Search and Hit Enter

Kleine slaapkamer

Een kleine slaapkamer inrichten is niet eenvoudig, waarbij de grootste uitdaging is om optimaal gebruik te maken van de ruimte. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn namelijk heel veel verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Denk aan de meubels, de kleuren, de verlichting, opbergruimte, noem maar op. Wil jij ook een kleine slaapkamer die niet alleen praktisch is ingedeeld, maar ook comfortabel is en leuk eruit ziet? Lees onderstaande tips, en bekijk leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden!

kleine slaapkamer

Update 15 september 2022: We hebben deze pagina geüpdatet met nog meer handige tips, ideeën en mooie inspiratie voorbeelden van kleine slaapkamers.

Bij het inrichten van een kleine slaapkamer is het belangrijk om de ruimte dusdanig in te richten, zodat je optimaal comfort hebt en dat de slaapkamer er tegelijkertijd ook leuk en mooi eruit ziet. Het is de kunst om de balans te vinden tussen deze twee aspecten, comfort en esthetiek. Natuurlijk is dit veel makkelijker gezegd dan gedaan.

Wij gaan jou daarom hierbij helpen met een aantal handige tips voor het inrichten van een kleine slaapkamer. Tips om de kleine slaapkamer ruimer en groter te laten lijken, tips voor het inrichten van een kleine slaapkamer met een schuin dak, tips om de ruimte optimaal te benutten, noem maar op. Dit doen we aan de hand van mooie inspiratie voorbeelden. Een kleine slaapkamer hoeft namelijk geen ramp te zijn. Met de juiste tips en ideeën kan het juist super fijn worden!

Kleine slaapkamer

Tip 1 – Wat is klein?

Heel veel mensen hebben te maken met een kleine slaapkamer. Maar hoe klein is klein? Is 10m2 klein? 14m2? Of spreek je pas van een kleine slaapkamer als het 6m2 is? Voor iedereen zal dat anders zijn. Als iemand een slaapkamer van 14m2 gewend is die ingericht is met een groot tweepersoonsbed, een grote kledingkast, een TV meubel met een grote TV en twee nachtkastjes, en vervolgens verhuisd naar een slaapkamer van 8m2. Dan zal het voor diegene inderdaad een kleine slaapkamer zijn. Maar als iemand gewend is aan een slaapkamer met alleen een tweepersoonsbed en vervolgens diezelfde slaapkamer zou krijgen van 8m2. Dan zal je diegene niet horen klagen over een kleine slaapkamer.

Kleine zwevende open slaapkamer

Tip 2 – Less is more

Hoewel het verleidelijk is om je slaapkamer in te richten met verschillende soorten meubels en gemakken, is het belangrijk hier goed over na te denken. Hoe meer spullen je gebruikt, hoe minder ruimte je over hebt. En dat is nou net de belangrijkste valkuil van het inrichten van een kleine slaapkamer. Bedenk dus goed wat echt noodzakelijk is voordat je iets koopt en plaatst voor je slaapkamer. Is een televisie bijvoorbeeld perse nodig? En kan de schoenenkast niet in de hal geplaatst worden? Vraag je dit dus af bij alles wat je kwijt wilt in de slaapkamer.

Op maat gemaakt bed in kleine slaapkamer

Tip 3 – Kleine slaapkamer optimaal benutten

Of een ruimte klein is, wordt bepaald door de vloeroppervlakte. Maar ook de hoogte speelt een hele belangrijke rol. Hoe hoger het plafond, hoe ruimer de slaapkamer lijkt. Daarnaast kan je de kleine slaapkamer optimaal benutten door gebruik te maken van die hoogte. Dit kan je doen bijvoorbeeld doen door het ophangen van wandplanken, waar je spullen op kunt plaatsen. En kastjes kan je ook aan de muur ophangen, in plaats van deze op de vloer te plaatsen.

Een hoogslaper kan ook een goed idee zijn. Hoogslapers zijn niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen kan een hoogslaper super leuk zijn. De ruimte onder de hoogslaper kan je namelijk heel goed benutten door er bijvoorbeeld een kledingkast of een werkplek in te richten. Ga dus de hoogte in!

Kleine slaapkamer optimaal benutten

Wandkasten boven het bed in kleine slaapkamer

kleine slaapkamer hoogslaper

Tip 4 – Kleine slaapkamer kleuren

Richt je kleine slaapkamer in met lichte neutrale kleuren. Donkere kleuren maken de ruimte nóg kleiner en benauwder, terwijl lichte kleuren voor ruimtelijkheid zorgt. Zwarte muren kunnen heel mooi zijn, begrijp ons niet verkeerd – het probleem met donkere kleuren in een kamer, of het nu op de muren, vloeren of meubels is, is dat ze het natuurlijke licht absorberen, terwijl lichte kleuren het licht door de kamer zullen weerkaatsen voor een luchtiger en meer open gevoel.

Onze tip is dus om lichte neutrale kleuren te gebruiken voor de muren en de vloer. Een lichte vloer is verstandig, die je kunt combineren met lichte muren. Populaire muurkleuren zijn bijvoorbeeld wit, beige of lichtgrijs. Wil je ook andere kleuren in de slaapkamer, laat die dan terugkomen in de kleinere details zoals leuke kussens, kaarsen, fotolijstjes etc.

Let wel op dat als je je te veel kleuren in een kleine ruimte hebt, kan het er verward en druk uitzien. Kies daarom voor een beperkt kleurenpalet, bestaande uit 2-4 kleuren. Werken met een klein aantal tinten betekent niet noodzakelijkerwijs geheel wit of monochroom; er zijn interessante manieren om kleur te injecteren, of het nu is in de vorm van een kunst, bedlinnen of boeken op een wandplank. Begin met het bepalen van het kleurenschema waarin je gaat werken en voeg later verschillende gekleurde afwerkingen toe.

Witte muren in een kleine slaapkamer

Tip 5 – Houd het rustig

Het is erg belangrijk om het rustig te houden in een kleine slaapkamer. Gebruik bijvoorbeeld bijvoorkeur geen behang met een druk patroon, en kies voor strakke egale wanden. Hetzelfde geldt ook voor het dekbedovertrek. Een patroon is niet erg, maar als je dat ook combineert met een felle kleur, dan zal dat absoluut impact hebben op hoe het aanvoelt in de kamer. In een kleine ruimte kan dat heel onrustig overkomen.

neutrale kleine slaapkamer

Kleine slaapkamer met lichte kleuren

Tip 6 – Concessies

Bedenk goed wat je écht belangrijk vindt in je slaapkamer. Natuurlijk wil je een groot tweepersoonsbed van 1.80m breed, maar vraag je zelf af of het heel erg is om een iets kleiner bed te nemen? Twintig centimeter kan al heel veel verschil maken. Daardoor heb je bijvoorbeeld wel ruimte voor een kledingkast met een schuifdeur.

kleine slaapkamer groot bed

klein bed kleine slaapkamer

Tip 7 – Schaal het interieur door de grootte van het bed

Afhankelijk van de grootte van je kleine slaapkamer, is het bed hoogstwaarschijnlijk het brandpunt. Als je een groot bed in een kleine ruimte neemt, zul je direct een krap en ongemakkelijk gevoel hebben. Overweeg dan om een ​​kleiner bed te nemen. En de verhouding van de andere meubels en accessoires moeten hetzelfde zijn natuurlijk.

bed als brandpunt kleine slaapkamer

Tip 8 – Kleine slaapkamer schuin dak

Heb je een slaapkamer op zolder? Dan heb je vaak te maken met een schuin dak. Dit kan er erg mooi en charmant uitzien, maar dit is niet altijd even praktisch. Zéker niet in een kleine slaapkamer. Je kunt bijvoorbeeld geen hoge kledingkast plaatsen en je kunt er je hoofd tegenaan stoten. Je kunt goed gebruik maken van die ruimte onder het schuine dak of een schuine wand, door te kiezen voor maatwerk oplossingen. Laat bijvoorbeeld een kledingkast of boekenkast op maat maken. Je zou er zelfs een soort op maat gemaakte bedstee kunnen inrichten. Met maatwerk zorg je ervoor dat alle centimeters optimaal worden benut.

open kledingkast onder schuin dak

bedstee kleine slaapkamer

Kleine slaapkamer schuin dak

bed onder schuin dak kleine slaapkamer

Tip 9 – Opbergruimte

Opgeruimd staat netjes! Meer hoeven we niet te zeggen toch? Een opgeruimd huis is altijd fijn, maar dit geldt nog véél meer voor een kleine slaapkamer. Hoe meer spullen in het zicht zijn, hoe rommeliger en kleiner het aan zal voelen. Daarom is praktische opbergruimte een must. We hebben het hierboven al gehad over een op maat gemaakte kast, waarmee je heel veel opbergruimte kunt creëren in de slaapkamer. Maak daar ook goed gebruik van door regelmatig je slaapkamer op te ruimen. Een andere gouden tip wat altijd een goed idee is in een kleine slaapkamer, is een bed met opbergruimte. Dit gaat niet ten kosten van de loopoppervlakte, terwijl je wel heel veel ruimte hebt die je heel goed kunt gebruiken, bijvoorbeeld voor het opbergen van bedlinnen, kussens of zelfs kleding.

inbouwkast boven bed kleine slaapkamer

bed op ikea kasten kleine slaapkamer

kleine slaapkamer met opbergruimte voor kind

Tip 10 – Koop meubels die muurruimte maximaliseert

Winkelen voor meubels voor je kleine slaapkamer kan een uitdaging zijn als je niet precies weet wat je zoekt. Meet eerst goed wat de hoeveelheid muurruimte is en hoeveel ruimte de meubels kunnen projecteren van de muren. Kies voor rechtlijnige meubels in tegenstelling tot gebogen. Gebogen meubilair heeft de neiging om meer ruimte in beslag te nemen en zal het wandelgebied opslokken. En zoals hierboven al aangegeven, verhogen planken en kasten aan de muur het aantal loopoppervlakte.

meubels kleine slaapkamer

Tip 11. Een leeshoekje zal je slaapkamer ontspannen

Een misvatting over het hebben van een kleine slaapkamer, is dat je er alleen kunt slapen en omkleden. Dit is zeker niet waar. Zet bijvoorbeeld een kleine stoel en een lamp in je slaapkamer, en creëer een leeshoekje. Een hangstoel kan ook een super leuk idee zijn! Belangrijk is om naar verhouding in te richten. Heb je echt geen ruimte meer over, dan kan het gewoonweg niet. Maar heb je nog wel ruimte over, dan kan het geen kwaad om over dit soort leukigheden na te denken.

leeshoekje in kleine slaapkamer

leeshoek kleine slaapkamer

Tip 12 – Gebruik spiegels om de kleine slaapkamer groter te laten lijken

Spiegels zijn fijn, niet alleen omdat je jezelf ermee kunt zien, maar vooral ook omdat je daarmee een ruimte groter kunt laten lijken. Spiegels weerkaatsen ook de lichtinval, wat ook ten goede komt aan de ruimtelijkheid van een kleine slaapkamer. Hoe groter de spiegel, hoe groter het ruimtelijk effect zal zijn. Denk strategisch na over waar je de spiegel gaat plaatsen of ophangen. Wat bijvoorbeeld een goed idee is, is om een kledingkast met spiegeldeuren te nemen.

kleine slaapkamer kast spiegeldeuren

spiegel kleine slaapkamer groter laten lijken

Tip 13 – Kies de juiste decoratie

Maak niet de veelgemaakte fout om je kleine slaapkamer leuk en gezellig in te richten met heel veel verschillende soorten decoratie.  Het vullen van een kleine ruimte met te veel decoratieve of persoonlijke bezittingen kan snel een rommelig of aanmatigend gevoel creëren.

Aan de andere kant wordt een enkel groot kunstwerk of wandelement een echt middelpunt van de kleine slaapkamer – en wekt het ook de indruk dat je kamer veel groter is dan het in werkelijkheid is.

Hoe je te maken hebt met beperkte vloeroppervlakte, is natuurlijk groen altijd een must in elke ruimte. Er wordt vaak gezegd dat het hebben van planten in een leefruimte goed is voor de geestelijke gezondheid en het welzijn, omdat ze ons een positiever en meer ontspannen gevoel geven in de omgeving. Plaats leuke plantjes op de vensterbank, wandplank of op je nachtkastje. Wil je ruimte besparen in je kleine slaapkamer? Kies dan voor hangplanten aan het plafond of aan de muur!

schilderij kleine slaapkamer

kleine slaapkamer decoratie

kleine slaapkamer decoratie plant op vensterbank

Tip 14 – Brandpunt

Elke kamer heeft een centraal punt nodig: het wow-element in de ruimte. Het designelement dat je aandacht trekt als je de kamer binnenloopt. Het meubilair of decor dat de aandacht trekt. Het maakt niet uit of het je slaapkamer, woonkamer, badkamer, keuken of eetkamer is; elke kamer heeft één centraal punt nodig. Alle andere elementen in de ruimte moeten het brandpunt ondersteunen. Wat we daarmee bedoelen, is dat het centrale punt het ene ‘luide’ moment in de kamer is, en de andere stukken zouden stiller moeten zijn. Als je meer dan één luid stuk in een kamer hebt, begint de ruimte een beetje chaotisch en overstimulerend aan te voelen.

In een kleine slaapkamer is het nog belangrijker om ervoor te zorgen dat er maar één focuspunt is. De ruimte is al behoorlijk krap, dus alles wat luid is, wordt versterkt omdat er minder negatieve ruimte in de kamer is waar het oog op kan rusten.

kleine slaapkamer brandpunt

kleine slaapkamer accentmuur

Tip 15 – Heb je een hoofdboard? Hang dan geen schilderij op

Wanneer je een kleine slaapkamer inricht, moet je de ‘momenten’ door de kamer verspreiden. Het is allemaal bedoeld om het oog niet te overweldigen als je binnenkomt. Dus als je een bed met een hoog hoofdbord hebt dat een groot deel van de muur bedekt, hang dan ook niet nog eens een grote schilderij of lijst op. Als je dit doet, zal die muur heel zwaar aanvoelen. In een grote slaapkamer kamer zou de muur het kunnen hebben, omdat je het kunstwerk boven het bed in evenwicht zou brengen met iets anders ertegenover. Maar in een kleinere ruimte moet je afzien van kunst boven het bed.

Als je een bed zonder hoofdbord hebt, dan is het goed om er wat kunst boven te hangen. De reden hiervoor is dat de kunst zal fungeren als een hoofdeinde. Niet letterlijk natuurlijk, maar visueel zal het bed op die muur worden geaard en het meer doelgericht in de ruimte laten voelen.

kleine slaapkamer bed met hoog hoofdbord

kleine slaapkamer lijst boven bed

Tip 16 – Een nachtkastje is een musthave

Net als een bed, is ook een nachtkastje een absolute musthave in de slaapkamer. In geen enkele slaapkamer mag het nachtkastje ontbreken – of je nou een hele kleine slaapkamer hebt of juist een mega grote slaapkamer. Je hebt namelijk altijd een plekje nodig bij het bed, waar je jouw telefoon kunt opladen, een glaasje water neer kunt zetten of om je boek of leesbril op te plaatsen. Het hoeft niet heel groot te zijn – een plankje of een zwevend nachtkastje zijn de ideale kandidaten. Heb je geen ruimte naast je bed? Dan zou je ook een wandplank boven het bed kunnen creëren.

kleine slaapkamer nachtkastje

kleine slaapkamer nachtkastje stoel

Bekijk ook:
127x Slaapkamer inspiratie

2 Comments

  1. Leuke blog! Hier kan ik wat mee. Mijn dochtertje heeft ook een hele kleine slaapkamer. Ik merkte met het inrichten dat het zo snel te druk is. Maar ik denk dat ik nu wel aardig op weg ben. Alleen de kledingkast nog. Echt een super tip. Ik ga er 1 op maat laten maken die in de schuinte van het dak past. Dat scheelt zeker weer een hoop ruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *