvoudig te onderhouden: polycarbonaat is een glad materiaal dat eenvoudig te reinigen is met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel.

Nadelen:

 • Niet volledig krasbestendig: hoewel polycarbonaat bestand is tegen krassen en deuken, kan het toch krassen als het in contact komt met scherpe voorwerpen.
 • Kan vervagen: in de loop van de tijd kan polycarbonaat verkleuren of vervagen door blootstelling aan UV-licht.
 • Gevoelig voor vlekken: polycarbonaat is gevoelig voor vlekken en kan blijvende vlekken vertonen als het in contact komt met bepaalde chemicaliën.

Betonstuc keuken achterwand

Betonstuc is de laatste jaren steeds populairder geworden als materiaal voor keuken achterwanden. Het is een mix van cement, pigmenten, harsen en toeslagstoffen, die wordt aangebracht als een dunne laag op wanden en andere oppervlakken. Door de strakke, stoere en robuuste uitstraling past betonstuc perfect in moderne keukens en geeft het een industriële look aan de ruimte. Het materiaal is niet alleen mooi, maar ook zeer duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Betonstuc is namelijk waterbestendig en kan goed tegen hitte en vuil. Het kan daarom prima dienen als achterwand voor kookplaten en spoelbakken. Daarnaast is betonstuc in verschillende kleuren verkrijgbaar, waardoor het eenvoudig aan te passen is aan de stijl en kleuren van je keuken. Je kunt denken aan beton ciré of microcement, maar tadelakt is ook een mooie optie als je die betonlook wilt creëren aan je keuken achterwand.

Kostenindicatie: €150 – €300 per m2

Stoere betonstuc keuken achterwand én vloer, gecombineerd met een moderne zwarte keuken.
Stoere betonstuc keuken achterwand én vloer, gecombineerd met een moderne zwarte keuken.

Voordelen:

 • Unieke uitstraling: door de handmatige aanbrenging is elke betonstuc keuken achterwand uniek. Het materiaal heeft een stoere en robuuste uitstraling die goed past bij een industriële keuken.
 • Makkelijk schoon te maken: betonstuc is een glad materiaal dat makkelijk schoon te maken is met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel.
 • Hittebestendig: betonstuc is hittebestendig en kan tegen hoge temperaturen, waardoor het ideaal is voor achter de kookplaat.

Nadelen:

 • Gevoelig voor vlekken: betonstuc is poreus en kan gevoelig zijn voor vlekken. Het is daarom belangrijk om vlekken direct te verwijderen.
 • Kwetsbaar: betonstuc is kwetsbaar en kan scheuren of barsten als het in contact komt met harde voorwerpen.
 • Kosten: betonstuc is relatief duur in vergelijking met andere materialen.

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *