Interieur

Natuurstenen vloeren


Natuurstenen vloeren zijn erg populair. Dat was 20 jaar geleden zo, en dat is anno 2021 nog steeds zo. Met natuurstenen tegels kan elke ruimte een prachtige, chique en luxe uitstraling geven, die lastig na te bootsen is met een ander soort materiaal. Of dat nou de woonkamer, slaapkamer, keuken of badkamer is. Overweeg jij ook een natuurstenen vloer in jouw huis? Lees je eerst goed in over de verschillende soorten natuurstenen vloeren. Op deze pagina hebben we daarom de meest populaire soorten natuurstenen vloeren op een rijtje gezet, inclusief de bijbehorende voordelen en nadelen. Heel veel succes met de zoektocht naar jouw perfecte natuurstenen vloer!

natuurstenen vloeren

Natuurstenen vloeren zijn favoriet bij veel mensen vanwege de esthetische aantrekkingskracht, veelzijdigheid, duurzaamheid en onderhoudsgemak. Het kan bovendien zowel binnen als buiten worden gebruikt. Het mooie van natuursteen is dat het met een klein beetje onderhoud heel lang mee kan. Natuurstenen tegels worden al duizenden jaren gebruikt. De meest voorkomende soorten natuurstenen vloeren zijn marmer, graniet, leisteen, travertijn, kwartsiet, zandsteen en kalksteen. Lees hieronder wat de verschillen zijn, inclusief de bijbehorende voordelen en nadelen.

Marmeren vloer

Marmer wordt gemaakt door kalksteen dat onder de grond kristalliseert door hoge temperaturen en druk. Tijdens het kristallisatieproces wordt het dichter en harder. Het is de hardheid die ervoor zorgt dat het tijdens het maken glad en gepolijst kan worden. Marmeren vloeren, zoals alle natuurstenen vloeren, vereisen voor gebruik beschermende afdichtmiddelen, die moeten worden onderhouden en regelmatig opnieuw moeten worden aangebracht voor volledige bescherming. Omdat een marmer vloer niet vlekbestendig is, is het belangrijk dat gemorste vloeistoffen snel worden opgeruimd om de mogelijkheid van vlekschade te voorkomen. Dagelijkse stoffen die zuren bevatten, kunnen allemaal schade aanrichten of vlekken op het marmer veroorzaken als ze niet onmiddellijk worden schoongemaakt, waaronder azijn, alcohol, tomatenproducten, vruchtensappen, saladedressing, mosterd, koffie, thee en cosmetica. Het grootste voordeel van marmeren vloertegels is dat het een ruimte super chic kan maken, met soms een koninklijke uitstraling die moeilijk te imiteren is.

Voordelen:

 • Prachtige patronen;
 • Mooie kleuren;
 • Uniek omdat twee tegels nooit hetzelfde zijn.

Nadelen:

 • Gevoelig voor vlekken;
 • vertoont snel slijtage door producten op zuurbasis.
natuurstenen vloeren marmer

De witte marmeren vloer en wanden staan prachtig bij de houten wandbekleding bij het vrijstaande bad in deze badkamer.

Granieten vloer

Graniet staat bekend als een van de hardste soorten natuursteen, een gemeenschappelijke factor voor het gebruik in keukens. Graniet ontstaat als magma ondergronds afkoelt. Door het zeer langzame afkoelproces bouwt graniet hardheid en sterkte op tijdens dit langdurige proces. Het is gemaakt van verschillende mineralen, waaronder veldspaat en kwarts, waardoor het een korrelige textuur en samenstelling heeft. Hoewel de kracht van graniet ook zijn zwakte biedt. Omdat een granieten vloer extreem hard is met een meedogenloze eigenschap, moet de ondervloer, wanneer het als vloer wordt geïnstalleerd, volledig worden geëgaliseerd terwijl het sterk genoeg is om het gewicht te dragen. Als de ondervloer kleine bobbels of oneffenheden heeft, kunnen graniettegels gemakkelijk barsten.

natuurstenen tegels graniet

De glanzend gepolijste afwerking van de Fiamatto Galaxy graniettegel straalt luxe en glamour uit in deze mooie keuken.

Voordelen:

 • Duurzaam;
 • Hard oppervlak;
 • Mooie kleur;
 • Bestand tegen normale slijtage.

Nadelen:

 • Granieten vloertegels zijn super zwaar;
 • vereist goede ondersteuning.

Leisteen vloer

Leisteen wordt diep in de aarde gemaakt door de juiste combinatie van druk en warmte. Een leistenen vloer geeft een enigszins ongelijk en dof uiterlijk in vergelijking met andere natuursteenopties. Dit is een van de redenen waarom het zo populair is, omdat leistenen tegels slibbestendig zijn. Het is verkrijgbaar in verschillende patronen en kleuren, wat vaak een moderne of rustieke uitstraling en gevoel geeft. In vergelijking met andere natuurstenen vloeren is leisteen ook vlekbestendig, zeer duurzaam en kan het water goed aan. Hoewel, als de ondervloer ongelijk is, leisteen kan barsten of door zware voorwerpen die op de tegels vallen. Omdat leisteen in lagen wordt gevormd, is het bekend dat het in zeldzame gevallen afbladdert. Daarom is het belangrijk dat de leisteen vloer na plaatsing direct wordt behandeld met een kit en goed wordt onderhouden door regelmatig opnieuw kit aan te brengen.

Voordelen:

 • Mooie donkere, natuurlijke, rustieke en aardse kleuren;
 • Vaak veerkrachtiger in vergelijking met andere natuurstenen vloeren;
 • Vlekbestendig;
 • Slipbestendig.

Nadelen:

 • Leisteen tegels kunnen ongelijk zijn door de kwaliteit van de tegellagen.
Creëer een rustieke sfeer in je huis met de Honed Black Slate leisteen tegels. Deze opvallende zwarte leisteen tegels zijn ideaal voor het creëren van een eigentijdse look met een unieke afwerking.

Creëer een rustieke sfeer in je huis met de Honed Black Slate leisteen tegels. Deze opvallende zwarte leisteen tegels zijn ideaal voor het creëren van een eigentijdse look met een unieke afwerking.

Travertin vloer

Travertijn wordt vaak vergeleken met marmer of kalksteen, omdat het op dezelfde manier wordt gemaakt. Het is samengesteld uit calciet, een sedimentair gesteente. Naast modern gebruik is travertijn een natuursteen die al eeuwenlang wereldwijd wordt gebruikt. Een populair voorbeeld is het Colosseum in Rome. Omdat travertijn een poreuze steen is, is er door vorming van natuurlijke gaten een beschermende kit nodig voor het voegen en ook na de installatie. Travertijn neemt vloeistoffen op, wat betekent dat het vlekken maakt als het niet wordt behandeld, en gemorste vloeistoffen niet snel worden schoongemaakt. Een travertijn vloer is gevoelig voor vlekken van verschillende zure voedingsmiddelen en omdat het zachter is dan andere natuurstenen vloeren, is het vatbaar voor slijtage, scheuren en krassen.

Voordelen:

 • Travertijn kenmerkt zich met mooie aardse, rijke tonen;
 • Het voelt zachter aan door de zachtere natuurlijke vorming.

Nadelen:

 • Het krast gemakkelijker en geeft vlekken zonder behandeling;
 • Travertin tegels zijn erg poreus en bevatten veel gaten die na verloop van tijd wat slijtage vertonen.
De getrommelde modulaire travertijn tegels op de vloer geven deze hal een mooie rustieke uitstraling. Bron: Toppstiles.co.uk

De getrommelde modulaire travertijn tegels op de vloer geven deze hal een mooie rustieke uitstraling. Bron: Toppstiles.co.uk

Kwartsiet vloer

Kwartsiet is een zeer hard metamorf gesteente dat is ontstaan als zandsteen. Door een proces van hoge verhitting en drukverhoging wordt zandsteen omgezet in kwartsiet, een extreem harde en duurzame natuursteen. Kwartsiettegels hebben vaak een wonderbaarlijke sprankelende textuur omdat individuele kwartsstukken herkristalliseren bij hoge temperaturen. Doordat de ongelooflijke sterkte maakt het ideaal voor vloeren. Kwartsiettegels zijn gemakkelijk te onderhouden en een milieubewuste vloeroptie.

Voordelen:

 • Extreem sterk;
 • Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en tinten;
 • Duurzaam;
 • Mooie sprankelende structuur;
 • Onderhoudsvriendelijk;
 • Milieuvriendelijk.

Nadelen:

 • Gevoelig voor vlekken.
Een grijs kwartsiet vloer met een oesterschelpachtig oppervlak met aantrekkelijke okertinten van goud, geel en bruin

Een grijs kwartsiet vloer met een oesterschelpachtig oppervlak met aantrekkelijke okertinten van goud, geel en bruin

Zandsteen vloer

Zandstenen vloeren zijn prachtige natuurlijke vloeren die geliefd zijn vanwege zijn kenmerkende stijl. De gouden, rode, bruine en bruine tinten van deze vaak veelkleurige steen, die het uiterlijk van strand en woestijnzand nabootsen. Tegelijkertijd betekent het feit dat het natuurlijk is dat de eigenschappen ervan niet worden gecontroleerd door een fabrikant, wat problemen kan veroorzaken bij gebruik in bepaalde omgevingen.

Voordelen:

 • Unieke natuurlijke schoonheid;
 • Duurzaam;
 • Uniek;
 • Eenvoudig te vervangen.

Nadelen:

 • Poreus, en daarom niet waterbestendig;
 • Krasgevoelig;
 • Kan glad worden als het nat is;
 • Vlekgevoelig.
In deze tuin is er gekozen voor de Everscape™ Zandsteen Grey Outdoor Tile - gespecialiseerde 2 cm diepe buitentegels met een samensmelting van 'voor altijd' en 'landschap' belichaamd in de geest ervan.

In deze tuin is er gekozen voor de Everscape™ Zandsteen Grey Outdoor Tile – gespecialiseerde 2 cm diepe buitentegels met een samensmelting van ‘voor altijd’ en ‘landschap’ belichaamd in de geest ervan.

Kalksteen vloer

Kalksteen is een sedimentair gesteente dat bestaat uit een combinatie van calciumcarbonaatbevattende mineralen, waaronder calciet en aragoniet. De verschillende soorten omvatten rotsachtig travertijn, oolitisch dat wordt gekenmerkt door klodderachtige verhoogde gebieden en fossielhoudend dat zichtbare fossiele fragmenten bevat. Kalkstenen vloeren kunnen variëren van lichtwit tot een bleker gele tint. De donkere stenen zijn het resultaat van klei- of zandkorrels, niet-calcium organische resten en ijzers. Je kunt ook heel donkere kalksteen krijgen. Als algemene vuistregel geldt dat bleke kalksteen minder slijtvast is dan donkere stenen, dus het is logisch om te kiezen voor een donkerdere tint kalksteenvloeren in ruimtes met veel verkeer.

Voordelen:

 • Relatief goedkoop vergeleken met andere natuurstenen vloeren;
 • Het is zacht en licht en geeft overal een warme en aardse tint;
 • Kalksteen is een veelzijdige steen die vrijwel overal binnen of buiten uw huis kan worden gebruikt.

Nadelen:

 • Erg zwaar;
 • Kalksteen is een materiaal dat na verloop van tijd onderhoud nodig heeft als je zijn natuurlijke schoonheid wilt behouden.
Deze ongepolijste Dorsaf-tegel in deze prachtige landelijke keuken voelt zacht aan en is gemaakt van getrommelde Tunesische kalksteen. Met een koele grijstint en een veelzijdig design past hij in zowel eigentijdse als traditionele interieurs.

Deze ongepolijste Dorsaf-tegel in deze prachtige landelijke keuken voelt zacht aan en is gemaakt van getrommelde Tunesische kalksteen. Met een koele grijstint en een veelzijdig design past hij in zowel eigentijdse als traditionele interieurs.

Keramische en porseleinen tegels

Natuurstenen tegels zijn dus gemaakt van puur natuurlijk materialen zoals marmer, leisteen, graniet of travertin. In fabrieken worden grote blokken in tegels gezaagd en bewerkt. Door de variatie in kleuren, structuren en glansgraad, is elke natuurstenen tegels uniek. Dit wordt als een groot voordeel gezien ten op zichte van keramische tegels.

Keramische tegels en porseleinen tegels worden door de mens gemaakt uit mengels van klei. Dit wordt onder druk in vorm geperst en bij extreem hoge temperaturen gebakken. Een groot verschil ten op zichte van natuurstenen tegels, is dat keramische tegels altijd in massa wordt geproduceerd. Hoewel je tegenwoordig met keramische tegels ook een echte mooie natuurlijke uitstraling kunt creëren in huis, zal je niet dat unieke karakter hebben van echt natuursteen.

Voordelen:

 • Kleurvast;
 • Kras- en slijtvast;
 • Niet vlekgevoelig;
  Antislip;
 • Onderhoudsvriendelijk;
 • Duurzaam;
 • Grote keuze uit kleur en ontwerp;

Nadelen:

 • Geen unieke uitstraling;
 • Beschadigingen vallen eerder op.
De porseleinen tegels van Floor Gres onderscheiden zich door zijn brede scala aan kleuren, modulaire maten, diktes en afwerkingsopties.

De porseleinen tegels van Floor Gres onderscheiden zich door zijn brede scala aan kleuren, modulaire maten, diktes en afwerkingsopties.

Bekijk ook:
Terrazzo vloer
Troffelvloer
Wat voor soort vloeren zijn er?
Plaktegels
Betonlook tegels

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply