Meubels, Tuin

Houten tuinmeubelen beitsen doe je zo!


houten tuinmeubelen beitsen

Houten tuinmeubelen zijn super populair. Maar hoe mooi ze bij aankoop ook waren, na verloop van tijd zullen ze er versleten uitzien. Dat is ook niet zo gek, omdat de tuinmeubelen buiten staan, waar ze worden aangetast door wind, regen, hagel en sneeuw en ook de zon. Maar wat niet kapot is, hoeft niet vervangen te worden. Je kunt je houten tuinmeubelen en schuttingen opnieuw verven of beitsen, waardoor ze er weer als nieuw uitzien. In deze handleiding laten we zien hoe je heel eenvoudig jouw houten tuinmeubelen kunt beitsen!

Wat heb je nodig?

Doekje;
Afdekfolie;
Schuurpapier;
Tuinmeubelreiniger/amoniak
Beits
Verfroller;
Verfbak;
Kwast.

Beits kopen

De allereerste stap van deze klus, is het kopen van de beits. Buitenbeits kopen kan overal. Bedenk eerst of je een dekkende beits of transparante beits wilt hebben. Met transparante beits zal de houtstructuur van de tuinmeubelen nog zichtbaar zijn na het beitsen. Dekkende beits lijkt meer op verf.

1. Reinigen

Voordat je gaat beginnen met het daadwerkelijk beitsen van de houten tuinmeubelen of schuttingen, moet je het eerst voorbereiden. De eerste stap is het reinigen van de tuinmeubelen. Dit kan je doen met tuinmeubelreiniger of amoniak. Breng dit aan op een doekje en begin met het reinigen.

houten tuinmeubelen beitsen

2. Schuren

Na het reinigen kan je beginnen met schuren. Door het hout licht op te schuren, zal het verf of beits beter hechten. Schuurpapier is verkrijgbaar met verschillende korrelgroottes. Dit staat aan aangegeven met de letter P (P12 – P12000). Hoe lager dit getal is, hoe grover het schuurpapier is. Gebruik korrel 60-80 voor het schuren van ruw houd. Korrel 100-120 gebruik je om geschaafd hout glad te maken. Korrel 150-150 gebruik om het hout glad te maken voor het verven. En korrel 240-320 gebruik je om het hout op te schuren tussen de verschillende lagen.

3. Repareren

Heb je verweerde houten tuinmeubelen, dan kan je voordat je begint met het beitsen, de gaten, spleten en scheuren repareren. Dit kan je doen met houtrotvuller. Vul het goed op met een plamuurmesje, en schuur het daarna mooi vlak met schuurpapier. Vergeet niet daarna om het geheel goed af te stoffen.

4. Afdekken

Hoe netjes je ook werkt, de kans is groot dat je druppels verf laat vallen op de grond. Om ervoor te zorgen dat je niet gaat morsen op je mooie vloer, is het aan te raden om de vloer eerst goed af te dekken. Dit kan met grote stukken karton, kranten of afdekfolie. Met tape kan je het vastplakken, zodat de afdekking niet verschuift of wegwaait.

5. Beitsen

Daarna kan je beginnen met het beitsen van de houten tuinmeubelen. Na het openen van het blik moet je de beits eerst goed doorroeren met houten roerstaafje. Giet het daarna een gedeelte in een verfbak. Grote oppervlakken kan je het snelst en makkelijkst beitsen met een verfroller. Voor hoeken en andere plekken waar je met een verfroller niet bij kan komen, gebruik je een kwast. Zorg zowel met een verfroller als een kwast ervoor dat je de beits goed verspreid, zodat het niet gaat druppelen.

houten tuinmeubelen beitsen

6. Drogen

Als de volledige tuinmeubel gebeitst is, laat je het eerst 24 uur drogen. Daarna kan je kijken of je tevreden bent met het resultaat. Mocht dit niet zo zijn, of je wilt een betere bescherming bieden voor het hout, dan kan je ook een tweede laag beits aanbrengen. Heb je tuinmeubelen van onbehandeld hout, dan raden we aan om zelfs drie lagen beits aan te brengen. Tussen de verschillende lagen, kan je het hout lichtjes opschuren met schuurpapier met een korrelgrootte van 240-320.

houten tuinmeubelen beitsen

Bekijk ook:
Fermob Luxembourg tuinmeubelen
5x Luxe tuinmeubelen voor een luxe tuin
Tuinmeubelen van houten pallets
Steigerhouten tuinmeubelen

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply