Search and Hit Enter

Duurzaam wonen? 40x tips!

duurzaam wonen tips

Duurzaam wonen is meer dan alleen een trend. Meer en meer huizen worden gebouwd volgens de parameters van duurzame architectuur: bioklimatische huizen, gebouwen met Passivhaus-certificering, LEED- en BREEAM-certificeringen. De meeste mensen wonen echter in huizen en appartementen die niet zijn ontworpen als woonruimtes die het milieu respecteren; het doel was om comfortabele en functionele huizen te bouwen op de meest economische manier.

Het veranderen van deze huizen in duurzamere plaatsen vereist geen grote kosten, we moeten ons alleen bewust zijn van de zorg voor het milieu en minimale logistieke aanpassingen uitvoeren. Duurzaam wonen begint met het introduceren van kleine dagelijkse gewoontes. Soms kost het je een klein beetje geld en soms kan het je zelfs geld opleveren. Wij geven je een aantal praktische tips, waarmee jij vandaag nog kunt beginnen met duurzaam wonen.

  1. Kies de juiste woonlocatie. Het beste is om dicht bij je werk te wonen, zodat je gewoon kunt lopen of fietsen naar werk.
  2. De meeste mensen willen in een groot huis wonen. Maar hoe groter je huis, hoe meer energie het kost. Vanuit die gedacht is de trend van Tiny homes ontstaan. Kleine woningen, die ingericht worden met voorzieningen die echt nodig zijn.
  3. Koop alleen dingen in huis die je echt nodig hebt.
  4. Goedkope producten lijken aantrekkelijk, maar soms is het verstandig om voor kwaliteit te gaan. Je betaalt wellicht iets meer, maar je kunt er ook langer van genieten. Maar let ook op: duurder betekent niet altijd dat het ook kwalitatief beter is.
  5. Gebruik LED-verlichting of spaarlampen in plaats van gloeilampen. Met de nieuwe sfeervolle e27 led lampen is er geen reden meer om ouderwetse gloeilampen te gebruiken.
  6. duurzaam wonen tips led lampen

  7. Trek een extra laag kleding aan in plaats van de verwarming aan te zetten. Serieus, het verdubbelen van je sokken doet wonderen!
  8. Open de zonwering en gebruik zoveel mogelijk natuurlijk licht voordat je verlichting in huis aan doet. Jullie krijgen allemaal wat meer zonneschijn.
  9. Doe je lichten uit als je een kamer verlaat.
  10. Plak een NEE NEE sticker op je brievenbus om de hoeveelheid papierverspilling te beperken.
  11. Hang natte kleding aan een drooglijn of droogrek in plaats van het gebruik van een droger.
  12. Was kleding met de hand, wat een gouden tip is als je het hebt over slechts een aantal kledingstukken.
  13. Begin met het timen van je douches. Of nog beter, investeer in een douchetimer.
  14. Kweek je eigen kruiden, fruit en groenten, zelfs als het maar een paar potten in huis zijn, het helpt allemaal!
  15. Schakel apparaten ’s nachts uit, inclusief de router. Als hulpmiddel kan je bespaarstekkers overwegen, die je apparatuur automatisch uitschakelen op het moment als ze niet in gebruik zijn.
  16. Koop een waterbesparende douchekop.
  17. Gebruik organische meststoffen.
  18. Koop gerecycled toiletpapier met een plasticvrije verpakking.
  19. Isoleer je huis voor meer wooncomfort, een beter milieu en besparing op je energierekening. In onderstaand tabel hoeveel je per jaar kunt besparen.
Soort isolatie Tussenwoning Hoekwoning en twee-onder-een-kap-woning Vrijstaande woning
Isoleren van een schuin dak € 500 € 600 € 1.000
Isoleren van de vloer € 150 € 180 € 320
Isoleren met een spouwmuur € 200 € 550 € 800
Enkel glas vervangen door dubbel glas € 250 € 275 € 360
  1. Koop tweedehandse meubels. Vintage meubels kunnen super stoer zijn, én het is ook nog eens goed voor het milieu!
  2. duurzaam wonen tips vintage meubels

  3. Tóch behoefte aan nieuwe meubels? Ga dan op zoek naar duurzame meubels, die gemaakt zijn van duurzame materialen.
  4. duurzaam wonen tips meubels

  5. Dat geldt ook voor accessoires. Kies voor accessoires die op een eerlijke en duurzame manier zijn gemaakt.
  6. Gebruik je sommige meubels niet meer? Verkoop het op Marktplaats in plaats van dat je het weggooit.
  7. Neem kamerplanten in huis. Planten zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. En planten zijn natuurlijk super decoratief. Een absolute musthave.
  8. Door je afval te scheiden, zorg je ervoor dat het efficiënt verwerkt kan worden en het recycle proces in kan.
  9. Voorkomen is beter dan genezen. Hoe minder afval hoe beter. Er zijn verschillende manieren om je afval te reduceren. Neem bijvoorbeeld een herbruikbare fles mee voor onderweg, of neem een jute zak mee voor de boodschappen. Tóch teveel gekookt? Zet de restjes goed zichtbaar in de koelkast, zodat je het niet zo snel vergeet.
  10. In Nederland gooien we gemiddeld 40kg voedsel per persoon per jaar weg. Super zonde. Voorkom door alleen eten te kopen die je nodig hebt. Boodschappenlijstjes zijn ook een goed idee, waarmee je bijvoorbeeld impulsaankopen kunt voorkomen.
  11. Ga je verven in of rond je huis? Kies voor verf op waterbasis in plaats van verf op terpentine basis.
  12. duurzaam wonen tips verf

  13. Zonnepanelen zijn niet alleen erg duurzaam, je kunt er honderden euro’s op je energierekening mee besparen!
  14. Nieuwe moderne CV ketels zijn tegenwoordig een stuk zuiniger dan oude CV ketels.
  15. Vind je het zonde om je oude CV ketel weg te doen? Check dan in ieder geval de instellingen. Door je CV ketel goed in te stellen, kan je ook heel veel besparen.
  16. Wil je voor een nóg betere duurzame oplossing gaan? Kies dan voor een warmtepomp. Dan kan je namelijk helemaal zonder gasverbruik stoken en zelfs je gasaansluiting opzeggen.
  17. Kies voor een duurzame energiemaatschappij.
  18. Bespaar op energie met een slimme thermostaat.
  19. duurzaam wonen slimme thermostaat

  20. Plaats een grote een regenton in de tuin. Het opgevangen regenwater kan je perfect gebruiken voor het water geven van planten. Er zijn moderne regentonnen verkrijgbaar, die voorzien zijn van een tuinslang. Daarmee kan je dus direct gaan sproeien. De Elho Raindrop is daar een mooi voorbeeld van.
  21. Op zoek naar een nieuwe koelkast, wasmachine of droger? Ga voor een energiezuinige optie met een A++ Label.
  22. Plaats de koelkast en vriezer op een koele plek in huis. Hierdoor wordt de ventilatie beter en hoeven de apparaten minder hard te draaien om goed op temperatuur te blijven. Het is aan te raden om de koelkast en vriezer op z’n minst tien centimeter van de muur te plaatsen. En zorg ervoor dat er geen radiator in de buurt is.
  23. Gooi oude en kapotte apparatuur niet zomaar weg in de container. Breng het naar de milieustraat, waar je zeker weet dat het op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt.
  24. Heb je een beetje groene vingers? Overweeg dan bepaalde voedsel zelf te verbouwen. Het mooiste is als je een tuin hebt, maar ook op het balkon kan je een kleine moestuin starten. Je zou het zelfs binnen in huis kunnen doen!
  25. duurzaam wonen verticaal tuinieren

  26. Kleding hoeft niet altijd zo vaak en zo lang gewassen te worden. Moderne wasmachines zijn vaak voorzien van een eco stand, waarmee je veel kunt besparen, terwijl de kleding net zo schoon wordt!
  27. Hoe goed je voordeur ook geïsoleerd is, de tocht is vaak nog steeds voelbaar. Je kunt de hal extra isoleren door een gordijn voor de voordeur te hangen. Dit is niet alleen comfortabel voor jou, maar je hoeft ook minder hard te stoken.

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *