Heb je als starter jouw eerste huis gekocht? Gefeliciteerd! Verhuizen naar een nieuw huis is super leuk en spannend, maar er komt ook heel veel bij kijken. Een goede voorbereiding is het halve werk – daarom hebben wij de beste tips voor je op een rijtje gezet, voor het betrekken van je eerste huis. Heel veel succes!
Het kan erg spannend zijn om in je eerste huis te betrekken, omdat het betekent dat je een nieuwe stap zet in je leven en een grotere verantwoordelijkheid hebt. Het kan ook emotioneel zijn, omdat je waarschijnlijk veel tijd en moeite hebt gestoken in het zoeken naar het juiste huis en het aanpassen aan je nieuwe levensomstandigheden. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en te begrijpen wat er allemaal bij komt kijken bij het betrekken van een nieuw huis. Dit kan helpen om stress te verminderen en ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt.
Als je goed voorbereid bent, weet je wat je kunt verwachten en heb je alles wat je nodig hebt om je nieuwe huis te maken tot een thuis. Om je alvast goed op weg te helpen, hebben we hieronder de beste praktische tips voor je op een rijtje gezet.
1. Zijn de nutsvoorzieningen geregeld?
Nutsvoorzieningen zijn de diensten en faciliteiten die nodig zijn om een huis te kunnen gebruiken. Dit omvat onder andere gas, elektriciteit, water, riolering, telefonie en internet. Het is belangrijk om te zorgen dat de nutsvoorzieningen goed zijn geregeld voordat je in je nieuwe huis gaat betrekken, zodat alles goed werkt en je comfortabel kunt wonen. Om de nutsvoorzieningen te regelen voor je eerste huis, kun je het volgende doen:
- Neem contact op met de verschillende nutsbedrijven (gas, elektriciteit, water, internet) om te zorgen dat alles goed is aangesloten voordat je verhuist.
- Vraag de huidige eigenaar of bewoner naar de gegevens van de nutsbedrijven, zodat je deze kunt doorgeven aan de nieuwe nutsbedrijven.
- Zoek uit welke nutsbedrijven actief zijn in jouw gebied en vergelijk de tarieven en diensten om te kiezen welke het beste bij je past.
- Vraag de nutsbedrijven om de levering op te starten op de datum waarop je in het huis gaat betrekken.
- Als je hulp nodig hebt bij het regelen van de nutsvoorzieningen, kun je ook contact opnemen met een verhuisbedrijf of een professioneel organisatiebedrijf om je te helpen met het proces.
- Als je nog niet zeker weet wat je nodig hebt of hoe je de nutsvoorzieningen moet regelen, kun je altijd contact opnemen met de nutsbedrijven voor meer informatie.
2. Goed verzekerd is het halve werk
Zodra je een koophuis bezit, komen er meteen een hoop risico’s bij kijken. Want hoe bescherm je je spullen, en wat gebeurt er als de kostwinnaar overlijdt, en de partner alleen overblijft? Gelukkig zijn er in Nederland tal van goede verzekeringen die een deel van onze zorgen uit handen nemen. Zo zorgt een aansprakelijkheidsverzekering ervoor dat je zelf niet hoeft te draaien voor de kosten als je per ongeluk spullen van iemand anders beschadigt, eigenlijk een noodzakelijke verzekering.
Met een eigen huis kun je niet heen om de inboedel- en opstalverzekering om je spullen en het huis zelf bij inbraak, lekkage of brand te beschermen. Daarnaast bestaat de overlijdensrisicoverzekering , vaak te koppelen aan de hypotheek, die garandeert dat wanneer één van de partners overlijdt, de ander in het huis kan blijven wonen. Onmisbaar dus, als je met een partner je eerste koopwoning betrekt.
We hebben een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet bij het afsluiten van een verzekering:
- Vergelijk verschillende verzekeringen. Er zijn veel verschillende verzekeraars en het is belangrijk om te vergelijken wat ze aanbieden om ervoor te zorgen dat je de beste verzekering voor je geld krijgt. De inboedelverzekering van InShared kenmerkt zich bijvoorbeeld met een lage premie, en is dagelijks opzegbaar.
- Lees de voorwaarden en dekkingen goed door. Zorg ervoor dat je begrijpt wat wel en niet is gedekt door de verzekering en of er bepaalde uitsluitingen zijn.
- Bewaar alle documenten die je hebt ontvangen van de verzekeraar. Houd alle documenten die je hebt ontvangen van de verzekeraar bij, zoals de polis en de voorwaarden, zodat je hier later naar kunt kijken als je vragen hebt.
3. Inzicht in vaste lasten
Het is belangrijk om inzicht te hebben in je vaste lasten, omdat ze invloed hebben op je levensstijl. Op basis van je inkomen en vaste lasten, kan je bepalen hoeveel geld je kunt uitgeven aan leuke dingen en hoeveel je maandelijks kunt sparen of beleggen. Hieronder vind je een lijst met de vaste lasten waar je rekening mee moet houden:
- De hypotheek: Dit is de lening die je afneemt om het huis te kopen. De hypotheek bestaat uit een rente en aflossing.
- Belastingen: Je moet belasting betalen over je huis, zoals de onroerendgoedbelasting en de afvalstoffenheffing.
- Verzekeringen: Je moet verzekeringen afsluiten voor je huis, zoals de opstalverzekering en de inboedelverzekering.
- Onderhoud: Je moet geld uitgeven aan het onderhoud van je huis, zoals het vervangen van oude dakpannen of het repareren van lekkages.
- Gemeenschappelijke kosten: Als je in een appartementencomplex woont, kan het zijn dat je gemeenschappelijke kosten moet betalen, zoals voor het onderhoud van de lift of het zwembad.
- Gas, water en elektriciteit: Je moet deze diensten afnemen en ervoor betalen.
- Internet en tv: Als je deze diensten wilt hebben, moet je ervoor betalen.
4. Pak een tas in voor de eerste nacht
Na de verhuizing heb je geen zin (en waarschijnlijk geen tijd) om al je dozen en tassen al uit te pakken. Daarom is het aan te raden om een tas in te pakken om de eerste nacht goed door te komen:
- Slaapzak of lakens en dekbedovertrek: Als je nog geen bed hebt, is het handig om een slaapzak of lakens en een dekbedovertrek mee te nemen zodat je iets hebt om op te slapen.
- Kruik: Als het koud is, kan het fijn zijn om een kruik mee te nemen om in bed te leggen om warm te blijven.
- Toiletartikelen: Neem een tandenborstel, tandpasta, zeep en andere toiletartikelen mee zodat je je kunt wassen en poetsen.
- Kleding: Neem een paar kledingstukken mee voor de volgende dag, zoals een paar schoenen, sokken en ondergoed.
- Eten en drinken: Zorg dat je wat eten en drinken bij je hebt voor de volgende dag, zoals een paar snacks en een fles water.
- Basisgereedschap: Neem een paar basisgereedschappen mee, zoals een schroevendraaier en een tang, voor het geval er iets is dat je moet repareren.
- Medicijnen: Als je medicijnen gebruikt, neem dan genoeg mee voor een paar dagen.
- Telefoon en oplader: Neem je telefoon en oplader mee zodat je bereikbaar blijft en kunt bellen als dat nodig.
5. Ontdoe je van achtergelaten zaken van de vorige bewoner
In wat voor staat degene die voor je in het huis woonde het ook achtergelaten heeft, het is in ieder geval een goed idee om met een schone lei te beginnen. Verander de sloten, bij voorkeur cilindersloten (of ga na of het nieuwe sloten zijn), koop een nieuwe toiletbril, houd een grote schoonmaak en gooi/geef alles weg dat niet bij je past. Bij deze stap hoort ook het fris beginnen in de buurt: ga langs de deuren, stel je voor en nodig je buren eens uit voor een kopje koffie.
6. Waar moet je aan denken bij het inrichten van je huis?
Één van de leuke dingen bij een nieuw huis, is natuurlijk het inrichten van je huis. In plaats van klakkeloos te beginnen, is het verstandig om een plan te maken:
- Maak een budget – bedenk hoeveel geld je kunt uitgeven aan het inrichten van je huis en houd daar rekening mee als je dingen koopt.
- Bepaal je interieurstijl – bedenk wat voor stijl je wilt in je huis. Weet je dat nog niet, dan is het natuurlijk een goed idee om eerst inspiratie op te doen, op verschillende woonblogs en bijvoorbeeld op Pinterest.
- Houd rekening met levertijd – voor sommige meubels heb je te maken met levertijd. Het leveren van een nieuwe bank kost bijvoorbeeld een week of acht. En ook voor gordijnen, keukens en badkamers heb je te maken met levertijd.
- Je interieur hoeft niet direct perfect te zijn – de perfecte salontafel is nog niet gevonden en je moeder is nog bezig met het kunstwerk voor aan de muur: wanneer je je eerste koophuis betrekt, duurt het vaak even voordat de hele inrichting perfect is.
- Maak van je huis een thuis – om je toch zo snel mogelijk thuis te voelen, kun je wat kleine dingen alvast een persoonlijke touch aan geven. Kleed je woonkamer bijvoorbeeld vast aan met een mooi, warm vloerkleed, bevestig foto’s vol herinneringen of posters van je interesses als wanddecoratie, of hang een paar leuke planten creatief op.
Een eerste koophuis zorgt natuurlijk vooral voor een hele leuke nieuwe fase in je leven. Je leert je nieuwe buren kennen, gaat alle leuke winkeltjes, restaurants en barretjes in de omgeving ontdekken en je kunt je eindelijk helemaal uitleven op je interieur waarbij je precies mag doen wat je zelf wilt, omdat het huis voor het eerst echt van jezelf is. Wij van interieur-inrichting wensen je alle geluk, en bovendien superveel plezier!
Bekijk ook:
Hoe bereid je jezelf het beste voor op je verhuizing?
Waar moet je opletten als je je woning gaat inrichten?
No Comments