Search and Hit Enter

8x Hout in de tuin

Hout is een mooi materiaalsoort dat erg populair is – niet alleen binnen in huis, maar vooral ook in de tuin. Het geeft elke ruimte een sfeervolle en warme uitstraling, zonder dat je er heel veel voor hoeft te doen. Maar op welke manieren kan je hout in de tuin gebruiken? Dat laten we op deze pagina zien, met praktische tips, leuke originele ideeën en mooie inspiratie foto’s!

Het is vooral die mooie natuurlijke uitstraling, wat het gebruik van hout in de tuin zo populair maakt. Het is dé manier om de meer ‘kille’ materialen te compenseren, zoals beton en metaal, om zo meer balans te creëren in de buitenruimte. Er zijn verschillende houtsoorten verkrijgbaar, die sterk en duurzaam zijn, wat betekent dat je er jarenlang plezier van kan hebben – ongeacht waar je het voor gebruikt.

Hout is eenvoudig te bewerken, waardoor het kan worden aangepast aan specifieke wensen of behoeften. Vandaar dat het ook op heel veel verschillende manieren in de tuin gebruikt kan worden. Ben jij ook een grote fan van hout in de tuin? Laat je inspireren door onderstaande tips, ideeën en inspiratie voorbeelden.

1. Houten overkapping

Een tuinoverkapping is een constructie in de tuin die bedoeld is om je te beschermen in de buitenruimte tegen verschillende weersomstandigheden. Denk aan regen en wind, maar je kunt er ook een schaduwplek creëren in de tuin, wat onmisbaar is op een warme en zonnige zomerdag. Je kunt een tuinoverkapping bovendien op verschillende manieren inrichten en gebruiken. Sommigen gebruiken het om er een overdekt terras mee te maken, anderen plaatsen een overkapping boven de eethoek, en sommigen maken er zelfs een complete buitenkamer van. Het bestaat uit een dak en een ondersteuning. Hoewel er ook stalen en aluminium overkappingen verkrijgbaar zijn, zijn houten overkappingen veruit het populairst!

hout in tuin houten overkapping

2. Houten vlonders

Houten vlonders zijn platte houten planken die worden gebruikt om een tuinpad, terras of verhoogde veranda in de tuin te creëren. De vlonderplank is populair vanwege de natuurlijke uitstraling van hout en de vele stijlen en afwerkingen die beschikbaar zijn. Bovendien zijn houten vlonders duurzaam, comfortabel om op te lopen en eenvoudig te onderhouden.

Ze kunnen worden geïntegreerd in diverse tuinontwerpen en zijn verkrijgbaar in verschillende soorten hout, zoals hardhout, vurenhout of composiet. Houten vlonders kunnen ook worden gebruikt om bepaalde gebieden in de tuin te accentueren of om de overgang tussen verschillende delen van de tuin soepeler te maken.

hout in tuin houten vlonders

3. Houten schuttingen

Tuinen zijn niet compleet zonder tuinafscheiding. Natuurlijk zijn er heel veel verschillende soorten schuttingen, zoals hagen of bamboe schuttingen, maar houten schuttingen zijn veruit het populairst. Houten schuttingen hebben een natuurlijke, aardse uitstraling die past bij de meeste tuinstijlen. Het grote voordeel is dat ze jarenlang mee gaan en zijn gemakkelijk te onderhouden. Daarnaast kunnen houten schuttingen gemakkelijk worden geverfd of bekleed om ze aan te passen aan de persoonlijke smaak en het ontwerp van de tuin. Net als houten vlonders, zijn houten schuttingen verkrijgbaar in heel veel verschillende ontwerpen, houtsoorten, maten en kleuren.

hout in tuin houten schuttingen

4. Houten tuinmeubelen

Als je een grote liefhebber bent van hout, en hout graag wilt gebruiken in de tuin, dan mogen tijdloze houten tuinmeubelen natuurlijk niet ontbreken. Houten tuinmeubelen zien er niet alleen geweldig uit en voelen geweldig aan – het biedt ook een aantal praktische voordelen. Houten tuinmeubelen van behandeld hout kunnen bij goed onderhoud tientallen jaren meegaan.

Hout kan echter ook snel rotten en heeft regelmatig onderhoud nodig om, zodat je er langer plezier van kunt hebben. Zowel teakhouten als grenen tuinmeubelen zijn relatief gemakkelijk te beschadigen zijn en vatbaar zijn voor ‘beweging’ in vergelijking met ander hout. Zo is het krimpen en uitzetten bij seizoenswisselingen door hogere en lagere vochtigheid een probleem, wat problemen met schilderwerk kan veroorzaken. We raden aan om de meubels afgedekt te houden wanneer ze niet worden gebruikt, zelfs in de zomer en het voorjaar.

hout in tuin houten tuinmeubelen

5. Houten pergola

Een andere manier om een schaduwplek te creëren in de tuin, is met behulp van een pergola. Pergola’s worden al sinds de Middeleeuwen gebruikt als onderdeel van het romantische landschap van Europese tuinen. Een pergola bestaat uit een aantal pilaren die aan de bovenkant worden afgedekt door dwarsbalken. Je kunt er mooie klimplanten aan laten groeien, voor het creëren van meer schaduw. Het kan van verschillende materialen zijn gemaakt, waaronder metaal of kunststof, maar de meeste mensen geven de voorkeur aan een houten pergola. Ze kunnen vrijstaand zijn of aan de buitenkant van een huis worden bevestigd. Naast dat het functioneel is, kan je van een pergola ook een super mooi designelement maken in de tuin.

hout in tuin houten pergola

6. Houten plantenbakken

Een tuin is niet compleet zonder planten, of je nou een grote of een kleine tuin hebt. Een houten plantenbak in de tuin is een mooie manier om bloemen of planten te laten groeien. Hout geeft een natuurlijke uitstraling en past in veel verschillende tuinstijlen. Bovendien is hout een duurzame en stevige materiaalkeuze voor een plantenbak. Zorg wel voor regelmatig onderhoud, zoals schoonmaken en beitsen, om het hout in goede staat te houden.

hout in tuin houten plantenbak

7. Houten tuinhuis

Wil je een overdekte en afgesloten plek in de tuin om bepaalde spullen op te bergen, zoals fietsen, tuingereedschap of tuinmeubelen? Dan is een houten tuinhuis natuurlijk een goed idee. Het biedt extra opslagruimte en kan zelfs ook worden gebruikt als werkplaats of hobbyruimte. Hout is een natuurlijk en duurzaam materiaal, maar het is wel belangrijk om het regelmatig te onderhouden, zoals schoonmaken en beitsen, om het in goede staat te houden. Er zijn veel verschillende stijlen en afmetingen beschikbaar, dus je kunt een houten tuinhuis kiezen dat perfect aansluit bij de stijl van je tuin en woning. Het hoeft overigens niet een heel groot tuinhuis te zijn, het kan ook een kleine blokhut of tuinhok zijn.

hout in tuin houten tuinhuis

8. Houten borderrand

Een houten borderrand is een praktische en decoratieve toevoeging aan je tuin. Het scheidt verschillende delen van je tuin af en geeft een natuurlijke uitstraling. Ze zijn het meest populair bij plantenborders, maar sommigen gebruiken het ook bij tuinpaden. Borderranden van hout zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en afmetingen, dus je kunt een keuze maken die past bij de stijl van je tuin.

hout in tuin houten borderrand

Bekijk ook:
35x Tuin ideeen
Natuurlijke tuin
10x Kleine tuin inspiratie

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *