Search and Hit Enter

De keuken achterwand verven is mogelijk – hier moet je op letten!

De keuken achterwand verven is zéker mogelijk. Er zijn wel een aantal punten waar je op moet letten, om ervoor te zorgen dat jouw geverfde keuken achterwand zo lang mogelijk mooi blijft. Overweeg jij ook jouw keuken achterwand inclusief het gedeelte achter het fornuis verven, zodat je mooi, strak en minimalistische look krijgt in jouw keuken? Kijk dan snel verder voor de beste tips!

keuken achterwand verven tips

Een keuken achterwand is belangrijk omdat het niet alleen bescherming biedt aan de muur achter het aanrecht, maar ook een visueel accent vormt in de keuken. Het is één van de eerste dingen die opvalt wanneer je de keuken binnenkomt en kan daardoor een belangrijke rol spelen in de uitstraling en sfeer van de keuken. Bovendien beschermt het de muur tegen vocht, vet en andere verontreinigingen, wat bijdraagt aan de hygiëne en de levensduur van de keuken. Kortom, een keuken achterwand is zowel functioneel als decoratief en daarom belangrijk voor het uiterlijk en de functionaliteit van de keuken.

Er zijn heel veel verschillende keuken achterwanden mogelijk. Keuken achterwand tegels zijn bijvoorbeeld super populair, maar je kunt ook denken aan keuken achterwanden van glas, RVS, steen of graniet. Tóch willen heel veel mensen hun keuken achterwand verven – in strak wit, of een andere mooie kleur die bij hun keukenkasten en werkbladen past. Een strak gestuukte en geverfde muur geeft elke keuken een strakke en minimalistische look. Dit kan een heel goed idee zijn, mits je het op de juiste manier aanpakt. Wij geven daarom een aantal praktische tips op deze pagina.

Is het een goed idee om de keuken achterwand te stucen en te verven?

Het stucen van een keuken achterwand is een goed idee als je op zoek bent naar een duurzame, eenvoudige en onderhoudsvriendelijke oplossing. Stucwerk is bestand tegen vocht en vuil en kan gemakkelijk worden schoongemaakt met een vochtige doek. Daarbij is het wel belangrijk dat je het op de juiste manier verft en hierbij een geschikte verf gebruikt.

In plaats van witte muurverf, kan je ook een andere mooie kleur uitkiezen. In deze mooie keuken is er een mooie grijs-beige kleur gekozen, passend bij de groene keuken.
In plaats van witte muurverf, kan je ook een andere mooie kleur uitkiezen. In deze mooie keuken is er een mooie grijs-beige kleur gekozen, passend bij de groene keuken.

Wat voor soort verf kan je het beste gebruiken?

Voor het verven van de keuken achterwand, is het aan te raden om een afwasbare verf te gebruiken voor de achterwand in de keuken. Deze verf is bestand tegen vocht, vet en schoonmaakmiddelen, wat belangrijk is in een omgeving waar veel wordt gekookt en gegeten. Afwasbare verf zorgt ervoor dat de achterwand gemakkelijker schoon te houden is en minder snel beschadigd raakt dan gewone verf. Zorg er wel voor dat je de verf op een geschikte ondergrond aanbrengt en volg altijd de aanwijzingen op de verpakking op.

Het is aanbevolen om verf met de hoogste schrobvaste klasse 1 te gebruiken. Dit betekent niet alleen dat de geverfde muur goed bestand is tegen vlekken, maar ook tegen regelmatig schrobben en schoonmaken, zonder dat het snel beschadigd of vervaagt. Sigmapearl Clean Matt is hier een goed voorbeeld van – een erg hoogwaardige, watergedragen muurverf dat gemaakt is op basis van 100% acrylaatdispersie, met schrobvast klasse 1.

Strakke witte keuken met een strakke witte keuken achterwand.
Strakke witte keuken met een strakke witte keuken achterwand.

Moet de geverfde muur afgewerkt worden met een speciale coating?

Het is afhankelijk van de verf die je voor de keuken achterwand hebt gebruikt of je een speciale coating nodig hebt. Sommige muurverven, zoals afwasbare verf of verf met een hoge schrobvaste klasse, zijn speciaal ontworpen voor intensief gebruik en bieden zelf al bescherming tegen vocht en schoonmaken. In deze gevallen is het niet noodzakelijk om een speciale coating aan te brengen.

Echter, als je wilt verzekeren dat de verf langer meegaat en extra bescherming biedt tegen vocht en slijtage, is het raadzaam om een speciale coating aan te brengen over de verf. Er zijn veel producten op de markt die speciaal zijn ontworpen om verf te beschermen en te versterken. Je zou bijvoorbeeld Trae Lyx Naturel Finish Ultra Mat of TRAE LYX Mineral Finish kunnen gebruiken – transparante coating die je eenvoudig over de muurverf kan toepassen. In plaats van een over de gehele keuken achterwand, kan je ook overwegen om de coating alleen aan te brengen op de wand achter de kookplaat of fornuis.

De speciale coating is nagenoeg niet zichtbaar op de geverfde keuken achterwand.
De speciale coating is nagenoeg niet zichtbaar op de geverfde keuken achterwand.

Combineren met een spatwand

Het gedeelte achter de kookplaat of fornuis heeft natuurlijk het zwaarst te verduren, omdat je bij dat gedeelte kookt, en te maken hebt met vetvlekken of vlekken van verschillende soorten sauzen. Daarom is het ook de overweging waard om een geverfde keuken achterwand te combineren met een echte spatwand. Dit kunnen tegels zijn, maar in principe zijn alle soorten achterwanden mogelijk.

In deze DeVol keuken is een mosgroen geverfde keuken achterwand gecombineerd met een marmeren spatwand.
In deze DeVol keuken is een mosgroen geverfde keuken achterwand gecombineerd met een marmeren spatwand.

Opstaande rand

Veel mensen kiezen bij een geverfde keuken achterwand ook voor een opstaande rand, die de wand beschermt tegen spatten en stoten, van bijvoorbeeld pannen en keukengerei. Voor deze spatrand is vaak van hetzelfde materiaal als het werkblad van de keuken, zodat het een mooi geheel vormt. De hoogte van deze opstaande rand verschilt vaak tussen 10 en 30 cm.

Een opstaande rand kan ook gewoon heel mooi zijn, en de keuken een chique uitstraling geven.
Een opstaande rand kan ook gewoon heel mooi zijn, en de keuken een chique uitstraling geven.

Bekijk ook:
20x Keuken achterwand tegels
10x Spatwanden voor de keuken

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *