Meubels

Meubels schilderen – 10 dingen waar je rekening mee moet houden!


Wil jij me meubels opknappen en wil je het schilderen in een mooie keur? Op internet vind je heel veel meubels verven tips – op deze pagina vind je 10 dingen waar heel weinig mensen het over hebben, maar waar je absoluut rekening mee moet houden. Lees daarom snel verder, voordat je begint aan je volgende verfklus!

meubels schilderen

Bron: Vintagerevivals.com

Als je een oude tafel, bank, bed, kast of wat voor meubelstuk dan ook, wilt opknappen, dan denk je waarschijnlijk als eerst aan om het te schilderen. Het is laagdrempelig, het kost weinig, terwijl het resultaat geweldig kan zijn. Sterker zelfs, als je het goed doet, dan ziet je meubelstuk er binnen no time weer als nieuw uit. Het kan inderdaad een leuk en probleemloos projectje zijn, mits je de goede voorbereidingen treft en rekening houdt met bepaalde aspecten. Wij hebben tien dingen hieronder op een rijtje gezet waar je absoluut rekening mee moet houden bij het schilderen van meubels, maar waar weinig mensen het over hebben.

1. Houd rekening met stof

Er is bijna geen ontkomen aan – als je een houten meubel wilt schilderen, dan moet je het negen van de tien keer eerst schuren. Door het eerst te schuren, zorg je ervoor dat het meubelstuk mooi glad wordt, zodat de verf ook beter kan hechten. Je moet dus altijd rekening houden met extra tijd die je nodig hebt om dit stukje voorbereiding. Sterker zelfs, schuren is één ding, een ander dingetje is stof. Bij het schuren van meubels, komt er altijd stof vrij. Houd hier dus rekening mee. Het is aan te raden om, indien mogelijk, om het schuren buiten te laten plaatsvinden, bijvoorbeeld in de tuin. Is dit niet mogelijk, zorg er dan in ieder geval voor dat je alles in huis volledig afdekt, een masker met een goed filter draagt, vaak stofzuigt en je meubels schoonveegt met een kleefdoek (geen papieren handdoeken of een doek).

2. Het is niet heel praktisch om een meubel te schilderen in een kleine ruimte

Het schilderen kan je het beste doen in een lekkere grote ruimte. Naast dat we adviseren om het schuren in een buitenruimte te doen, kan het ook een goed idee zijn om buiten te schilderen. Binnen schilderen is mogelijk, maar het is lastig om dat in een kleine ruimte te doen. Je moet sowieso alles goed afdekken, maar je moet ook rekening houden dat je niet per ongeluk over je verfblik struikelt. En uiteraard duurt het project waarschijnlijk langer dan je denkt. Wees waakzaam over je opstelling en houd alles netjes.

3. Afplakken en afdekken

We hebben het hierboven of het afplakken en afdekken om alles in de ruimte goed te beschermen – houd er serieus rekening mee dat je dat meer moet dan dan je in eerste instantie waarschijnlijk dacht. Als je binnen in huis schildert, verwacht dan dat er overal druppels verf tevoorschijn komen, hoe hard je ook probeert om netjes te schilderen. Koop verschillende soorten afdekmateriaal (plastic, papier of stof zijn allemaal prima) en bedek vloeren, muren en meubels royaal. Investeer ook in enkele kniebeschermers. Tenzij je ruimte hebt om alles op tafels te zetten, zonder kniebeschermers zullen je knieën het zwaar te verduren hebben.

4. Het is de moeite waard het meubel eerst te demonteren

Als het mogelijk is, is het altijd aan te raden om het meubelstuk eerst te demonteren voordat je het gaat schilderen. Vlakke oppervlakken zijn gemakkelijker gelijkmatig te schilderen en je kunt er zeker van zijn dat je elke spleet en hoek beter geschilderd krijgt. Houd er welk rekening mee, dat het schilderen van een gedemonteerd meubel meer ruimte in beslag zal nemen. Neem ook de tijd om alle hardware te verwijderen en plak alle delen die je niet wilt verven vast, zodat je achter het meubelstuk weer eenvoudig in elkaar kan zetten.

meubels schilderen demonteren

Bron: Vintagerevivals.com

5. Primen is een aanrader

Hoe snel je ook aan de slag wilt met het daadwerkelijk schilderen van het meubelstuk, is een goede voorbereiding daadwerkelijk het halve werk. Naast het schuren en ontvetten, valt primen ook absoluut bij een goede voorbereiding. Met de primer zorg je er namelijk voor dat de verf goed kan hechten, waardoor het eindresultaat ook langer mooi blijft. Heb je geen zin om na een tijdje je meubel weer opnieuw te verven. Ga dan op zoek naar een goede primer!

6. Teveel verf is beter dan te weinig

Hoeveel verf je nodig hebt, is gemakkelijk verkeerd in te schatten. Het kan vervelend zijn om teveel verf te hebben, maar het is nog veel vervelender als je achteraf te weinig verf blijkt te hebben. Zorg er daarom dus voor om goed te onderzoeken hoeveel verf je precies nodig hebt. Laat je hierin ook adviseren door de winkel of leverancier. Teveel verf is overigens altijd beter dan te weinig. Niet geopende blikken en emmers kan je immers altijd terugbrengen naar de winkel, zodat je je geld terug kunt krijgen. Maar het is veel vervelender als je tijdens het verven naar de winkel moet gaan omdat de verf op is.

7. Verven is eenvoudiger dan je wellicht denkt

Verven is eenvoudiger dan je wellicht denkt, mits je de juiste verftechniek gebruikt. Hieronder vind je een aantal handige tips:

  1. Begin eerst met alle randen en hoeken in;
  2. Rol een flinke hoeveelheid verf op je roller;
  3. Laat de roller over het geribbelde deel van de verfbak lopen – snel, zodat hij draait. Draai het zes of zeven keer om de verf gelijkmatig over de roller te verdelen;
  4. Rol de verf in rechte banen op;
  5. Zodra de verf op de roller op is, ga je over de gedeeltes die je zojuist hebt geverfd, opnieuw in rechte lijnen, om deze glad te maken en overtollige verf te verwijderen;
  6. Herhaal dit proces.
meubels schilderen tips

Bron: Vintagerevivals.com

8. Wees niet bang om de verkeerde kleur te kiezen

Iedereen die weleens iets in huis heeft geschilderd, weet dat het best lastig kan zijn om de juiste kleur te kiezen. Wees daar echter niet te bang voor. Natuurlijk moet je er wel eerst goed over nadenken, en bij voorkeur het ook uit te testen met een tester. Maar als achteraf toch blijkt dat de gekozen kleur toch niet is zoals je had verwacht, dan kan je altijd opnieuw beginnen. Het goede nieuws is, is dat je meestal niet opnieuw hoeft te primen. En omdat je inmiddels vaak weet hoe het verven werkt, is de tweede keer een stuk sneller en efficiënter.

9. Schilderen is niet super goedkoop

Natuurlijk is een meubel schilderen vaak goedkoper dan het kopen van een nieuw meubel, maar houdt er wel rekening mee dat het niet altijd super goedkoop is. Sterker zelfs, het is vaak duurder dat je in eerste instantie misschien denkt. Het is uiteraard ook afhankelijk van het merk verf dat je koopt – bekende merken zijn vaak duurder dan huismerken. Maar naast de verf zelf, moet je ook andere spullen kopen, zoals kwasten, rollers, verfbakjes, schuurpapier, afplakmaterialen, noem maar op. Niet dat we het schilderen afraden, zeker niet, maar houd wel rekening met de nodige kosten.

meubels schilderen wat heb je nodig

Bron: Vintagerevivals.com

10. Soorten verf

Zoals je weet, zijn er heel veel soorten verf verkrijgbaar. Wat het lastig maakt, is dat je voor elke klus meerdere soorten verf geschikt kunnen zijn. Zo kan je gebruik maken van bijvoorbeeld verf op waterbasis of oliebasis, maar je kunt ook enken aan krijtverf, kalkverf of milk paint. We raden aan om alle mogelijkheden te bekijken voordat je daadwerkelijk een keuze maakt.

Bekijk ook:
Keukenkastjes verven
Houten vloer verven
meubels verven tips
IKEA meubels schilderen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply