Interieur

Elektrische vloerverwarming


Overweeg jij om elektrische vloerverwarming te installeren in huis? Op deze pagina kan je alles vinden wat je nodig hebt over elektrische vloerverwarming. Hoe werkt het? Wat zijn de voordelen en nadelen? Wat zijn de kosten? Hoe wordt het geïnstalleerd, noem maar op. Lees snel verder om erachter te komen of elektrische vloerverwarming iets voor jou is!

elektrische vloerverwarming

Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming als de perfecte oplossing om hun huis warm te houden tijdens de koude wintermaanden. Naast dat je geen normale radiatoren meer nodig hebt, waardoor je een super strak interieur krijgt, biedt vloerverwarming nog veel meer voordelen. Zo bespaar je geld door de lagere energiekosten, het is hygiënischer, en het is makkelijk te onderhouden. Maar het grootste voordeel is natuurlijk dat je nooit meer last hebt van koude voeten in huis.

Er zijn twee soorten vloerverwarmingssystemen waar je uit kunt kiezen, namelijk een warmwatersysteem of elektrische vloerverwarming. Beide systemen zorgen een leven lang voor comfortabele stralingswarmte vanaf de vloer. Een meer traditionele radiator is minder efficiënt omdat ze in eerste instantie de lucht om hen heen verwarmen, waardoor elke ruimte ver weg van de radiator koud blijft, terwijl vloerverwarming de vloer gelijkmatig over de hele kamer verwarmt door middel van stralingswarmte.

Op deze pagina kan je lezen wat het verschil is tussen deze twee type vloerverwarming, wat de voordelen en nadelen zijn van elektrische vloerverwarming, wat de kosten zijn, hoe het wordt geïnstalleerd, noem maar op.

elektrische vloerverwarming mat

Wat is het verschil tussen elektrische vloerverwarming en een watergedragen systeem?

Als je hebt besloten om voor vloerverwarming te gaan in huis, is de eerste keuze die je moet maken wat voor soort systeem je wilt. Ga je voor elektrische vloerverwarming (droog systeem) of een watergedragen systeem (nat systeem). Net als bij een centrale verwarming maakt natte vloerverwarming gebruik van warm water dat door leidingen wordt gepompt die zich onder de vloer bevinden. Deze buizen zijn bedekt met een dekvloer, een warmtegeleidend materiaal, dat de warmte vasthoudt en uitstraalt door de kamer.

Elektrische vloerverwarming werkt op dezelfde manier, maar met een reeks elektrische draden in plaats van waterleidingen. Je kunt ook verwarmingsmatten kiezen om grotere oppervlakken te bedekken.

Wanneer je kiest tussen water- of elektrische vloerverwarming, moet je rekening houden met de specificaties van je huis. Daarnaast speelt budget ook een belangrijke rol. Het plaatsen en installeren van natte vloerverwarming is weliswaar duurder dan het plaatsen van elektrische vloerverwarming, maar wel energiezuiniger. Dit betekent dat het minder duur is om te gebruiken en de stookkosten lager zullen zijn. Dit kan op termijn een aanzienlijke besparing opleveren.

Bij bepaalde woningen is het echter niet mogelijk om natte vloerverwarming eenvoudig te installeren. Ze hebben niet genoeg ruimte onder de vloer voor de leidingen. In deze gevallen moet de vloer mogelijk worden verhoogd om de leidingen voor het water op te nemen. Als je een nieuw huis bouwt, kan je deze ruimte opnemen in je plan. Als je vloerverwarming in een bestaand huis wilt installeren, is het vaak handiger om te kiezen voor elektrische vloerverwarming.

Hoe werkt elektrische vloerverwarming?

Elektrische vloerverwarming kan je een beetje vergelijken met een elektrische deken voor je vloer. Een mat of netwerk van draden wordt onder de vloer gelegd. Wanneer het systeem is ingeschakeld, loopt er een elektrische stroom door de mat of het draadnetwerk, waardoor ze opwarmen. Deze verwarmen vervolgens de tegel, steen, laminaat of tapijt erboven en zorgen voor een warm oppervlak om op te lopen.

Wanneer het systeem is uitgeschakeld, beginnen de draden af te koelen. Doordat elektrische vloerverwarmingssystemen het hele vloeroppervlak opwarmen, kan de restwarmte uren aanhouden. Dit zorgt voor een betaalbare en efficiënte manier om uw huis te verwarmen. Over het algemeen worden losse draden gebruikt in kleine of onhandig gevormde kamers, terwijl matten in grotere ruimtes worden gebruikt. Elektrische vloerverwarmingssystemen zorgen voor een gelijkmatige, constante warmte. Hierdoor kunnen mensen de warmte van een kamer nauwkeurig regelen en de temperatuur in de ruimte optimaliseren.

Zowel matten als draden moeten worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat er een stekker of aansluitpunt in de buurt is. De meeste elektrische vloerverwarmingssystemen gebruiken een timer of programma om de bruikbaarheid te optimaliseren. Hiermee kan je instellen dat het systeem inschakelt wanneer je de ruimte moet verwarmen.

elektrische vloerverwarming installatie

Elektrische vloerverwarming voordelen

Elektrische vloerverwarming biedt voor voordelen. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Betaalbaarheid: Elektrische vloerverwarming is een betaalbare optie voor mensen die specifieke delen van hun huis willen verwarmen. Deze kits kunnen online en in speciaalzaken worden gekocht. De systemen kunnen worden geïnstalleerd zonder de hulp van professionele vakmensen en, eenmaal op hun plaats, hebben deze systemen lage onderhoudskosten. Hoeveel het kost, is sterk afhankelijk van de grootte van een ruimte. Voor een kamer van bijvoorbeeld 5m2 moet je rekening houden met een prijs tussen 275 en 325 euro, inclusief klokthermostaat. Daarbij hebben de vloermatten een vermogen van 160 watt per vierkante meter. Hoe groter een ruimte, hoe voordeliger het is.
  • Makkelijke installatie: : In tegenstelling tot radiatoren en watergedragen vloerverwarmingssystemen is elektrische vloerverwarming zeer eenvoudig te installeren. In de meeste gevallen hoef je alleen maar de mat uit te rollen of de draden op je betonnen of houten vloer te leggen. Zodra het systeem is geïnstalleerd, kan je jouw tegels, laminaat of stenen vloeren erop leggen. Het installatieproces is zo eenvoudig dat de meeste mensen het systeem zelf kunnen monteren. Dit kan helpen om de kosten van het installeren van elektrische vloerverwarming in je huis te minimaliseren.
  • Comfortabele leefruimte: Een vloer met elektrische vloerverwarming kan je helpen om een comfortabele leefruimte te creëren. Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige, constante warmte. Dit is ideaal voor mensen die de temperatuur in bepaalde ruimtes zorgvuldig willen regelen.
  • Onderhoudsvriendelijk: Eenmaal geplaatst zijn elektrische vloerverwarmingssystemen vrijwel onderhoudsvrij. Omdat het systeem is begraven onder de laatste laag vloer, is het beschermd tegen mogelijke gevaren en kan het niet worden beschadigd door zware voetstappen of regelmatig gebruik.
  • Flexibel: Een groot voordeel van elektrische vloerverwarming, is dat het erg flexibel is – het is geschikt voor heel veel verschillende soorten vloeren, zoals keramische en stenen tegels, Vinyl en linoleum, laminaat, PVC, gepolijste dekvloer en hars, houten vloeren, en tapijten. Daarnaast kan elektrische vloerverwarming in elke ruimte in huis worden geïnstalleerd. Naast droge ruimtes zoals de slaapkamer en woonkamer, is elektrische vloerverwarming ook geschikt in natte ruimtes zoals de badkamer, keuken en het toilet.

elektrische vloerverwarming draden

Elektrische vloerverwarming nadelen

Naast de voordelen moet je met met elektrische vloerverwarming helaas ook rekening houden met een aantal belangrijke nadelen:

  • Opwarmingstijd: Elektrische vloerverwarmingssystemen kunnen namelijk langzaam opwarmen. Huiseigenaren moeten het systeem ongeveer 30 minuten voordat ze een kamer willen gebruiken, inschakelen. Dit kan onhandig zijn bij koud weer en als je haast hebt. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van apps waarmee je jouw SmartHome op jouw wensen en gebruiken kan instellen. Zo kan er dus vrij gemakkelijk rekening worden gehouden met de opwarmtijd.
  • Meubels: Bij het gebruik van vloerverwarmingssystemen van welk type dan ook, moet u zich bewust zijn van hoe u uw kamer inricht. Grote, zware meubelstukken kunnen de warmte blokkeren en het systeem minder efficiënt maken. Dit is een van de redenen waarom elektrische vloerverwarming vaker voorkomt in badkamers en keukens dan andere woonruimtes. Toch kan een elektrische vloerverwarming in de woonkamer goed tot zijn recht komen, mits je rekening met de inrichting van de ruimte. Net zoals je ook rekening houdt met het niet plaatsen van een bank tegen de radiator.
  • Verbruik: Een belangrijk verschil van elektrische vloerverwarming ten opzichte van een watergedragen vloerverwarmingssysteem, maar ook ten opzichte van radiatoren, is dat je in sommige gevallen meer energie verbruikt. Het is namelijk niet altijd de meest energiezuinige optie. Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de verbruikskosten van elektrische vloerverwarming zoals hoe groot een ruimte is, het type vloer dat onder de vloerverwarming wordt gelegd, het type vloer boven het verwarmingssysteem, de isolatie van de kamer, en de meubels die je in de ruimte hebt staan. Vloerverwarming geïnstalleerd in een goed geïsoleerde ruimte van bijvoorbeeld 14m2 met een geschikte vloer en meubels, kost ongeveer 8 – 10 euro per week om te gebruiken.

De keuze tussen een elektrisch vloerverwarmingssysteem of een watergedragen vloerverwarmingssysteem hangt dus van relatief veel factoren af. Zoals benoemd kiezen toch de meeste mensen, vanwege de betaalbaarheid, de makkelijke installatie, de comfortabele leefruimte, de onderhoudsvriendelijkheid en de flexibiliteit van het materiaal voor een elektrische vloerverwarming.

Bekijk ook:
Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?
Radiator kopen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply