Slaapkamer

10x Meest gemaakte fouten bij de inrichting van een kleine slaapkamer


Wil je een kleine slaapkamer inrichten, die er niet alleen mooi uitziet, maar ook praktisch is ingedeeld? Wij hebben goed nieuws voor je: dat is absoluut mogelijk! Sterker zelfs, zelfs de meest kleine mini slaapkamers kan je omtoveren tot een toevluchtsoord waar je kunt slapen, ontspannen en volledig tot rust kunt komen voor de volgende dag.  Er zijn echter wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Om te voorkomen dat je dezelfde fouten maakt als heel veel andere mensen, vind je op deze pagina een lijst met de meest gemaakte fouten bij de inrichting van een kleine slaapkamer.

meest gemaakte fouten kleine slaapkamer

Ongeacht de grootte, de slaapkamer moet een plek zijn om je terug te trekken aan het einde van een drukke dag. Het is een toevluchtsoord voor je om te ontspannen en tot rust te komen, of je  nu wakker bent of slaapt. Het is ongetwijfeld één van de meest persoonlijke kamers van het huis. Daarom is het belangrijk om er een plek van te maken waar je graag bent. Vandaar dat het bij het inrichten en stylen van een slaapkamer belangrijk is om de vorm en ruimte van je kamer te benutten om te voorkomen dat deze rommelig aanvoelt. Veel mensen balen van een kleine slaapkamer, maar het is absoluut geen ramp. Je kunt ook van een kleine slaapkamer een prachtige ruimte inrichten waar je heel blij van wordt.

Om je geld en arbeid te besparen, hebben we op deze pagina de meest gemaakte fouten gemaakt bij het inrichten van een kleine slaapkamer.

1. Teveel willen hebben

Dit is één van de meest gemaakte fouten bij het inrichten van een kleine slaapkamer: je wilt teveel dingen in je slaapkamer. Als je een klein slaapkamer hebt, moet je de manier waarop je elke centimeter ervan gebruikt optimaliseren. Je kunt dus niet een slaapkamer, een werkplek, een inloopkast én een zithoek hebben. Het kan misschien wel, maar je gaat ongetwijfeld proppen – en dat is het laatste wat je wilt. Bepaal voor jezelf wat de prioriteiten zijn, en of je bepaalde elementen wellicht in een andere ruimte kwijt kunt, zoals de overloop of de woonkamer.

kleine slaapkamer opbergruimte

2. Geen of te weinig opbergruimte

Opbergruimte is mega, vooral in een kleine slaapkamer. Als je geen opbergruimte hebt, betekent het dat je meer spullen in het zicht zal hebben. En door al die spullen zal je slaapkamer nóg kleiner aanvoelen. Veel mensen gaan op zoek naar een kleine kast, omdat ze denken dat het beter werkt. Maar een grote kast kan juist ervoor zorgen dat het ruimtelijker wordt. Wat ook een goed idee is, is een bed met opbergruimte. Op die manier kan je heel veel ruimte besparen. Een kleine ruimte kan er gemakkelijk rommelig uitzien. Kies voor kasten met deuren, zodat je spullen uit het zicht kunt wegwerken. Een tip is om te kiezen voor schuifdeuren, waarbij je veel minder ruimte nodig hebt voor het openen van de deuren.

3. Teveel decoratie

Geen enkele slaapkamer is compleet zonder decoratie, maar pas op dat je niet overdrijft. Door te veel te decoreren lijkt je slaapkamer namelijk nog kleiner. Denk dus goed over na wat je wel en niet mooi vindt, en koop niet alles wat je tegenkomt en mooi vindt. Maak bij voorkeur gebruik van wanddecoratie, zoals lijsten of schilderijen, omdat je op die manier geen loopruimte hoeft te gebruiken.

kleine slaapkamer decoratie

4. Donkere kleuren gebruiken

Omdat we ernaar streven de slaapkamer groter te laten lijken, is het aan te raden om vooral lichte kleuren te gebruiken. Lichte kleuren maken ruimtes groter en helderder, terwijl donkere kleuren een ruimte juist kleiner maken. Witte muren doen het altijd goed. Ze zijn mooi, neutraal en super makkelijk te combineren. Maar je kunt ook denken aan lichtgrijs, lichtbeige of zelfs lichtgroen of lichtgeel. Je hebt vast weleens foto’s gezien van kleine slaapkamers met zwarte muren en plafonds die je aandacht hebben getrokken. Het kan werken, maar het zal niet ten goede komen aan de ruimtelijkheid.

5. Alle meubels tegen de muur plaatsen

Bij een legpuzzel beginnen de meeste mensen met de hoeken en zijkanten en werken ze naar binnen om de lege plekken in te vullen. Dit is niet de strategie die je zou moeten volgen bij het inrichten van een kleine slaapkamer. Begin dus niet met het plaatsen van alle meubels tegen de muren. Het zal de focus naar de vier muren trekken, en dat is precies wat je niet wilt. Als je op zijn minst een smalle marge naast de muur laat, wordt er minder aandacht besteed aan het formaat van de kamer en kan je ontwerp ‘ademen’.

kleine slaapkamer bed

6. Volproppen

In een kleine slaapkamer wil je natuurlijk alle ruimte optimaal benutten. Maar dat betekent niet dat je elke centimeter moet vullen. Kleine slaapkamers kunnen snel rommelig worden als je overal iets plaatst. Door kamer wat ademruimte te geven, zal het een stuk luchtiger en rumitelijker aanvoelen.

7. Alleen focussen op het formaat

Door te proberen de focus uit de grootte van een kamer te halen, concentreer je je uiteindelijk op niets anders. Onthoud dat ongeacht de afmetingen waarmee je werkt, het niet de grootte is die telt, maar hoe je deze gebruikt. Dus stop met geobsedeerd te zijn door wat je niet kunt controleren en concentreer je op wat je wel kunt – vul je kleine slaapkamer met een grote persoonlijkheid.

kleine slaapkamer maatkast

8. Een te groot bed willen hebben

Natuurlijk wilt iedereen een groot kingsize bed hebben van twee bij twee, maar juist met het bed moet je realistisch zijn in een kleine slaapkamer. Ook een bed van 1.60 meter breed kan erg comfortabel zijn, vooral als je in je eentje bent. Zelfs met z’n tweeën is het een prima formaat.

9. Kiezen voor te zware gordijnen

Als het gaat om je schoonheidsrust, sla dan de zware verduisterende gordijnen over en kies in plaats daarvan voor een oogmasker. Zelfs als ze open zijn, kunnen zware gordijnen nog steeds een deel van dat prachtige natuurlijke licht blokkeren dat je kleine slaapkamer nodig hebt. Voor een kleine slaapkamer kan je denken aan mooie lichte rolgordijnen, plisségordijnen en jaloezieën. Er zijn ook heel veel lichte overgordijnen die geschikt zijn.

10. Niet nadenken over verlichting

Slechte verlichting kan het duidelijke gebrek aan vierkante meters in elke ruimte accentueren, vooral in een kleine slaapkamer. Zorg ervoor dat je niet alleen goede sfeerverlichting installeert, maar ook verlichtingsarmaturen die passen bij de stijl van je slaapkamer. Het is een heel gemakkelijke manier om de stijl op een onverwachte manier te verbeteren. Als je vloeroppervlak beperkt is, profiteer dan van je muren en plafond.

kleine slaapkamer verlichting

Bekijk ook:
127x Slaapkamer inspiratie

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply