Interieur

Soorten dakbedekking voor een dakreparatie


Is jouw huis of kantoorpand toe aan een dakreparatie of een compleet nieuw dak, en ben je op zoek naar meer informatie over wat de mogelijkheden hiervoor zijn? Op deze pagina vind je alle soorten dekbedekking waarmee je jouw dak kunt vernieuwen – zowel voor een hellend dak als een plat dak. Kijk snel verder!

soorten dakbedekking dakreparatie

Een goed geplaatst dak met goede dakbedekking gaat erg lang mee, maar iedereen gaat wel een keer een daklekkage meemaken, veroorzaakt door blaren, scheuren of plooien. Het ergste is dat je hier binnen in huis last van hebt en schade van krijgt. Daarom is ook aan te raden om je dak twee keer per jaar te laten inspecteren. Dit geldt vooral voor een plat dak, omdat deze kwetsbaarder is dan een hellend dak. Let hierbij vooral op de kwetsbare delen van het dak, zoals de aansluitingen op de opgaande muren en de aansluitingen van het dak op de regenwaterafvoer. Daarnaast is het ook belangrijk om de beschermlaag van de dakbedekking te controleren, die aangetast kan zijn door verschillende weersomstandigheden, zoals de zon, regen en hagel.

Een dakspecialist kan aan de hand van de schade bepalen of het slechts gaat om een dakreparatie of dat je het complete dak moet vernieuwen. Is dit laatste het geval bij jou, of staat een dak isolatie op de planning bij jou? Dan is het wel zo handig dat je weet wat voor soort dakbedekking mogelijk is.

Soorten dakbedekking voor een plat dak

Kantoorpanden hebben meestal een plat dak, en er worden ook steeds meer particulieren woningen met een plat dak gebouwd. Omdat de dakconstructie eenvoudiger is, is het bouwen van een plat dak over het algemeen goedkoper dan een hellend dak. Een ander voordeel is dat je niet te maken hebt met schuine wanden en schuine daken op zolder, waardoor je meer woonruimte hebt in huis. Een nadeel van een plat dak, is dat het iets meer kwetsbaarder is. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een moderne dakconstructie en hoogwaardige dakbedekking.

EPDM

Een dakbedekking van EPDM, ook wel een rubberen dakbedekking genoemd, is een van de meest duurzame oplossingen die wel 30 – 50 jaar meegaat. De twee belangrijkste ingrediënten, ethyleen en propyleen, zijn afgeleid van olie en aardgas. EPDM is verkrijgbaar in zowel zwart als wit en wordt verkocht in een breed scala aan breedtes. Het kan zowel volledig verlijmd, mechanisch bevestigd of geballast worden geïnstalleerd, waarbij de naden van het daksysteem worden afgedicht met vloeibare lijm of speciaal samengestelde tape.

EPDM dakbedekking plat dak

PVC

PVC dakbedekking is gemaakt van polyvinylchloride – een goede eenlaagse dakbedekkingsoplossing. Het is gemaakt van een lager percentage olie en aardolie dan thermoplastisch polyolefine (TPO) of ethyleenpropyleendieenterpolymeer (EPDM). Omdat PVC erg sterk en stabiel is, kan het worden geïnstalleerd door de naden met warmte te lassen, in tegenstelling tot andere membranen die lijm vereisen of een getapete naad gebruiken. Dit robuuste materiaal biedt ook bescherming tegen chemicaliën, waterlekken, UV-stralen en vuur. Dankzij de koele reflecterende eigenschappen is PVC bestand tegen beschadiging en verkleuring door zonnestraling.

pvc dakbedekking plat dak

Bron: 4frontbuildingproducts.com/

Bitumen

Een dakbedekking van bitumen, ook bekend als dakleer, is al heel lang een populair dakbedekkingsmateriaal en het heeft vele voordelen die goed presteren voor deze toepassing. Het is veelzijdig, duurzaam, kosteneffectief en vooral zeer waterdicht, waardoor het een ideaal systeem is voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Dakleer wordt vervaardigd in rolformaat. Gewoonlijk worden wapeningsrollen (meestal glasvezel of polyester) op rollen door grote tanks met gesmolten gemodificeerde bitumenverbinding getrokken totdat ze verzadigd zijn met het bitumenmengsel, wat resulteert in rollen bitumen. Bitumen dakbedekking is daarnaast ook verkrijgbaar in leivorm, maar deze worden veelal gebruikt voor daken met een hellingsgraad.

bitumen dakbedekking plat dak

Groendak

Steeds meer mensen kiezen voor een groendak, ook bekend als een sedumdak – een laag vegetatie die is geplant op een waterdichtingssysteem dat bovenop een plat of licht hellend dak wordt geïnstalleerd. Groene daken worden ook wel vegetatieve of ecodaken genoemd. Deze bijzondere vorm van dakbedekking zorgt voor een regenwaterbuffer, zuivert de lucht, verlaagt de omgevingstemperatuur, regelt de binnentemperatuur, bespaart energie en stimuleert de biodiversiteit. Vandaar dat groene daken vaak in de stad voorkomen. Groendaken zijn onderdeel van klimaatbestendig bouwen.

groendak dakbedekking plat dak

Dit is het Oak Pass Main House, een luxe moderne villa uit Californië.

Soorten dakbedekking voor een hellend dak

De meeste woningen hebben een hellend dak, ook wel een schuin dak genoemd. Hoewel een hellend dak minder kwetsbaar is, en hierdoor minder onderhoud nodig heeft dan een plat dak, is het tóch verstandig om de staat van je schuine dak regelmatig te controleren. Houtrot of verschillende weersomstandigheden kunnen schade aanrichten waardoor je het moet repareren. Ben jij op zoek naar de beste dakbedekking voor jouw woning met een hellend dak? Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Dakpannen

Dakpannen zijn natuurlijk één van de meest traditionele vormen van dakbedekking voor schuine daken. Naast dat het er erg mooi uitziet, biedt het ook veel praktische voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de lange levensduur van 30 – 50 jaar, het onderhoudsvriendelijke karakter, én dakpannen zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Het belangrijkste nadeel is de prijs, die over het algemeen hoger is vergeleken met de andere dakbedekkingen.

dakpannen dakbedekking schuin dak

Metalen dakbedekking

Metalen dakbedekking is er in veel verschillende vormen, zoals vlakke platen, geprofileerde platen en leien. Daarnaast kan je ook kiezen uit verschillende soorten metalen, waaronder zink, koper, staal, roestvast staal of aluminium. Het zijn allemaal populaire opties vanwege hun vermogen om tegen een stootje te kunnen, vocht weg te houden en superieure UV-bescherming te bieden. Metaalplaten van aluminium, staal or RVS, kunnen heel erg op traditionele dakpannen lijken, maar zijn een stuk lichter en hierdoor sneller te plaatsen. Zinken dakbedekking is erg duurzaam en onderhoudsvriendelijk. En omdat het een natuurlijk materiaal is, is het volledig recycleerbaar.

metalen dakbedekking schuin dak

Rieten dakbedekking

Wil een rustieke landelijke woning bouwen? Dan is een rieten dakbedekking ook een optie die je kunt overwegen. Deze vorm van dakbedekking wordt al eeuwenlang gebruikt voor woningen met een hellend dak van 45 graden of meer. Tegenwoordig wordt is het vooral erg populair voor luxe en exclusieve villa’s. Naast dat een rieten dakbedekking erg mooi is, is ook de isolatie erg goed. Daarnaast is riet een stuk lichter dan dakpannen, waardoor de dakconstructie minder wordt belast. Een belangrijk nadeel is het grotere brandrisico, hoewel nieuwe technieken dit risico flink hebben verkleind. Een rieten dakbedekking is wel een flink stuk duurder dan dakpannen.

rieten dakbedekking hellend dak

Voor wat voor soort dakbedekking je ook kiest, zorg ervoor dat je voor een erkend dakbedekkersbedrijf kiest. Vraag minimaal drie offertes op, zodat je vergelijkingsmateriaal hebt.

Bekijk ook:
Gevelonderhoud: waarom is dit noodzakelijk?
Duurzaam huis tips

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply