Search and Hit Enter

Ga je in 2023 een nieuwe TV kopen? Hier moet je op letten!

Er zijn veel nieuwe televisies op de markt, van verschillende merken en met verschillende specificaties. Sommige populaire merken zijn Samsung, LG, Sony, en TCL. De nieuwste modellen beschikken vaak over de nieuwste technologieën, zoals 4K-resolutie, HDR, en slimme assistenten zoals Alexa of Google Assistant. Het is daarom belangrijker om te overwegen wat je zoekt in een televisie, zoals grootte, schermtechnologie en extra functies, voordat je een beslissing maakt.

Ga jij dus in 2023 een nieuwe TV kopen? Lees op deze pagina waar je op moet letten!

beste tv kopen 2023

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe TV?

We kunnen niet specifiek zeggen welke de beste televisies van 2023 zijn, omdat dit heel persoonlijk kan zijn. Wat voor de ene persoon de beste televisie is, hoeft niet voor een andere persoon de beste te zijn, omdat iedereen andere eisen en verwachtingen heeft. De één houdt van levendige kleuren, terwijl de andere meer prioriteit geven aan diepe zwarte tinten. Sommigen hebben een grote woonkamer en heeft een grote TV nodig, terwijl iemand een kleine TV de beste keus is voor iemand met een kleine woonkamer.

Daarom is het moeilijk te zeggen wat de beste televisie van het moment is. Er zijn echter wel een aantal factoren waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuwe televisie:

 • Beeldkwaliteit: Zorg dat de televisie heldere en levendige kleuren, scherpe beelden en diepe zwarttinten levert.
 • Formaat: Kies het juiste formaat voor je kamer en afstand tot de televisie.
 • Resolutie: De beste resolutie voor een televisie hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het scherm, de afstand tot waar de televisie wordt bekeken en de verwachtingen van de gebruiker.
 • Connectiviteit: Zorg dat de televisie de juiste aansluitingen heeft voor je andere apparatuur, zoals een spelcomputer, Blu-ray-speler of soundbar.
 • Smart-functies: Als je geïnteresseerd bent in het streamen van content, overweeg dan een televisie met ingebouwde smart-functies of de mogelijkheid om een afstandsbediening te gebruiken.
 • Prijs: Houd er rekening mee dat duurdere televisies vaak beter presteren en meer functies hebben, maar dat je misschien niet alles nodig hebt waarvoor je betaalt.
 • Verbruik: tegenwoordig is het ook wel zo fijn om te letten op het energieverbruik als je een nieuwe televisie koopt.

Omdat de technologie constant wordt vernieuwd, en er om de haverklap nieuwe TV’s worden uitgebracht door verschillende merken, is het aan te raden om verschillende TV’s te vergelijken. Voor een eerlijke beoordeling voor de beste TV, is het altijd een goed idee om Consumentenbond te raadplegen, die televisies op bovenstaande factoren test.

 

4k of 8k

Qua technologie is er natuurlijk geen twijfel dat 8K beter is van 4K. Dat verhoogde aantal pixels betekent dat je echt het verschil in beeldkwaliteit kunt zien in vergelijking met 4K. Hoeveel verschil je daadwerkelijk zou zien als je thuis op meters afstand van je tv zit, is een andere zaak. Daarnaast is er momenteel geen echt bekijkbare 8K-inhoud beschikbaar is, waardoor veel mensen vinden dat het eigenlijk niet waard is om voor een duurdere 8K TV te betalen. De verwachting is wel dat 8K televisies de komende jaren goedkoper zullen worden.

Verschil tussen OLED en QLED

Je hebt het vast vaker voorbij zien komen, OLED en QLED televisies. Maar wat is eigenlijk het verschil?

OLED (Organic Light-Emitting Diode) en QLED (Quantum Dot LED) zijn twee verschillende beeldschermtechnologieën die worden gebruikt in moderne televisies.

OLED-technologie maakt gebruik van organische materialen die licht produceren wanneer ze een elektrische stroom ontvangen, en is het resultaat van jarenlange onderzoek en ontwikkeling door verschillende bedrijven en onderzoeksinstituten.

Het eerste bedrijf dat OLED-televisies op grote schaal op de markt bracht was LG. Tegenwoordig bieden meerdere merken, waaronder LG, Sony en Philips, OLED-televisies aan, en de technologie wordt steeds meer geaccepteerd als een high-end alternatief voor traditionele LED-LCD-televisies.

Als tegenhanger van OLED TV’s, werden QLED TV’s bedacht door Samsung. Het is een marketingterm die werd gelanceerd door het Koreaanse merk om hun premium LED-LCD-televisies te onderscheiden van andere modellen. QLED staat voor Quantum Dot Light Emitting Diode en verwijst naar de technologie achter het scherm, die gebruikmaakt van kleine, kristallijne deeltjes om kleuren helderder en meer levendig weer te geven. Samsung is een van de eerste bedrijven die deze technologie op grote schaal heeft geïntroduceerd en heeft de term ‘QLED’ daarom sterk geassocieerd met hun eigen productlijn.

Belangrijke verschillen tussen OLED en QLED:

 • Lichtbron: OLED-televisies hebben geen achtergrondverlichting nodig, omdat elke pixel in het scherm individueel verlicht wordt door organische materialen. QLED-televisies gebruiken echter een achtergrondverlichting in combinatie met quantum dots om licht om te zetten in heldere en levendige kleuren.
 • Zwarttinten: OLED-televisies hebben de neiging om diepere zwarttinten te produceren, omdat elke pixel in het scherm individueel aangestuurd kan worden. QLED-televisies produceren minder diepe zwarttinten, maar kunnen wel een grotere helderheid en kleurprecisie bieden.
 • Kleurprecisie: Beide technologieën bieden uitstekende kleurprecisie, maar QLED-televisies worden vaak geprezen om hun nauwkeurige kleurechtheid.
 • Heldere kleuren: QLED-televisies bieden over het algemeen helderere kleuren dan OLED-televisies, dankzij de achtergrondverlichting en quantum dots.
 • Kijkhoek: OLED-televisies hebben over het algemeen een bredere kijkhoek dan QLED-televisies, aangezien elke pixel in het scherm individueel verlicht wordt.

Verschil tussen QLED en NEO QLED

Maar naast QLED, heb je tegenwoordig ook NEO QLED. Neo QLED is een nieuwe variant van de QLED-technologie, die door Samsung is ontwikkeld om nog helderdere en nog realistischere kleuren te leveren. Dit wordt bereikt door het gebruik van nieuwe materialen en verbeterde productietechnieken. Net als bij de traditionele QLED-technologie, gebruikt Neo QLED een LED-achtergrondverlichting in combinatie met quantum dots.

Neo QLED TV’s maken gebruik van de nieuwe Quantum Mini-LED’s om de beeldkwaliteit te verbeteren. Deze Quantum Mini-LED’s zijn slechts 1/40 van de grootte van de LED’s in traditionele QLED TV’s. Dankzij dit kleine formaat kunnen de Mini-LED’s nog nauwkeuriger worden aangestuurd en resulteert dit in een betere beeldkwaliteit, met scherpere beelden, realistischere kleuren en verbeterde helderheid.

verschil oled en qled

Wat zijn de beste merken voor televisies?

Bij het kopen van een nieuwe televisie, kijk je natuurlijk ook naar het merk. Er zijn veel verschillende merken van televisies beschikbaar op de markt, en de beste hangt af van de specifieke behoeften en verwachtingen van de consument. Hieronder vind je de vier populaire merken voor tv’s:

 • Samsung: Samsung is een toonaangevend merk in de wereld van televisies, met een breed scala aan modellen met verschillende technologieën, waaronder QLED, Neo QLED en OLED.
 • LG: LG is een andere populaire keuze voor televisies, met modellen die OLED- en NanoCell-technologieën gebruiken.
 • Sony: Sony is een bekend merk op het gebied van audiovisuele apparatuur en biedt een breed scala aan hoogwaardige televisies met OLED- en LED-LCD-technologieën.
 • Panasonic: Panasonic biedt zowel LED-LCD- als OLED-televisies, en staat bekend om de hoge kwaliteit van haar producten.

beste tv merken

Conclusie

We realiseren ons dat het best een uitdaging kan zijn om een nieuwe TV te kopen, gezien de vele factoren waar je rekening mee moet houden. Ook omdat dit een hele persoonlijke keus is. Daarom is het aan te raden om onafhankelijke vergelijkers en testers te raadplegen. Op de website van de Consumentenbond vind je bijvoorbeeld een keuzehulp, die je in een paar stappen helpt bij het kiezen van de beste TV voor jou.

Bekijk ook:
30x Slaapkamers met TV
10x Zwevende TV meubel
10x TV aan de muur
18x Plank als TV meubel
10x TV in de hoek

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *