Tuin

35x Tuin ideeen


Tuin ideeën

Het is weer tijd om tuin ideeën en inspiratie op te doen! We zitten weliswaar nog midden in de winter, maar juist deze periode kan je goed gebruiken om leuke tuin ideeën op te doen, zodat je straks direct aan de slag kon met het inrichten van je tuin. Als je dan in maart begint, dan ben je ruim op tijd om in april van je nieuwe tuin te kunnen genieten!

Stel jezelf eerst de vraag wat voor tuin je wilt inrichten. Ben je een fervente tuinier? Of heb je helemaal geen groene vingers en wil je juist een strakke onderhoudsvriendelijke tuin? Je kunt natuurlijk ook voor een middenweg kiezen, voor een tuin waar je hier en daar wat planten, bloemen en bomen plant, maar ook een gedeelte hebt met een comfortabele loungebank.

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden. Om je op weg te helpen, en om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is, hebben wij hieronder hele mooie tuin inspiratie voorbeelden en foto’s op een rijtje gezet, met zowel leuke als praktische tuin ideeën, en handige tips. Aan de slag!

1. Ophangen aan de schutting

De eenvoudige toevoeging van horizontale schutting panelen veranderen de zijkant van de schuur in een decoratieve levende muur. Dit idee kan je uiteraard ook toepassen op een stuk kale omheining of muur, of op de zijkant van een balkon. Elk van deze buitenruimtes kan worden omgezet in een verticale tuin, waar kleine plantenpotten en manden aan gehangen kunnen worden.

Tuin ideeën - ophangen aan de schutting

2. Wanddecoratie

De muren binnen in huis kunnen gedecoreerd worden met verschillende leuke vormen van wanddecoratie. Maar wat binnen in huis kan, kan natuurlijk ook buiten in de tuin. Versier je schuttingen met leuke wanddecoratie. Dit kunnen tuinposters zijn, plankjes, rekken, planten, vogelhuisjes noem maar op. Let er wel op dat ze tegen regen kunnen.

tuin ideeën wanddecoratie schuttingen

3. Bar in de tuin

Creëer de perfecte plek om te entertainen door een bar in de tuin te maken. Deze bar is ontworpen door Three Birds Renovations, die een hele mooie tuin heeft gerealiseerd voor één van hun klanten. Er is een groot terras gebouwd aan het huis met een loungehoek, een eethoek en een plek om te zonnen. Vanuit de keuken kan je de grote raam als een grote luifel naar buiten openen, waardoor er een super leuk ontstaat. Daaraan vind je hele mooie witte barkrukken.

Tuin ideeën bar

4. Tuin als verlengde van je huis

Heel veel mensen willen hun tuin inrichten als verlengde van hun huis. Er zijn genoeg leuke ideeën om die wens te realiseren. Door het gebruik van deuren, die je wijd open kunt zetten, betrek je de tuin meer bij je woning. Dit kunnen bijvoorbeeld openslaande deuren zijn of een moderne glazen schuifpui. In onderstaande tuin is erg gekozen voor stoere harmonica deuren. Het voordeel van harmonica deuren, is dat je ze echt helemaal opzij kunt schuiven, zodat de tuin echt een verlengde wordt van je huis.

Tuin ideeën - tuin als verlengde van je huis

5. Vaste plantenbak

Wil je een strakke moderne tuin? Dan kan een vaste plantenbak een goed idee zijn. In deze kleine moderne tuin, ontworpen door Doherty Design Studio, hebben ze een grote hoge vaste plantenbak gerealiseerd met mooie groene bamboeplanten. Deze grote plantenbak heeft bovendien een speels tintje gekregen, omdat het volledig betegeld is met witte wandtegels. Daarnaast hebben de ontwerpers een bijpassende vaste bank tegenaan geplaatst, die ook helemaal betegeld is met dezelfde wandtegels in het zwart.

tuin ideeën vaste plantenbak

6. Gras

Gras is nog steeds erg populair in de tuin. Een groen gazon ziet er niet alleen mooi en natuurlijk uit, de geur van echt gras is ook heerlijk. Gras is niet alleen mogelijk in landelijke tuinen, ook in een moderne tuin kan gras heel leuk staan. Deze mooie moderne tuin is ontworpen en ingericht door de ontwerpers van Foundry12. Aan het huis zijn twee houten terrassen aangelegd, terwijl er voor de rest van de tuin gekozen is voor een groen gazon. Het nadeel van gras is dat je het wel regelmatig moet bijhouden.

Tuin ideeën gras

7. Van TV meubel naar tuinbank

We hebben het hierboven gehad over een tuin inrichten als verlengde van je huis, en hoe je dat kan realiseren met een glazen schuifpui, openslaande deuren of harmonica deuren. De ontwerpers van Matt Gibson Architecture + Design zijn zelfs een stapje verder gegaan met een heel stoer en uniek idee. Zij hebben een op maat gemaakte TV meubel ontworpen, die van de woonkamer helemaal doorloopt naar de tuin. In de wordt het gebruikt als een strakke moderne vaste bank, die ook overloopt op een moderne buitenkeuken.

Tuin ideeën - TV meubel tuinbank

8. Houten paletten bank

Tuinmeubelen zijn niet goedkoop, tuinbanken zéker niet. Wil je een grote comfortabele loungebank voor de tuin, maar je wilt er niet heel veel geld aan uitgeven? Maak er dan zelf één van houten paletten. Wellicht ken je mensen die van hun houten paletten af willen. Jij kan die heel goed gebruiken om er een comfortabele tuinbank van te maken. Stapel ze naast en op elkaar, en maak de bank af met comfortabele zitkussens en sierkussens.

Tuin ideeën - Houten paletten bank

9. Bamboe tuinoverkapping

Een zonnige tuin is altijd fijn, maar het is ook fijn als je een schaduwplek hebt in de tuin. Je kunt op verschillende manieren schaduw creëren in de tuin. Voor deze mooie tuin is er gekozen voor een tuinoverkapping boven het grote terras. Passend bij de mooie rustieke landelijke stijl van het huis, hebben ze een bamboe tuinoverkapping gemaakt. Daar kun je dus lekker chillen zonder dat je last hebt van de felle zon.

Tuin ideeën - bamboe tuinoverkapping

10. Vloerkleed

Wil je de zithoek in de tuin inrichten als een gezellige woonkamer? Gebruik dan dezelfde accessoires als de woonkamer. Een vloerkleed mag dan natuurlijk niet ontbreken. Een groot en kleurrijk vloerkleed ziet er niet alleen mooi en gezellig uit, het voelt ook lekker zacht onder je voeten. Op die manier kan je ook probleemloos op je blote voeten lopen in de tuin. Vanwege de regen is het aan te raden om een laagpolig kleed te nemen, zoals een vintage kleed. Wil je zéker weten dat het bestendig is tegen alle weersomstandigheden? Ga dan op zoek naar een speciale tuinkleed.

Tuin ideeën - vloerkleed

11. Buitendouche

Als je op vakantie bent in een warm land, dan zijn de tuinen vaak voorzien van een buitendouche. Op een warme zomerse dag is het heerlijk verkoelend als je even onder de douche kan staan in de tuin. Een buitendouche gebruik je weliswaar niet heel vaak, gezien het weer in Nederland, maar het is wel een super leuk idee. Alleen al omdat het je tuin een heerlijk vakantiegevoel geeft, toch?!

Tuin ideeën buitendouche

12. Plantenbak rondom de tuin

Hierboven hebben we een hele mooie moderne tuin laten zien, waar een grote hoge vaste plantenbak is geplaatst. Hieronder zie je een hele mooie foto van een kleine tuin, waar een vaste plantenbak rondom de tuin is gerealiseerd. Deze plantenbak is een stuk lager, en in plaats van dat het betegeld is, hebben ze deze plantenbak stoer zwart geverfd. De zwarte schutting en de bakstenen muren staan er perfect bij!

Tuin ideeën vaste plantenbak rondom tuin

13. Tuinhaard

Een open haard maakt elke ruimte warm en gezellig. Dat geldt voor binnen in de woonkamer, maar ook voor buiten in de tuin. In deze stoere tuin hebben ze een grote stoere tuinhaard geplaatst, die precies tussen de twee houten banken past. Door het plaatsen van een tuinhaard, kan je heel het jaar door van je tuin genieten. Niet alleen in de lente en zomer, maar ook in de herfst of zelfs in de winter. Je tuin zal er bovendien een stuk gezelliger uitzien, zelfs als de tuinhaard niet aan staat!

tuinhaard

14. Kunstgras

Gras is mooi, maar het nadeel is dat je het regelmatig moet maaien. En niet iedereen heeft de tijd voor of zin in. Wil je een mooi groen gazon, zonder dat je er werk aan hebt? Kunstgras zou de perfecte oplossing zijn. Je hebt weliswaar niet die lekkere geur van écht gras, maar je creëert er wel een mooie groen tuin mee. Kunstgras is tegenwoordig bovendien verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten. Sommige soorten zien er zelfs zó echt uit, dat je het bijna niet kan onderscheiden van een échte grasmat.

Tuin ideeën kunstgras

15. Rotan tuinmeubelen

Tuinmeubelen zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, kleuren en materialen. Een trend die steeds populairder wordt is rotan. Zowel binnen in het interieur als buiten in de tuin zijn rotan meubelen erg populair. Rotan geeft je tuin niet alleen een mooie natuurlijke uitstraling, rotan tuinmeubelen zijn ook nog eens erg duurzaam. In een bohemian Ibiza tuin mogen rotan tuinmeubelen niet ontbreken, maar ook in een strakke moderne tuin of een landelijke tuin staat een rotan bank, rotan tuinstoelen en een rotan tafeltje heel leuk!

tuin ideeën rotan tuinmeubelen

16. Pergola

Een Pergola is een houten constructie die je in de tuin kunt (laten) bouwen, bestaande uit verticale houten palen, waar bovenop horizontale balken op rusten. De functie van een pergola is het creëren van een schaduwplek in de tuin. Om meer schaduw te creëren, zou je de pergola kunnen laten begroeien met bijvoorbeeld klimplanten. Daarnaast is het ook mogelijk om een dak te plaatsen bovenop de pergola.

Tuin ideeën pergola

17. Schommelbank

Naast dat je met een pergola een schaduwplek kunt creëren in de tuin, kan je de pergola ook handig gebruiken om iets te hangen aan de horizontale balken. In deze mooie tuin hebben ze een strakke witte pergola op het terras gebouwd. In plaats van deze te laten begroeien, is er een hele leuke schommelbank aan gehangen.

tuin ideeën schommelbank

18. Moderne wandlampen

Tuinverlichting is een belangrijk onderdeel in de inrichting van de tuin. Met tuinverlichting zorg je er niet alleen voor dat je tot laat in de avond in de tuin kunt blijven chillen, het is ook een vorm van inbraakpreventie. Een verlichte goed verlichte tuin schrikt inbrekers namelijk af. Er zijn heel veel verschillende soorten tuinverlichtingen. In deze strakke moderne tuin hebben ze moderne wandlampen gemonteerd aan de hoge houten schuttingen.

Tuin ideeën moderne wandlampen

19. Jacuzzi

Ben jij een grote liefhebber van de jacuzzi? Waarom zou je er dan geen nemen in je tuin? Vroeger was het allemaal duur en lastig, maar tegenwoordig is het heel eenvoudig om een jacuzzi in de tuin te plaatsen. Door de vele aanbieders is het nu bovendien een stuk betaalbaarder geworden. Ziet onderstaande ronde jacuzzi er niet super verleidelijk uit?

tuin ideeën jacuzzi

20. Planten op bankje plaatsen

Planten zijn een absolute musthave in elke tuin. Of je nou een kleine stadstuin of een grote landelijke tuin hebt, het is niet compleet zonder leuke planten. Er zijn ontzettend veel leuke ideeën om planten terug te laten komen in je tuin. In deze kleine tuin hebben ze gekozen voor verschillende leuke planten in potten, die op verschillende manieren in de tuin zijn geplaatst. Sommige planten zijn op de vloer geplaatst, anderen op tafeltjes. Het idee om planten op een houten bankje te plaatsen is ook heel leuk!

Tuin ideeën planten op bankje

21. Hangstoel

We hebben het hierboven al gehad over een hangbank. Een hangstoel is daar een heel leuk alternatief van. Je creëert daarmee niet alleen een extra zitplek in de tuin, het geeft je tuin ook een leuke en speelse uitstraling. Hang het aan de pergola of een stevige afdak. Heb je dat niet? Dan zou je ook een hangstoel kunnen nemen, waarbij een standaard wordt meegeleverd.

tuin ideeën hangstoel

22. Grind

De meeste mensen kiezen voor gras, kunstgras of mooie grote tuintegels in de tuin. Maar er zijn nog veel meer leuke ideeën, waarmee je de tuin kunt aanleggen. Grind is daar een heel mooi voorbeeld van. Naast dat het er mooi uitziet, biedt grind ook een aantal hele goede voordelen. Het is goedkoop, het laat water door, waardoor je minder snel last zult hebben van wateroverlast, en je ontlast het riool met grind in de tuin. Bang dat het er niet mooi uitziet? Onderstaande prachtige Ibiza tuin laat zien dat grind super mooi kan zijn!

tuin ideeën grind

23. Bad

In diezelfde mooie Ibiza tuin vonden we nog meer leuke tuin ideeën. Aan de andere kant van de tuin is bijvoorbeeld een bad geplaatst. Met stoere houten blokken op het grind is een looppad gecreëerd naar een heel leuk houten bad. Het idee is al leuk, maar het is toch ook heerlijk om te kunnen badderen in de buitenlucht?

tuin ideeën bad in tuin

24. Slingerlamp

Naast wandlampen zijn er nog veel meer andere mogelijkheden om je tuin te verlichten. Een snoerlamp is bijvoorbeeld een heel leuk idee. Voor binnen in je interieur, maar vooral ook als verlichting in je tuin. Het geeft elke tuin instant een hele leuke sfeer. Hang het aan de schutting of dwars boven de tuin. Je kunt zelfs een sterrenhemel door meerdere slingerlampen op te hangen.

Tuin ideeën slingerlamp

25. Kunstgras combineren

Je kunt in de tuin ook kiezen om verschillende soorten vloeren te combineren. Je hoeft dus niet altijd te kiezen voor één soort vloer, zoals alleen tuintegels, gras of kunstgras. Het is juist heel leuk om meerdere met elkaar te combineren. In deze strakke moderne tuin hebben ze gekozen voor de combinatie van kunstgras en strakke moderne tuintegels. De houten schuttingen en de houten bank passen daar ook heel mooi bij.

Tuin ideeën kunstgras combineren

26. Overdekt terras met golfplaten

Met een goed overdekt terras kan je altijd in je tuin genieten, zelfs als het regent. Een mooie tuin luifel hoeft bovendien niet super duur te zijn. Voor het ontwerp van deze tuin is er gekozen om een overdekt terras te creëren met een houten constructie waar transparante golfplaten op geplaatst zijn. Doordat de golfplaten transparant zijn, kan het licht er wel doorheen komen.

Tuin ideeën overdekt terras golfplaten

27. Plantenbakken als scheidingswand

Als je een hele grote tuin hebt, kan het een goed idee te zijn om meerdere zones in te richten. Een aparte loungehoek, een eethoek, een plekje waar je lekker kunt zonnen, een speelhoek voor de kinderen, noem maar op. De verschillende zones kan je van elkaar scheiden met behulp van plantenbakken. Voor dit ruime dakterras zijn er stoere lage plantenbakken gebruikt om de loungehoek van de eethoek te scheiden.

tuin ideeën plantenbakken scheidingswand

28. Hangmat

Soms heb je de behoefte om even met rust gelaten te worden. Daarom is het fijn om een plekje te creëren achter in de tuin, waar je even niet gestoord wordt. Hang een hangmat op, waar je lekker in kunt liggen. Een boekje erbij, koptelefoon op, en kom helemaal tot rust. Een hangmat ziet er ook nog eens super leuk uit!

tuin ideeën hangmat

29. Patroontegels

Patroontegels zijn leuk! Marokkaanse tegels, Portugese tegels, Spaanse tegels, noem maar op. De mooie kleuren en de vrolijke patronen geven je het gevoel alsof je op vakantie bent in één van die warme landen. Ook interieurstylist Emily Henderson heeft gekozen voor patroontegels voor haar tuin. Super leuke patroontegels met een vrolijk blauw wit patroon.

Tuin ideeën patroontegels

30. Olijfboom

Iets wat je tuin ook een heerlijk vakantiegevoel geeft is een mooie Olijfboom! In deze tuin hebben ze een prachtige grote Olijfboom geplant, die super mooi staat bij het grind op de vloer en de strakke witte wanden. Het ziet er niet alleen mooi uit, het grote voordeel van een Olijfboom is dat het super onderhoudsvriendelijk is. Je kunt er jarenlang plezier van hebben, zonder dat je er heel veel voor moet doen. Naast hele grote Olijfbomen, zijn er ook kleinere varianten verkrijgbaar. Ook kleine Olijfboompjes zijn super leuk.

Tuin ideeën Olijfboom

31. Picknicktafel

Ben je op zoek naar een goedkope, maar leuke oplossing om te kunnen eten in de tuin? Wat dacht je van een picknicktafel? Een picknicktafel heb je niet alleen een grote tafel, maar ook meteen twee grote banken. Je kunt er minimaal met zes personen aan zitten. Bij de bekende bouwmarkten zijn picknicktafels al verkrijgbaar voor nog geen €200,-! Een picknicktafel is ook gewoon heel leuk en gezellig.

Tuin ideeën picknicktafel

32. Speelhuisje

Kinderen zijn helemaal gek op huisjes en hutten. Je kunt je kinderen dus niet blijer maken dan met een leuk speelhuisje in de tuin. Er zijn ontzettend veel manieren om een leuk tuinhuisje in de tuin te bouwen. In deze mooie knusse tuin is een hoog tuinhuisje gebouwd, die bereikbaar is met een ladder. Ziet het er niet super leuk uit?

Tuin ideeën tuinhuisje

33. Trampoline

Heb je een hele grote tuin, net zoals onderstaande tuin, dan kan je zelfs een complete speelhoek inrichten. In deze tuin is gras en tuintegels gecombineerd, terwijl de speelhoek bedekt is met houtsnippers. Daarop vind je onder andere een groot speelhuisje met een klimmuur en glijbaan, en een grote trampoline die in de grond is gebouwd. Super leuk!

Tuin ideeën trampoline

34. Bohemian

Ben je een liefhebber van de bohemian Ibiza stijl? Een bohemian tuin inrichten is super leuk! Houten vlonders mogen niet ontbreken, die je deels bedekt met grote kleurrijke vloerkleden. Creëer een gezellige overdekte loungehoek met een comfortabele bank en vrolijke kussens. Gevlochten accessoires doen het ook altijd goed, zoals de gevlochten poefs, die je zowel kunt gebruikt om erop te zitten of als bijzettafeltje. En leuke groene planten zijn natuurlijk ook een absolute musthave in een bohemian tuin.

Tuin ideeën bohemian

35. Ronde vormen

Een moderne tuin kenmerkt zich vaak met strakke lijnen, maar dit betekent niet dat je alleen maar rechte lijnen moet gebruiken. Het is juist ook heel leuk om de strakke lijnen af te wisselen met ronde vormen. Je zult merken dat je moderne tuin een zachtere knusse uitstraling zal krijgen. Dit tuinontwerp is daar een mooi voorbeeld van. De strakke lijnen zijn afgewisseld met een super mooi rondvormig terras en stoere ronde boomstammen die als bijzettafeltjes worden gebruikt.

tuin ideeën ronde vormen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply