Keuken

Waar moet je op letten bij het kopen van een koelkast?


Waar moet je op letten bij het kopen van koelkast

Een koelkast is onmisbaar in elke huishouden. Het is misschien alweer een tijdje geleden dat je een nieuwe koelkast hebt gekocht. Over het algemeen hebben koelkasten namelijk een technische levensduur van 13 tot 15 jaar. Dus als je geluk hebt, hoef je niet zo vaak een nieuwe koelkast kopen. Maar als het zover is dat je oude koelkast aan vervanging toe is, of bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen naar en nieuw huis, dan is het belangrijk om je even hierin te verdiepen. Er komen regelmatige nieuwe moderne koelkasten uit, dus de kans is groot dat je niet alle ins en outs weet. De grote vraag dus – Waar moet je op letten bij het kopen van een koelkast? Lees het hieronder!

1. Soort koelkast

Allereerst moet je bedenken wat voor soort koelkast je wilt hebben. Daarmee bedoelen we de keuze tussen een inbouwkoelkast of een vrijstaande koelkast. Een inbouwkoelkast is geïntegreerd in de keukenkasten. Omdat de koelkast verborgen is achter een grote deur in dezelfde stijl als de rest van de keuken, ziet het er super strak uit. Een vrijstaande koelkast heeft als voordeel dat het flexibel is. Je kunt zelf bepalen waar je de koelkast neerzet. Beiden soorten koelkasten hebben hun eigen voordelen en nadelen. Deze hebben we hieronder op eenrijtje gezet.

Voordelen inbouwkoelkast

 • Strak en netjes verborgen achter deur in dezelfde stijl als de rest van de keuken;
 • Inbouwkoelkasten gaan over het algemeen langer mee.

Nadelen inbouwkoelkast

 • Over het algemeen zijn inbouwkoelkasten duurder dan vrijstaande koelkasten;
 • Installatie is lastiger.
inbouwkoelkast zwarte keuken

Een stoere zwarte keuken met een inbouwkoelkast

Voordelen vrijstaande koelkast

 • Flexibel;
 • Je kunt een vrijstaande koelkast eenvoudig meeverhuizen;
 • Vrijstaande koelkasten kunnen ook heel mooi zijn, zoals Amerikaanse koelkasten of de populaire Retro Smeg koelkasten;
 • Je kunt een vrijstaande koelkast als een soort prikbord gebruiken, waar je met magneten brieven, tekeningen, todo lijstjes, noem maar op aan kunt hangen;
 • Plug and play.

Nadelen vrijstaande koelkast

 • Neemt meer ruimte in beslag;
 • Ze passen niet in alle interieurs.
vrijstaande koelkast smeg

De iconische vrijstaande retro Smeg koelkast in het matzwart

2. Wel of geen vriezer?

Naast een koelkast waar je etenswaren in kunt koelen, is een vriezer ook onmisbaar. De meeste mensen kiezen voor een koelvriescombinatie, maar er zijn meerdere opties. De belangrijkste vraag die je aan jezelf moet stellen, is hoe groot jij de vriezer wilt hebben. Er zijn koelvriescombinaties verkrijgbaar met zowel kleine als grote vriezers. Maar als je iemand bent die hel veel etenswaar invriest, dan kan het ook een goed idee zijn om een aparte vriezer te nemen.

3. Inhoud

Dan komen we ook gelijk bij het derde belangrijke punt waar je op moet letten bij het kopen van een koelkast – de inhoud. Wat voor formaat koelkast wil je? Wil je een kleine koelkast, een middelformaat koelkast of een hele grote koelkast? Een grote koelkast is natuurlijk altijd fijn, maar soms ben je genoodzaakt om een kleinere koelkast te nemen. Gewoonweg omdat je de ruimte niet hebt omdat je in een klein appartement met een kleine keuken woont.

Als je alleen woont, dan heb je genoeg aan een kleine koelkast. Bestaat je gezin uit vier of meer personen, dan is onze tip om een zo groot mogelijke koelkast te nemen. Let hierbij vooral op de netto inhoud van de koelkast, wat weergegeven wordt in liter.

Onderstaande koelkast van het merk Bosch heeft een koelkast inhoud van 300 l liter en een vriezer met een inhoud van 100 liter.

koelkast kopen koelvriescombinatie bosch

4. Energielabel

Het vierde punt waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe koelkast, is de energielabel. De energielabel geeft het verbruik aan van de koelkast. En omdat de koelkast samen met de wasmachine en droger behoren tot de de apparaten met het meeste verbruik, is het belangrijk om een energiezuinig koelkast te nemen. Tegenwoordig zijn koelkasten met energielabel A niet meer toegestaan. Dus alle koelkasten hebben energielabel A+, A++ of A+++. Energielabel A+ klinkt energiezuinig, maar het verschil met energielabel A+++ is enorm.

energiezuinige koelkast whirlpool a+++

De Whirlpool vrijstaande koelvries/combinatie – W5 831C OX H heeft energielabel A+++

5. Moderne technologie

Zoals gezegd speelt technologie een belangrijke rol bij nieuwe koelkasten. Zo zijn veel moderne koelkasten voorzien van functies waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord. Tegenwoordig zijn smart koelkasten bijvoorbeeld een trend, die je aan kunt sluiten op je thuisnetwerk. Hieronder hebben we de meest handige moderne functies voor je op een rijtje gezet.

Smart koelkast Bosch Home connect

De Home Connect app vertelt op welke plek in de koelkast je etenswaren het beste neer kunt leggen om ze lang vers te houden en laat je de temperatuur een paar graden lager zetten als je onderweg naar huis bent met een grote lading verse boodschappen.

0-gradenvak

De 0-gradenvak, soms ook wel nul graden zone of extra fresh zone genoemd, is een gedeelte in de koelkast waar de temperatuur zich rondt de 0°C bevindt. Door verse etenswaren te bewaren rond de 0°C, zullen ze twee tot drie keer langer houdbaar zijn. Klinkt dit niet als en functie die eigenlijk niet mag ontbreken?

No frost

Heb je ook weleens last van ijsafzetting in de vriezer? Met No Frost is deze ergernis verleden tijd. Deze technologie zorgt ervoor dat het vocht uit de lucht in de vriezer en de koelkast haalt. Hierdoor hoef je de vriezer dus nooit meer te ontdooien. Let wel op dat een koelkast met No frost meer geluid produceert en meer energie verbruikt.

Flexibele ruimte

Tegenwoordig zijn er ook koelkasten met een flexibele ruimte. Beko noemt dat de Multi-Zone, terwijl Samsung de flexibele ruimte in hun koelkasten SmartSpace noemt. Deze ruimte kan je zowel flexibel gebruiken om te koelen of om te vriezen. Met één druk op de knop kan je dat veranderen.

6. Merk

Tot slot zijn is speelt het merk ook een rol bij het kopen van een nieuwe koelkast. De Consumentenbond heeft middels een paneelonderzoek onderzocht welke koelkast merken het populairst zijn. Samsung wordt door de consumenten als hoogst gewaardeerd, maar ook LG, Liebherr, Bosch, Siemens, Miele en Atag hebben een hoge cijfer van 8 of hoger gekregen. Daarnaast zijn er ok andere merken die ook niet slecht zijn, zoals Indesit, AEG, Whirlpool en Beko.

Bekijk ook:
Keukentrends 2020
Heteluchtoven vs. elektrische oven

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply