Search and Hit Enter

Messen slijpen

Handleiding messen slijpen met verschillende soorten tools. We leggen hier uit hoe je jouw messen zelf kunt slijpen!

messen slijpen

Botte messen behoren tot één van de grootste ergernissen van een kok. Voor professionele chefkoks, maar ook voor een hobbykok die van koken houdt is het geen pretje om met botte messen te werken. Het is niet alleen fijner en effectiever om voedsel te snijden met en scherp mes, het is ook nog eens een stuk veiliger. En omdat je gelijkmatiger kunt snijden, is de kans een stuk groter dat de maaltijden gelijkmatiger gegaard zijn.

Dat je een bot mes hebt, betekent niet dat je een nieuwe moet kopen. Het is veel goedkoper om je mes te slijpen. Dit kan je door een professional laten doen, maar messen slijpen is ook een hele eenvoudige klus die je zelf kunt doen. Dit kan met een wetsteen of een handmatige of een elektrische messenslijper. Met een slijpstaaf kan je jouw messen eenvoudig bijhouden.

Hoe weet je of je mes scherp genoeg is?

De meeste mensen weten niet of een mes bot of scherp is. Gelukkig is er een hele eenvoudige methode om dat te testen. Houd met je ‘slechte’ hand een vel papier verticaal voor je, en houd met je ‘goede’ hand je mes vast. Snijd het papier vanaf de bovenkant. Als je er makkelijk doorheen snijd, dan is je mes scherp genoeg. Zo niet, dan is het tijd om je mes te slijpen.

1. Messen slijpen met een wetsteen

Onze favoriete manier om een ​​mes te slijpen is om een ​​wetsteen te gebruiken – een rechthoekig blok dat bijna als schuurpapier werkt en helpt om de snijkant van het mes recht te maken en te verfijnen terwijl je het mes eroverheen schuift. De meeste wetstenen zijn ontworpen om voor elk gebruik in water gedrenkt te worden, dus raadpleeg de instructies van de fabrikant om zeker te zijn. Wetstenen worden niet genoemd naar het feit dat de meeste nat worden gebruikt. ‘Wet’ is eigenlijk gewoon een oud woord voor ‘verscherpen’).

Stap 1 – Plaats wetsteen op werkblad
Laat de wetsteen volzuigen met water. Het is belangrijk dat de wetsteen tijdens het slijpen goed vochtig blijft. Leg een met rubber beklede plankvoering of vochtige doek onder de wetsteen om ervoor te zorgen dat deze op zijn plaats blijft. Plaats de wetsteen met de ruwe kant naar boven.

messen slijpen wetsteen

Stap 2 – De eerste kant slijpen
Houd het mes vast met je meest gebruikte hand en plaats de mes in een hoek (meestal een hoek van 15 graden voor messen in Aziatische stijl en een hoek van 20 graden voor messen in westerse stijl) op de wetsteen. Plaats de andere hand in het midden van de platte kant van het mes en houd je vingers plat en weg van de scherpe rand. Beweeg het mes op een brede, cirkelvormige manier langs de steen en houd het mes in een constante hoek totdat de punt van het mes van de andere rand afloopt. Herhaal verschillende keren, afhankelijk van hoe bot het mes is.

messen slijpen wetsteen

Stap 3: De tweede kant slijpen
Draai het mes om en herhaal het slijpproces in de tegenovergestelde richting.

Stap 4: Herhaal het proces met de fijne kant naar boven
Draai de wetsteen om met de fijne kant naar boven en herhaal het proces voor beide kanten van het mes tot het mes scherp is.

2. Messen slijpen met een messenslijper

Messen kan je ook slijpen met een messenslijper. Je hebt handmatige (ook wel bekend als doorstrekslijper) en elektrische messenslijpers. Messenslijpers vooral handig voor mensen die twee linker handen hebben. Ze zijn dus erg eenvoudig in gebruik. Het nadeel is dat beide varianten relatief veel materiaal wegneemt, wat natuurlijk erg zonde is. Daarom raden we deze methode als je dure messen wilt slijpen. Daarnaast heb je minder vrijheid en afwerking vergeleken met het slijpen met een wetsteen.

Stap 1 – Mes slijpen in fase 1
Een messenslijper heeft vaak twee gedeeltes: een gedeelte om het mes te slijpen en een gedeelte om het mes te polijsten. Plaats het mes in de eerste fase, het slijpgedeelte. Haal het mes er een paar keer doorzichtig doorheen. Drie a vier keer is ruim voldoende, en je hoeft ook niet heel veel druk te zetten.

messen slijpen messenslijper

Stap 2 – Mes polijsten in fase 2
Plaats daarna het mes in het tweede gedeelte om het mes te polijsten. De werking is exact hetzelfde als in fase 1.
That’s it. Met deze fase kan je jouw messen ook dagelijks of wekelijks onderhouden.

messen slijpen messenslijper

3. Messen slijpen met een slijpstaaf

Een slijpstaaf gebruik je niet om een hele botte messen te slijpen. Je gebruikt een slijpstaaf om een reeds geslepen mes bij te werken. Door het mes langs het staaf te vegen, wordt de rand opnieuw uitgelijnd. Zorg ervoor dat je tijdens deze beweging een hoek van 15 graden tussen het mes en het staal houdt. Een groot voordeel van een slijpstaaf is dat je er ook gekartelde messen mee kunt slijpen, in tegenstelling tot wetstenen of de meeste handmatige en elektrische messenslijpers.

Stap 1
Om een slijpstaaf veilig te gebruiken, houd je het verticaal met de punt stevig op het aanrecht. Plaats de hak van het mes tegen de punt van het staal en richt de punt van het mes iets naar boven. Houd het mes in een hoek van 15 graden verwijderd van het staal.

messen slijpen slijpstaaf

Stap 2
Houdt lichte druk en een hoek van 15 graden tussen het mes en de slijpstaaf. Schuif het mes in een vegende beweging over de lengte van de slijpstaaf en trek het mes naar je lichaam zodat het midden van het mes in contact komt met het midden van de slijpstaaf.

messen slijpen slijpstaaf

Stap 3
Beëindig de beweging door de punt van het mes over de onderkant van de slijpstaaf te halen. Herhaal deze beweging aan de andere kant van het mes. Vier of vijf slagen aan elke kant van het blad (in totaal acht tot tien afwisselende passages) moeten de rand opnieuw uitlijnen.

Messen opbergen

Om de messen in goede conditie te houden, is het belangrijk om ze op een goede manier op te bergen. Heel veel mensen plaatsen alle messen bij elkaar de keukenla, maar daarmee beschadig je de messen heel snel doordat ze tegen elkaar aan boten en schuren. Daarnaast is het ook nog eens erg gevaarlijk om je messen op die manier op te bergen. De beste methode voor het opbergen van messen is met behulp van een messenblok of een messenmagneet aan de keukenwand. Het is veilig en de messen blijven op die manier het langst goed en scherp.

messen opbergen messenblok

messen opbergen magneet

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *