Search and Hit Enter

18x Speelgoed opbergen

Speelgoed opbergen is een vak apart – mensen met kinderen weten dat als geen ander. Daarom hebben wij deze pagina gemaakt, met de beste tips, ideeën en speelgoed opbergers, die elke ouder helpen meer grip te krijgen op rondslingerend speelgoed in huis. Kijk snel verder!

Speelgoed opbergen

Update 18 november 2022: nu met nóg meer handige tips van opruimgoeroe Marie Kondo, en nóg meer handige speelgoed opbergers!

Op zoek naar leuke ideeën voor het opbergen van speelgoed? Jij bent niet de enige. Sterker zelfs, alle ouders hebben te maken met speelgoed die overal rondslingert in huis. Niet alleen in de kinderkamer, maar ook in de woonkamer, de slaapkamer en zelfs in de hal of in de badkamer. Dit ziet er niet alleen rommelig en chaotisch uit, je loopt ook het risico om over het speelgoed te struikelen. Wil je een einde maken aan dit probleem? Speelgoed opbergen kan op 101 verschillende manieren. Wij hebben een aantal hele leuke ideeën voor je op een rijtje gezet voor het opbergen van speelgoed. Graag gedaan!

Marie Kondo speelgoed opbergen tips

Voordat we de beste speelgoed opbergers laten zien, die absoluut kunnen helpen om alle speelgoed van je kinderen te organiseren in huis, willen we eerst een aantal hele praktische tips voor je op een rijtje gezet, die afkomstig zijn van niemand anders Marie Kondo – de meest bekende opruimgoeroe uit Japan.

Met een aantal bestsellers boeken en twee Netflix-series op haar naam, heeft Marie Kondo opbergideeën in elke kamer van het huis opnieuw vormgegeven, maar zelfs de opruimgoeroe zelf heeft moeite om het speelgoed van haar kinderen op orde te houden. Ja, ook voor Marie Kondo is het speelgoed opbergen van haar kinderen één van de grootste uitdaging in huis. Maar ze zou geen opruimgoeroe zijn als ze niet zou weten hoe ze hier mee om moet gaan. Hieronder vind je daarom de beste tips van haar:

 • Onderzoekers ontdekten dat wanneer de kleine kinderen een de kamer zijn met minder speelgoed, ze langer actief bezig waren. Omdat er minder speelgoed was om uit te kiezen, gebruikten de kinderen hun creatieve instincten en verkenden ze verschillende manieren om hetzelfde speelgoed te gebruiken, waardoor ze hun cognitieve vaardigheden verder ontwikkelden.
 • Met bovenstaande gedachte, is het dus een goed idee om zo nu en dan alle speelgoed op te bergen. En met speelgoed opbergen bedoelen we ook écht opbergen – dus dat kinderen er niet meer bij kunnen en mee kunnen spelen. Je kinderen zullen niet alleen gelukkiger zijn, maar ook een betere aandachtsspanne hebben en creatiever worden.
 • Je hebt niks meer aan speelgoed dat kapot is. Zorg er dus voor dat je alle kapotte speelgoed gewoon weggooit, tenzij je merkt dat je kinderen er echt heel veel van houden en regelmatig mee spelen.
 • Focus op het houden van multifunctioneel speelgoed dat creatief spelen inspireert.
 • Veel mensen met kleine kinderen hebben overal speelgoed in huis. Niet alleen in de kinderkamer, maar vooral ook in de woonkamer, keuken en zelfs in de badkamer. De beste tip van Marie Kondi is om één plek te creëren waar je al het speelgoed kunt opbergen. Op die manier zorg je voor overzicht in huis.
 • Zorg ervoor dat je dozen klaar hebt staan met verschillende labels, zoals doneer, verkoop, afval, bewaar. Het is vergelijkbaar met afval scheiden en het scheiden van de was op basis van kleur.
 • Als je aan je kinderen vraagt of je bepaalde speelgoed mag weggooien, dan zal het antwoord altijd ‘nee’ zijn. Daarom is het een goed idee om zelf je kinderen goed te observeren. Op die manier weet je waar je kinderen graag mee spelen, en wat voor soort speelgoed juist nooit.
 • Nadat je klaar bent met het opruimen van het speelgoed, kan je, afhankelijk van hoeveel speelgoed er nog is, een rotatiesysteem overwegen om je kinderen geïnteresseerd te houden in het speelgoed dat ze nog hebben. Dit werkt door een wat speelgoed echt op te bergen, zodat je kinderen er niet bij kunnen komen. Na een bepaalde periode kan je het speelgoed weer verwisselen.
 • Als het gaat om speelgoed opbergen in dozen en boxen, is de een gouden tip van Marie Kondo om te kiezen voor transparantie – dus transparante dozen, zodat je direct kunt zien wat voor soort speelgoed waar is opgeborgen. Op die manier hoeven je kinderen ook niet alles overhoop te gooien om dat autootje of die pop te vinden.
 • Zorg ervoor dat je kiest voor kasten en rekken, waar je kinderen zelf goed bij kunnen. Op die manier kunnen niet alleen zelf het speelgoed pakken waarmee ze willen spelen, maar kunnen ze met net zoveel gemak al het speelgoed opruimen.
 • Denk na over wat voor soort cadeau’s je wilt vragen voor je kinderen – voor Sinterklaas, Kerst, verjaardagen, noem maar op. In plaats van fast toys van plastic, waarvan je weet dat ze niet lang mee gaan, is het bijvoorbeeld een beter idee om voor duurzaam speelgoed te gaan.

1. IKEA TROFAST

We beginnen met de meest eenvoudige en voor de hand liggende manier voor het opbergen van speelgoed, met een speelgoed opberger. En één van de meest populaire speelgoed opberger ter wereld, is het TROFAST systeem van IKEA. TROFAST is een speelgoed opbergsysteem, bestaande uit verschillende basiselementen met laden. Je hebt modules die je gewoon op de vloer kunt plaatsen, je hebt wandopbergers en je hebt een speelgoed opberger in de vorm van een trap. De kunststof laden zien er eenvoudig uit, maar zijn super praktisch. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en formaten. Klik hier om de hele TROFAST serie te bekijken.

speelgoed opbergen ikea trofast

2. Stellingkast met opbergmanden

Speelgoed opbergen met stellingkasten klinkt niet heel aantrekkelijk, maar ze zijn wel heel erg praktisch. Er zijn bovendien heel veel ideeën om ze leuker te maken. Je kunt bijvoorbeeld opbergmanden gebruiken, die je op de planken in de stellingkasten plaatst zoals onderstaand voorbeeld. In de grote gevlochten opbergmanden kan je enorm veel speelgoed opbergen, en dankzij de handgrepen, kan je ze heel eenvoudig in de kast plaatsen en uit de kast halen. De manden staan bovendien erg leuk bij de houten stellingkasten. Deze IVAR stellingkasten van IKEA zijn hier verkrijgbaar.

Speelgoed opbergen stellingkasten met opbergmanden

3. Vakkenkast

Vakkenkasten zijn ook altijd een heel goed idee, die je op verschillende manieren kunt inrichten voor het opbergen van speelgoed. In onderstaande vakkenkast, bestaande uit acht, is ingericht met verschillende kleine opbergmanden. Omdat de kast niet heel hoog is, kan je ook spullen op de kast plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor grote speelgoedstukken.

speelgoed opbergen vakkenkast

4. IKEA KALLAX

Over vakkenkasten gesproken, IKEA heeft natuurlijk de meest bekende vakkenkast, namelijk de KALLAX kast (voorheen EXPEDIT). DE KALLAX kast is verkrijgbaar in verschillende aantal vakken en varianten, maar de vakken hebben wel allemaal hetzelfde formaat. Wat handig is, is dat je bij IKEA ook bakken, manden, inzetstukken en laden kunt kopen, die precies in die vakken passen. Ideaal dus voor het opbergen van speelgoed. Klik hier om alle KALLAX varianten te bekijken.

speelgoed opbergen ikea kallax

5. Opbergmand

Kleine opbergmanden kan je in vakkenkasten en stellingkasten plaatsen. Maar er zijn ook grote opbergmanden verkrijgbaar die je gewoon op de vloer kan plaatsen. Naast dat het erg praktisch is, omdat kleine kinderen heel makkelijk zelf bij hun speelgoed kunnen, zijn opbergmanden ook gewoon erg leuk. Het is ook een leuk idee om meerdere opbergmanden te combineren. Hieronder zie je de super leuke gevlochten opbergmand van Ferm Living, die de vorm heeft van een grote peer, en voorzien is van een deksel. Hier verkrijgbaar!

speelgoed opbergen opbergmand

6. Opbergzak

Opbergzakken zijn ook helemaal leuk. Grote opbergzakken waar je heel veel speelgoed in kunt opbergen. Papieren opbergzakken zijn super populair, die je op de vloer kunt plaatsen. Daarnaast zijn er ook hele leuke canvas opbergzakken verkrijgbaar, die je ergens aan kunt hangen. Hieronder zie je de bekende papieren opbergzak van Tellkiddo.

Speelgoed opbergen opbergzak

7. IKEA BESTA TV meubel

Het is niet alleen in de kinderkamer of speelkamer noodzakelijk om een manier te hebben om speelgoed op te bergen, je wilt ook in de woonkamer op een leuke en georganiseerde manier speelgoed kunnen opbergen. Heel veel mensen gebruiken daar de TV meubel voor. Dit klinkt misschien niet ideaal, maar het kan er echt super leuk uitzien. In onderstaande woonkamer zijn de IKEA BESTA kasten als TV meubel gebruikt, met in totaal vier lage kasten naast elkaar. Door de TV strak aan de muur op te hangen, heb je zowel plek in de kast als bovenop de kast. Ziet er leuk uit, toch? Het scheelt natuurlijk ook dat het allemaal mooie houten speelgoed is. De Besta kasten zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. Klik hier om ze allemaal te bekijken.

Speelgoed opbergen IKEA TV meubel

8. Bank met opbergruimte

Dit idee vonden we op Thesunnysideupblog.com, waar blogger Erin op zoek was naar een goede speelgoed opberger in de kinderkamer van haar zoontje. Zij kwam op het idee om een vaste bank met opbergruimte te maken. Het is dus een bank waar je op kunt zitten, en onder de bank vind je grote ladekasten, waar je speelgoed kunt opbergen. Je hier ook gewoon een klepbank voor gebruiken. Klik hier om meer foto’s te bekijken.

Speelgoed opbergen bank met opbergruimte

9. Onder het bed

Het bed neemt vaak de meeste ruimte in beslag in de kinderkamer. Als je een bed hebt, waarvan de onderkant niet benut is, dan kan die ruimte mooi gebruikt worden voor het opbergen van speelgoed. De uitdaging is om te bedenken hoe je dat op een praktische manier kunt doen, om ervoor te zorgen dat de kinderen zelf eenvoudig het speelgoed kan pakken, en ook weer zelf kan opruimen. Onderstaand idee vinden we daarom geweldig, een op maat gemaakte platte kast op wieltjes, die precies onder het bed past. Een perfecte opberger voor een leuke treinbaan!

Speelgoed opbergen onder bed

11. Hoogslaper

Hoogslapers zijn altijd leuk. Kinderen vinden het helemaal geweldig, en met een hoogslaper kan je heel veel ruimte besparen. Met een hoogslaper creëer je namelijk extra ruimte onder het bed die je op verschillende manieren kunt inrichten. Je kunt er een speelhuisje van maken, je kunt er een bureau creëren, of je gebruikt het voor het opbergen van speelgoed.

Speelgoed opbergen tafel met opbergruimte

11. Steigerbuizen wandrek met fruitkistjes

Deze wandopberger ziet er ook geweldig uit, gemaakt van stoere steigerbuizen en houten planken. Er zijn houten fruitkistjes op geplaatst voor het opbergen van speelgoed. Steigerbuizen en bijbehorende koppelingen zijn overal te koop, zoals alle bekende bouwmarkten als Praxis, Gamma en Karwei. Wil je exact onderstaande wandopberger? Klik hier om het te kopen.

Speelgoed opbergen wandrek steigerbuizen fruitkistjes

12. In de badkamer

Voor mensen zonder kinderen klinkt dit misschien raar, maar als je kinderen hebt, heb je ook te maken met speelgoed in de badkamer. Vooral als je ook een bad hebt. Bekertjes, badeendjes, poppetjes, noem maar op. Wil je niet dat het een zooitje wordt? Zorg er dan voor dat je het speelgoed op een fatsoenlijke manier kunt opbergen. In onderstaande badkamer hebben ze een wandsysteem gemaakt met een brede rail, waar kunststof bakken aan gehangen kunnen worden. Om ervoor te zorgen dat de bakken niet vol lopen met water, zijn er gaatjes in de bodem gemaakt. Slim!

Speelgoed opbergen in de badkamer

13. Wand vol met auto’s

Zijn jouw kinderen dol op auto’s, dan is dit wellicht een heel leuk idee. Maak een smalle wand, die speciaal bedoeld is voor het opbergen van alle speelgoed auto’s. Je kunt helemaal zelf beslissen hoe groot de wand wordt. Hoe groter de collectie auto’s, hoe groter de wand. Hetzelfde idee kan je natuurlijk ook gebruiken voor ander soort speelgoed, zoals poppen of knuffels.

Speelgoed opbergen wand met auto's

14. Fruitkistjes op wielen

We hebben hierboven al laten zien dat je fruitkistjes in de kast of op planken kunt plaatsen voor het opbergen van speelgoed. De leuke houten vintage fruitkistjes kan je natuurlijk ook gewoon op de vloer plaatsen. Hieronder zie je een mooi voorbeeld van fruitkistjes met wieltjes aan de onderkant. Op die manier kunnen de kinderen de kistjes eenvoudig van de ene ruimte naar de andere verplaatsen.

Speelgoed opbergen met fruitkistjes op wielen

15. Opbergmanden ophangen

Heb je niet zoveel ruimte, bijvoorbeeld in een kleine kinderkamer, kleine woonkamer of kleine keuken, dan is het een goed idee om gebruik te maken van de wanden. Een eenvoudige manier is door opbergmanden aan de muur op te hangen. Je kunt ze naast elkaar ophangen, maar je kunt ze ook heel lek boven elkaar ophangen aan de muur. Het ziet er ook nog eens erg leuk uit.

Speelgoed opbergen opbergmanden ophangen

16. Hoogslaper

Kinderen spelen vaak op de grond, terwijl het misschien veel makkelijker is om aan tafel te spelen. Dit hoeft geen hoge tafel te zijn, als je er maar aan kunt zitten op een krukje of een klein stoeltje. Een grote lage tafel is ideaal om er bijvoorbeeld een treinbaan op te bouwen of lego op te spelen. Vandaar dat het ook wel een lego tafel wordt genoemd. Hieronder zie je een heel mooi voorbeeld, met handige uitschuifbare opbergbakken aan de onderkant. Onderstaande hoogslaper hebben ze helemaal op maat gemaakt.

Speelgoed opbergen hoogslaper

17. IKEA ALGOT wandsysteem

Maud heeft een super leuke en vooral praktische kast gemaakt in de kleine kinderkamer voor haar zoontje. Ze heeft het JONAXEL systeem gebruikt, bestaande uit witte wandplanken, voor het opbergen van alles en nog wat. Boeken, spellen en vooral heel veel speelgoed. Onderaan de kast is een diepere plank gebruikt, zodat het als tafel gebruikt kan worden voor het bouwen van een legostad. Op de plank daarboven zijn handige opbergbakken geplaatst voor alle losse lego. Klik hier om de volledige kinderkamer te bekijken.

Speelgoed opbergen met IKEA ALGOT wandsysteem

18. IKEA hack

Wij zijn dol op IKEA hacks, super leuk om te zien hoe creatief sommige mensen zijn met het hacken van hun IKEA meubels. Ook onderstaande IKEA hack vinden we te gek, waar een TROVAS kast gecombineerd is met een l-vormige wandbureau. Het geheel is bovendien mintgroen geverfd, waardoor het op een op maat gemaakte meubel lijkt. Love it!

IKEA opbergen TROVAS hack bureau

19. Lego tafel

Hierboven hadden we al laten zien hoe je lego kunt opbergen met open opbergbakken op wandplanken. Een andere goede tip, vooral als je kinderen grote liefhebbers zijn van de populaire bouwstenen, is een complete lego tafel. Een goed een praktische lego tafel biedt niet alleen opbergruimte voor het opbergen van lego, maar is ook een tafel waar de kinderen lego op kunnen spelen en bouwen. Deze tafels zijn mega populair, waardoor je tegenwoordig kant en klare lego tafels kunt kopen. Heb je speciale wensen of eisen, misschien om de tafel in de kinderkamer of woonkamer te kunnen laten passen, dan zou je ook kunnen overwegen om je eigen DIY lego tafel te maken of te laten maken. Onderstaande geweldige lego tafel is gemaakt met behulp van de TROFAST kasten van IKEA. Klik hier voor meer informatie.

speelgoed opbergen lego tafel

20. Speelgoed opbergen in de schuur

We hadden het hierboven over speelgoed opbergen, waar je kinderen weinig mee spelen. In plaats van in de kinderkamer, is het een beter idee om daar een andere ruimte voor te gebruiken. Dit kan de berging zijn, een tuinhuis, een schuur of garage. Naast praktische kasten en stellingkasten, kan je in een schuur ook goed gebruik maken van het plafond. Er zijn speciale plafondrekken verkrijgbaar, zogenaamde overhead rekken, die je aan het plafond kunt monteren, en waar je bijvoorbeeld grote dozen op kunt plaatsen. Deze manier van opbergen is ook ideaal voor speelgoed dat seizoensgebonden is, zoals opblaas-zwembaden, speelgoed voor de tuin of op het strand, noem maar op.

speelgoed opbergen schuur

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *