Interieur

Houten huizen


Wonen in een houten huis klinkt in eerste instantie niet meer van deze tijd, maar houten huizen zijn nog steeds erg populair. Sterker zelfs, er zijn heel veel mensen die bewust voor een duurzaam houten huis kiezen in plaats van een stenen of betonnen huis. Lees hier wat de voordelen en nadelen zijn, en bekijk mooie inspiratie voorbeelden van huizen die van hout zijn gebouwd!

Houten huizen

Hout bestaat al langer dan wij, en sinds de prehistorische man zijn voet voor het eerst uit zijn grot zette, werd hout het breedst verspreide materiaal voor het bouwen van woningen. Het duurde niet lang voordat onze voorouders begrepen hoe nuttig hout is. Dit geweldige materiaal is niet alleen erg resistent, maar het is ook gemakkelijk te vervoeren en een goede isolator. In de loop der jaren raakten verschillende beschavingen geïnteresseerd in de visuele aantrekkingskracht van houten huizen. En vanwege de aangename textuur werd hout nog populairder als bouwmateriaal voor huizen.

Veel mensen geloven dat hout op dit moment tot het verleden behoort. Niets is minder waar. Dankzij de technologische vooruitgang en ongelooflijke nieuwe bouwtechnieken is hout nog steeds één van de beste, zo niet de beste keuze voor woningbouw.

In Amerika, Canada, Duitsland en vooral ook in Scandinavische landen worden er nog steeds heel veel prachtige moderne duurzame houten huizen gebouwd in schitterende natuurlijke en landelijke omgevingen. En ook in Nederland kiezen er steeds meer mensen bewust voor om een houten huis te bouwen.

Voordelen van houten huizen

  • Hout is een uitstekende isolator: bakstenen huizen staan ook bekend om hun uitstekende isolerende eigenschappen, maar hout slaagt erin ze te overtreffen. Dit betekent ook lagere stookkosten;
  • Hout ademt goed: hierdoor wordt de luchtvochtigheid erg goed binnen in huis;
  • Houten huizen kunnen erg duurzaam gebouwd worden;
  • Hout is een elastisch materiaal: in tegenstelling tot bakstenen of betonnen muren hoeven houten muren niet erg dik te zijn;
  • Houten huizen zien er mooi uit: karakteristieke landelijke uitstraling, en toch ook modern.

Nadelen van houten huizen

  • Kwetsbaar voor plaagaanvallen: Hout is kwetsbaar voor biotische krachten zoals termieten, houtworm of houtmieren;
  • Gevoelig voor abiotische krachten: abiotische natuurkrachten zoals zon, vuur, water etc. kunnen een nadelig effect hebben op hout.
  • Krimpen en opzwellen van hout: hout heeft een natuurlijk vermogen om water op te nemen, ook wel hygroscopie genoemd.

Om je een idee te geven van hoe mooi en modern een houten huis kan zijn, hebben we een aantal fantastische inspiratie voorbeelden van houten huizen voor je gevonden, die in verschillenden landen zijn gebouwd.

1. Houten huis met apart appartement

Dit houten huis in Helsinki is ontworpen door Finse architect Tuomas Siitonen. De opdracht was om een inspirerend en milieuvriendelijk huis te ontwerpen met daarin een apart appartement voor een grootmoeder, of bijvoorbeeld zodat de kinderen er later in kunnen wonen. Het heeft een dak dat in het midden schuin staat om uitzicht te bieden.

Een belangrijke overweging was de ecologische duurzaamheid van het pand. Het grootste deel van het huis is gemaakt van hout. Het gebouw heeft vloerverwarming gekoppeld aan aardwarmte waardoor stand-alone radiatoren niet nodig zijn. De energie die nodig is om in de zomer te koelen, komt ook uit aardwarmte. Door de grote dakruimte op het zuiden is het in de toekomst ook mogelijk om goed gebruik te maken van zonne-energie.

Klik hier voor meer informatie over dit project.

houten huizen apart appartement

House M-M – Architect Tuomas Siitonen

2. Houten huis met loopbrug

Dit spectaculaire houten huis bestaat uit twee afzonderlijke volumes die verbonden zijn door een overdekte brug. Het is een project van Atelier Pierre Thibault, een residentie aan het meer in het landelijke Quebec.

De lange, verhoogde gang geeft het project zijn naam: La Grande Passerelle. Het is in 2017 voltooid voor een jong gezin en ligt op een hellend terrein bij het Canadese Lac des Piles. Het hogere volume beschermt het huis vanaf de straat. Het bevat de garage op de bovenste verdieping en een oefenruimte eronder.

De verbinding tussen de twee houten volumes wordt gemaakt door een grote loopbrug die de binnenruimtes van het huis binnendringt en zich naar het meer uitstrekt.

Licht houten planken bekleden de buitenkant van de gebouwen en creëren een gevoel van continuïteit met het interieur, dat is voorzien van houten vloeren en eenvoudige witte muren. Bij deze afwerkingen is gekozen voor minimalistische meubels. In de woonkamer vult een dubbelhoge betonnen schoorsteen deze esthetiek aan.

Klik hier voor meer informatie over dit project.

houten huis met loopbrug

La Grande Passerelle – Atelier Pierre Thibault

3. Houten huis met veel glas

Het architectenbureau Olson Kundig in Seattle heeft pivotdeuren en schuifluiken opgenomen in dit huis aan het water in de Pacific Northwest, ontworpen voor een bewoner met een grote kunstcollectie.

False Bay House ligt in een rustige baai op de San Juan-eilanden, een archipel van de staat Washington, in de buurt van de stad Victoria in British Columbia. Olson Kundig ontwierp het hellende houten huis om te putten uit bestaande houten geveltopconstructies die op het ruige terrein bleven.

Het huis met twee verdiepingen en puntgevel is bekleed met verticale houten planken met grote hoeveelheden glas om het weidse uitzicht te maximaliseren.

Licht- en zonnewarmtewinst kan worden aangepast met grote houten schuifluiken die zich over de hele westelijke gevel uitstrekken. De diepe overhangen van het huis bieden ook schaduw en beschermen het tegen direct zonlicht en sterke stormen.

Klik hier voor meer informatie over dit project.

houten huis met veel glas

False Bay House – Olson Kundig

4. Houten huis met veel glas

Bates Masi Architects uit New York ontwierp deze houten villa aan de Chesapeake Bay in Acton Cove, de hoofdstad van Maryland, de zeilhoofdstad van Amerika. Het huis is genesteld aan het nabijgelegen dok en boot – de thuisbasis voor een actief gezin dat graag vaart.

De gevel is bekleed met vaste ipe-paneelbeplating en teruggewonnen grenen houten planken. Glazen schuifdeuren en twee lagen bedienbare gordijnen openen en sluiten in verschillende combinaties, waardoor binnen- en buitenruimtes kunnen samensmelten. Het huis is ontworpen om te worden aangepast aan privacy en weer, waardoor de tijd die het gezin buitenshuis doorbrengt, wordt verlengd.

Klik hier voor informatie over dit project.

houten huis aan water

Action Cove – Bates Masi Architects

5. Houten huis in de natuur

Een lang, met cipressen bekleed volume dat uitsteekt op een heuvel op het platteland van Massachusetts vormt dit houten huis, ontworpen door de Amerikaanse studio O’Neill Rose Architects voor een natuurminnend stel.

Het huis heet Undermountain en bevindt zich in Sheffield, een stad in de regio Berkshires in het westen van Massachusetts.

Het pittoreske gebied is een populaire vakantiebestemming voor stadsbewoners en staat bekend om zijn met bomen bedekte heuvels, sprankelende meren en stroken landbouwgrond.

Voor een hellende locatie bedachten ze een langwerpig, staafvormig volume dat aan de ene kant verankerd is aan een heuvel en zich aan de andere kant uitstrekt over een wetland.

houten huis in natuur

Undermountain – O’Neill Rose Architects

Klik hier voor meer informatie over dit project.

6. Energiezuinig houten huis

Het energiezuinige houten huis Zilvar is ontworpen door de Praagse studio ASGK Design en heeft een locatie omgeven door velden en bossen aan de rand van het dorp in de regio Oost-Bohemen.

De klanten – een stel met een jong kind – vroegen het bedrijf om een energiezuinige woning te creëren met een open interieur waardoor de bewoners zich meer verbonden zouden voelen met het omringende landschap. Ze specificeerden ook het gebruik van hout.

Als reactie hierop creëerden de architecten een huis met een frame van larikshout, volledig bekleed met verticale planken van lariks die zijn verbrand en gekleurd om ze duurzaam te maken.

Grote openingen op de begane grond hebben schuiframen om bij mooi weer het huis te openen en in de winter optimaal gebruik te maken van de warmte van de zon. Enorme schuifluiken gemaakt van hetzelfde hout dat werd gebruikt om het huis te bekleden, bieden privacy en bescherming, en houden het huis ook koel door in de zomer de zon buiten te houden.

energiezuinig houten huis

Zilver – ASGK Design

Klik hier voor meer informatie over dit project.

7. Prefab houten huis

In 2014 heeft Philippe Starck een prototype onthuld voor zijn nieuwe serie energiezuinige prefab houten huizen – een geglazuurde en met aluminium beklede structuur buiten Parijs waar hij en zijn vrouw Jasmine van plan zijn te verhuizen.

Montfort is het model voor de tweede serie huizen op bestelling van de Franse ontwerper, geproduceerd in samenwerking met Riko, één van de toonaangevende Europese fabrikanten van prefab houten huizen, kantoren en andere gebouwen.

Met de naam PATH, wat staat voor Prefabricated Accessible Technological Homes, bestaat de collectie uit vier verschillende soorten woningen – met in totaal 34 verschillende plattegronden – die allemaal zijn ontworpen om een derde van de energie van een traditioneel huis te verbruiken.

Het voltooide huis met twee verdiepingen van de ontwerper produceert 50% meer energie dan het verbruikt, grotendeels dankzij een assortiment van ‘ecotechnologie-systemen’ verborgen achter de gegroefde borstwering die de dakrand omlijnt.

prefab houten huis

PATH – Philippe Starck

Klik hier voor meer informatie over dit project.

8. Mobiel houten huis

Base Cabin is een mobiele houten huis op wielen. Studio Edwards, gevestigd in Melbourne, wilde dat de mobiele tiny home meer leek op een minimalistisch, eigentijds gebouw. Architect Ben Edwards keek voor inspiratie naar zowel de Airstream – beroemd om zijn gestroomlijnde vorm – als de A-frame hut.

De A-frameconstructie geeft het gebouw een uitgesproken asymmetrische geometrie, maar maakt het ook structureel efficiënter. Net als de gepolijste aluminium buitenkant van de Airstream, is de Base Cabin overwegend bekleed met slechts één materiaal. Zwart rubber geeft de structuur een homogene esthetiek, maar houdt hem ook weerbestendig.

Binnen is het houten huisje verdeeld in drie kamers. Een badkamer in het midden van de plattegrond scheidt de woon- en eetruimte van een meer afgelegen slaapkamer. De keuken is voorzien van een spoelbak, koelkast en diverse kasten, terwijl de badkamer voorzien is van een douche, toilet en wastafel.

Klik hier voor meer informatie over dit project.

mobiel houten huis

Best Cabin – Studio Edwards

9. Houten huis in het bos

Dive Architects heeft een huis aan het meer in een afgelegen bos ten noorden van Stockholm voltooid, ontworpen om geleidelijk ‘op te gaan in de natuur’ naarmate het omliggende berken- en dennenbos groeit. Met het bos in het oosten en het meer in het westen, is het huis gericht op het maximaliseren van natuurlijk daglicht in verschillende gebieden terwijl de zon de hele dag door beweegt.

Het houten frame van het huis is gebaseerd op het omringende bos en is volledig bekleed met planken van behandeld grenen. Deze lopen horizontaal op het onderste deel van het huis en verticaal naar het dak.

In het woonblok zijn de westelijke en zuidelijke randen ingepakt in grote glaspartijen. Dit glas schuift terug om de ruimte te openen naar een versierd hoekterras.

Klik hier voor meer informatie over dit project.

houten huis in bos

Dalarna House – Dive Architects

10. Houten vakantiehuis

Dit houten vakantiehuis, opgetild uit de bosbodem op drie betonnen balken, is ontworpen door architect Johan Sundberg, gelegen in het bos aan de Zweedse kust. De Zweedse studio Johan Sundberg Arkitektur ontwierp het zomerverblijf voor een stel met twee kinderen in Beddingestrand, aan de zuidkust van Zweden.

De hut heet Sommarhus Akenine en bestaat uit een enkel volume van hout en glas, gelegen op een dijk tussen zandduinen en bossen.

Drie betonnen balken worden gebruikt om het huis waterpas te maken en de houten structuur net boven het maaiveld te verhogen. De balken steken uit aan beide uiteinden van het lange volume, maar zijn niet zichtbaar aan de twee lange zijden, wat enige bescherming biedt tegen het risico van opkomend getij.

Het gebouw met één verdieping is geconfronteerd met glad geschaafde Siberische lariks en ligt in het midden van een groot ruwweg uitgehouwen houten platform dat een omhullend terras creëert. Het gebruik van verschillende soorten en behandelingen van hout is een manier om het ontwerp gefocust, eenvoudig en zinvol te houden. Het zit ook heel erg in het Scandinavische architecturale DNA.

Klik hier voor meer informatie over dit project.

houten vakantiehuis

Bekijk ook:
20x Containerwoning
Duurzaam wonen? 40x tips!
Wonen in een houten chalet

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply