Search and Hit Enter

L-vormige woonkamer inrichten

De L-vormige woonkamer is een van de meest voorkomende vormen, vooral in appartementen en nieuwere woningen. Hoewel de L-vormige woonkamer een gebruikelijke indeling is, is het ook een uitdaging om het op een mooie en praktische manier in te richten. Het gebruik van de verkeerde meubels, de positionering van de meubels, maar ook door niet overeenkomende kleurenschema’s en stijlen. Daarom hebben we 7 praktische tips op een rijtje gezet, die je kunnen helpen om het meest uit je L-vormige woonkamer te halen. Om ervoor te zorgen je er een beter beeld hebt van hoe je een L-vormige woonkamer kunt inrichten, hebben we ook een aantal plattegronden met verschillende opstellingen en mooie inspiratie voorbeelden.

l-vormige woonkamer tips

1. De positie van de zithoek

Bepaal het eerst waar je de zithoek wilt inrichten. De zithoek is namelijk het belangrijkste gedeelte van de woonkamer. Over het algemeen is het fijn om de zithoek in het grotere gedeelte van de L-vormige woonkamer in te richten. Daar heb je namelijk de meeste ruimte voor de bank, de salontafel en de TV meubel. Of dit in de praktijk ook de beste oplossing is, is afhankelijk van hoe de Maar dit kan zeker ook anders, afhankelijk van hoe de kamers worden gebruikt en welk gedeelte het dichtst bij de keuken ligt. Voor iemand die bijvoorbeeld aak graag kookt voor grote groepen, is het fijn om een grote eethoek te hebben. Voor iemand die van een gezellige intieme woonkamer houdt, kan de zithoek in het kleinere gedeelte ingericht worden. Een hoekbank zou de beste keuze zijn voor deze optie.

2. Verschillende gebieden inrichten

De L-vormige woonkamer is zeer veelzijdig en is perfect geschikt om het in te richten als een ​​multifunctionele ruimte. Daar waar het grote brede gedeelte vaak wordt ingericht met de zithoek, is het smalle gedeelte ideaal voor een eethoek, een werkplek, een leeshoek of een speelhoek voor de kinderen.

L-vormige woonkamer opstelling 1
Opstelling met de zithoek in het midden van de L-vormige woonkamer.

3. Open of met de rug naar de eethoek en keuken

Het is belangrijk om te beslissen of je wilt dat de zithoek in de woonkamer open staat naar de eethoek of dat je juist meer een afgesloten zithoek wilt creëren. Het hebben van een bank of stoelen (stoelen creëren een zachtere uitstraling) met de rug naar de eethoek, zorgt voor een gedefinieerde woonruimte, terwijl de meubels die uitkomen in de eethoek een open sfeer creëren waar het gezin meer interactie kan hebben. Hierdoor kan de ruimte ook groter lijken.

l-vormige woonkamer opstelling 2 eethoek
In de hoek naast de zithoek kan de eethoek komen.

4. Visueel scheiden

De L-vormige woonkamer kan je scheiden, zonder dat je gebruikt maakt van wanden of scheidingswanden. Gebruik vloerkleden, bijvoorbeeld een groot vloerkleed onder de zithoek en/of onder de eettafel), verlichting en zitplaatsen om het geheel visueel te scheiden.

5. De vloer

Belangrijk is dat de vloer in de ruimte consistent is, zodat de verschillende gebieden in de L-vormige woonkamer in harmonie met elkaar zijn. Zoals hierboven aangegeven, is het natuurlijk wel mogelijk om vloerkleden te gebruiken. Vloerkleden zijn handig om gebieden af te bakenen, maar zorgen ook voor warmte voeten en een gezellige knusse sfeer in huis. Je zou voor de open keuken uiteraard wel een andere vloer kunnen nemen. Belangrijk is dat de vloer in de woonkamer mooi overloopt naar de vloer van de keuken.

l-vormige woonkamer grote zithoek
Op deze manier kan je een grote zithoek inrichten in de l-vormige woonkamer. Er blijft dat nog steeds ruimte over voor de eettafel.

6. Muurkleuren

In een L-vormige woonkamer is het niet noodzakelijk om alle muren in dezelfde kleur te verven. Sterker zelfs, door het gebruik van verschillende kleuren, kan je de verschillende gebieden bepalen. Wil je liever dat het een mooi samenhangend geheel is, dan is dezelfde kleur voor alle muren natuurlijk ook gewoon mogelijk. Heb je een kleine smalle L-vormige woonkamer, dan zorgen lichte muurkleuren ervoor dat het optisch groter wordt. Bij een grote L-vormige woonkamer kunnen donkere muren voor meer intimiteit zorgen.

l-vormige woonkamer hoekbank
Een hoekbank zou op deze manier in een l-vormige woonkamer geplaatst kunnen worden.

7. In harmonie

Elke ruimte kan zijn eigen persoonlijkheid hebben, maar moet samenwerken met de andere ruimte. Een gelijksoortig kleurenpalet en stijl moet overal worden gebruikt, maar je kunt de patronen in de kleden en gordijnen enz. of de vormen van het meubilair door elkaar halen. Als de ruimte open staat voor de keuken, zorg er dan ook voor dat alles in harmonie is met de stijl en kleuren van de keuken.

Hieronder hebben we een aantal inspiratie voorbeelden van hele mooie l-vormige woonkamers.

L vormige woonkamer inrichten

L vormige woonkamer inrichten

L vormige woonkamer inrichten

L vormige woonkamer inrichten

L vormige woonkamer inrichten

l-vormige woonkamer

l-vormige woonkamer houten vloer

l-vormige woonkamer open keuken

l-vormige woonkamer witte muren

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *