Interieur

Terrazzo vloer


De terrazzo vloer bestaat al mega lang. En hoewel deze schitterende vloeren een periode uit beeld waren verdwenen, is terrazzo nu weer helemaal hot. Niet alleen in de vorm van vloeren, maar ook aan wanden, werkbladen in de keuken en badkamer, en steeds vaker zien we zelfs super mooie terrazzo meubels en accessoires. Lees hier alles over terrazzo vloeren – de voordelen en nadelen, de kosten, en bekijk mooie inspiratie voorbeelden.

terrazzo vloer

Wat is terrazzo eigenlijk?

Maar wat is terrazzo eigenlijk? Ook wel handig om te weten! Terrazzo kan worden omschreven als een composietmateriaal, dat ter plekke wordt gegoten of geprefabriceerd, en wordt gebruikt voor vloeren, muren, traptreden, werkbladen en andere op maat gemaakte producten. De terrazzo mix bestaat uit korrels van marmer, graniet, kwarts, glas, schelp of andere geschikte materialen. Daarnaast wordt er cement- of epoxy toegevoegd als bindmiddel.

Een gegoten terrazzo vloer, ook wel bekend als een granito vloer, is ongeveer 15 mm dik. Als je het hebt over een klassieke terrazzo vloer, dan denk je waarschijnlijk aan de gespikkelde vloer met een dikke zwarte band eromheen, die je aantreft in de hal, badkamer of keuken van een karakteristieke jaren ’30 woning. Er is tegenwoordig veel meer mogelijk als je kiest voor een terrazzo vloer. Zo kan je kiezen tussen verschillende korrelgroottes, en verschillende toeslagstoffen, die resulteren in hele mooie en bijzondere kleurencombinaties.

donkere terrazzo vloer

grijze terrazzo vloer

Geschiedenis van terrazzo vloeren

Terrazzo vloeren bestaan al superlang. Voorbeelden van terrazzovloeren zijn zelfs ontdekt in oude Egyptische mozaïeken – en worden al eeuwenlang over de hele wereld gebruikt. De modernere vorm van de terrazzo vloer wordt over het algemeen toegeschreven aan het 18e-eeuwse Venetië, waar het werd gebruikt om de huizen van arbeiders te versieren. Het was namelijk een goedkoper alternatief voor marmer.

De populariteit van terrazzo bereikte zijn hoogtepunt in Europa in de 20e eeuw, wederom vanwege de relatief lage kosten, tijdens de wederopbouwjaren van de jaren 1920/30 en de jaren 1950 tot en met de jaren 70.

In de jaren twintig van de vorige eeuw werd ook nuttige vooruitgang geboekt in technologie die betere gereedschappen en productiemethoden opleverde, waardoor terrazzo vloeren ook in de Verenigde Staten populair werden, waar het werd gebruikt om chique Art Deco en Moderne ontwerpen te creëren.

mooie terrazzo vloer

Maar tegen de jaren tachtig waren huiseigenaren veel welvarender en hadden ze toegang tot meer keuze. Terrazzo verloor zijn populariteit omdat vloerbedekking, houten vloeren en tegels de voorkeur kregen.

Terrazzovloeren werden toen het meest gebruikt voor commerciële en institutionele ruimtes, waar op de dag van vandaag nog steeds het meest zult zien.

In de afgelopen paar jaar werden terrazzo vloeren als een goed alternatief gezien voor koude stenen vloeren en drukke tegels, een alternatief dat niettemin hetzelfde gestroomlijnde minimalisme van beton heeft, maar met extra textuur en interesse in het profiel. Daarnaast kan je tegenwoordig een terrazzo vloer nemen in heel vele verschillende kleuren.

terrazzo vloer badkamer wit

Kosten

Terrazzo vloeren zijn vrij dure vloeren. Ze zijn bijvoorbeeld duurder dan marmer en graniet. Je gebruikt niet alleen een combinatie van twee van de duurste materialen, maar gebruikt ook beton of hars om het te binden. Het proces van het installeren van terrazzovloeren verhoogt de kosten omdat het professioneel moet worden geïnstalleerd, in tegenstelling tot marmer, graniet of beton. Daarom moet je rekening houden met totale kosten van 200-250 euro per vierkante meter. Dat is dus inclusief materiaal en arbeid.

terrazzo vloer badkamer

Schoonheid en stijl

Als je op zoek bent naar een manier om stijl, schoonheid en weelde over te brengen, dan is niets te vergelijken met terrazzovloeren. Een terrazzo vloer is super mooi maar ook uniek. Geen enkele terrazzo vloer is hetzelfde. Terrazzo vloeren hebben een uitstraling die niet te vergelijken is, met geen enkele vloer.

En zoals aangegeven heb je tegenwoordig heel veel mogelijkheden voor een terrazzo vloer. Naast de korrelgroottes en kleur, zou je ook bepaalde patronen kunnen creëren in de vloer. Je zou zelfs een logo in de vloer kunnen verwerken.

Duurzaamheid

Terrazzo vloeren kunnen, net als andere vloeren van steen, schilferen, maar er moet wel heel iets geks gebeuren voordat je een vlek ziet op een terrazzo vloer. Het zijn één van de meest duurzame vloeren die je kunt hebben. De stukken graniet en marmer zijn gegoten in sterk beton of hars. Hoewel een houten vloer of een marmeren vloer ook wel als een duurzame keuze wordt gezien, is de duurzaamheid van een terrazzo vloer van een ander niveau.

Onderhoud

Veel mensen denken dat het schoonmaken van een terrazzo vloer een moeilijke klus is, omdat het schoonmaken van marmer een hele klus kan zijn. Dit is niet het geval bij terrazzo vloeren. Vanwege de textuur en kleur, is een terrazzo vloer erg vlekbestendig. Als je iets op de vloer morst, kan je het eenvoudig schoonmaken met een dweil die in gewoon water is gedompeld. Het is niet nodig om reinigingsmiddelen te gebruiken die adstringerende middelen of chemicaliën bevatten. Het is ook niet nodig om de vloer te schrobben.

terrazzo vloer hal

terrazzo vloer keuken

terrazzo vloer roze

Installatie

Zoals eerder aangegeven vergt de installatie van een terrazzo vloer veel tijd en arbeid, waarbij vakmanschap vereist is.

Cementgebonden terrazzo vloer

De installatie van cementgebonden en epoxy terrazzo verschilt in de mate dat elk bindmiddel een andere installatiemethode vereist op basis van de samenstelling. Cementgebonden terrazzo is traditioneel een mengsel van een verhouding van 2: 1 van marmerkorrels en cement. Er kan ijzeroxide worden toegevoegd aan de mix om te kleuren, en water. Het mengsel wordt vervolgens binnen de gespecificeerde panelen gegoten en met de troffel op de gewenste hoogte gebracht.

De mix wordt vervolgens op uniforme wijze op de vloer gestrooid (gezaaid). Een setroller wordt in afwisselende richtingen over de vloer gerold, waarbij de marmeren spaanders in de vloer worden ingebed terwijl tegelijkertijd overtollig cement en water naar de bovenkant wordt bewerkt, dat vervolgens van de vloer wordt verwijderd. Dit walsproces wordt een paar keer herhaald met verschillend rollers die overtollig water en cement uit de vloer blijven halen, waardoor een strakke groepering ontstaat. Zodra dit proces is voltooid, wordt de vloer licht geschud. De vloer hardt enkele dagen uit voordat het slijpen begint.

terrazzo vloer wand grote spikkels

terrazzo vloer woonkamer

Epoxy terrazzo vloer

Epoxy terrazzo is minder arbeidsintensief en vereist minder specifieke vaardigheden vergeleken met een cementgebonden terrazzo vloer. Epoxy terrazzo is een mengsel van een deel A (basiskleur) en een deel B (verharder). De typische verhouding is 5: 1. Het onderdeel A & B worden samen gemengd met vulstof (marmerstof) en het aggregaat. Het mengsel van epoxy en toeslagmateriaal wordt vervolgens op de vloer gegoten en met de handspaan op de vereiste hoogte geplaatst en vervolgens gesloten met een troffel om het aggregaat plat te maken en vast te zetten. Het is de gewoonte van sommige installateurs om de vloer ook te zaaien voordat de troffelmachine wordt aangebracht. Epoxy geïnstalleerd onder de juiste omgevingsomstandigheden kan binnen 24 uur worden gemalen.

Slijpen, voegen en polijsten

Het slijpen van zowel een cementgebonden als epoxy terrazzo vloer is dezelfde procedure, met uitzondering van het proces voor het eerste ruwe slijpen. Epoxy terrazzo ruw slijpen gebeurt droog met vacuümsystemen om het slijpstof op te vangen. Daarentegen wordt cementgebonden terrazzo nat gemalen. Nadat de vloer ruw is geslepen totdat de metalen of plastic scheidingsstrips zichtbaar zijn en het aggregaat gelijkmatig is blootgesteld, worden beide systemen gevoegd. In deze stap past een installateur bindmateriaal aan om eventuele gaatjes of holtes te vullen. Na een goede uitharding van de voeg wordt de vloer gepolijst. Normaal gesproken wordt het polijsten in beide systemen nat uitgevoerd tot het gewenste afwerkingsniveau, variërend van korrel 120 tot korrel 3000. Zowel cementgebonden als epoxy terrazzo vloeren worden grondig gereinigd, gedroogd en behandeld met minimaal twee lagen sealers.

Voordelen

  • Veelzijdigheid. Terrazzo wordt geleverd in een breed scala aan kleuropties, waardoor je het eenvoudiger kunt aanpassen aan jouw interieur. Het geeft je de kans om een ​​echt elegante en unieke vloer te creëren. Naast de vloer, kan je dezelfde terrazzo ook toepassen op andere oppervlakken, zoals trappen, wanden en werkbladen.
  • Duurzaamheid. Er is een reden waarom terrazzo vloeren een goed marktaandeel hebben gewonnen en het meest voorkomende vloertype is dat wordt gebruikt in institutionele en commerciële gebouwen. Die reden is duurzaamheid. Het is zonder twijfel één van de meest duurzame vloeren die op dit moment verkrijgbaar zijn.
  • Onderhoudsvriendelijk. Een terrazzo vloer is, in tegenstelling tot andere natuurstenen vloeren, eenvoudig te onderhouden. Het is vlekbestendig, en een vlekje is eenvoudig te verwijderen.

Nadelen

  • Scheuren. Als terrazzo niet correct is geïnstalleerd, kunnen er scheuren ontstaan. Hoewel scheuren kunnen worden hersteld, is het proces vrij moeilijk en kostbaar. Dus als je van plan bent om voor een terrazzo vloer te gaan, ga dan op zoek naar een vakkundige en ervaren specialist.
  • Hoge kosten. Terrazzo vloeren zijn over het algemeen duur, hoewel de exacte kosten zijn afhankelijk van je wensen.

terrazzovloer keuken

witte terrazzo vloer zwarte spikkels

Terrazzo tegels

Vind je een terrazzo super mooi, maar je hebt geen zin om er zoveel voor te betalen. Dan zouden terrazzo tegels een goed idee kunnen zijn. Terrazzo tegels zijn keramische tegels, en zijn verkrijgbaar in een heel veel verschillende stijlen, kleuren en formaten. Ze kunnen dus worden gelegd op de manier zoals dat ook wordt gedaan met alle andere soorten tegels. Het niet-poreuze oppervlak is bestand tegen krassen, deuken en vlekken en hoeft niet te worden afgedicht. Hierdoor zijn ze zowel geschikt voor op de vloer als aan de wanden, in de hal, woonkamers, keukens en zelfs in badkamers.

lichte terrazzo tegels vloer

terrazo tegels toilet groen

terrazzo tegels badkamer

terrazzo vloer interieur

Bekijk ook:
Troffelvloer
Betonvloeren
Mooi modern toiletontwerp met Terrazzo
Klassieke Terrazzo vloer in de hal

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply