Search and Hit Enter

115x Tuin ideeën, inspiratie voorbeelden en handige tips

Inhoudsopgave

51. Stenen plantenborder met vaste bank

Het creëren van een stenen plantenborder met een vaste bank in de tuin kan een uitstekend idee zijn. Zo’n ontwerp combineert functionaliteit en esthetiek op een mooie manier. De stenen plantenborder biedt een aantrekkelijke ruimte voor het kweken van bloemen, struiken of kruiden, waardoor je tuin visueel aantrekkelijker wordt en bijdraagt aan biodiversiteit. De vaste bank maakt het mogelijk om van de tuin te genieten terwijl je omringd bent door groen en kan dienen als een rustige plek om te ontspannen. Zorg ervoor dat je de plantenborder goed ontwerpt en onderhoudt en kies comfortabele zitplaatsen om het meeste uit dit idee te halen.

Deze sfeervolle tuin is ontworpen door Chicago Specialty Gardens uit Chicago. Het was een vervallen tuin die nooit goed werd onderhouden. Hierdoor was het zelfs niet veilig om in de tuin te zitten. Er was bijvoorbeeld sprake van houtrot voor de trap, terras en veranda. En het hekwerk was ook verrot en begroeid met klimop. Met behulp van de tuinarchitecten en ontwerpers van CSP is de onderstaande nieuwe tuin ontstaan.

De gehele tuin werd opnieuw ingericht en gerestaureerd. Er is een nieuwe houten constructie neergezet, bestaande uit het balkon terras, de trap en de bijbehorende pergola. En onder het balkon terras is plek gereserveerd van de luxe jacuzzi.

Rondom de tuin zijn vaste plantenbakken gemaakt van natuursteen, waardoor er in de tuin ook echt veel ruimte is voor mooie planten, bomen en bloemen. Naast een eettafel met bijbehorende stoelen zijn er op verschillende plaatsen vaste houten banken gemaakt aan de stenen plantenbakken.

Fotografie: Linda Oyama Bryan

52. Grote plantenborders met veel bomen en planten

Het creëren van grote plantenborders in de tuin met een mix van planten en bomen kan om verschillende redenen leuk zijn. Allereerst bieden ze een overvloed aan groen en natuurlijke schoonheid, wat zorgt voor een aantrekkelijke en levendige buitenruimte. Daarnaast kunnen grote plantenborders dienen als leefgebied voor diverse dieren en insecten, waardoor je bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin.

Bovendien kunnen deze borders de temperatuur reguleren door schaduw te bieden en de omgeving koeler te maken, wat vooral op warme zomerdagen prettig is. Ze kunnen ook helpen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verminderen van geluidsoverlast. Daarnaast bieden ze vaak een gevoel van privacy en afscheiding in de tuin, waardoor je een rustige en ontspannen sfeer kunt creëren.

Tuinarchitect Daniel Shae heeft in Barnsbury in Londen het Barnsbury Townhouse Garden project uitgevoerd. Vanuit een professioneel stel heeft hij de opdracht gekregen om een ontwerp te maken voor hun herenhuis tuin. Het moest een eigentijdse moderne tuin worden waar gerelaxt kon worden, en waar gasten ontvangen kon worden. De tuin moest bovendien een mooi uitzicht worden vanuit het huis. En wat zeker niet onbelangrijk is, is privacy. Het zou niet zo fijn zijn als de buren mee konden genieten van wat er allemaal in de tuin gebeurt.

De bewoners brachten voornamelijk in het weekend en in de avonden veel tijd door in de tuin. Tuinverlichting speelde daarom een belangrijke rol, om het ook in de avonduren toegankelijk te maken. De tuinarchitect haalde inspiratie uit het bestaande interieur van de klant, gekenmerkt door mooie kunstwerken, moderne meubels en een kleurenpallet van grijze en groene tinten. In de tuin zie je dat terug in de afwisseling tussen de moderne strakke tegels, grove stenen, maar vooral ook in vele groene planten en bomen in de grote plantenborders.

53. Tuinoverkapping met loungehoek achterin de tuin

Het creëren van een tuinoverkapping met een loungehoek achterin de tuin kan om verschillende redenen leuk en waardevol zijn. Ten eerste biedt het een verlenging van je leefruimte in de buitenlucht, waardoor je het hele jaar door kunt genieten van je tuin, zelfs bij slecht weer. Het is een ideale plek voor ontspanning, entertainment en het ontvangen van gasten, waardoor je de tuin optimaal kunt benutten.

Daarnaast creëert een tuinoverkapping met loungehoek een gezellige en intieme sfeer waarin je kunt ontsnappen aan de dagelijkse drukte en kunt genieten van rust en stilte. Het biedt ook bescherming tegen direct zonlicht, regen en wind, waardoor je comfortabel buiten kunt zitten, zelfs in wisselende weersomstandigheden.

Bovendien kun je met de juiste inrichting en decoratie een persoonlijke en esthetisch aantrekkelijke buitenruimte creëren die past bij jouw stijl en behoeften. Kortom, een tuinoverkapping met loungehoek biedt veel voordelen en plezier in je buitenleven.

54. Vaste plantenbakken waar je op kunt zitten

Vaste plantenbakken waar je op kunt zitten zijn een slimme keuze voor tuinliefhebbers om meerdere redenen. Allereerst bieden ze een praktische oplossing voor het combineren van groen met zitgelegenheid in je buitenruimte. Hierdoor hoef je geen extra ruimte vrij te maken voor losse stoelen of banken, wat vooral gunstig is voor kleinere tuinen of terrassen.

Daarnaast voegen deze plantenbakken een esthetische dimensie toe aan je tuin. Ze presenteren planten en bloemen op een verhoogd niveau, waardoor je tuin visueel interessanter wordt. Dit kan een gevoel van diepte en kleur toevoegen aan je buitenruimte, waardoor het een aantrekkelijke en levendige plek wordt om te vertoeven.

Bovendien bieden vaste plantenbakken met zitfunctie flexibiliteit in tuinontwerp. Je kunt verschillende planten en bloemen kiezen en ze eenvoudig aanpassen aan de seizoenen of je eigen voorkeuren, wat resulteert in een gevarieerde en boeiende tuinomgeving.

Tot slot dragen deze plantenbakken bij aan een gezellige sfeer in je tuin. Ze bieden een natuurlijke en ontspannen zitplaats te midden van groen, waardoor je kunt genieten van de schoonheid van de natuur zonder concessies te doen aan comfort. Al met al zijn vaste plantenbakken met zitgelegenheid een veelzijdige en aantrekkelijke toevoeging aan elke tuin.

Het ontwerp van deze tuin is gemaakt door Bamboo Landschaping, die hier gespecialiseerd in is. Het is een kleine stadstuin van een woning uit Londen, die via een moderne harmonicadeur vanuit de kleine keuken bereikt kan worden. In de tuin bevindt zich ook nog een modern tuinhuisje.

De ontwerpers hebben het ontwerp dusdanig gemaakt, waardoor de bewoners optimaal van de tuin kunnen genieten in de zomer. Zo zijn er meerdere vaste plantenbakken gecreëerd, die aan de bovenkant afgewerkt zijn met houten planken, zodat je ze ook kunt gebruiken als bank om op te zitten. Op die manier zijn er geen andere banken meer nodig.

Bron: Bamboolandscaping.co.uk

55. Uitschuifbaar dak boven de tuin

Deze inspirerende kleine tuin is onderdeel van een Spaanse woning, die voorzien is van een speels karakter en authentieke details. De houten balken aan het hoge plafond bijvoorbeeld of de stoere open vide slaapkamer. Maar de tuin is tóch de meest bijzondere ruimte van dit huis. In de tuin is namelijk een uitschuifbaar dak gecreëerd!

De bewoners wilden een tuin hebben waar je heel het jaar door van kan genieten. Het zou dus niet uit moeten maken of het winter of zomer is. Daarom heeft hij een uitschuifbaar dak gebouwd boven de tuin. In de winter is deze dichtgeschoven, terwijl je het in de zomer gewoon open kan schuiven, zodat de zon de tuin kan bereiken.

Het eerste gedeelte van de tuin is sowieso overdekt. Daar is een soort van lage veranda gecreëerd met een heerlijke knusse loungehoek. Met gezellige accessoires zoals de vloerkleed, de salontafel en de zitkussens, is er een echte woonkamer sfeer gecreëerd in deze tuin.

Bron: Micasarevista.com

56. Authentieke Indonesische deuren als decoratie

Ben jij liefhebber van de Indonesische woonstijl, die je bijvoorbeeld ook op Bali vaak tegenkomt? Het plaatsen van authentieke Indonesische deuren als decoratie in de tuin kan een betoverende en unieke toevoeging zijn aan je buitenruimte. Deze deuren brengen een exotische sfeer met zich mee en nemen je mee op een denkbeeldige reis naar verre oorden, waardoor je tuin een gevoel van avontuur en mystiek krijgt.

Bovendien dragen ze bij aan de culturele rijkdom van je tuin, als representatie van de kunst en vakmanschap van Indonesië. Ze bieden visuele variatie en kunnen dienen als boeiende blikvanger in je buitenruimte. Deze decoratieve elementen zijn vaak duurzaam en kunnen weersomstandigheden trotseren, waardoor ze langdurig plezier bieden. En niet te vergeten, ze kunnen ook leuke gesprekken op gang brengen wanneer gasten je tuin bezoeken, waardoor je tuin een boeiende en uitnodigende plek wordt om te ontspannen en te genieten.

In de luxe wijk Greenwich Village in New York, hebben de tuinontwerpers van Jeffrey Erb Landscape Design onderstaande tuin ontworpen. Het is een vrij kleine donkere tuin, die flink aan renovatie toe is. Er zat zeker potentie, wat je natuurlijk ook terugziet in het uiteindelijk resultaat.

Achterin de tuin is op een hele leuke manier authentieke Indonesische deuren geplaatst. Deze geven de tuin niet alleen een Bali vibe, maar het wekt ook het idee dat je daar doorheen kunt kijken of lopen.

57. Grote openslaande deuren naar de tuin

Het plaatsen van grote openslaande deuren naar de tuin kan een bijzondere en functionele toevoeging zijn aan je woning. Deze deuren brengen de schoonheid van de buitenwereld naar binnen en creëren een naadloze overgang tussen je huis en tuin. Ze vergroten de natuurlijke lichtinval in je interieur en geven je het gevoel alsof je midden in de natuur bent. Dit opent talloze mogelijkheden voor entertainment, waarbij je gemakkelijk binnen en buiten kunt schakelen tijdens bijeenkomsten met vrienden en familie.

Bovendien bevorderen grote openslaande deuren de luchtcirculatie, waardoor je huis op warme dagen koel blijft en op frisse dagen gemakkelijk geventileerd kan worden. Ze fungeren ook als een visueel kader voor je tuin, waardoor je het groen en de buitenomgeving vanuit je huis kunt bewonderen.

Daarnaast kunnen deze deuren een gevoel van ruimte creëren, zelfs in kleinere kamers, doordat ze de grenzen tussen binnen en buiten vervagen. Dit maakt je leefruimte ruimtelijker en luchtiger.

NEST architecten hebben in Melbourne in Australië een voormalig arbeidershuisje herontworpen. Het interieur is modern en super stijlvol geworden, terwijl de tuin ook een belangrijke rol heeft gekregen voor het jonge gezin van vier. Vooral omdat het huisje zelf niet zo groot is, heeft de tuin een grote toegevoegde waarde.

De tuin is gelegen aan de kleine woonkamer met open keuken. Deze kan je via twee grote openslaande deuren bereiken, die over de gehele breedte van de woonkamer lopen. Als deze eenmaal open staan, dan vormt het een echte verlengde van het huis. Daarom staan deze deuren in de zomer ook standaard open. Heerlijk ontbijten in de ochtend met heel het gezin of een gezellige BBQ met vrienden en familie. Fantastisch toch?

58. Diagonaal gelegde houten vlonders

Diagonaal gelegde houten vlonders zijn aantrekkelijk vanwege hun speelse en unieke uitstraling. Deze legmethode voegt visuele interesse toe aan je terras of buitenruimte door een diagonaal patroon te creëren dat de aandacht trekt en diepte geeft aan de vloer. Het breekt met de traditionele horizontale of verticale lijnen en kan je buitenruimte een dynamische en eigentijdse uitstraling geven. Bovendien kunnen diagonaal gelegde vlonders een gevoel van beweging en ruimtelijkheid creëren, waardoor je tuin aantrekkelijker en levendiger wordt.

Deze tuin is onlangs ontworpen door 3r Ernesto Pereira, die in de Portugese stad Mindelo een luxe woning heeft ingericht. Maar hoe luxe het huis ook is, het gaat hier natuurlijk om de geweldige tuin. De mooie diagonaal gelegde houten vlonders staan super goed bij de witte gevel van het huis. Er zijn ook delen bekleed met stukjes grasmat. Samen met de verschillende planten en de grote boom heb je hier dus ook genoeg groen.

Er zijn ook genoeg mogelijkheden om te liggen en te zitten. Comfortabele houten ligbedden, grote witte zitzakken en ze hebben ook een heerlijke hangmat opgehangen. Het zwembad maakt de tuin helemaal af!

59. Moderne pergola van dikke witte houten balken

Pergola’s bieden veel voordelen in de tuin, en ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende stijlen en formaten. Maar in deze tuin vind je een hele mooie moderne pergola, die we nog niet eerder hebben gezien. De pergola is namelijk gemaakt van grote dikke witte houten balken, die over de gehele breedte van de tuin lopen, zelfs boven het moderne tuinhuisje.

Deze tuin is onderdeel van een grote villa met een woonoppervlak van van liefst meer dan 450m2. De villa, ontworpen door architect Ricardo Moreno, is gelegen in Estroril in Portugal, waar buitenruimtes enorm belangrijk zijn. Wat wat is lekkerder dan heerlijk je in de tuin liggen als het lekker weer is. Vooral als je zo’n mooie tuin hebt als deze!

Fotografie: Ricardo Oliveira Alves

60. DIY betonnen bank

Deze stoere tuin is ontworpen door Studio Marijke Schipper. Marijke is een bekende Nederlandse interieurontwerpster & stylist die onder andere gewerkt heeft voor grote namen als Eigen Huis & Tuin, Het Blok, TV Woonmagazine, VT Wonen, etc. Naast het televisiewerk realiseert ze dus ook producten voor particulieren zoals deze tuin.

De uitstraling van deze tuin is stoer, robuust en natuurlijk. Dit heeft vooral te maken met het materiaal die hier gebruikt is. Je treft hier namelijk een mooie combinatie aan van beton en hout. Beton zie je terug in de lage banken, terwijl het hout gebruikt is voor het bekleden van muren, de boomstam bank, de grote tafel, haardblokken, noem maar op.

Maar dit is nog niet alles. Want naast normale tuintegels, vind je in de tuin ook een mooi grasmat en grindstenen.

Je hebt een open gedeelte, maar ook een gedeelte met een afdak. In dit gedeelte is een gezellige lounge gecreëerd met een gezellige woonkamer sfeer.

Bron: Studiomarijkeschipper.nl

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *