Search and Hit Enter

115x Tuin ideeën, inspiratie voorbeelden en handige tips

Inhoudsopgave

71. Overdekte binnentuin

Dit is een ontwerp van de architecten van I.House Architecture and Construction die een hele bijzondere woning heeft ontworpen in de Vietnamese hoofdstad Saigon. De woning heeft niet echt een buitenruime. Geen tuin, balkon of dakterras, maar de architecten hadden een ander idee bedacht.

Ze hebben namelijk een overdekte binnentuin gecreëerd, midden in de woning. In het centrum van de woning vind je de grote ruimtelijke trap, die de verschillende verdiepingen met elkaar verbindt. Vanaf de begane grond kan je het transparante glazen dak zien, waardoor het natuurlijk zonlicht vanuit boven tot helemaal beneden kan bereiken. Het is dus een soort grote hoge serre geworden.

Op de plek vind je ook de binnentuin. Het glazen dak geeft je het gevoel dat je echt buiten bent. En om dit gevoel te versterken, hebben de architecten het ook echt ingericht als een volwaardige tuin. Ze hebben de vloer niet alleen betegeld met moderne grijze tegels, maar hebben bijvoorbeeld verschillende planten een plekje gegeven. Ze hebben zelfs een grote boom geplaatst en een schommel opgehangen. De verbinding met de stoere open keuken maakt het extra bijzonder.

72. Praktische moderne tuin met zwembad

Voor veel mensen is het een droom om een eigen zwembad in de tuin te hebben. Maar gezien het weer in Nederland, zou je er ook niet heel vaak gebruik van kunnen maken. In de warmere landen is het een ander verhaal. De tuin hieronder is daar een heel mooi voorbeeld van, onderdeel van een luxe woning gelegen in Australië. Geweldig!

De tuin is ontworpen door de tuinarchitecten en ontwerpers van Harrisons Landscaping. Het creatief team heeft een moderne tuin ontworpen die er mooi uitziet, maar vooral ook praktisch is ingericht. Een perfecte tuin voor een bbq feestje in de zomer!

Het eerste gedeelte van de tuin is ingericht als overdekt terras met houten vlonders en een luxe moderne buitenkeuken. Hier vind je ook een grote houten tuintafel, waar je heerlijk aan kunt zitten om te eten.

Dan volgt een stukje tuin met gras als ondergrond en een kleine opslagkast voor het opbergen van tuinbenodigdheden en gereedschap.

Helemaal aan het einde van de tuin vind je het zwembad. Deze wordt gescheiden via mooie luxe glazen wanden, zodat het kindvriendelijk is, terwijl de transparantie wel in tact blijft. Bij het zwembad is een l-vormige vaste bank gecreëerd, zodat je ook lekker aan het zwembad kunt zitten. De hoge struiken zorgen er bovendien voor dat je in alle privacy kunt zwemmen.

Bron: Harrisonslandscaping.com.au

73. Grote boom in vaste plantenbakken

Een droomtuin is voor iedereen anders. Sommige mensen willen veel groen en gras. Anderen willen juist zo weinig mogelijk onderhoud en gaan liever voor houten vlonders. De een wilt er kunnen eten aan een grote tuintafel. De ander gebruikt de tuin om te zonnen. Noem maar op.

In de tuin hieronder zijn alle wensen een beetje gecombineerd. Voor deze bewoners is dit hun perfecte droomtuin.

De tuin is onderdeel van een woning uit Manly. Een plaatsje ten noorden van Sydney. Er was nooit aandacht besteed om de tuin leuk en comfortabel in te richten, maar de bewoners beseften op een gegeven moment dat het niet langer kon en hadden hulp ingeroepen bij Harrison’s Landscaping.

De tuinlandschap professionals hebben een tuinontwerp gemaakt die aan alle wensen voldoet van de bewoners. Ze wilden een comfortabele tuin hebben waar heel het gezin van kon genieten. Een tuin waar je kunt eten en bbq-en, loungen en zonnen. Hier zijn verschillende functionele gedeeltes voor ingericht.

Het grootste gedeelte is voorzien van mooie houten vlonders, maar aan de zijkant vind je ook een strak met gras en mooie grote vaste plantenbakken. Sommigen plantenbakken zijn strak gestuukt, terwijl anderen gebouwd zijn met mooie grote natuurstenen.

In deze plantenbakken vind je zowel kleine planten als super grote bomen, die de tuin voorzien van de nodige schaduw. Er zijn bewust ook zonnige gedeeltes ingericht in de tuin. Het zachte comfortabele ligbed kan je naar wens schuiven in of buiten de zon schuiven.

Bron: Harrisonslandscaping.com.au

74. Tuin van benedenwoning met souterrain

Benedenwoning die te maken hebben met een souterrain, hebben vaak ook een nogal bijzondere tuin. Althans, de manier hoe je de tuin kunt betreden is vaak anders dan andere woningen. Dit komt omdat het souterrain een stukje uitsteekt boven het maaiveld. En omdat je vanuit de begane grond (vaak de woonkamer of keuken) toegang hebt tot de tuin, heb je dus te maken met een niveauverschil.

Om vanuit de woonkamer of keuken de tuin te betreden, heb je dus een trap nodig. En zo’n trap zit veelal vast aan een soort veranda. Eigenlijk een soort veranda balkon met een trap naar de tuin.

Dit is een perfect voorbeeld van zo’n tuin van een karakteristiek benedenwoning met souterrain uit Amsterdam. Vanuit de luxe open keuken en woonkamer heb je via grote openslaande deuren toegang tot de veranda. Hardhouten veranda met een bijbehorende hardhouten trap naar de ruime tuin.

De tuin zelf is strak en modern ingericht met grote grijze tegels en mooie houten schuttingen. Aan deze schuttingen zijn moderne spotjes gemonteerd, wat onderdeel is van het uitgebreide lichtplan van de tuin. Met hetzelfde hout zijn ook houten plantenbakken gemaakt, waar grote bomen in geplant zijn. En voor de echte reuzenboom is een op maat gemaakte bak eromheen gemaakt.

tuin benedenwoning souterrain

75. Awardwinnend tuinontwerp met wandtegels

Voor de Australien Garden Show in 2014 in het Centennial Park in Sydney, hebben de tuinontwerpers van Harrison’s Landscaping speciaal een tuin ontworpen. De tuin is ontworpen om een dakterras balkon te reflecteren, voorzien van zowel mooie duurzame materialen als stijlvolle meubels en een selectie van fijne planten en bloemen. Met dit ontwerp hebben ze maar liefst drie awards gewonnen!

De tuin onderscheidt zich van andere ontwerpen door middel van een aantal opvallende elementen. En dan zitten horen de luxe houten vlonders op de vloer daar nog niet eens bij. Een van die elementen is de betegelde wand. Een grote wand is betegeld met leuke wandtegels met een geometrische zwart wit patroon. Je ziet zelden dat wanden worden betegeld in de tuin, vandaar dat dit ook zo bijzonder is.

De tweede bijzondere factor van het tuinontwerp wordt gevormd door de bijzondere selectie van verschillende bomen, planten en bloemen. De grote Dracaena Draco boom is hierin de uitblinker.

En tot slot vinden wij de op maat gemaakte houten hoekbank ook een heerlijk plekje geworden in de tuin.

Bron: Harrisonslandscaping.com.au

76. Keuken die van binnen doorloopt naar de tuin

Veel mensen die een tuin hebben, willen een eenheid creëren tussen binnen en buiten. Ze willen dat het huis meer wordt geïntegreerd met de tuin. Deze eenheid kan je bijvoorbeeld realiseren door een glazen schuifpui of een harmonica deur die je volledig over de gehele breedte open kunt zetten. En je kunt bijvoorbeeld ook dezelfde vloer te nemen om een naadloze overloop te creëren. Architectenbureau Benn+Penna heeft een unieke ultieme oplossing bedacht voor een woning uit Australië.

De bewoners van een moderne woning uit Australië hadden ook de wens om binnen en buiten meer te integreren. De architecten van Benn+Penna hebben iets bijzonders bedacht. Ze hebben namelijk een keuken ontworpen, die helemaal doorloopt naar de achterkant van de tuin. Het is dus een binnen- en buitenkeuken in één.

De vloer is wel verschillend tussen de binnenkeuken en de tuin. Maar de houten vloer uit de keuken vormt wel een mooie moderne combinatie met de grote moderne grijze buitentegels. Er is bovendien gekozen voor een glazen harmonica schuifpui die volledig opengeschoven kan worden.

De rest van de tuin is strak en minimalistisch. De stenen wanden schuttingen zijn volledig wit geschilderd en voorzien van moderne wandlampen. Tegen de achterste witte wand is een op maat gemaakte houten bank gerealiseerd.

77. Een moderne veranda met een terrasoverkapping

Een veranda zie je vooral vaak bij Amerikaanse huizen. Je zou kunnen zeggen dat een veranda een soort overdekt balkon is, als extra aanbouw van een huis. Helaas hebben huizen in Nederland zelden een veranda. Het geeft je huis een landelijke en vooral ook romantische uitstraling. Maar het grote voordeel is dat je met een veranda lekker buiten kunt zitten, ondanks dat het regent.

Dat je geen veranda hebt, betekent niet dat je er niet één kunt bouwen aan je huis. Dat kan dus vrij eenvoudig met een terrasoverkapping!

Met een terrasoverkapping creëer je een moderner variant van een veranda. Je kunt een terrasoverkapping nemen waarbij alleen de bovenkant overdekt is, maar je hebt ook terrasoverkappingen die volledig met glazen wanden afgesloten is.

Deze inspiratie voorbeelden hebben we gevonden bij Tuinmaximaal, waar je terecht kunt voor een ruim assortiment terrasoverkappingen om jouw moderne veranda te creëren.

78. Terrasverwarmer

Terrasverwarmers werden vooral gebruikt in horecagelegenheden. Bijvoorbeeld op het terras van restaurants en cafe’s. De populariteit van terrasverwarmers nam in een hoog tempo toe met de wet dat binnen in openbare ruimtes niet gerookt mag worden. Mensen die tijdens een etentje in een restaurant willen roken, moeten dus naar buiten gaan. Maar vooral als het in de winter en herfst koud is, was het wel zo klantvriendelijk om een terrasverwarmer te hebben. Al snel bleek ook dat een terrasverwarmer erg handig kan zijn voor in de tuin. Het is wel zo fijn om op de late avond in de tuin te blijven zitten, zonder dat je het koud krijgt. Een terrasverwarmer biedt dus uitkomt!

Je hebt verschillende soorten terrasverwarmers. Zo heb je bijvoorbeeld een onderscheid tussen elektrisch en gas. Beide varianten hebben hun eigen voor- en nadelen. Gas is bijvoorbeeld een goedkopere brandstof dan elektriciteit. En gas heeft ook een lagere CO2 uitstaat dan elektriciteit. Aan de andere kant is een elektrische terrasverwarmer een stuk gemakkelijker te installeren. En verwarmers zijn ook veel compacter dan de gas varianten.

79. Loungebed raam naar de tuin

Een populaire wens van mensen met een tuin is om de binneruimte en buitenruimte te integreren. Er zijn hier verschillende ideeën voor om dat te realiseren, bijvoorbeeld door de vloer door te laten lopen van binnen naar buiten. Je zou ook een glazen schuifpui of een harmonica deur kunnen nemen, die over de gehele breedte opengeschoven kan worden. Het OGrady house project van Whiting Architects heeft ons geïnspireerd met een ander idee. Een heel inspirerend idee!

Vanuit de keuken heb je middels openslaande deuren toegang tot de kleine patio tuin. Deze deuren helpen natuurlijk ook mee, maar in de woonkamer hebben ze nog iets anders gecreëerd om de tuin nóg meer te betrekken met het huis. Ze hebben namelijk grote raam gecreëerd, en voor dat raam is een soort loungebed ingericht met op een comfortabele op maat gemaakte kussen. Het is als het ware een kubus die in de gevel is geplaatst. Geweldig toch?

De kleine tuin is praktisch en onderhoudsvriendelijk. De sfeervolle houten vlonders vormen een mooie combinatie met de stoere zwarte gevel van het huis. Langs de randen vind je het nodige groen.

Fotografie: Sharyn Cairns

80. Organisch ontwerp in moderne tuin

Moderne tuinen hebben vaak de neiging om strakke, rechte lijnen te volgen, wat kan leiden tot een enigszins voorspelbaar en soms saai uiterlijk. Gelukkig zijn er verschillende creatieve manieren om deze tuinen boeiender en dynamischer te maken. Een van de meest effectieve methoden is het integreren van organische vormen in het ontwerp. In plaats van standaard rechthoekige terrassen en strakke lijnen, kun je overwegen om ronde of ovaalvormige terrassen te creëren. Deze organische vormen voegen zachtheid en visuele interesse toe aan de buitenruimte.

Naast ronde terrassen kunnen gebogen paden de tuin een geheel nieuwe uitstraling geven. Ze kunnen zich meanderend door de ruimte bewegen en nodigen bezoekers uit om te verkennen. Gebogen paden brengen een gevoel van beweging en nieuwsgierigheid met zich mee, en ze kunnen worden geaccentueerd met verschillende materialen zoals grind, steen of hout.

Het gebruik van organische vormen in plantenbedden en borders kan ook bijdragen aan de dynamiek van de tuin. In plaats van strikte rechthoeken kun je kiezen voor rondere, organische vormen voor de beplanting. Dit creëert een meer natuurlijke en vloeiende uitstraling, wat goed past bij moderne tuinen die vaak streven naar een harmonieus samenspel tussen natuur en menselijk design.

Onderstaand tuinontwerp is daar een mooi voorbeeld van, ontworpen door tuinontwerper Nathan Burkett. Een perfecte buitenruimte voor de warme zomermaanden in Australië, waar je kunt relaxen, eten en zelfs kunt zwemmen. Met zo’n tuin zou je bijna geen vakantie in het buitenland nodig hebben.

Het is een langwerpige ruime tuin, die over de gehele breedte van de woning loopt. En het is een héle brede woning. De moderne glazen schuifpui kan je bovendien over de gehele breedte openschuiven, waardoor binnen en buiten één worden.

Er zijn drie functionele gedeeltes ingericht. Een terrasgedeelte, ontworpen met een bladvormig houten dek, vaste zitbank, plantenbak en moderne RVS buitenkeuken. En een tuin is natuurlijk niet compleet zonder een fijne tuintafel, waaraan je kunt eten. Daarom is er een groot gedeelte ingericht waar de moderne tuintafel met acht bijpassende stoelen zijn geplaatst. Dit gedeelte is deels open en deels half overdekt. Daarnaast is er nog een gedeelte om de hoek ingericht met het heerlijke zwembad!

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *