Slaapkamer

Kleine slaapkamer


Bij het inrichten van een kleine slaapkamer is het belangrijk om de ruimte dusdanig in te richten, zodat je optimaal comfort hebt en dat de slaapkamer er tegelijkertijd ook leuk en mooi eruit ziet. Het is de kunst om de balans te vinden tussen deze twee aspecten, comfort en esthetiek. Natuurlijk is dit veel makkelijker gezegd dan gedaan.

Wij gaan jou daarom hierbij helpen met een aantal handige tips voor het inrichten van een kleine slaapkamer. Tips om de kleine slaapkamer ruimer en groter te laten lijken, tips voor het inrichten van een kleine slaapkamer met een schuin dak, tips om de ruimte optimaal te benutten, noem maar op. Dit doen we aan de hand van mooie inspiratie voorbeelden. Een kleine slaapkamer hoeft namelijk geen ramp te zijn. Met de juiste tips en ideeën kan het juist super fijn worden!

Kleine slaapkamer

1. Wat is klein?

Heel veel mensen hebben te maken met een kleine slaapkamer. Maar hoe klein is klein? Is 10m2 klein? 14m2? Of spreek je pas van een kleine slaapkamer als het 6m2 is? Voor iedereen zal dat anders zijn. Als iemand een slaapkamer van 14m2 gewend is die ingericht is met een groot 2 persoonsbed, een grote kledingkast, een TV meubel met een grote TV en twee nachtkastjes, en vervolgens verhuisd naar een slaapkamer van 8m2. Dan zal het voor diegene inderdaad een kleine slaapkamer zijn. Maar als iemand gewend is aan een slaapkamer met alleen een 2 persoonsbed en vervolgens diezelfde slaapkamer zou krijgen van 8m2. Dan zal je diegene niet horen klagen over een kleine slaapkamer.

Kleine zwevende open slaapkamer

2. Less is more

Richt je kleine slaapkamer in met zo min mogelijk spullen. Bedenk dus goed wat echt noodzakelijk is voordat je het plaatst in je slaapkamer. Is een televisie bijvoorbeeld perse nodig? En kan de schoenenkast niet in de hal geplaatst worden? Vraag je dit dus af bij alles wat je kwijt wilt in de slaapkamer.

Op maat gemaakt bed in kleine slaapkamer

3. Kleine slaapkamer optimaal benutten

Of een ruimte klein is, wordt bepaald door de vloeroppervlakte. Maar ook de hoogte speelt een hele belangrijke rol. Hoe hoger het plafond, hoe ruimer de slaapkamer lijkt. Daarnaast kan je de kleine slaapkamer optimaal benutten door gebruik te maken van die hoogte. Dit kan je doen bijvoorbeeld doen door het ophangen van wandplanken, waar je spullen op kunt plaatsen. En kastjes kan je ook aan de muur ophangen, in plaats van deze op de vloer te plaatsen.

Een hoogslaper kan ook een goed idee zijn. Hoogslapers zijn niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen kan een hoogslaper super leuk zijn. De ruimte onder de hoogslaper kan je namelijk heel goed benutten door er bijvoorbeeld een kledingkast of een werkplek in te richten. Ga dus de hoogte in!

Kleine slaapkamer optimaal benutten

Wandkasten boven het bed in kleine slaapkamer

kleine slaapkamer hoogslaper

4. Kleine slaapkamer kleuren

Richt je kleine slaapkamer in met lichte neutrale kleuren. Donkere kleuren maken de ruimte nóg kleiner en benauwder. Onze tip is dus om lichte neutrale kleuren te gebruiken voor de muren en de vloer. Een lichte vloer is verstandig, die je kunt combineren met lichte muren. Populaire muurkleuren zijn bijvoorbeeld wit, beige of lichtgrijs. Wil je ook andere kleuren in de slaapkamer, laat die dan terugkomen in de kleinere details zoals leuke kussens, kaarsen, fotolijstjes etc.

Witte muren in een kleine slaapkamer

5. Houd het rustig

Het is erg belangrijk om het rustig te houden in een kleine slaapkamer. Gebruik bijvoorbeeld geen behang met een druk patroon. In een kleine ruimte kan dat heel onrustig overkomen.

neutrale kleine slaapkamer

Kleine slaapkamer met lichte kleuren

6. Concessies

Bedenk goed wat je écht belangrijk vindt in je slaapkamer. Natuurlijk wil je een groot tweepersoonsbed van 1.80m breed, maar vraag je zelf af of het heel erg is om een iets kleiner bed te nemen? Twintig centimeter kan al heel veel verschil maken. Daardoor heb je bijvoorbeeld wel ruimte voor een kledingkast.

klein bed kleine slaapkamer

7. Schaal het interieur door de grootte van het bed

Afhankelijk van de grootte van je kleine slaapkamer, is het bed hoogstwaarschijnlijk het brandpunt. Als je een groot bed in een kleine ruimte neemt, zul je direct een krap en ongemakkelijk gevoel hebben. Overweeg dan om een ​​kleiner bed te nemen. En de verhouding van de andere meubels en accessoires moeten hetzelfde zijn natuurlijk.

bed als brandpunt kleine slaapkamer

8. Kleine slaapkamer schuin dak

Heb je een slaapkamer op zolder? Dan heb je vaak te maken met een schuin dak. Dit kan er erg mooi en charmant uitzien, maar dit is niet altijd even praktisch. Zéker niet in een kleine slaapkamer. Je kunt bijvoorbeeld geen hoge kledingkast plaatsen en je kunt er je hoofd tegenaan stoten. Je kunt goed gebruik maken van die ruimte onder het schuine dak of een schuine wand, door te kiezen voor maatwerk oplossingen. Laat bijvoorbeeld een kledingkast of boekenkast op maat maken. Je zou er zelfs een soort op maat gemaakte bedstee kunnen inrichten. Met maatwerk zorg je ervoor dat alle centimeters optimaal worden benut.

open kledingkast onder schuin dak

bedstee kleine slaapkamer

Kleine slaapkamer schuin dak

bed onder schuin dak kleine slaapkamer

9. Opbergruimte

Opgeruimd staat netjes! Meer hoeven we niet te zeggen toch? Een opgeruimd huis is altijd fijn, maar dit geldt nog veel meer voor een kleine slaapkamer. We hebben het hierboven al gehad over een op maat gemaakte kast, waarmee je heel veel opbergruimte creëert in de slaapkamer. Maak daar ook goed gebruik van door regelmatig je slaapkamer op te ruimen.

inbouwkast boven bed kleine slaapkamer

bed op ikea kasten kleine slaapkamer

kleine slaapkamer met opbergruimte voor kind

10. Koop meubels die muurruimte maximaliseert:

Winkelen voor meubels voor je kleine slaapkamer kan een uitdaging zijn als je niet precies weet wat je zoekt. Meet eerst goed wat de hoeveelheid muurruimte is en hoeveel ruimte de meubels kunnen projecteren van de muren. Kies voor rechtlijnige meubels in tegenstelling tot gebogen. Gebogen meubilair heeft de neiging om meer ruimte in beslag te nemen en zal het wandelgebied opslokken. En zoals hierboven al aangegeven, verhogen planken en kasten aan de muur het aantal loopoppervlakte.

meubels kleine slaapkamer

11. Een leeshoekje zal je slaapkamer ontspannen:

Een misvatting over het hebben van een kleine slaapkamer, is dat je er alleen kunt slapen en omkleden. Dit is zeker niet waar. Zet bijvoorbeeld een kleine stoel en een lamp in je slaapkamer, en creëer een leeshoekje. Een hangstoel kan ook een super leuk idee zijn!

leeshoek kleine slaapkamer

12. Gebruik spiegels om de kleine slaapkamer groter te laten lijken

Spiegels zijn fijn, niet alleen omdat je jezelf ermee kunt zien, maar vooral ook omdat je daarmee een ruimte groter kunt laten lijken. Grote spiegels zijn dus ideaal voor een kleine slaapkamer!

spiegel kleine slaapkamer groter laten lijken

Bekijk ook onze 127x slaapkamer inspiratie voor meer leuke ideeën!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Mariam's Creations 19 december 2015 at 22:21

  Superleuk en overzichtelijk gedaan! Dank je wel :).

  Groetjes,
  Mariam

 • Reply sanne-may 23 maart 2016 at 16:16

  Leuke blog! Hier kan ik wat mee. Mijn dochtertje heeft ook een hele kleine slaapkamer. Ik merkte met het inrichten dat het zo snel te druk is. Maar ik denk dat ik nu wel aardig op weg ben. Alleen de kledingkast nog. Echt een super tip. Ik ga er 1 op maat laten maken die in de schuinte van het dak past. Dat scheelt zeker weer een hoop ruimte.

 • Leave a Reply