Interieur

Vitrinekast styling tips!


Vitrinekasten kunnen nog zo mooi, stoer en leuk zijn, maar als de styling niet klopt, dan kan je zelfs met de mooiste vitrinekast de plank misslaan. Daarom hebben we de beste tips voor je op een rijtje, met leuke ideeën en mooie inspiratie voorbeelden voor het stylen van de vitrinekast. Lees snel verder!

vitrinekast stylng tips

Een vitrinekast is de perfecte meubel voor het opbergen van alles wat gezien mag worden – of dat nou in de woonkamer, keuken, eethoek of badkamer is. Spullen die je niet achter deur en grendel wilt verbergen, omdat het een vorm van decoratie is in huis. Dit betekent echter niet dat je zomaar alle mooie spullen klakkeloos in de vitrinekast moet plaatsen. Om het ook daadwerkelijk mooi eruit te laten zien, dien je dat met beleid te doen. Bekijk onderstaande tips voor de perfecte styling voor jouw vitrinekast.

Balans tussen functie en esthetiek

We zijn van mening dat styling een delicate balans moet zijn tussen functie en esthetiek. Als de spullen in de vitrinekast ook regelmatig gebruikt worden, dan is het natuurlijk belangrijk om de functionele spullen binnen handbereik te hebben en het mooie in het zicht te houden. Houd hier dus rekening mee met de styling van je vitrinekast.

vitrinekast styling tips balans

Opslag

Een klein beetje stiekeme opslag is altijd handig in de vitrinekast. Omdat vitrinekasten natuurlijk transparant zijn, is de valkuil dat je er teveel (losse) spullen in plaatst, waardoor het een rommelig en onoverzichtelijk zooitje wordt. Heb je veel van die losse spullen, zoals sleutels, zonnebrillen, pennen, noem maar op? Dan kan het een goed idee zijn om mooie opbergdozen, opbergmanden of dienbladen in de vitrinekast te plaatsen, waar je al die losse spullen in kunt plaatsen. Dit schept rust en overzicht.

vitrinekast stylen tips hout

Compositie

Om het duidelijk en simpel te zeggen, bij styling draait alles om compositie. De definitie van compositie is het samenvoegen van iets, of de combinatie van elementen of kwaliteiten. Bij styling is het doel van compositie om de aandacht te trekken, het oog van de kijker rond de scène te leiden en een visuele balans te creëren, zodat alles boeiend en harmonieus aanvoelt.

Compositie kan ook een lastig iets zijn, waardoor het even kan duren voordat je het onder de knie krijgt. Hoewel het voor een groot deel creatieve intuïtie is, kan je het leren door het vooral te doen en veel ervaring op te doen. Door kunst, fotografie en design te bestuderen, kan je je ogen trainen op compositie.

Er zijn veel verschillende compositiemodellen die je kunt volgen. Hieronder hebben we een aantal eenvoudige aspecten op een rijtje gezet waar je rekening mee kunt houden:

  • Visueel zien objecten er interessanter uit wanneer ze asymmetrisch en in groepen van oneven getallen zijn gerangschikt;
  • Plaats objecten met een vergelijkbare vorm, grootte, textuur en kleur niet te dicht bij elkaar, omdat ze omvangrijk lijken;
  • Verspreid of weef in plaats daarvan gelijkaardige rekwisieten gelijkmatig om het oog geïnteresseerd te houden en door het scherm te bewegen.

vitrinekast styling eettafel

Contrast

Contrast speelt ook een belangrijke rol bij een mooie styling van de vitrinekast. Daarom is het een goed idee om spullen in contrasterende tinten en texturen te gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een zwarte vitrinekast, gebruik dan spullen die lichter van kleur zijn, die goed contrasteren met de donkere achtergrond. Zwarte spullen zouden in deze setting minder mooi zijn.

Als je daarentegen een lichte vitrinekast hebt, dan zouden donkere spullen mooi contrasteren. Een bonus met witte kasten is dat je spullen in verschillende tinten wit kunt opnemen omdat er zoveel kleurovergangen zijn – van het puurste wit tot gebroken wit tot crème, en die variaties zorgen voor contrast.

Een andere manier om contrast toe te voegen, is met verschillende oppervlaktestructuren zoals vlechtwerk, steengoed, glas en hout. Elk biedt een element van contrasterende textuur en kleur aan de donkere kast, maar ook aan elkaar. Denk aan het mengen van gladde glanzende oppervlakken (glas of metaal) met versleten rustieke texturen (hout of aardewerk). Deze benadering voegt diepte en interesse toe aan de styling.

vitrinekast styling tips contrast

Kleurenpallet

We raden aan om met drie basiskleuren te beginnen en het van daaruit op te bouwen. Terwijl je oefent en meer leert over componeren met kleur, kun je kleur door je styling heen weven. Merk bijvoorbeeld op hoe de bruine tinten in een curve zijn samengesteld, beginnend bij de bovenste plank en vervolgens naar beneden. Deze techniek draagt ​​het oog door het hele scherm.

Weetje: Is het je opgevallen dat wit servies en de glazen servies hetzelfde effect creëren?

vitrinekast styling tips natuurlijke kleuren

Schalen

Om te voorkomen dat de compositie plat aanvoelt, is het mooi om spullen te gebruiken van verschillende formaten opnemen. Combineer dus bijvoorbeeld grote vazen met kleine schaaltjes. Kleinere objecten zou je bijvoorbeeld op iets kunnen plaatsen, zoals een stapel boeken, om ze visueel een podium te geven.

Het weergeven van objecten van verschillende hoogtes helpt om beweging te creëren en voorkomt dat de styling in één noot verschijnt. Als je bijvoorbeeld glazen hebt met dezelfde hoogte, spreid ze dan zodat ze gelaagd aanvoelen. Andere manieren om hoogte te creëren zijn met dienbladen die rechtop staan, hoge kruiken of vazen, of objecten die goed op elkaar kunnen worden gestapeld – zoals kommen, borden en schalen – die ons naar onze volgende techniek, gelaagdheid, brengen.

zwarte vitrinekast eethoek

Creëer lagen

Door lagen te creëren, krijgt je styling meer diepte en interesse. Je kunt dit op verschillende manieren bereiken. Een techniek is om een ​​object gedeeltelijk voor een ander object te plaatsen. Door overlappende stukken, zal de styling er visueel aantrekkelijker uitzien dan ze naast elkaar te laten zien. Andere manieren om lagen op te nemen; met een stapel kommen of schalen, een stapel linnen servetten, een schaal op de achtergrond, of door voorwerpen op een dienblad of in een mand te plaatsen. Houd er rekening mee dat je een dimensie probeert te creëren.

vitrinekast styling tips lagen

Bekijk ook:
Vitrinekast in de keuken
10x Buffetkast
Vitrinekast in de badkamer

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply