Keuken, Keuken apparatuur

Oven schoonmaken doe je zo!


Hoe kan je een oven schoonmaken? En hoe vaak moet je dat doen? Op deze pagina laten we zien hoe, met wat voor soort producten, en hoe vaak je een oven moet schoonmaken. Lees snel verder!

oven schoonmaken

In verband met hygiene is het belangrijk dat de oven schoon is voordat je het gaat gebruiken. De valkuil is dat je het keer op keer uitstelt. ‘Ik doe het de volgende keer wel’, ja, je bent niet de enige die jezelf hierop betrapt. Waarom?Omdat het gewoon een vervelende tijdrovende klus is. Maar guess what, met de juiste kennis en producten hoeft het schoonmaken van de oven geen overweldigende klus te zijn – mentaal of in werkelijkheid. Hieronder benadrukken we nogmaals het belang van een schone oven, hoe vaak je het moet schoonmaken, en handige tips om deze klus vandaag nog voor elkaar te krijgen.

Waarom is een schone oven belangrijk?

Waarom is een schone oven belangrijk. Daar kunnen we kort en duidelijk over zijn. Het gaat voornamelijk om de etensresten die onvermijdelijk in je oven worden gemorst. Als het daar blijft liggen, zal het verbranden en zelfs, in het ergste geval, in brand vliegen. Het geeft op zijn minst een onaangename rooksmaak aan alles wat je in de oven plaatst.

Voedselresten bevatten ziektekiemen en deze ziektekiemen kunnen elke keer dat je de oven gebruikt, worden doorgegeven. Als je jouw oven niet regelmatig schoonmaakt, kunnen ziektekiemen en insecten zich gemakkelijk in je oven voortplanten en je maaltijden en uiteindelijk jou en je gezin infecteren.

Dan hebben we het nog niet gehad over de oven zelf. De filters en mechanismen in de oven kunnen verstopt raken door vuil en vet, waardoor ze niet meer efficiënt werken. Uiteindelijk zal je oven kapot gaan. Daarom is het belangrijk om je oven regelmatig schoon te maken.

belang oven schoonmaken

Hoe vaak moet je de oven schoonmaken?

Er zijn drie veelbetekenende tekenen dat het misschien tijd is om je oven schoon te maken. De eerste: algemeen voorkomen. Zie je dat er korstjes of residu op de bodem van de oven ligt? Is de deur bedekt met vet of vuil? Nummer twee: geur. Komt er een kenmerkende geur vrij wanneer je de oven aanzet? Een stinkende geur voordat je iets hebt gekookt, betekent dat er vet, vuil of voedsel in zit. En als laatste: rook. Een schone oven mag absoluut niet roken!

Hoe vaak je de oven gebruikt, is van invloed op hoe vaak je deze moet schoonmaken. Voor enthousiaste koks en bakkers die er regelmatig gebruik van maken, is een algemene vuistregel om het eens in de drie maanden schoon te maken. Als je jouw oven zelden gebruikt (minder dan vier keer per maand), zou het voldoende moeten zijn om het ongeveer één of twee keer per jaar schoon te maken. Let natuurlijk wel op de bovenstaande tekens. Als je oven één van die tekenen toont, dan raden we aan om niet te wachten en direct met de schoonmaak klus te beginnen.

Oven schoonmaken met de zelfreiniging functie

Veel moderne ovens zijn voorzien van een zelfreiniging functie. Handig, toch? Of is het beter om je oven op een andere manier te reinigen? De zelfreiniging functie kan handig zijn, maar alleen als je oven uw oven niet super vies is.

De zelfreiniging functie vergrendelt de oven en zorgt verwarmt de oven naar een hoge temperatuur van meer dan 550 graden. Deze hitte helpt bij het smelten en verwijderen van je vet en vuil. Echter, als je een grote hoeveelheid aanslag op de bodem hebt, kan het averechts werken en gaan roken – en in sommige gevallen kan er zelfs brand ontstaan.

Als het lang geleden is dat je je oven hebt schoongemaakt, is de kans groot dat het je oven is aangekoekt met veel vet, vuil en andere etensresten. Dan is het aan te raden om voor je eigen veiligheid, de oven gewoon met de hand te reinigen.

Bij het gebruik van de zelfreiniging functie van de oven, is het belangrijk om eerst de rekken te verwijderen en deze zelf schoon te maken. De zelfreinigingscyclus duurt ongeveer twee uur. Daarbij raden we ook aan dat je wel thuis blijft, voor het geval er iets misgaat.

zelfreiniging functie oven

Wat kan je gebruiken om de oven te reinigen?

Als je jouw oven lang niet grond hebt schoongemaakt, raden we dus aan om het met de hand schoon te maken. Dan krijg je het beste resultaat, namelijk een schone oven, waar je veilig gebruik van kunt maken. Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen die je kunt gebruiken om de oven te reinigen, namelijk reinigingsmiddelen die je kant en klaar kunt kopen, baking soda of citroenen met water.

 • Kant en klare reinigingsmiddel: dit is het gemakkelijkste en snelste proces en verwijdert grote hoeveelheden vet en vuil (zoals HG, Mr Muscle en Cif)Het voorbehoud: een kant en klare ovenreiniger kan behoorlijk bijtend zijn, dus als je gevoelig bent voor agressieve chemicaliën of de voorkeur geeft aan een volledig natuurlijke aanpak, dan raden we om om voor één van onderstaande opties te gaan.
 • Baking soda, water, azijn en een spuitfles: deze doe-het-zelfmethode werkt goed je oven aangekoekt is en erg vies is. Je maakt een mengsel met baking soda en water die 10-12 uur in moet werken. Zorg er dus voor dat je hier de tijd voor neemt.
 • Citroenen en water: Een andere volledig natuurlijke methode voor het schoonmaken van de oven is met citroenen en water. Let wel dat deze methode alleen werkt als de oven licht vuil is, en niet helemaal aangekoekt is met vuil, vet en etensresten.

Handleiding

Nu je weet met wat voor producten en reinigers je de oven kunt schoonmaken, kan je direct aan de slag gaan. Hieronder hebben we voor elke methode een korte handleiding gemaakt, die je kunt gebruiken om stap voor stap deze klus te klaren.

Oven schoonmaken met kant en klare reinigingsmiddel

oven schoonmaken ovenreiniger

 1. Haal alles uit de oven: rekken, pizzasteen, thermometer, enz.
 2. Leg kranten of doeken op de vloer onder de oven om je vloer te beschermen.
 3. Doe handschoenen aan en zet een veiligheidsbril op. Spuit de kant en klare ovenreiniger rond de binnenkant van de oven. Zorg ervoor dat de achterkant, zijkanten, onderkant, bovenkant, deur, hoeken en spleten worden bedekt met de reiniger. Als je een elektrische oven hebt, spuit dan niet op de verwarmingselementen; in plaats daarvan til ze gewoon op en spuit eronder. Als je een gasoven hebt, spuit dan niet waar het gas doorkomt. Sluit de oven als je klaar bent.
 4. Laat de spray gedurende de tijd die op het etiket staat vermeld staan ​​(de meeste reinigingsmiddelen hebben ongeveer 20 – 30 minuten nodig).
 5. Neem ondertussen de ovenrekken mee naar buiten, besproei ze met de reiniger en doe ze in een grote plastic vuilniszak. Bind of draai de bovenkant dicht. Laat de rekken buiten in de zak gedurende de tijd die op het reinigingsetiket staat vermeld.
 6. Zodra de juiste hoeveelheid tijd is verstreken, neemt je een vochtige doek, open je de oven en veegt je alle oppervlakken schoon. Als er extra plakkerige plekken zijn, gebruik dan een nat schuurmiddel, een microvezelspons of een ander schuurmiddel om al het vuil te verwijderen.
 7. Haal de rekken uit de zak en spoel ze af in de gootsteen met warm zeepachtig water. Gebruik opnieuw een sponsje voor alle aangekoekte stukken. Droog de rekken en plaats ze terug in de oven.
 8. Done!

Oven schoonmaken met baking soda

oven schoonmaken baking soda

 1. Haal alles uit de oven: rekken, pizzasteen, thermometer, enz.
 2. Leg kranten of doeken op de vloer onder de oven om je vloer te beschermen.
 3. Gebruik een kleine kom en meng een halve kop zuiveringszout met twee tot drie eetlepels water. Pas de verhouding aan tot je een smeerbare mengsel hebt.
 4. Doe je handschoenen aan en verdeel het mengsel met je vingers langs de binnenkant van de oven, waarbij je de achterkant, zijkanten, onderkant, bovenkant, deur, hoeken en spleten bedekt worden. Als je een elektrische oven hebt, doe dan geen mengsel op de verwarmingselementen. Als je een gasoven hebt, plaats het mengsel dan niet waar het gas doorkomt. Sluit de oven als je klaar bent.
 5. Laat de pasta 10 – 12 uur of een nacht staan.
 6. Plaats ondertussen rekken in de gootsteen (of badkuip, als u hele grote grote rekken hebt). Strooi wat baking soda op de rekken en giet er azijn overheen. Deze combinatie gaat schuimen. Wanneer het schuimen stopt, sluit je de gootsteen of badkuip aan en laat je warm water lopen totdat de rekken volledig bedekt zijn.
 7. Laat de rekken 10 – 12 uur of een nacht staan.
 8. Na 10 – 12 uur trekt je de handschoenen weer aan en gebruik je een vochtige doek, open je de oven en veeg je alle oppervlakken schoon.
 9. Als er extra plakkerige plekken zijn, gebruik dan een nat schuurmiddel, een microvezelspons of een ander schuurmiddel om al het vuil te verwijderen. Als er stukjes mengstel zijn die niet gemakkelijk loslaten, doe dan wat azijn in een verstuiver en spuit het op de stukjes. De azijn reageert met de baking soda en het schuim. Neem je vochtige doek weer en veeg al het schuim weg.
 10. Haal de rekken uit het water en schrob ze met een doek totdat al het vet en vuil verdwenen is. Gebruik een sponsje voor de moeilijke plekken.
 11. Droog de rekken en plaats ze terug in de oven.
 12. Done!

Oven schoonmaken met citroen

oven schoonmaken citroen

 1. Vul een middelgrote, ovenvaste mengkom met water. Snijd twee citroenen doormidden en doe ze in de kom.
 2. Verwarm je oven tot 250 graden.
 3. Eenmaal opgewarmd, plaats je de mengkom op één van de rekken. Laat het zo een uur staan.
 4. Zet na een uur de oven uit, open de deur en laat hem iets afkoelen.
 5. Terwijl de oven nog warm is (maar koel genoeg zodat je de binnenkant veilig kunt aanraken zonder te verbranden), trek je handschoenen aan, gebruik je een vochtige doek en veeg je alle oppervlakken af, inclusief de achterkant, zijkanten, onderkant, bovenkant, deur, hoeken en spleten. Gebruik indien nodig een nat schuurmiddel, een microvezelspons of een ander schuurmiddel om extra plakkerige plekken te verwijderen. Zorg ervoor dat je grondig veegt, zodat je al het vet en vuil verwijdert.
 6. Done!

Bron: Cookinglight.com

Bekijk ook:
Professionele tips voor het schoonmaken van je huis
10x Stijlvol schoonmaken in huis

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply