Interieur

Soorten gietvloer


Wil jij een nieuwe gietvloer voor je huis of appartement? Nice! Er is wel een klein probleempje – je hebt namelijk zoveel keuzes uit verschillende soorten gietvloeren, waardoor het een hele uitdaging kan zijn om de beste gietvloer voor jouw woning te kiezen. Om jou hierbij een handje te helpen, hebben we daarom de meest populaire soorten gietvloer voor je op een rijtje gezet, met de bijbehorende voordelen en nadelen. Heel veel succes met de zoektocht naar jouw perfecte gietvloer!

gietvloer

Gietvloeren werden vroeger vooral gebruikt in industriële ruimtes en openbare gebouwen zoals ziekenhuizen, restaurants, bibliotheken, musea, noem maar op. Maar tegenwoordig zijn gietvloeren ook erg populair voor in woningen. Een gietvloer kenmerkt zich met een strakke naadloze uitstraling, waardoor je bijvoorbeeld niet te maken hebt met voegen van tegels of naden tussen de planken van een houten vloer.

De naadloze look zorgt ervoor een kamer clean en ruimtelijk aanvoelt. Daarnaast is een gietvloer ook eenvoudig te dweilen en te stofzuigen.

Klinkt dit als muziek in de oren? Dan kan een gietvloer jouw ideale vloer zijn. Zoals gezegd zijn gietvloeren echter verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten. Om je op weg te helpen met de zoektocht naar jouw perfect gietvloer, hebben we de meest populaire gietvloer soorten voor je op een rijtje gezet met de bijbehorende voordelen en nadelen.

Polyurethaan gietvloer

Net als bij PMMA-vloeren biedt Polyurethaan gietvloeren, ook wel PU gietvloeren genoemd, een uitstekende weerstand tegen schokken, schuren en de meeste chemicaliën. Polyurethaan is kunststof waardoor het zachter en warmer aanvoelt vergeleken met een betonnen gietvloer. Dit kan een groot voordeel zijn voor bijvoorbeeld de slaapkamer. Het belangrijkste voordeel van PU gietvloeren is echter dat het bestand is tegen hoge temperaturen en directe hitte. Vandaar dat het erg populair is voor bijvoorbeeld industriële ruimtes waar je te maken hebt met hete ovens.

Verkrijgbaar in een aantal verschillende afwerkingen, zijn flexibiliteit zorgt ervoor dat het goed is uitgerust voor schokabsorptie.

Geclassificeerd als een thermohardende hars, hebben PU gietvloeren aanzienlijk meer tijd nodig om uit te harden dan PMMA gietvloeren.

Prijs: 50 – 95 euro per vierkante meter

In deze strakke moderne woonkamer is er gekozen voor de Polyurethaan PU gietvloer via SmitFloor.

In deze strakke moderne woonkamer is er gekozen voor de Polyurethaan PU gietvloer via SmitFloor.

Voordelen:

 • Voelt zacht en warm aan;
 • Kan een zeer glanzend, glasachtig oppervlak bereiken;
 • Is elastischer, waardoor het zachter, veerkrachtiger aanvoelt en beter bestand is tegen krassen op het oppervlak;
 • Biedt ook een betere weerstand tegen extreme temperaturen, b.v. diepvriezers en koelcellen;
 • Goed voor waterdichting;
 • Betere weerstand tegen voedselverontreinigingen zoals melkzuren;
 • Biedt een goede basis voor antislipoppervlakken;
 • Heeft een veel kortere uithardingstijd dan epoxy;

Nadelen:

 • Zeer gevoelig voor vochtigheid, kan het vermogen om goed uit te harden beïnvloeden.
 • Installatie neemt veel tijd in beslag;
 • Gevoelig voor krassen;
 • Vergeleken met een betonnen gietvloer heb je minder afwerking mogelijkheden.

Prijs: 50 – 95 euro per vierkante meter

Epoxy gietvloer

Exoxy vloeren zijn een van de bekendste en meest gebruikte soorten gietvloeren in de industriële sector. Niet alleen vanwege de moderne strakke look, maar ook dankzij de vele voordelen die een Epoxy gietvloer biedt. Zo is het veilig, duurzaam en relatief betaalbaar. Omdat ze chemisch veerkrachtig zijn, zijn deze vloeren niet zo gevoelig voor krassen en vlekken. Ze zijn ook verkrijgbaar in meerdere opties en zijn milieuvriendelijk.

Er zijn verschillende soorten epoxyhars beschikbaar, die verschillende voordelen bieden, afhankelijk van het gebruik, maar alle epoxyharsvloeren zijn erg hard en hechten volledig aan beton, waardoor de onderliggende betonnen basis wordt beschermd tegen schokken, slijtage, slijtage, binnendringend water, olie en een breed scala aan chemicaliën.

Als een epoxyharsvloer echter beschadigd is, moet deze volledig worden vervangen en met de langste uithardingstijd van alle harsvloeropties kan een ongeplande vervanging zeer kostbaar zijn voor een bedrijf.

In dit stoere moderne kantoor ligt een strakke grijze epoxy gietvloer.

In dit stoere moderne kantoor ligt een strakke grijze epoxy gietvloer.

Voordelen:

 • Epoxy gietvloeren zijn harder, sterker en duurzamer dan polyurethaan;
 • Duurzame vloer;
 • Ook een betere keuze voor vochtige omgevingen, omdat het vermogen om goed uit te harden niet zo wordt beïnvloed door vochtige omstandigheden;
 • Biedt over het algemeen een superieure hechting op betonnen oppervlakken;
 • Ook beter in zelfnivellering en het opvullen van oneffenheden zoals putjes en haarscheurtjes in oppervlakken.

Nadelen

 • Lange uithardingstijd tot volledig uitgehard (ongeveer een week);
 • Gevoelig voor vergeling bij blootstelling aan UV in zonlicht, wat het uiterlijk kan beïnvloeden.

Microcement gietvloer

Microcement, ook bekend als microbeton, is een mengsel van gewoon cement en speciale harsen. Na het mengen wordt het in dunne lagen aangebracht (elk ongeveer 1-2 mm) en vervolgens geïmpregneerd met een polyurethaan sealer met een matte, satijnen of glanzende afwerking, afhankelijk van de voorkeur.

Microcement kan worden toegepast in nieuwe vloeren of in bestaande ondergronden: in tegels, terrazzo, OSB-platen, enz. Ondanks dat het een zeer dunne laag is, is het systeem uiterst duurzaam, slijtvast, waterdicht en gemakkelijk te onderhouden. Het zorgt voor een uniform effect zonder voegen, dilataties en zonder angst voor scheuren in de grond.

Prijs: 75 – 120 euro per vierkante meter

Voordelen:

 • Stoere robuuste uitstraling;
 • Sterk en duurzaam;
 • Geschikt voor meerdere ondervloeren en materialen;
 • Onderhoudsvriendelijk;
 • Dunne afwerkingslaag;
 • Waterdicht, en dus geschikt voor de badkamer;
 • Voelt comfortabel aan.

Nadelen:

 • Relatief duur.
Tendenza heeft de stoere microcement gietvloer gelegd in prachtige stolpboerderij.

Tendenza heeft de stoere microcement gietvloer gelegd in prachtige stolpboerderij.

Gepolijst betonnen gietvloer

Gepolijste betonvloeren worden bereikt met behulp van beton – cement, grind, zand en water – waaraan chemische verdichters zijn toegevoegd. Deze verdichters vullen de gaten en poriën in het beton. Het gestorte beton wordt vervolgens vermalen met diamant gepolijste gereedschappen, die steeds fijner worden totdat het gewenste niveau van glans en gladheid is bereikt.

Prijs: 50 – 120 euro per vierkante meter

Voor de stoere keuken in Casa Hass, heeft architectenbureau Feuerstein Quagliara gekozen voor een stoere gepolijste betonnen gietvloer.

Voor de stoere keuken in Casa Hass, heeft architectenbureau Feuerstein Quagliara gekozen voor een stoere gepolijste betonnen gietvloer.

Voordelen:

 • Een glad en strak vloertype dat past in het minimalistische interieur van veel moderne huizen;
 • Een onderhoudsarme, gemakkelijk te reinigen vloer. Deze vloer is perfect voor huishoudens met huisdieren en in kamers met veel voetverkeer, omdat het extreem hard en duurzaam is en eenvoudig schoon te houden is;
 • Een antislip afwerking. Ondanks zijn ‘glans’ is gepolijst beton een antislip type vloer, dus ideaal in keukens, badkamers en bijkeukens;
 • Een naadloze look tussen binnen en buiten. Gepolijste betonvloeren zijn ook geschikt voor buitengebruik en zijn dus ideaal waar een vlakke drempel nodig is tussen binnen- en buitenruimtes, bijvoorbeeld waar vouwdeuren of schuifdeuren in een ontwerp zijn verwerkt.
 • Vloerverwarming. Beton is een uitstekende warmtegeleider en is gemakkelijk over een vloerverwarmingssysteem te gieten;
 • Een vloer is dan gebaat bij zonnewinst. In ruimtes waar de zon naar binnen mag schijnen, zal een gepolijste betonvloer de warmte goed opnemen en vasthouden.

Nadelen:

 • De toestand van het bestaande beton is de belangrijkste overweging bij het bepalen of gepolijst beton een haalbare optie is. Bepaalde problemen zoals scheuren, delaminatie en stofvorming kunnen worden gerepareerd, maar als de ondergrond te ver weg is, moet het beton worden vervangen of moet er een speciale betonnen deklaag worden aangebracht.
 • Als het beton van een goede kwaliteit is, maar met relatief lage niveautoleranties, zal het moeilijker zijn om het oppervlak te polijsten, dus extra arbeid en blootstelling aan aggregaat zou nodig zijn.
 • Gepolijste betonvloeren zijn gevoelig voor vocht en moeten zowel aan de boven- als onderkant goed worden afgedicht. Als vloeistof de poriën van het beton infiltreert, kan dit leiden tot schimmel en meeldauw en als de vloeistof bevriest, kan dit leiden tot ernstige scheuren in de plaat.
 • Beton zet uit en krimpt tijdens temperatuurschommelingen en deze schommelingen zijn een andere mogelijke oorzaak van scheuren. Scheuren kunnen worden gerepareerd met een waterdichte kit, harstoepassing of cementdeklaag, maar het matchen van de kleur en textuur kan erg moeilijk zijn.

Troffelvloer

Een PMMA gietvloer, beter bekend als troffelvloer, is erg populair als bedrijfsvloer, maar wordt ook gebruikt als gietvloer in woningen. PMMA staat voor polymethylmethacrylaat, een synthetische hars die ook bekend staat als “acryl” of “acrylglas” en wordt gebruikt om veelvoorkomende producten te maken, zoals plexiglas, Lucite en Perspex. Geclassificeerd als een thermoplastische hars, is PMMA-harsvloeren in hoge mate aanpasbaar voor precieze industriële behoeften, zoals slipweerstand, chemische of elektrische weerstand.

Het onderscheidende kenmerk van PMMA-harsvloeren is de ongelooflijk snelle applicatie en uitharding (uitharding) tijd, zelfs bij temperaturen onder 0°C. Deze superkorte uithardingstijd zorgt ervoor dat een PMMA-harsvloer in een weekend volledig kan worden gelegd en uitgehard.

PMMA-vloeren zijn ook gemakkelijk te repareren en te upgraden dankzij de unieke chemische verbinding tussen de lagen, in vergelijking met andere gietvloeren die volledig moeten worden vervangen. PMMA-harsvloeren kosten doorgaans meer dan andere gietvloeren; PMM gietvloeren gaan echter langer mee en het tijdsinterval tot het eerste onderhoud is aanzienlijk langer dan bij elk andere gietvloer soorten.

Prijs: 60 – 80 euro per vierkante meter

Een strakke lichte troffelvloer via Kemenade vloerafwerking in een strakke moderne keuken met eiland.

Een strakke lichte troffelvloer via Kemenade vloerafwerking in een strakke moderne keuken met eiland.

Voordelen:

 • PMMA-harsvloeren kunnen volledig uitharden in minder dan een uur en kunnen bij extreem lage temperaturen worden geïnstalleerd;
 • Dit type vloer kan op een groot aantal verschillende ondergronden worden geïnstalleerd, waaronder beton, staal, tegels, marine multiplex en andere harsmaterialen.
 • PMMA-systemen vertonen een ongelooflijke hechtsterkte en hoge druksterkten, evenals een breed temperatuurbereik.
 • Net als de andere harsmaterialen, kan het een luxueuze esthetiek oproepen en worden geïnstalleerd in heldere, ingewikkelde patronen.

Nadelen:

 • De vloer vertoont tijdens het leggen een sterke geur, maar is onschadelijk en verdwijnt snel.

Bekijk ook:
Gietvloer in de keuken
Gietvloer en gestuukte muren in badkamer
Gietvloer in de keuken
Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?
Troffelvloer
Terrazzo vloer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply