Interieur, Tuin

Tuingereedschap ophangen


Ben jij een fervente tuinier, dan is het fijn om veel tuingereedschap te hebben, zodat je alle klusjes in de tuin eenvoudig en praktisch kan uitvoeren. Maar als je veel tuingereedschap hebt, dan moet je het natuurlijk op op een normale manier kunnen opbergen. Dat kan gewoon op de vloer in de hoek van je schuur of in een grote opbergbox in de tuin, maar een van de meest effectieve manier voor het opbergen van je tuingereedschap is door het op te hangen. Het is overzichtelijk, je kunt er makkelijk bij en ook weer makkelijk opbergen. Wil jij ook jouw tuingereedschap ophangen? Wij hebben de leukste ideeën en handige tips voor je op een rijtje gezet!

tuingereedschap ophangen

Er is een groot verschil tussen ‘normaal’ gereedschap en tuingereedschap. Los van wat je er precies mee kunt bereiken, is ‘normaal’ gereedschap vaak klein, terwijl tuingereedschap vaak juist wat langer is. Natuurlijk heb je ook kleine en korte varianten, zoals een plantschep, een handcultivator, een onkruidsteker of een transplantatie troffel, maar je hebt ook heel veel grote en lange tuingereedschappen. Denk maar bijvoorbeeld aan een schop, een hark of gewoon een bezem. Voordat je bedenkt op wat voor manier je jouw tuingereedschap wilt ophangen, moet je dus rekening houden met het soort gereedschap waarvoor jij beschikt. Alleen dan kan je al het tuingereedschap op een praktische manier opbergen.

Om ervoor te zorgen dat je tuingereedschap lang goed blijft, is het verstandig om het droog op te bergen. Het beste is natuurlijk als je een tuinhuisje of een schuur hebt, maar je kunt bijvoorbeeld ook een afdak maken aan een muur of een schutting.

1. Gereedschapshouder bij Conrad

Bij Conrad zijn deze gereedschapshouders verkrijgbaar. Het zijn kleine stevige houders die gemaakt van hoogwaardig glansverzinkt veerstaal, waarmee je tuingereedschap met een steel of een handvat tot maximaal Ø 25 mm kunt ophangen. Natuurlijk kan je zelf bepalen wat je allemaal ophangt. Zo kan je naast tuingereedschap ook normaal gereedschap of bijvoorbeeld een tennisracket ophangen. In totaal krijg je zes losse houders, die je naar wens aan een schutting of een muur kunt monteren. Hier verkrijgbaar.

tuingereedschap ophangen conrad

2. Metalen gereedschapshouder

Dit is de metalen gereeschapshouder van Mottez. Eigenlijk is het een universele rek, wat inhoudt dat je er praktisch alles aan kunt hangen. Grote en lange tuingereedschap zoals een hark, maar ook kleine handgereedschappen zoals een schop, stoffer en blik, noem maar op. Heb je een grote collectie tuingereedschap, en heb je niet genoeg aan één rek? Hang er dan meerdere naast of boven elkaar op. Deze metalen gereedschapshouder van Mottez is onder andere verkrijgbaar bij Praxis.

tuingereedschap ophangen Mottez gereedschaphouder metaal

3. Mottez multifunctionele opberghaak

Als je gereedschap, tuingereedschap of wat dan ook wilt ophangen aan de muur, dan zijn haken altijd een goed idee. Onderstaande multifunctionele opberghaak van Mottez is groot en stevig. het is gemaakt van staal en is overtrokken met zwart kunststof. Zoals je aan onderstaande foto kunt zien, kan je meerdere tuingereedschappen achter elkaar aan één haak ophangen. Deze multifunctionele opberghaak van Mottez is onder andere verkrijgbaar bij Hubo.

tuingereedschap ophangen mottez dubbele opberghaak

4. Honeyhouse verstelbare wandhouder

Hieronder zien jullie de handige wandhouder van Honeyhouse, die je zowel binnen in een garage als buiten in de tuin aan een schutting of muur kan monteren. De ruimtebesparende houder bevat meerdere S-vormige metalen haken, voor het ophangen van verschillende gereedschappen zoals hark, schep, spade, bezem, mop en elk gereedschap met stang. Deze Honeyhouse verstelbare wandhouder is onder andere verkrijgbaar bij Amazon.

tuingereedschap ophangen Honeyhouse Verstelbaar opbergsysteem

5. Uitgebreid opbergsysteem

Heb je verschillende soorten gereedschap en tuingereedschap van verschillende formaten? Dan is onderstaand opbergsysteem een aanrader van Powerplus Tools. Het is een uitgebreid 26-delig opbergsysteem, waarmee je verschillende soorten gereedschap op een effectieve en overzichtelijke manier aan een wand kunt ophangen. De onderdelen kan je eenvoudig aan de wand schroeven, en vervolgens naar wens kunt indelen met behulp van de meegeleverde haken. Vind je het wat? Dit uitgebreid opbergsysteem is hier verkrijgbaar.

tuingereedschap ophangen Uitgebreid opbergsysteem

6. Gaatjesboard

Wij zijn fan van het gaatjesboard, ook wel bekend als peggboard. Je kunt een gaatjesboard heel eenvoudig aan de muur monteren, en gebruiken om er van alles en nog wat aan te hangen. Zo kan je het heel goed gebruiken boven je werkplek om er een soort moodboard te maken, in de keuken voor het ophangen van pannen, of in de schuur of tuin voor het ophangen van tuingereedschap. Heb je vooral kleine handgereedschappen, dan is een enkel gaatjesboard vaak voldoende, maar het fijne is dat je er ook een grote gereedschapswand van kunt maken als je meerdere gaatjesboarden naast en boven elkaar ophangt. Gaatjesboarden zijn overal verkrijgbaar, zoals hier. Onderstaand DIY opbergsysteem waarmee je tuingereedschap op een hele leuke manier kunt ophangen hebben we gevonden bij Remodelista.

tuingereedschap ophangen gaatjesboard

7. Gereedschapswand

Hierboven hadden we het over het maken van een complete gereedschapswand met meerdere gaatjesboards voor het ophangen van al je tuingereedschap en meer. Je hoeft echter niet altijd een gaatjesboard hier voor te gebruiken. Bij Martha Stewart kwamen we bijvoorbeeld op onderstaand super leuk idee. Ze hebben een grote gereedschapswand gemaakt met wit geverfde houten planken, waar losse wandhaken aan gemonteerd zijn op verschillende hoogtes. Super nice, toch!?

tuingereedschap ophangen gereedschapswand

8. Opberghok

Zoals gezegd, is het beste om je tuingereedschap te beschermen te regen. Heb je echter geen garage of niet genoeg ruimte in je kleine tuin, dan kan zou je eventueel een kleine smalle opberghok kunnen overwegen. Onderstaande opberghok is weliswaar erg smel, maar biedt toch genoeg ruimte voor het opbergen van een fiets en spullen voor in de tuin. Het tuingereedschap kan je praktisch ophangen aan de binnenkant van de twee deuren.

tuingereedschap ophangen opberghok

9. Houten pallet

We hebben hier vaker laten zien dat houten pallets heel handig kunnen zijn voor zowel binnen in huis als buiten in de tuin, zoals de Salontafel van houten pallets of Tuinmeubelen van houten pallets. Naast het maken van verschillende soorten stoere meubels, kan je ook voor het ophangen van tuingereedschap gebruik maken van een houten pallet. Monteer een houten pallet aan een schutting of muur, verf het eventueel in een mooie kleur, en gebruik bijvoorbeeld s-vormige haken, schroeven of spijkers, waar je het tuingereedschap aan kunt ophangen.

tuingereedschap ophangen houten pallet

10. Kapstok

Soms liggen de meest eenvoudige, maar super leuke oplossingen gewoon voor je voeten. Sommige dingen die eigenlijk voor iets anders bedoelt zijn, kan je soms heel goed als oplossing gebruiken voor jouw ‘probleem’. Kapstokken zijn daar een heel goed voorbeeld van. Naast het ophangen van jassen en hoeden, kan je een leuke kapstok ook gebruiken voor het ophangen van tuingereedschap. Simpel, goedkoop en het ziet er ook nog eens super leuk uit!

tuingereedschap ophangen kapstok

Bekijk ook:
Zelf een kapstok maken? 18x ideeën!
Verticale tuin
Schutting ideeën
18x Speelgoed opbergen
Sieraden opbergen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply