Search and Hit Enter

Lichte of donkere keuken?

lichte of donkere keuken

Laatst hebben we een artikel geschreven over de donkere keuken – een trend die we steeds vaker voorbij zien komen. Dit betekent echter niet dat een lichte keuken geen goed idee is. Ook lichte keukens blijven natuurlijk nog steeds heel mooi. Twijfel je en weet je nog steeds niet of je een lichte of donkere keuken moet nemen? Geen nood, wij gaan je namelijk proberen te helpen met je keuze met dit artikel, waar we ingaan op de voordelen en nadelen van zowel lichte als donkere keukens.

Witte keukens zijn jarenlang mega populair geweest. Ze zien er schoon, helder en fris uit. Maar de laatste jaren kiezen steeds meer mensen dus voor een donkere keuken. Zwarte keukens, maar ook andere mooie kleuren zoals grijs, groen, blauw en zelfs rood. Omdat heel veel mensen twijfelen of ze een lichte of donkere keuken moeten nemen, hebben wij de voordelen en nadelen van lichte en donkere keukens op een rijtje gezet.

Lichte keuken

Als je het hebt over een lichte keuken, dan denk je hoogstwaarschijnlijk aan een witte keuken. Dat is ook niet zo gek, maar er zijn nog heel veel andere opties als je een lichte keuken wilt. Lichtgrijs bijvoorbeeld, taupe, gebroken wit, zachtroze en mintgroen zijn daar hele mooie voorbeelden van. Hieronder hebben we de voordelen en nadelen van een lichte keuken opgesomd.

lichte keuken

Voordelen

 • Lichte keukens hebben een helder en luchtige uitstraling waardoor ze groter lijken dan ze in werkelijkheid zijn;
  Wit en andere echt lichte keukens zijn tijdloos en trendbestendig. Tenzij je stijl echt extreem is, zullen ze altijd fris en nooit gedateerd aanvoelen;
 • Lichte keukens zijn flexibeler dan donkere keukens, omdat je meer variatie hebt als het gaat om verf, werkbladen en keuken achterwanden. Dit komt omdat witte en lichte neutrale kleuren met alle kleuren gecombineerd worden;
 • Lichte kleuren maken het gemakkelijker om speciale objecten zoals kunstwerken, speciale apparaten en hardware uit te lichten;
 • Lichte keukens zijn de beste als het gaat om de verkoopwaarde van je huis. Keer op keer blijken witte keukens populairder te zijn bij huizenkopers.

lichte keuken nadelen

Nadelen

 • In een lichte keuken zijn vuil, vet en andere vlekken eerder zichtbaar dan in een donkere keuken;
 • Het combineren van lichte kleuren met andere lichte kleuren kan lastig zijn. Zo kan een wit werkblad bijvoorbeeld de witte muur er geel uit laten zien;
 • Sommige mensen vinden dat alle witte keukens er te steriel uitzien.

Donkere keuken

Bij een donkere keuken denk je natuurlijk als eerst een een zwarte keuken. Zwarte keukens zijn de laatste jaren mega populair, vooral als het gaat om moderne keukens. Maar naast zwart zijn er natuurlijk genoeg andere mogelijkheden als je een donkere keuken wilt. Donkergrijs of antraciet zijn goede opties voor als je zwart net iets te hard vindt. En wat dacht je van donkerblauw, donkergroen of donkerrood? Stuk voor stuk super stijlvolle kleuren voor de keuken. Bekijk onderstaande voordelen en nadelen van een donkere keuken.

donkere groene keuken

Voordelen

 • Donkere keukens worden vaak als dramatischer en verfijnder beschouwd dan lichte keukens;
 • Donkere keukens vertonen niet zoveel vuil en roet als lichte keukens, waardoor je minder tijd kwijt bent aan schoonmaken;
 • Donkere keukens worden als warmer en vriendelijker ervaren dan lichte keukens;
 • Donkere keukens hebben de neiging iets meer persoonlijkheid te hebben en meer een statement te maken dan lichte keukens.

donkere keuken nadelen

Nadelen

 • Donkere keukens zijn trendgevoeliger en zien er sneller gedateerd uit dan witte keukens;
 • Donkere keukenkasten hebben de neiging om de keuken er kleiner uit te laten zien, wat niet bijdraagt ​​aan het rendement op je investering.
 • Omdat ze donkerder zijn, kunnen ze minder op natuurlijk licht vertrouwen en hebben ze een robuuster verlichtingsschema nodig dan lichte keukens.

Keuken met twee kleuren

Als je niet kunt beslissen of je een lichte of donkere keuken wilt, dan kan het ook een leuk idee zijn om voor beiden te kiezen. Steeds vaker zien we hele mooie keukens voorbij komen waarbij er twee kleuren worden gecombineerd. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor lage zwarte keukenkasten tegen de ene muur en een hoge witte kastenwand aan de andere muur. Hetzelfde effect kan je ook creëren als je bijvoorbeeld een keukeneiland of kookeiland of wandkasten hebt. Je moet wellicht een beetje wennen aan het idee, maar het resultaat kan geweldig mooi en origineel zijn.

Keuken met twee kleuren

Keuken met twee kleuren

Keuken met twee kleuren

Vloer, wanden en plafond

Bij een keukenkleur heb je het vaak over de kleur van de keukenkasten. Maar ook de basis in de ruimte speelt natuurlijk een belangrijke rol. Sterker zelfs, de sfeer en uitstraling van de keuken wordt voor een groot deel bepaald door de vloer, de wanden en het plafond. Een keuken met donkere kasten en donkere muren ziet. er heel anders uit dan een keuken met dezelfde donkere kasten en lichte muren. Een volledige lichte keuken is helder en fris, terwijl een volledige donkere keuken meer een dramatische en moody sfeer heeft. Beide opties kunnen erg mooi zijn. Door donker en licht te mixen in kasten, vloer, wanden en plafond, ontstaat contrast in de keuken.

lichte keuken lichte muren

donkere keuken donkere muren

donkere keuken lichte basis

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *