Search and Hit Enter

Een productieve en stijlvolle werkplek in de woonkamer: Tips, ideeën en inspiratie

Ontdek hoe je een effectieve werkplek in de woonkamer kunt creëren, zelfs als je geen apart thuiskantoor hebt. Lees praktische tips en inspirerende voorbeelden om het meeste uit je ruimte te halen.

In de huidige wereld, waarin steeds meer mensen vanuit huis werken, is het creëren van een effectieve werkplek een prioriteit geworden. Het hebben van een apart thuiskantoor is ideaal, maar niet iedereen heeft de luxe van voldoende ruimte om dit te realiseren. Voor velen van ons is de woonkamer de centrale ruimte van het huis, en soms is dit de enige optie om een werkplek te creëren.

Een werkplek in de woonkamer kan een uitdaging lijken, gezien de behoefte aan productiviteit en de wens om de woonkamer als ontspanningsruimte te behouden. Maar met de juiste planning, meubilair en decoratie kun je een harmonieuze omgeving creëren waarin je zowel kunt werken als ontspannen.

In dit uitgebreide artikel nemen we je mee op een reis door het proces van het inrichten van een werkplek in de woonkamer. We bieden praktische tips, inspirerende ideeën en voorbeelden, zodat je jouw eigen werkruimte kunt creëren die zowel functioneel als stijlvol is. Of je nu freelance werkt, studerend bent, of gewoon een rustige plek nodig hebt om te e-mailen en administratieve taken af te handelen, we hebben alles wat je nodig hebt om van je woonkamer een productieve en inspirerende ruimte te maken.

1. Ruimteplanning

Een van de eerste stappen bij het creëren van een werkplek in de woonkamer is het zorgvuldig plannen van de ruimte. De juiste locatie in je woonkamer kiezen is van cruciaal belang voor het succes van je werkruimte. Hier zijn enkele overwegingen:

 • Natuurlijk Licht: Probeer een plek te vinden waar je kunt profiteren van natuurlijk licht. Plaats je werkplek bij voorkeur in de buurt van een raam. Dit helpt niet alleen om je energieniveau op peil te houden, maar het zorgt ook voor een aangename werkomgeving.
 • Ergonomie: Denk na over de ergonomie van de ruimte. Zorg ervoor dat je bureau en stoel op de juiste hoogte staan om rug- en nekklachten te voorkomen. Overweeg ook of er voldoende ruimte is om je benen comfortabel onder het bureau te plaatsen.
 • Rustige zone: Zoek een rustige zone in de woonkamer waar je niet te veel wordt afgeleid. Vermijd plekken dicht bij de tv of andere bronnen van lawaai.
 • Ruimtegebruik: Overweeg hoe je de beschikbare ruimte het beste kunt benutten. Als je woonkamer niet al te groot is, kies dan voor meubilair dat ruimtebesparend is, zoals een inklapbaar bureau of wandplanken.
 • Privacy: Als je regelmatig videoconferenties voert of telefoongesprekken voert, zorg dan voor een plek waar je wat privacy hebt. Overweeg het gebruik van kamerschermen, gordijnen of akoestische panelen om je werkruimte af te scheiden van de rest van de woonkamer.
 • Stroomvoorziening: Controleer of er voldoende stopcontacten in de buurt zijn voor al je elektronische apparatuur, zoals computers, opladers en printers. Kabels wegwerken is ook een must, om het geheel netjes en overzichtelijk te houden.

Het plannen van de ruimte is de basis voor een succesvolle werkplek in de woonkamer. Zodra je de ideale locatie hebt bepaald, kun je doorgaan met het selecteren van het juiste meubilair en accessoires om je werkplek functioneel en aantrekkelijk te maken.

werkplek in woonkamer bij raam
Waar een bureau plaatsen in een klein appartement kan soms een uitdaging zijn vanwege het gebrek aan ruimte, maar het Braziliaanse bedrijf OCRE arquitetura bedacht een eenvoudige oplossing. In deze woonkamer maakten de architecten gebruik van de lege ruimte onder het raam door een eenvoudige plank tussen de muren te bevestigen om een bureau te creëren.

2. Meubels

Nu je de ideale locatie voor je werkplek in de woonkamer hebt gekozen, is het tijd om te investeren in de juiste meubels. Hier zijn enkele essentiële overwegingen bij het selecteren van meubels voor je werkplek:

 • Het juiste bureau: Het bureau is het hart van je werkplek. Kies er een dat past bij de beschikbare ruimte en je behoeften. Overweeg een compact bureau als je weinig ruimte hebt, of ga voor een groter exemplaar als je meer werkruimte nodig hebt. Vergeet niet te letten op de hoogte van het bureau, zodat je comfortabel kunt werken zonder spanning op je rug of schouders. Bureau’s zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, maten en kleuren – van compacte wandbureau’s tot ergonomische bureau’s waarvan de hoogte elektrisch ingesteld kan worden. Daarnaast zijn er ook heel veel creatieve bureau’s die speciaal ontworpen zijn voor niet-kantoor werkplekken, zoals de slaapkamer, woonkamer en keuken – met praktische opbergruimtes of computerkasten die volledig afgesloten kunnen worden. Laat je inspireren door de verschillende inspiratie voorbeelden op deze pagina.
 • Opbergruimte: Kies voor meubels met ingebouwde opbergruimte, zoals lades of planken. Dit helpt om je werkruimte georganiseerd te houden. Een opgeruimde werkplek draagt bij aan een gevoel van rust en concentratie.
 • Comfortabele stoel: Een ergonomische bureaustoel is ontworpen met jouw lichaam in gedachten. Het biedt voldoende ondersteuning voor je rug, nek en armen. De stoel moet verstelbare functies hebben, zoals rugleuninghoogte en -hoek, armsteunhoogte en zitdiepte, zodat je de stoel kunt aanpassen aan je eigen lichaamsbouw en behoeften. Naast een ergonomische bureaustoel, is het ook verstandig om zitten af te wisselen met staan. Vandaar dat het handig is om voor een in hoogte verstelbaar bureau.
 • Stijlvol design: Meubels moeten niet alleen functioneel, maar ook visueel aantrekkelijk zijn. Kies een stoel die past bij de stijl van je woonkamer. Dit zorgt voor een naadloze integratie van je werkplek in de bestaande inrichting.
 • Accessoires: Voeg accessoires toe om je werkplek persoonlijkheid te geven. Denk aan een bureaulamp, een prikbord of wandplanken voor het opbergen van boeken en decoratieve items.

Bij het selecteren van meubels voor je werkplek is het cruciaal om zowel comfort als stijl in gedachten te houden. Een goed gekozen bureau en stoel vormen de basis voor een productieve en aantrekkelijke werkplek in je woonkamer.

Deze kleine woonkamer, ontworpen door Tsai Design, doet ook dienst als thuiskantoor/studeerkamer, waarbij het bureau, de computers en de verlichting verborgen zijn achter kastdeuren wanneer deze niet in gebruik zijn. | Fotografie: Tess Kelly
Deze kleine woonkamer, ontworpen door Tsai Design, doet ook dienst als thuiskantoor/studeerkamer, waarbij het bureau, de computers en de verlichting verborgen zijn achter kastdeuren wanneer deze niet in gebruik zijn. | Fotografie: Tess Kelly

3. Overweeg een multifunctioneel bureau

Een werkplek inrichten kan al best lastig zijn,  maar het is helemaal uitdagend als je dat wilt doen in een kleine woonkamer. Gelukkig is er een slimme oplossing om ruimte te besparen en de veelzijdigheid van je werkruimte te vergroten: het kiezen van een multifunctioneel bureau.

Deze bureaus combineren meerdere functies en passen zich aan aan diverse behoeften. Denk bijvoorbeeld aan een bureau dat tevens dienst doet als eettafel, compleet met opbergruimte onder het tafelblad.

Een ander leuk en functioneel idee is het creëren van een werkplek aan een scheidingswand, zoals tussen de woonkamer en de eethoek, of tussen de woonkamer en de open keuken.

Dit multifunctioneel meubel combineert een lage TV meubel met een computerkast met een uitklapbaar bureau. | Fotografie: joanna zielińska
Dit multifunctioneel meubel combineert een lage TV meubel met een computerkast met een uitklapbaar bureau. | Fotografie: Joanna zielińska

4. Balans tussen werk en ontspanning

Het hebben van een werkplek in de woonkamer biedt talloze voordelen, maar het kan ook een uitdaging zijn om de balans te vinden tussen je professionele leven en ontspanning in dezelfde ruimte. Hier zijn enkele tips om die balans te bewaren:

 • Duidelijke scheiding: Probeer een duidelijke fysieke scheiding te creëren tussen je werkplek en ontspanningsruimte, zelfs als je geen aparte kamer hebt. Dit kan worden bereikt door middel van meubilair, kamerschermen of visuele indicatoren zoals vloerkleden of kleurgebruik.
 • Routines en schema’s: Stel een duidelijke werkroutine in en houd je aan een vast schema. Op deze manier kun je jezelf eraan herinneren wanneer het tijd is om te werken en wanneer het tijd is om te ontspannen.
 • Digitale afsluiting: Sluit aan het einde van je werkdag je computer af en leg je werkgerelateerde spullen uit het zicht. Dit helpt om de grens tussen werk en ontspanning te versterken.
 • Ontspanningshoekje: Creëer een ontspanningshoekje in de woonkamer waar je kunt lezen, mediteren of ontspannen. Dit kan helpen om je gedachten los te maken van het werk en tot rust te komen.
 • Gezonde pauzes: Zorg ervoor dat je regelmatig pauzes neemt tijdens je werkdag. Dit kan een korte wandeling zijn, een kopje thee drinken of gewoon even je ogen sluiten. Pauzes dragen bij aan je welzijn en productiviteit.
 • Familiecommunicatie: Als je je werkruimte deelt met anderen in huis, zoals je partner of kinderen, communiceer dan duidelijk over je werktijden en de behoefte aan ongestoorde tijd. Dit helpt om wederzijds begrip en respect te bevorderen.
 • Ontspanningsrituelen: Sluit je werkdag af met een ontspanningsritueel, zoals een kopje thee, een wandeling of het luisteren naar rustgevende muziek. Dit helpt je om de overgang van werk naar ontspanning soepeler te maken.
 • Flexibiliteit: Wees flexibel en pas je werk- en ontspanningsruimte aan je behoeften aan. Soms kan een kleine verandering in de indeling of het decor een groot verschil maken in hoe je je voelt in de ruimte.

Het creëren van een evenwicht tussen werk en ontspanning is essentieel voor je welzijn en productiviteit. Met de juiste planning en gewoonten kun je een harmonieuze omgeving in je woonkamer behouden, waar je zowel effectief kunt werken als genieten van kostbare momenten van ontspanning.

In deze woonkamer is een hele fijne werkplek gecreëerd achter een grote deur, inclusief een praktisch bureau en heel veel kastruimte.
In deze woonkamer is een hele fijne werkplek gecreëerd achter een grote deur, inclusief een praktisch bureau en heel veel kastruimte.

5. Werkplek verbergen

Een andere manier om werk en ontspanning gescheiden te houden, is om een oplossing te bedenken om de werkplek te verbergen. Een werkplek in de woonkamer kan soms als een visuele storing worden ervaren, vooral als je wilt genieten van een opgeruimde en serene leefruimte. Gelukkig zijn er verschillende slimme oplossingen om je werkplek te verbergen wanneer je niet aan het werk bent, waardoor je woonkamer een multifunctionele en opgeruimde uitstraling behoudt.

 • Uitklapbare en uitschuifbare bureau’s: Voor kleine woonkamers zijn uitklapbare en uitschuifbare bureau’s een uitstekend idee. Ze kunnen gemakkelijk worden opgevouwen of ingetrokken wanneer ze niet in gebruik zijn, waardoor kostbare ruimte wordt bespaard. Je kunt deze ruimtebesparende oplossing combineren met een grote boekenkast om een naadloze overgang te creëren tussen werk- en woonruimte. Een uitklapbaar bureau kan ook heel strak gecombineerd worden met de vensterbank.
 • Computerkasten met sluitingen: We hebben al gesproken over computerkasten die afgesloten kunnen worden. Deze bieden niet alleen bescherming voor je apparatuur, maar verbergen ook je werkplek wanneer de kastdeuren gesloten zijn.
 • Scharnierdeuren en pocketdeuren: Een andere elegante optie om je werkplek in de woonkamer te verbergen, is het gebruik van deuren. Traditionele scharnierdeuren kunnen worden gebruikt om een werkruimte af te sluiten wanneer dat nodig is. Echter, de opkomst van pocketdeuren is een opmerkelijke trend. Pocketdeuren kunnen in een kast of wand worden geschoven, zodat ze volledig uit het zicht verdwijnen wanneer ze geopend zijn. Hierdoor behoud je de esthetiek van je woonkamer zonder concessies te doen aan functionaliteit.
 • Grote schuifdeuren: Een andere fraaie optie is het gebruik van een grote schuifdeur om je werkplek te verbergen. Een decoratieve schuifdeur kan dienen als een visuele afscheiding tussen je woon- en werkruimte. Wanneer je aan het werk bent, schuif je de deur open om je werkplek te onthullen, en wanneer je klaar bent, sluit je de deur om alles uit het zicht te houden.

Met deze ruimtebesparende oplossingen kun je een evenwicht vinden tussen het behoud van een opgeruimde woonkamer en het hebben van een praktische werkplek in dezelfde ruimte. Het verbergen van je werkplek is een slimme manier om een naadloze overgang te creëren tussen werk- en ontspanningsmomenten in je huis.

Tom Eckersley Architects heeft voor een modern appartement, aan de zijkant van de woonkamer en open keuken, onderstaande werkplek gecreëerd. Het ontwerp kenmerkt zich met grote op maat gemaakte kasten met veel opbergruimte en een breed bureau die je met pocketdeuren kunt verbergen.

Fotografie: Dan Preston

Conclusie

Het creëren van een werkplek in de woonkamer is een slimme en praktische oplossing voor mensen die ruimte moeten maximaliseren en tegelijkertijd een productieve omgeving willen behouden. Of je nu een multifunctioneel bureau kiest, gebruikmaakt van slimme opbergoplossingen, of je werkplek verbergt met elegante deuren, het is mogelijk om een harmonieuze balans te vinden tussen werk en ontspanning in dezelfde ruimte.

Bij het inrichten van je werkplek in de woonkamer is het essentieel om aandacht te besteden aan de ergonomie, verlichting, en je persoonlijke stijl. Door de praktische tips, inspirerende ideeën en voorbeelden in dit artikel te volgen, kun je een werkruimte creëren die niet alleen functioneel is, maar ook visueel aantrekkelijk en comfortabel.

Onthoud dat je werkplek in de woonkamer een weerspiegeling is van jouw behoeften en persoonlijkheid, en met de juiste planning en inrichting kun je een ruimte creëren waar je graag werkt en waar je kunt ontspannen na een productieve dag. Ga aan de slag met deze ideeën en maak van je woonkamer een veelzijdige en inspirerende omgeving waar werk en ontspanning hand in hand kunnen gaan.

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *