Interieur

Kersttafel dekken? 10 Ideeen!


Ben je op zoek naar leuke ideeën, praktische tips en mooie inspiratie voorbeelden om je kersttafel te dekken? Zoek niet verder, je vindt het allemaal hier. Lees snel verder!

kersttafel dekken ideeën

Zodra de winter aanbreekt, is het tijd om in de kerstmodus te gaan. Hoewel je misschien bezig bent met het kopen van cadeautjes voor vrienden en familie, het versieren van je kerstboom en de rest van je huis een kerstsfeer te geven, moet je natuurlijk ook niet vergeten na te denken over het dekken van de kersttafel. Een mooi en gezellig gedekte eettafel maakt niet alleen indruk op je gasten, maar het maakt elk kerstdiner compleet.

Er zijn gelukkig super veel leuke ideeën om je kersttafel mooi te maken. Heb je geen inspiratie? Geen nood, wij hebben 10 leuke ideeën, tips en mooie inspiratie voorbeelden voor je op een rijtje gezet. Succes!

1. Houten placemets

Dit idee kwamen we tegen op lifestyle blog Laurenmcbrideblog.com. De tafelsetting die je in deze foto ziet is alweer van een paar jaar geleden, maar dit maakt het er natuurlijk niet minder leuk op. Lauren heeft haar tafel super stijlvol gedecoreerd met van alles en nog wat, maar het zijn vooral de boomstam placemets die wij zo leuk vinden. De borden die ze heeft gebruikt zijn eenvoudig wit – door de boomstam schijven eronder te zetten als placemets, heeft de tafel veel meer een rustieke kerstsfeer gekregen.

kersttafel dekken ideeën houten placemets

2. Menukaart

Menukaarten zie je normaal gesproken alleen in restaurants en op bruiloften, maar ook met kerst is het een heel leuk idee om mooie menukaarten te maken. Niet alleen omdat iedereen dan weet wat er op het menu staat, maar vooral ook omdat het zo leuk eruit ziet op tafel. Waarom ook niet? Je kunt heel eenvoudig zelf een menukaart ontwerpen in Photoshop of zelfs met Word. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een printer.

kersttafel dekken ideeën menukaart

3. Tafellinnen

Tafellinnen is de basis voor een mooi gedekte tafel. Een tafeldeken ziet er niet alleen mooi en feestelijk uit, het beschermt ook je eettafel. Je kunt ook kiezen voor een tafelloper, die je tussen de borden legt. Dit zorgt voor een een streep over het midden van de tafel, waardoor de tafel een stukje langer lijkt. Dit optisch effect is vooral aan te raden als je een kleine eettafel of een kleine eetkamer hebt. Tafellinnen is verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten, kleuren en stijlen. Onderstaand voorbeeld met gouden sterren is verkrijgbaar bij Wenz.

kersttafel dekken ideeën tafellinnen

4. Kaarsen

Iets wat absoluut niet mag ontbreken op elke kersttafel zijn natuurlijk kaarsen. Voor welke tafelstijl je ook kiest, kaarsen zijn een musthave. Het is leuk om verschillende soorten kaarsen met elkaar te combineren. Voor onderstaande Scandinavische minimalistische tafel zijn lange witte kaarsen in chique gouden kandelaren afgewisseld met waxinelichtjes in glazen houders. Love it!

kersttafel dekken ideeën kaarsen

5. Eucalyptus

Planten en bloemen zijn altijd een goed idee voor op een tafel. Met kerst denk je wellicht al snel aan dennentakken, kerststerren, eikels en bessentakken. Deze zijn allemaal erg leuk, maar wat wij ook super mooi vinden als decoratie op een kersttafel, is Eucalyptus. Eucalyptus takken met de mooie gedempte groene bladeren zien er niet alleen erg mooi uit, ze ruiken ook heerlijk. Je kunt het op verschillende manier op tafel leggen. Dat kan bijvoorbeeld in een vaas, als een loper van de ene kant naar de andere kant van de tafel, maar je kunt ook elk bord decoreren met een klein Eucalyptus takje.

kersttafel dekken ideeën eucalyptus

Bron: Lacrema.com

6. Servies

Wij zijn een echte sucker voor mooi servies. Met mooi servies kan je zelfs het meest lelijke gerecht mooi eruit laten zien. Je kunt er heel je tafel mee opvullen. Borden, kommen, kopjes, schaaltjes, noem maar op. Keramiek servies is sowieso een heel leuk idee als decoratie in huis. Niet alleen om het functioneel te gebruiken, maar mooi servies heeft natuurlijk ook een decoratieve functie. Onderstaande prachtige keramiek borden met de mooie spikkels van OHMYHOME zijn met de hand gemaakt.

kersttafel dekken ideeën servies

7. Bestek

Bij mooi servies hoort natuurlijk ook mooi bestek: vorken, messen en lepels. En mooi bestek hoeft helemaal niet duur te zijn. Gouden bestek is bijvoorbeeld helemaal hot, en uitermate geschikt voor feestelijke gelegenheden als kerst. Wat ook leuk is, is om het te laten matchen met bijvoorbeeld de kandelaars, hoewel het juist ook wel leuk kan zijn als het anders is.

kersttafel dekken ideeën bestek goud

Bron: Woodsandivory.com

8. Hanger

Tafeldecoratie houdt niet alleen in dat er spullen op de tafel geplaatst kunnen worden. Je kunt ook de ruimte rondom de tafel op een hele leuke en feestelijke manier inrichten. Het is bijvoorbeeld een heel leuk idee om een grote hanger boven de eettafel op te hangen. Hieronder zie je een mooi voorbeeld, waar een super leuk gedecoreerde lange dikke rustieke tak met touw boven de eettafel is opgehangen. Super leuk, toch?!

kersttafel dekken ideeën hanger boven tafel

9. Naamkaartjes

Wil je voorkomen dat er geruzied wordt over wie waar komt te zitten? Maak naamkaartjes! De kans is natuurlijk klein dat er echt geruzied wordt – het is wel een excuus om de naamkaartjes te maken. Het ziet er namelijk gewoon heel leuk uit op tafel! En het is heel eenvoudig om ze te maken. Zet ze los op tafel neer, of maak het vast aan het menu.

kersttafel dekken ideeën naamkaartjes

10. Stoelen decoreren

Niet alleen de tafel, ook de stoelen eromheen kunnen leuk gedecoreerd worden. Dit hoeft niet zo uitgebreid als de tafel – een mooi lintje, takje of ster kan al genoeg zijn. Hang de decoratie wel aan de achterkant van de stoel op, zodat het niet in de weg zit als je op de stoel zit. Heb je een eetbank aan tafel? Dan kan het een leuk idee zijn om deze bijvoorbeeld af te dekken met linnen of een lekker zacht schapenvachtje.

kersttafel dekken ideeën stoel decoreren

Bekijk ook:
DIY kerstkrans met Eucalyptus
15x Traditionele kerstboom
Gezellig, het is weer kerst!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply