Interieur

Plaktegels


Hebben jullie weleens gehoord van plaktegels? Als je van plan bent om met een laag budget je badkamer of wc te verbouwen, dan kunnen plaktegels jouw lifesaver zijn!

Als je geen rekening hoeft te houden met een budget, dan is een verbouwing een stuk eenvoudiger. Je kunt het mooiste ontwerp laten maken en je besteedt alles uit. Het enige wat je hoeft te doen is goedkeuring geven. Als je wel een budget hebt, dan wordt het al een stuk uitdagender. Hoe zorg je ervoor dat je het gewenste resultaat krijgt, zonder dat je teveel geld uitgeeft. Veel mensen besluiten de kosten te besparen door het simpelweg zelf te doen. Een grote uitdaging waar veel mensen tegenop kijken zijn tegels. Hoe kan je zelf een badkamer of toilet betegelen. Het moet lukken als je een beetje handig bent, maar we kunnen ons ook voorstellen dat je dit liever laat doen. Maar dat kost weer extra geld. Je kunt denken aan tegelstickers, maar er is nog een andere oplossing, namelijk plaktegels.

grijze plaktegels

Wat zijn plaktegels?

Plaktegels zijn kunststof tegels, ook wel PVC tegels of kunststofpanelen genoemd, die je aan de muur kunt lijmen. Dumaplast heeft bijvoorbeeld een heel groot assortiment plaktegels. Ook IKEA heeft met de MARKYTA vloer- en wandtegels plaktegels in hun assortiment.

Zoals de naam misschien doet vermoeden, plak je plaktegels niet aan de muur, je lijmt ze aan de muur met montagelijm of kit. Je hebt dus niet te maken met slijpmachines, cement, voegen, noem maar op. Hierdoor is een wand of een vloer betegelen met plaktegels een stuk makkelijker dan normale tegels. En dat terwijl de kunststof plaktegels bijna niet te onderscheiden zijn van normale tegels. Sterker zelfs, als je het niet zou weten, dan zou je niet eens door hebben dat de wanden met plaktegels zijn betegeld.

ikea markyta plaktegels

ikea plaktegels

Een ander groot voordeel van plaktegels, is je dat ze ook gewoon over bestaande tegels kunt lijmen. De oude tegels hoef je dus niet te verwijderen. Dat scheelt ook weer een hoop sloopwerk en tijd. En omdat je het helemaal zelf kunt doen, bespaar je ook op arbeidskosten.

De kunststof plaktegels zijn waterdicht, waardoor ze heel erg geschikt zijn voor bijvoorbeeld de keuken achterwand, de badkamer of het toilet. Je kunt ze zelfs aan de muren gebruiken in een douche. Om de betegelde wanden 100% waterdicht te maken, gebruik je siliconenlijm voor de naden.

lichtgrijze plaktegels

Hoe leg je kunststof plaktegels?

Om je te laten zien hoe eenvoudig het is om een muur te betegelen met kunststof plaktegels, hebben we een handleiding gemaakt. Volg deze eenvoudige stappen om je klus te klaren!

Wat heb je nodig?
– Kunststof tegels: bijvoorbeeld Dumawall van Praxis of MARKYTA van IKEA;
– Zaag;
– Waterpas;
Lijm;
Start en eindprofielen;
Binnen- en buitehoekprofielen;

Stap 1 – Acclimatiseren
In tegenstelling tot normale tegels, kunnen kunststof plaktegels werken. Vooral als er een temperatuurverschil is van tien graden of meer. Daarom is het belangrijk om de plaktegels eerst te laten acclimatiseren. Plaats de tegels in de ruimte waar ze gebruikt gaan worden en laat het 48 uur lang staan.

Stap 2 – Wand voorbereiden
Zorg voordat je begint dat alle oppervlakken schoon, droog, glad en vrij van stof, vet, enz. Zijn. Reinig de wand met schone doek.

plaktegels ondergrond schoonmaken

Stap 3 – Leggen
Na 48 uur acclimatiseren, kan je aan de slag met het daadwerkelijk leggen van de plaktegels. Kunststof plaktegels kunnen op verschillende ondergronden gelegd worden. Dat kan een gestuukte muur zijn, een betegelde muur, een houten muur en zelfs op gipswanden. Trek met een waterpas een verticale lijn op de wand, langs de zijkant van een tegel. Leg de tegels langs deze lijn verticaal omhoog. Omdat de haken waarmee de tegels aan elkaar bevestigd kunnen worden, aan de rechterkant zit, is het handig om van rechts naar links te werken. Je zou deze methode met het leggen van laminaat kunnen vergelijken.

De kunststof plaktegels kunnen makkelijk op maat gezaagd of ingekort worden met een zaag of een mes.

plaktegels op maat snijden

plaktegels lijmen

plaktegels leggen

Stap 4 – Afwerken
Als je te maken hebt met randen, zoals bij een muurtje van een inbouwreservoir, dan kan je die afwerken met de speciale profielen. Gaat het om de wanden in de douche? Zorg dan voor een 100% waterdichte verbinding tussen de naden met siliconelijm.

Thomas van TV programma Eigen Huis & Tuin laat in onderstaande video zien hoe gemakkelijk je een wand kunt leggen met kunststof plaktegels.

En in onderstaande video laat IKEA zien hoe je de MARKYTA tegels kunst leggen.

marmer plaktegels

patroontegels plaktegels

plaktegels keuken achterwand

plaktegels slaapkamer

witte plaktegels

betonlook plaktegels

dumawall plaktegels

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply