Keuken

Koken alsof je leven ervan afhangt


Maar dan niet onder dwang. Je merkt alleen wel dat je helemaal als een speer gaat wanneer je over alle middelen beschikt om een geslaagd diner in elkaar te zetten.

koken benodigdheden keuken

Het is nooit te oud om te leren. Op je 57ste kun je een viool oppakken en merken dat je aanleg hebt voor dit instrument. Ga jij nog een topsporter worden op latere leeftijd? Geen idee, maar aan je conditie werken kan altijd, ongeacht het aantal lentes dat je er al op hebt zitten.

Vreemde metafoor? Sorry. We willen alleen maar zeggen dat dit ook voor koken geldt. De een groeit ermee op, de ander krijgt pas op latere leeftijd interesse. Dat komt vaker voor dan je denkt. Vaak is het een gevalletje van een recept zo lekker vinden dat je het vaker wilt kunnen proeven en dan maar zelf reproduceert. Et vòila! Een hobby is geboren.

En wanneer jij echt trots bent op je culinaire kunsten, wil je die natuurlijk ook kunnen delen. Dus krijg je eens gasten over de vloer, dan is het misschien belangrijk voor je dat ze onder de indruk raken van wat jij allemaal op tafel kunt zetten. Dan zul je merken dat je behalve voor het maken van heerlijke gerechten ook aanleg moet hebben voor presentatie. En niet alleen op wat jij je gasten voorschotelt.

We zullen niet langer spreken in raadselen. Lees gerust verder en je komt er vanzelf wel achter wat we bedoelen!

eva solo pannen

Ingrediënten

Op jacht naar de lekkerste recepten kom je een hoop fora of kookboeken tegen. Misschien heb je je zinnen al gezet op de culinaire kunsten uit een bepaalde hoek van de wereld. Want de een houdt van Oost-Europese lekkernijen, terwijl de andere likkebaardend de keukengeheimen van Azië probeert te ontsluieren. En te reproduceren, uiteraard!

Wanneer jij eenmaal een bepaald gerecht in het vizier hebt, of zelfs de gehele keuken waar dat vandaan komt, zul je alles zo goed mogelijk volgens de regels willen kunnen prepareren. Misschien heb je wel bepaald keukengerei nodig dat je normaal niet zo snel zou gebruiken of waar je zelfs nog nooit van hebt gehoord. Maar als koken echt je passie is, heb je dat er graag voor over. Sterker nog, wanneer jouw gasten zien – en ruiken – hoe jij bezig bent, wordt met een niet alledaags uitziende pan of ander object de interesse nog verder gewekt. Hé, dat rijmt…!

Hoe het ook zij, wees zeker dat je alle juiste kruiden in huis haalt. Misschien kun je ze niet allemaal bij de supermarkt vinden en heb je een culinaire speciaalzaak nodig. Of een toko. Soms komt dat op hetzelfde neer. Vind je nergens wat je hebben moet? Dan ben je genoodzaakt om te improviseren. Kijk welke bestanddelen er bijvoorbeeld in kruiden zouden moeten zitten en probeer die los te kopen. Misschien krijg je dan uiteindelijk alsnog het gewenste eindresultaat. Er zit zo hoe dan ook een groter stuk van jezelf in het gerecht!

messen eva solo

Benodigdheden

Maar goed, nog even terug naar je keukengerei. Het kan natuurlijk zijn dat je iets nodig hebt dat helemaal niet zo uitheems is maar wel redelijk duur. Onze tip: wees niet eigenwijs en haal die pan of dat specifieke mes in huis. Ze bestaan niet voor niks. Natuurlijk moet je je zoiets wel kunnen veroorloven maar zolang het verlangen om je uit te leven in de keuken maar groot genoeg is, kan dat geen probleem zijn. Zie het als een investering voor de toekomst. Maar bedenk: goedkoop is duurkoop! Oftewel, ga uit van enkel de allerbeste merken, zoals Alessi, Eva Solo en BK. Je betaalt er een redelijk hoge prijs voor, maar je kunt er nog jaren van profiteren!

Lust voor het oog

Wat bijna nog belangrijker is dan de smaak van jouw gerechten is de manier waarop je het serveert. Het moet namelijk ontzettend aantrekkelijk zijn, je wilt je tafelgasten immers wel inspireren om er hun bestek – en vervolgens tanden – in te zetten! Niet dat het lijkt op een [vul hier het smerigste in dat je maar kunt bedenken]. En ja, hier gaat wat tijd in zitten, maar hopelijk heb je dat zo onder de knie. Alles voor de hoogste waardering van je gasten!

vlees grillen grillpan

Sfeer

Niet alleen jouw gerechten moeten gegarneerd worden, ook je woning zelf. Dat wil zeggen dat die er minstens zo opgeruimd, netjes en aantrekkelijk uitziet als wat er vanuit jouw keuken naar de tafel wordt gebracht. Dat inspireert je gasten om zich thuis te voelen. Deel je woonkamer zo in dat iedereen comfortabel kan zitten, voor zover hieraan extra aandacht besteed moet worden. Speel ook eens met licht, zodat de meest bezienswaardige gedeelten van je interieur in de schijnwerpers komen te staan. Letterlijk. Door het licht voornamelijk boven de tafel te concentreren wanneer jullie gaan eten – of natafelen in de woonkamer – maak je de sfeer zelfs heel wat intiemer. Komt dat overeen met hoe jij de avond voor je ziet? Realiseer deze ideale opstelling dan!

Bekijk ook:
Kersttafel dekken? 10 Ideeën!
Leuke tafelkleden
10x Mooie serviescollecties van topmerken

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply