Search and Hit Enter

10x IKEA meubels schilderen

Wil je jouw IKEA meubel in een nieuw jasje steken? Een erg eenvoudige, en vooral een super leuke manier om dat te doen is door het te schilderen – of dat nou een eenvoudige MALM ladekast is, een grote PAX kast, of zelfs een complete IKEA inloopkast – Een oude IKEA kast verven doet wonderen! Laat je inspireren door de leukste IKEA hacks, met handige tips en leuke ideeën!

ikea schilderen

Stappenplan laminaat meubels schilderen

Veel meubels van IKEA zijn afgewerkt met laminaat of melamine. In tegenstelling tot bijvoorbeeld hout, die stroever aanvoelt, zijn de IKEA meubels vaak glad. Dit kan heel mooi zijn, maar het probleem is dat het een stuk lastiger is om ze te schilderen. Laminaat of melamine hecht namelijk veel minder goed dan hout. Daarom is het belangrijk om je IKEA meubel eerst goed voor te bereiden, voordat je daadwerkelijk begint met verven. Hieronder vind je een handige stappenplan:

  1. Verwijder eerst alle eventuele deurgrepen (als het om een kast gaat);
  2. Schuur de meubel lichtjes op met schuurpapier met korrelgrootte 120;
  3. Gebruik daarna een vochtige doek om het schuurstof te verwijderen;
  4. Verf de meubel met grondverf op oliebasis. Dit kan zowel met een kwast, een roller of een spuitbus. Laat het daarna minstens vier uur drogen;
  5. Daarna moet de meubel nog een keer lichtjes opgeschuurd worden. Gebruik nu schuurpapier met een korrelgrootte 220;
  6. Gebruik daarna een vochtige doek om het schuurstof te verwijderen;
  7. Gebruik acryllatex, ofwel acrylaatverf, om de meubel te schilderen. Je zult zien dat de eerste laag er een beetje vlekkerig uit komt te zien. Laat het daarna minstens twee uur drogen;
  8. Breng daarna de tweede verflaag aan. Vaak is het hierna genoeg om een dekkende laag te creëren.
  9. Laat de geschilderde meubel daarna minstens een week uitharden. Plaats dus geen voorwerpen op de meubel.
  10. That’s it!

1. IKEA Hemnes schilderen

Deze IKEA hack hebben we gevonden bij Angela Rose – een fervente doe-het-zelver, die als doel heeft om mensen dingen te laten doen in huis. Met behulp van doe-het-zelf- en elektrisch gereedschap, vind ze het geweldig om haar huis te transformeren en haar lezers te helpen hetzelfde te doen. Zo besloot ze ook de hoek in haar slaapkamer aan te pakken, door de IKEA Hemnes ladekast te schilderen. De ladekast had een gelamineerde houtlook, maar ze wilde voor een stoere matzwarte kleur te gaan. Daarom besloot ze krijtverf te gebruiken. Het voordeel is dat je de kast niet eerst hoeft te schuren en te bewerken met een primer. Naast een likje verf, heeft de kast ook nieuwe deurgrepen en poten gekregen. Klik hier voor de complete handleiding.

ikea hemnes ladekast schilderen before

ikea hemnes ladekast schilderen after

2. IKEA Besta schilderen

Bij Sugar & Cloth vonden we deze inspirerende IKEA hack. Blogger Ashley Rose laat zien hoe je super eenvoudig een IKEA Besta kast een kleurtje kan geven. In plaats van één kleur te kiezen, heeft ze elke kastdeur een andere vrolijke kleur gekregen. Dat zijn dus in totaal zes kleuren. Haar geheim? In plaats van de kasten te schilderen met normaal verf, heeft Ashley de kastdeuren gespoten. Benieuwd hoe ze het heeft gedaan? Klik hier voor de complete handleiding.

ikea besta schilderen

3. IKEA keukentje schilderen

Als je het hebt over de IKEA keuken, dan denk je misschien gelijk aan de Metod keuken, maar het IKEA Duktig keukentje is minstens net zo populair. Duktig is hét populairste speelgoedkeukentje ooit! Een nadeel is dat veel mensen dezelfde keuken thuis hebben staan. Maar het goede nieuws is dat je de Duktig keuken heel leuk kunt hacken, bijvoorbeeld door het in een andere leuke kleur te schilderen. Zo heeft ook Olivia van Lust Living het IKEA keukentje voor haar kinderen met stoere krijtverf geschilderd. Op haar blog vind je een praktische handleiding over hoe ze dit heeft gedaan. Klik hier.

ikea keukentje schilderen after

ikea duktig keukentje schilderen

4. IKEA Kallax schilderen

De IKEA Kallax kast, voorheen de Expedit, is de meest bekende vakkenkast ter wereld, die verkrijgbaar is in verschillende formaten en kleuren. Voorheen waren alleen de standaard kleuren zwart en wit verkrijgbaar, maar tegenwoordig kan je ook kiezen uit bijvoorbeeld wit gelazuurd eikeneffect, wit/groen of grijs/houteffect. Zit jouw lievelingskleur er niet bij? Dan kan je het natuurlijk ook met je eigen verf schilderen. Blogger Innes van aboderie had een groene Kallax kast, waar ze op uitgekeken raakte. Ze besloot het in een hele lichte zachte kleur te schilderen. Ook heeft ze er leuke houten pootjes onder gemonteerd en de deurtjes voorzien van zelf gemaakte houten deurgrepen. Klik hier voor de complete handleiding.

ikea kallax schilderen - pimpen met houten pootjes en deurgrepen

5. IKEA bed schilderen

Serena is het gezicht achter Thrift Diving, een blog die je inspireert om je huis te decoreren, verbeteren en onderhouden met een doe-het-zelf-budget. Een tijdje geleden schreef ze over de makeover in haar slaapkamer, met een specifieke blog over hoe ze haar oude IKEA bed had vernieuwd. Het eenvoudige witte bedframe gebruikt ze maar liefst al 15 jaar – hoogtijd voor een makeover dus. Naast een nieuw matras, besloot ze het bed ook te schilderen in een moderne donkergrijze kleur. Het verschil is meteeen zichtbaar! Klik hier om er meer over te lezen.

ikea bed schilderen

6. IKEA bed schilderen

Het IKEA Pax systeem is mega uitgebreid, en is verkrijgbaar in verschillende samenstellingen, formaten, deuren, kleuren, noem maar op. Maar tóch is er kans dat deze mogelijkheden niet genoeg zijn voor jou, omdat je hele specifieke wensen hebt. Dat gold ook voor Erin Kestenbaum, die met de Pax kasten van IKEA de inloopkast van haar dromen heeft gebouwd. Ze heeft met de Pax kasten een inbouwkast gerealiseerd, en vervolgens geschilderd en afgewerkt met hele chique deurgrepen. Als je het niet zou weten, zou je niet eens zeggen dat er kasten zijn gebruikt van IKEA. Meer zien? Klik hier!

ikea pax schilderen

7. IKEA Ivar schilderen

De IVAR serie is een betaalbaar en stevig opbergsysteem van massief hout, bestaande uit onder andere rekken, planken en kasten. Het opbergsysteem kan overal in huis gebruikt worden, van de hal tot de keuken en kinderkamer. Standaard zijn de grenenhouten kasten dus onbewerkt. Veel mensen laten het onbewerkt, omdat dit heel mooi kan zijn, maar je kunt het dus ook heel eenvoudig een leuke kleur geven door het te schilderen. In dit artikel van IKEA laten ze zien hoe een Ivar kast nóg leuker kunt maken met een likje verf en stijlvolle leren deurgrepen.

ikea ivar schilderen

8. IKEA Billy schilderen

Billy is de meest bekende boekenkast aller tijden, maar ook die is slechts beschikbaar in een beperkt aantal kleuren, zoals wit, zwart en een aantal houten varianten. Als je liever een andere kleur Billy kast wilt, dan zou je het dus zelf moeten schilderen. Dat heeft ook Angela Marie gedaan met de Billy boekenkast – haar witte boekenkast heeft ze in een mooie donkerblauwe kleur geverfd, zowel de binnen- als de buitenkast. Benieuwd hoe ze het voor elkaar heeft gekregen? Klik hier voor de volledige handleiding!

ikea billy schilderen

9. IKEA Tarva schilderen

De Tarva ladekast van IKEA is een oude kast, en is tegenwoordig ook niet meer verkrijgbaar. Maar heb jij nog een oude Tarva kast of heb je er misschien tweedehandse gekocht op Marktplaats? Dan kan je die leuk in een nieuw jaste steken door het te verven met een mooie kleur die bij jou en jouw interieur past. Multidisciplinaire ontwerper
Sarah Sherman Samuel heeft dat ook gedaan met de Tarva kast in de kinderkamer, met een mooie mintgroene verf! De brede gouden deurgrepen maken het zelfs extra chic! Klik hier om er alles over te lezen.

ikea tarva schilderen

10. IKEA Bekvam schilderen

Het IKEA bekvam krukje is misschien wel het meest eenvoudige product van IKEA, die door heel de wereld wordt gebruikt. Het houten krukje, bestaande uit twee treden, wordt standaard onbewerkt geleverd, maar je kunt het zelf helemaal naar wens schilderen met je lievelingskleur. Je kunt het volledige krukje schilderen, maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld alleen de treden een kleurtje te geven. Megan en Stephanie van DIY Divas laten zien hoe je dat kunt doen! Klik hier.

ikea bekvam schilderen

Bekijk ook:
12x IKEA hacks
IKEA keukentje pimpen
IKEA keuken oppimpen doe je zo!
Houten plank op IKEA Besta kasten

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *