Search and Hit Enter

10x Tuinontwerpen met een tuinbeeld

Een tuinbeeld kan dé finishing touch zijn in een tuinontwerp, waarmee je in elke tuin interesse kunt wekken en persoonlijkheid kunt creëren. We hebben hier eerder laten zien wat de impact van tuinbeelden zijn, hoe mooi en decoratief ze zijn, en wat voor opties er zijn als je er één wilt kopen voor je eigen tuin. Heb je echter nog steeds geen idee? Geen nood – wij zijn op zoek gegaan naar de mooiste tuinontwerpen waar gebruik is gemaakt van een mooi tuinbeeld. Kijk snel verder en raak geïnspireerd!

Deze mooie moderne tuin met een groot tuinbeeld is ontworpen door Garden Club London.
Deze mooie moderne tuin met een groot tuinbeeld is ontworpen door Garden Club London.

Een tuinbeeld of sculptuur vormt een perfect brandpunt als het correct is geplaatst. De taak van een goed middelpunt is om de aandacht te vestigen op bepaalde delen van de tuin en om de eentonigheid van de beplanting te doorbreken om extra interesse te creëren. Ze zijn vooral waardevol in de wintermaanden wanneer de planten niet bloeien. Zoals je weet zijn tuinbeelden verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren. Om je een idee te geven van wat er allemaal mogelijk is, en hoe dat uit kan pakken in een tuin, hebben wij hieronder een aantal super mooie tuinontwerpen van verschillende ontwerpers en hoveniers geplaatst waar gebruik is gemaakt van een tuinbeeld.

1. Gezicht tuinbeeld in zen tuin

Deze bijzondere tuin is door Richard Rogers ontworpen voor een stel dat de ruimte individueel of samen kan gebruiken als inspiratiebron en als een vredig toevluchtsoord om te pauzeren, te zitten en te mediteren. Ze willen mooie beplanting en dat de tuin zowel herstellend als tot nadenken stemmend is – zodat ze er als herboren en geïnspireerd vandaan komen. In deze tuin nodigen het ontwerp en de beplanting de bezoeker uit om even stil te staan, te pauzeren en na te denken. Een brandpunt van de tuin is een 1,8 meter hoog gezicht tuinbeeld uit brons gemaakt door Simon Gudgeon. Geplaatst tegen een achtergrond van bomen en beplanting, wil het gevoelens van rust oproepen en tegelijkertijd de link tussen natuur en welzijn versterken. Het tuinbeeld wordt weerspiegeld in een infinity pool die laat zien hoe mindfulness-beoefening ons in staat stelt een stap terug te doen en onze eigen gedachten en gevoelens te observeren. Het zicht op het beeld wordt vanuit sommige hoeken opzettelijk belemmerd door 3 meerstammige Prunus Serrula-bomen, waardoor een gevoel van afzondering ontstaat en de manier wordt weergegeven waarop de filters van onze eigen ervaringen en verwachtingen ons niet altijd in staat stellen de werkelijkheid duidelijk te zien.

gezicht tuinbeeld zen tuin

2. Gezicht tuinbeeld in zen tuin

Deze tuin is ontworpen door Charlotte Sanderson en in 2015 gerealiseerd door Randle Siddeley. Het is een grote tuin in Londen waar je de perfecte combinatie vindt van comfort, rust en groen. Middels een moderne glazen schuifpui kom je terecht op een een groot betegeld terras met luxe tuinmeubelen. Maar de aandacht wordt in het ontwerp echter getrokken door andere opvallende elementen. Zo is er een moderne trapsgewijze waterval gecreëerd, die het terras van het enorme gazon scheidt. Naast het vele groen, in de vorm van het gazon, bomen en planten, valt vooral het bijzondere tuinbeeld op in het ontwerp. Het zijn twee complementaire bronzen tuinbeelden die parallel bij elkaar zijn geplaatst – een waardevolle toevoeging aan het mooie en luxe tuinontwerp.

complementaire tuinbeelden grote tuin op gazon

3. Tuinbeeld op stenen zijl

Bij Cherry Mills vonden we het ontwerp van deze grote tuin, waar belangrijke elementen ontbraken en waren de aandachtspunten verloren gegaan. Het was dan ook taak om de onhandig verdeelde tuin met meerdere niveaus die overbleef te begrijpen. Het ontwerp was gericht op het herstellen van enkele belangrijke kenmerken en het creëren van nieuwe brandpunten en zithoeken, zodat de huidige tuinindeling een logisch ritme kreeg. Ze hebben de vijver verbouwd en de ontbrekende waterpartij vervangen door een prachtige koperen ‘Ricinus’ plantenfontein. De resterende originele bakstenen en stenen structuren werden hersteld. Oude treden werden opnieuw gevoegd en overgroeide beplanting werd gerooid. De twee uiteinden van het lagere hoofdgazon (ooit een rozentuin) werden vervolgens opnieuw beplant met een betere grensafscherming. Er zijn twee nieuwe zitjes gecreëerd die gericht zijn op de opgeknapte vijver. Het bovenste grasveld (ooit de tennisbaan) moest worden hervormd om nieuwe bedden te creëren. Nieuwe paden en locaties voor een mooi tuinbeeld werden toegevoegd. Zo vind je tussen alle verdeelde gazons een groot tuinbeeld op een stenen zijl, en vind je bij de tuinvijver mooie vogels.

tuinbeeld op stenen zijl

4. Buddha tuinbeeld in Japanse tuin

Deze verfijnde, eigentijdse tuin van stratton landscape design, combineert Japanse zen en klassieke mediterrane tradities om een rustgevend toevluchtsoord te creëren dat de ziel voedt en de zintuigen stimuleert. De gestructureerde formaliteit wordt getemperd door heerlijke kleuren en een weelderige zachtheid van texturen. Er is een geweldige ‘plantenborder’ gecreëerd met houtsnippers als bodembedekker, gecombineerd met een mix van rotsen, stenen, planten en bomen. Maar het is vooral het mooie grote boeddha beeld dat alle aandacht weet te trekken in dit tuinontwerp.

japanse tuin boeddha tuinbeeld

5. Leeuw tuinbeeld

Shanti betekent ‘Vrede’ in het Sanskriet en deze tuin, met zijn reeks weelderige, elegante en verrassende tuinkamers, doet zijn naam eer aan. Hoewel elke kamer zijn eigen unieke sfeer heeft, van een formele wandeltuin tot een uitbundige vlindertuin, bieden ze allemaal de bezoeker rust. Ze worden allemaal onderbroken door prachtig metselwerk en elegante en unieke beplanting. Je vindt hier heel weinig gazon en in plaats daarvan vindt je bloeiende struiken, bomen, vaste planten, grassen en zelfs ongebruikelijke en opvallende eenjarigen die zijn geplant om mensen en vlinderbezoekers te verrassen. En natuurlijk behoort het tuinbeeld in de vorm van een leeuw ook tot een van de blikvangers. Deze prachtige tuin is het resultaat van een nauwe werk- en persoonlijke relatie tussen de eigenaren en de ontwerper van de tuin: samen hebben ze het hele jaar door een levend kunstwerk gecreëerd.

leeuw tuinbeeld vredige tuin

6. Klein tuinbeeldje

Een tuinbeeld hoeft niet meteen kolossaal te zijn. Ook kleine tuinbeeldjes kunnen erg leuk en decoratief zijn. Dit tuinontwerp is gerealiseerd door Hadley Schofield Landscape Design, gekenmerkt door meerdere tuinborders, houten schuttingen, houten plantenbakken en een mooie pergola. Tussen de planten en boompjes in de borders is een klein tuinbeeldje geplaatst van een boeddha, die absoluut interesse opwekt.

klein tuinbeeldje boeddha tuin

7. Wit tuinbeeld

Het gebruik van wit in een tuin is een manier om een tuin er interessant uit te laten zien. Caroline Garland, een toonaangevende tuinontwerper uit Londen, koos voor wit gepleisterde muren, witte omheiningen en hekwerk voor deze mooie tuin, en creëerde daarmee een mooie Italiaanse sfeer. Het mooie tuinbeeld past daar natuurlijk perfect bij. Dit is tevens een perfect bewijs dat ook in een kleine tuin een tuinbeeld een goed idee kan zijn.

wit tuinbeeld kleine tuin

8. Wit tuinbeeld

Garden Club London werd benaderd om een tuinontwerp te creëren dat dat de buitenruimte zou transformeren in een reeks ruimtes voor entertainment, ontspanning en dineren. De tuin moest karakter hebben en toch consistentie behouden die het gevoel van ruimte zou maximaliseren en rustgevend zou aanvoelen. De ontwerpers creëerden een centraal punt met een bestaande tuinbeeld en voegden privacy toe met gevestigde ‘paraplu’-bomen en groenblijvende hagen. Het mooie tuinbeeld is geplaatst op een grote stenen zijl. Dankzij de cortenstalen achtergrond en de strategisch geplaatste tuinverlichting komt het tuinbeeld nóg beter tot z’n recht.

tuinbeeld belichten

Bekijk ook:
10x Romantische tuin ideeën
35x Tuin ideeen
Rozenboog in de tuin

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *