Search and Hit Enter

Marmer in interieur

Vind je marmer mooi voor in je interieur? Op deze pagina vertellen we je er alles over. Waarom is marmer zo mooi? Hoe kan je het in jouw interieur gebruiken, en we laten natuurlijk ook de mooiste inspiratie voorbeelden zien van interieurs waar marmer een plekje heeft gekregen!

marmer interieur

Door de geschiedenis heen is marmer gebruikt in ontzettend veel architectonische ontwerpen. Het Pantheon in Rome, de Taj Mahal in India en de Akropolis in Griekenland zijn allemaal gebouwd met marmer, en dat is de belangrijkste reden waarom ze allemaal honderden jaren na de bouw nog steeds staan.

Dus waarom is marmer een van ’s werelds meest gewilde bouwmaterialen? Ten eerste is marmer een zeer duurzame steen. Het is afgeleid van kalksteen of dolomiet en wordt blootgesteld aan hoge niveaus van hitte en druk wanneer het in de aarde wordt begraven. Hierdoor verandert de rots in marmer.

Maar naast het feit dat marmer super sterk is, wordt het vooral ook geprijsd om zijn schoonheid. Marmer, of het nou gebruikt wordt voor vloeren, wanden, werkbladen, meubels of woonaccessoires, marmer kenmerkt zich met een luxe klassiek look die in verschillende interieurstijlen past – of je nou een klassiek chic interieur, een strak modern interieur of een rustiek landelijk interieur hebt, marmer is altijd een goed idee. Hieronder laten we zien hoe je marmer op een stijlvolle manier kan toepassen in jouw interieur.

De luxe chique badkamer van Olivia waar marmeren tegels gecombineerd zijn met gouden accenten.
De luxe chique badkamer van Olivia waar marmeren tegels gecombineerd zijn met gouden accenten. Klik hier voor meer foto’s.

De voordelen van marmer

Sinds de jaren ’70 is marmer een populaire keuze van interieurontwerpers en de laatste jaren is er een hernieuwde interesse in marmer als designelement of constructiemateriaal. Hieronder hebben we de voordelen van marmer op een rijtje gezet:

  • Tijdloze schoonheid: marmer levert heldere, verbluffende natuurlijke schoonheid die de esthetiek van elke kamer kan verbeteren. Traditioneel wordt het gebruikt in keukens – vaak beschouwd als het middelpunt van het huis – voor werkbladen en achterwanden, waar het kan worden gebruikt om de aandacht te trekken. Maar steeds vaker zie je het ook terug in meubels en woonaccessoires.
  • Elegant kleurenpalet: marmer is, net als graniet, verkrijgbaar in tal van kleuren en patronen, waardoor ontwerpers de uitstraling van binnenruimtes kunnen verbeteren. Een lichter gekleurd marmer zou ideaal zijn in een klassieke of moderne wasruimte, en donker gekleurd marmer met een patroon kan worden gebruikt om extravagantie in de keuken te geven.
  • Veelzijdig: marmer is een materiaalsoort die je heel mooi kunt combineren met heel andere materialen en kleuren. Wit carrara marmer past praktisch gezien bij alles, van warm hout tot stoer zwart staal. Maar ook donkere marmersoorten zoals zwart en groen kunnen ook heel mooi gecombineerd worden met verschillende soorten materialen en kleuren. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het snel gaat vloeken in je interieur.
  • Meerwaarde voor je huis: de stijl, aantrekkingskracht en exclusiviteit van marmer kan er zelfs voor zorgen dat de waarde van je huis stijgt. Kopers worden aangetrokken door huizen met marmeren werkbladen en keuken achterwanden. Zo creëer je niet alleen een stijlvolle leefruimte waar je van kunt genieten, maar ook een meerwaarde voor je huis.
Houten keuken met een wit marmer eiland
Houten keuken met een wit marmer eiland. Klik hier voor meer foto’s.
In deze moderne luxe badkamer loopt de marmeren badkamermeubel over de hele breedte van de muur.
In deze moderne luxe badkamer loopt de marmeren badkamermeubel over de hele breedte van de muur. Klik hier voor meer foto’s.

Marmer soorten

Als je denkt aan marmer, denk je misschien vooral aan wit marmer met de lichtgrijze of zwarte aders, maar er zijn heel veel verschillende marmer soorten. Deze soorten variëren van afkomst, kleur en aderintensiteit. De prijs van marmer soorten varieert ook sterk van elkaar afhankelijk van deze factoren. Hieronder hebben we de meest populaire marmer soorten op een rijtje gezet die het meest gebruikt worden voor vloeren, wanden, meubels en accessoires.

Calacatta-marmer

Calacatta-marmer wordt beschouwd als de meest luxueuze marmersoort vanwege zijn zeldzaamheid. Calacatta-steen wordt vaak verward met Carrara-marmer vanwege de opvallende overeenkomsten in kleur en adervorming. Er zijn echter enkele duidelijke verschillen die de twee knikkers uit elkaar halen, bijvoorbeeld Calacatta-marmer heeft donkere, dikke aderpatronen en is helderwit van kleur. Carrara, aan de andere kant, is wit van kleur en heeft ingewikkelde grijze aders. Vanwege zijn ongebruikelijkheid wordt Calacatta-marmer bovenaan de marmerhiërarchie geplaatst. Het wordt gevonden in de vorm van tegels, straatstenen en platen. Calacatta-tegels kunnen echter gemakkelijk worden gecombineerd met elke kleurencombinatie; degenen die de luxe hebben om deze extreem dure steen te bieden, geven er meestal de voorkeur aan om vast te houden aan een eigentijdse minimalistische benadering als het gaat om herinrichting. Calacatta is ook verkrijgbaar in een prachtige gouden tint die er weelderig uitziet in combinatie met wit porselein of zwart neo marquina-marmer. Calacatta-marmer is voor degenen die een hart hebben voor weelde en van een chique ingerichte leefruimte houden.

Ontwerpbureau FonBureau koos voor een combinatie van wit en zwart marmer in dit luxe toilet.
Ontwerpbureau FonBureau koos voor een combinatie van wit en zwart marmer in dit luxe toilet. Klik hier voor meer foto’s.

Calacatta goud marmer

Calacatta Gold marmer is de belichaming van grandioos en pracht. Dit visueel verbluffende marmer is perfect voor mensen met een aristocratische smaak. De gouden ader van dit marmer ziet er opvallend uit en voegt een oude geldsfeer toe aan hun installatiegebied. Dit marmer ziet er onberispelijk uit en kan worden gecombineerd met zwart marmer voor een opvallend resultaat.

Calacatta Michelangelo marmer

Calacatta Michelangelo-marmer is ideaal voor die huiseigenaren die een subtiel vleugje weelde aan hun huis willen toevoegen. Dit marmer heeft een delicate grijze aders met de overwegend consistente witte achtergrond. Calacatta Michelangelo kan er geweldig uitzien in elk minimalistisch ontwerp. Deze marmersoort heeft minder en meer sfeer en daarom wordt het aanbevolen voor alle soorten eenvoudige maar elegante ontwerpen.

Calacatta Borghini marmer

Calacatta Borghini-marmer heeft de kenmerkende dikke grijze aders met af en toe een gouden ondertoon tegen een witte achtergrond. Het ziet er geweldig uit als aanrecht in keukens met keukeneilanden. Het ziet er mooi uit met een vleugje drama en voegt schoonheid toe aan je huis.

De ontwerpers van Bogdanova Bureau hebben deze luxe badkamer ontwerpen met verschillende soorten wit marmer. Klik hier voor meer foto's.
De ontwerpers van Bogdanova Bureau hebben deze luxe badkamer ontwerpen met verschillende soorten wit marmer. Klik hier voor meer foto’s.

Talathello of zilverbeige marmer

Talathello-marmer heeft een lichtgrijze achtergrond met verschillende tinten zilver en beige afzettingen in de structuur. Dit marmer is perfect voor een oogverblindende make-over van buitenruimtes zoals opritten en patio’s.

Emperador marmer

Emperador-marmer is een Spaanse marmersoort die voorkomt in lichte en donkerbruine kleuren. De bruintinten gaan gepaard met spierwitte dramatische en grijze vederachtige onregelmatige aderpatronen. De donkere tinten bruin in dit marmer passen perfect bij kamers met gouden of koperen meubels en accessoires.

Crema Marfil marmer

Crema Marfil is een andere bekende Spaanse marmersoort die bekend staat om zijn variërende beige tinten met onregelmatige patronen en variërende aderintensiteit. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met donkergekleurd marmer of andere natuurstenen om hun intensiteit te dempen met zijn lichte kleur en egale achtergrond. Het wordt gebruikt voor vloeren, wandbekleding en in marmeren mozaïekproducten.

De ronde marmeren salontafel staat super mooi bij de bruine leren stoelen in deze woonkamer. Klik
De ronde marmeren salontafel staat super mooi bij de bruine leren stoelen in deze woonkamer. Klik hier voor meer foto’s.

Carrara marmer

Carrara marmer is de meest voorkomende marmersoort en daarom is het ook het goedkoopste marmer van deze lijst. Het heeft een grijsachtig witte achtergrond met fijne gevederde grijze aders. Het aderpatroon is over het algemeen lineair en ziet er zacht uit. Carrara marmer wordt door de meeste mensen gebruikt omdat het budgetvriendelijk is en het witachtige uiterlijk het interieur levendiger kan laten lijken.

Levadia zwart marmer

Levadia Zwart marmer is een Grieks marmer in zwart met grijswitte fijne aders in rookvlekpatroon. Het is ook bekend als titaniumzwart marmer en wordt meestal gebruikt voor de decoratie van werkbladen.

Nero Marquina marmer

Nero Marquina is een oogverblindend Spaans marmer in zwarte kleur. Het heeft opvallende witte aders die het uiterlijk glamour geven. Dit marmer is een favoriet van iedereen die houdt van eigentijdse ontwerpen en ziet er geweldig uit in badkamers, vloeren in het algemeen en als achterwanden.

Deze luxe badkamer met zwarte marmeren wanden en vloer is ontworpen door de interieur ontwerpers van ontwerpbureau Caballero.
Deze luxe badkamer met zwarte marmeren wanden en vloer is ontworpen door de interieur ontwerpers van ontwerpbureau Caballero. Klik hier voor meer foto’s.

Verde Indio

Verde Indio marmer lijkt op een blad, bedekt met een rijk donkergroen en aders die eromheen ontspruiten. Het is een van de mooiste en zeker de meest ongebruikelijke soorten marmer. En het komt ook met verschillende tinten. Sommige versies van dit marmer bevatten strepen van zwarte aders of donkergrijze pigmenten die het nog bijzonderder maken.

Verde Oasis

Verde Oasis wordt gemaakt in Griekenland en is een stuk steen met een unieke structuur. Het heeft een donker blauwachtig groen. Door de manier waarop de strepen zich in één richting over de rots verspreiden, lijkt het op golven op het oppervlak van de oceaan, wat het waarschijnlijk inspireerde om zo’n uitnodigende naam te hebben.

Moderne groene keuken met een groen marmeren werkblad
Moderne groene keuken met een groen marmeren werkblad. Klik hier voor meer foto’s.

Marmeren vloeren

Marmeren vloeren waren vroeger super populair, die je vooral terugziet in statige woningen en kerken. En nog steeds wordt er vaak gekozen voor een marmeren vloer. Misschien niet zo snel om een volledig huis mee te bekleden, maar wel in bepaalde ruimtes. Zo zijn marmeren tegels bijvoorbeeld erg populair voor op de vloer in de badkamer of keuken. En ben je op zoek naar een vloer waarmee je jouw gaste kunt verwelkomen met een luxe entree? Dan kan je een mooie marmeren vloer in de hal overwegen.

Marmeren wanden

Net als vloeren, geldt het ook voor wanden dat het super luxe en mooi is als je het op de juiste manier en in de juiste ruimte toepast. In de badkamer kan je een marmeren vloer mooi met een marmeren wanen combineren, maar in elke andere ruimte in huis is het aan te raden om één van de twee te kiezen in plaats van beiden.

In dit toilet is er gekozen voor de combinatie van een luxe marmeren ombouw en behang.
In dit toilet is er gekozen voor de combinatie van een luxe marmeren ombouw en behang. Klik hier voor meer foto’s.

Als zowel de muren als de vloeren met marmer worden bekleed, kan de ruimte wat koud en grimmig aanvoelen. Door één van de twee te kiezen, heb je de mogelijkheid om een vleugje klassiek toe te voegen in de ruimte en deze te combineren met modernere materialen.

Een ander goed idee is om een accentmuur te creëren met marmer – een muur waar alle ogen op gericht zullen zijn bij binnenkomst. Dit kan bijvoorbeeld een muur of een gedeelte van de muur bij de TV meubel zijn.

Houten keuken met een wit marmeren keuken acherwand
Houten keuken met een wit marmeren keuken acherwand. Klik hier voor meer foto’s.

Marmeren Meubels

Marmer is vrijwel altijd een veelgebruikt ontwerpelement in keukens en badkamers geweest, die je vaak terugziet in vloeren, wanden en werkbladen. Maar nu beleeft het luxe ogende materiaal ook een serieus moment in andere ruimtes in huis, zoals de woonkamer en eetkamer – in de vorm van met name vrijstaande meubels.

marmer interieur vierkante salontafel marmer blad zwart stalen onderstel
De vierkante salontafel met marmer blad en zwarte stalen onderstel steelt de show in deze woonkamer. Klik hier voor meer foto’s.

Het is dé manier om marmer in je interieur te gebruiken, zonder dat het te overweldigend of too much zal aanvoelen, zoals dat wel makkelijker het geval kan zijn bij marmeren wanden en vloeren. Marmeren tafels zijn daar het perfecte voorbeeld van. En omdat je marmer heel mooi kunt combineren met andere materialen en kleuren, heb je met een marmeren eettafel ook ontzettend veel mogelijkheden als het gaat om de keuze voor de eetkamerstoelen. Houten stoelen, gestoffeerde stoelen, stalen stoelen… het kan allemaal. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor een marmeren salontafel, die je mooi in de zithoek leuk kan combineren met verschillende soorten banken, fauteuils en vloerkleden.

Naast marmeren tafels, kan je ook denken aan een stijlvolle dressoir bij de eethoek, een marmeren TV meubel in de woonkamer of een marmeren nachtkastje voor in de slaapkamer. Dit hoeven geen meubels te zijn die volledig van marmer zijn, je kunt bijvoorbeeld ook denken aan een mooie houten TV meubel of dressoir met een chique marmeren blad.

In deze mooie woonkamer zijn houten wanden gecombineerd met een chique op maat gemaakte TV meubel. Klik hier voor meer foto's.
In deze mooie woonkamer zijn houten wanden gecombineerd met een chique op maat gemaakte TV meubel. Klik hier voor meer foto’s.

Marmeren woonaccessoires

Een trend die we de laatste tijd heel vaak tegenkomen, zijn leuke marmeren woonaccessoires waarmee je jouw interieur kunt decoreren. En als het gaat om woonaccessoires, dan zijn de mogelijkheden natuurlijk eindeloos in elke ruimte in huis. In de woonkamer kan je denken aan marmeren wandplanken, vazen of lampen. In de badkamer kan je een marmeren dienblad gebruiken voor op de badkamermeubel. Een lamp met marmeren details of een marmeren sieraden opberger zijn leuke decoratie accessoires voor in de slaapkamer. En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.

Badkamer styling op z'n best met een marmer dienblad voor flesjes.
Badkamer styling op z’n best met een marmer dienblad voor flesjes.
marmer spiegel slaapkamer
Leuke marmer spiegeltje bij de kaptafel!

Bekijk ook:
Hout en marmer combineren

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *