Search and Hit Enter

Sieraden opbergen

De kunst van sieraden opbergen is tweeledig. Enerzijds moet je denken aan leuke, praktische en georganiseerde manieren voor het opbergen van je sieraden. Anderzijds heeft vooral te maken met opberg ideeën, waarbij de sieraden zo lang mogelijk mooi blijven. In dit artikel bespreken we beide aspecten, inclusief handige tips, leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden!

Tips voor het opbergen van sieraden

Er heel veel manieren om sieraden op te bergen, maar wist je dat sommige daarvan schadelijk zijn? De beste manier om sieraden op te bergen hangt af van een aantal factoren. Denk aan de gebruikte materialen, het type sieraden en hoeveel de sieraden waard zijn.

In sommige gevallen is de manier waarop je sieraden opbergt een persoonlijke keuze. Vind je het leuk om de sieraden uit te stallen of wil je ze het liefst uit het zicht hebben? Doe je je sieraden uit in je badkamer of de slaapkamer? Ongeacht je voorkeuren, er zijn enkele tips die je moet overwegen om je sieraden te beschermen.

Houd bij twijfel je sieraden schoon en droog. Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat je jouw sieraden niet per ongeluk verpest.

1. Sieraden scheiden op basis van materiaal

De eerste stap is om alle sieraden te verzamelen. Onderscheid bijvoorbeeld juwelen, kostuumjuwelen en zilveren sieraden. Kostuumjuwelen houd je uit de buurt van zilveren sieraden en juwelen. En zilveren sieraden houd je uit de buurt van juwelen. Deze scheiding helpt voorkomen dat de metalen verkleuren.

2. Zorg ervoor dat sieraden schoon en droog zijn

Voordat je jouw sieraden opbergt, moet je ervoor zorgen dat deze schoon en droog zijn. Door vocht kan het metaal veel sneller aantasten of afbreken. Als je bijvoorbeeld een zilveren ketting hebt gedragen in een regenbui, droog hem dan af voordat je hem terugplaatst.

We raden aan om aanslag te verwijderen van sieraden die langer dan een week niet worden gedragen. Het langdurig opbergen van vuile sieraden kan problemen veroorzaken bij voortijdige en overmatige aanslag. Ook kan het bewaren van aangetaste sieraden met onaangetaste sieraden ertoe leiden dat beide stukken sneller verkleuren.

De meeste sieraden kunnen op de volgende manier worden schoongemaakt:

  1. Meng een paar druppels mild afwasmiddel en lauw water;
  2. Dompel de sieraden kort in de oplossing;
  3. Gebruik een tandenborstel met zachte haren om vuil weg te poetsen;
  4. Dep sieraden droog met een pluisvrije doek;
  5. Verwijder aanslag met een zilverpoetsdoek.

3. Verlaag de luchtvochtigheid en behoud een constante temperatuur

Hoge luchtvochtigheid is de belangrijkste boosdoener die het aanslagproces op sieraden versnelt. Als je in een vochtig klimaat leeft, merk je misschien dat je sieraden in de zomermaanden sneller verkleuren. Overweeg om een airconditioner of luchtontvochtiger te laten draaien in de kamer waar de sieraden gaat opbergen. Je kunt ook silicapakketten kopen voor je juwelendoos om overtollig vocht te absorberen.

Zoek vervolgens een plek in huis met een constante temperatuur. Plaats de sieradenrek bijvoorbeeld niet direct boven een warmteventilatie. Hoe consistenter de temperatuur, hoe beter. Overweeg sieradendozen in een binnenkast te bewaren die altijd donker en koel is. Je kunt ook een sieradenrek aan de binnenkant van een kastdeur hangen.

4. Bewaar delicate sieraden op een donkere, droge plaats

Zilveren sieraden doen het het beste als ze in een met vilt beklede juwelendoos opbergt. Het vilt helpt overtollig vocht te absorberen en vroegtijdige aantasting te voorkomen. Voor sommige grote stukken is het misschien het beste om ze apart in een vilten zak te bewaren of in een zilveren poetsdoek te wikkelen om blootstelling aan de lucht te beperken. In dit geval moet je onthouden wat je hebt en een bewuste keuze maken om het te dragen. Zelfs met de juiste opslag, moeten zilveren sieraden minstens twee keer per jaar regelmatig worden gepoetst om aanslag te verwijderen.

Juwelen moeten op een veilige plaats worden opgeborgen, zodat ze minder vatbaar zijn voor inbraak. Het is ook essentieel om juwelen uit de buurt van direct zonlicht te bewaren, omdat sommige stenen beschadigd kunnen raken door langdurige blootstelling aan UV-licht. Niet alle mooie sieraden hoeven opgeborgen te worden. Plaats een plek op je dressoir of nachtkastje waar je sieraden die je elke dag draagt ​​kunt bewaren, zoals je verlovingsring of diamanten studs. Maak er een gewoonte van om de sieraden altijd op dezelfde plek op te bergen, zodat ze minder snel verloren gaan.

Tips voor het bewaren van juwelen:

  • Bewaar juwelen op een manier dat de stukken elkaar niet raken. Diamanten kunnen bijvoorbeeld andere stenen en metalen krassen;
  • Bewaar parels in een houten kist met een vilten voering. Bewaar parels nooit in een plastic zak of doos, omdat plastic kan interageren met de parels en ervoor kan zorgen dat ze verslechteren;
  • Bewaar mooie sieraden op een veilige of andere onopvallende plaats.

Leuke ideeën voor het opbergen van sieraden

Vind je het het leuk om al je sieraden uit te stallen? Wij hebben de leukste ideeën voor je op een rijtje gezet hoe je jouw sieraden op een leuke en georganiseerde manier een plekje kan geven!

1. Sieraden dozen

Sieraden dozen zijn super populair, die verkrijgbaar zijn in heel veel verschillende formaten, soorten en kleuren. Je hebt transparante glazen sieraden dozen, houten sieraden dozen, metalen sieraden dozen, noem maar op. Ze zijn niet alleen handig voor het opbergen van sieraden, heel veel sieraden dozen zien er zelf ook super mooi uit. Plaats de sieraden doos op een ladekast of kaptafel, geplaatst voor een spiegel zodat je de sieraden kunt passen. Bij een sieraden doos denk je snel aan een glazen of een gouden doos, maar transparante acryl doos is ook heel leuk, zoals je hieronder kunt zien.

sieraden opbergen acryl sieradendoos

2. Ringhouders

Ringen zijn rond, waardoor je ze op een hele leuke en praktische manier kunt opbergen middels een ringhouder. Een ringhouder bevat meestal minimaal één verticaal element waar je meerdere ringen omheen kunt doen. Ze zijn kant en klaar te koop, maar je kunt zelf ook heel eenvoudig een ringhouder maken. Hieronder vind je daar een mooi voorbeeld van. Vind je het leuk? Klik hier voor de handleiding!

sieraden opbergen ringhouder

3. Kopjes in een lade

Bij The Summer Umbrella kwamen we op dit super leuke idee voor het opbergen van sieraden. LZ gebruikt leuke kopjes in een ladekast om haar haar sieraden op te bergen. Vind je kopjes te klein? Dan zou je ook kommetjes kunnen gebruiken. Die zijn net zo leuk en handig!

sieraden opbergen kopjes

4. Sieradenrek

Een sieradenrek is een hele leuke manier om sieraden op te bergen als je de sieraden in het zicht wilt hebben. heb je een grote collectie? Kies dan voor een sieradenrek met meerdere stangen op verschillende hoogtes. Deze zijn ideaal voor het ophangen van langere stukken zoals grote oorbellen en hangende kettingen. Door ze de stangen op te hangen, voorkom je dat de kettingen en oorbellen in de knoop raken.

sieraden opbergen sieradenrek

5. Bordjes en schaaltjes

Een andere leuke manier om sieraden op te bergen is door de sieraden op een bordje of schaaltje te plaatsen. Dit is vooral een goed idee voor bijvoorbeeld sieraden die je dagelijks draagt, maar in de avond af doet tijdens het slapen. Draag je meerdere sieraden? Gebruik dan meerdere bordjes of schaaltjes. Onderstaande leuke schaaltjes zijn van OHMYHOME.

sieraden opbergen bordjes schaaltjes

6. Wandkastje

Heb je geen dressoir of ladekast waar je een sieradendoos of sieradenrek op kunt plaatsen in je kleine slaapkamer of badkamer? Dan kan je ook denken aan een wandkastje die je aan de muur monteert. Daarmee bespaar je niet alleen heel veel ruimte – het ziet er ook nog eens erg leuk uit. Een leuke en originele vorm van kunst aan de muur!

sieraden opbergen sieraden doos

7. Sieraden ophangen

Veel vrouwen vinden het fijn om hier sieraden op te hangen. Vooral als het gaat om lange kettingen. Sieraden ophangen is een praktische manier om de kettingen georganiseerd bij elkaar te hebben, zonder dat ze in elkaar vastzitten. Er zijn speciale ophangsystemen verkrijgbaar, maar het is ook leuk om zelf aan de slag te gaan om er een zelf te maken. Onderstaande leuke hanger is gemaakt met behulp van een dikke tak. Klik hier voor de handleiding.

Sieraden opbergen

8. Sieradenkast

Mocht je een grote uitgebreide sieradencollectie hebben, dan zit er eigenlijk niets op dan een kast in te richten. Dit kan een losse kast zijn, maar het kan ook een onderdeel zijn van je inloopkast of kledingkast. De PAX kasten van IKEA hebben bijvoorbeeld speciale sieradenvakken, waarmee je complete sieraden collectie op een hele praktische manier kunt opbergen.

Sieraden opbergen

9. Wandorganizer

Prikborden en wandorganizers zijn leuk! Je kunt ze gebruiken voor van alles en nog wat – voor briefpapier tot een compleet moodboard boven je werkplek. Laurel van Abubblylife.com maakte onderstaande wandorganizer, waarmee ze haar sieraden op een hele leuke en overzichtelijke manier kan ophangen. Het enige wat je aan materiaal nodig hebt is een groot berken multiplex plank, haakjes en houten staafjes. Wat ook erg leuk is, is dat ze er ook een ronde spiegel aan gelijmd heeft. Wil jij deze leuke wandorganizer maken voor het opbergen van jouw sieraden? Klik hier voor de handleiding.

sieraden opbergen wandorganizer

10. Oorbel houder

We hebben hierboven laten zien dat je ringen op kunt bergen met een ringhouder. Er zijn ook hele leuke manier om oorbellen op te bergen. Manda van Themerrythought.com maakte onderstaande leuke oorbel houder van hout, waar je in totaal 18 paar oorbellen kunt opbergen. Klik hier voor de handleiding.

sieraden opbergen oorbelhouder

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *